Saksan toimet syyniin
Yhteisvaluutan luonteesta johtuen Saksa nauttii alhaisen euron arvosta, ja on pystynyt tämän vuoksi toistuvasti massiivisiin julkisen talouden ylijäämiin. Nyt asiaan on puuttumassa Euroopan komissio. Saksan on väitetty olevan vientirohmu, ja se omalla toimellaan saattaa muut euromaat vastaavanlaiseen ahdinkoon. Sanotaan, ettei kaikki voi olla yhtä aikaa nettoviejiä. Siltikin, euromaat tavoittelevat kasvua vientinsä kautta. Onko Saksa siis ylijäämällään ”syyllinen”?
Vastausta on mahdotonta antaa lyhyesti, mutta Saksa ei suoranaisesti ole syyllinen. Saksan, sekä usean kriisimaan, kuten Kreikan, Portugalin ja Kyproksen vientituotteet ovat toisistaan poikkeavia. Jälkimmäiset eivät tehtaile bemareita tai muita ”luksusautoja” ja kilpailisi siten suoraan BMW:n kanssa markkinaosuuksista. Jos suomalainen on aikeissa ostaa tarpeeseensa auton ja harkitsee bemaria niin ei hän kriisitietoisuutensa vuoksi ajattele, että jätänpä auton ostamatta, vaikka sitä tarvitsenkin, vaan ostankin koko rahalla kreikkalaista vuohenjuustoa.
Syy löytyy yhteisvaluutan rakenteista ihan itsestään. Lähes kaksi vuotta sitten kirjoituksessani täällä ”Euro, menestystarina” puin Saksan merkitystä tässä kriisissä. ING-pankin laskelmien kohdalla huomioitavaa oli se, että jokaisella euron jäsenmaalla on oma ”näkemyksensä” euron käyvästä arvosta. Toisin sanoen, jos heillä olisi kansallinen valuutta niin sen lasketun ja arvioidun arvon erotus euron nykykurssiin määrää sen, onko euro hyvästä vai pahasta.
Saksan osuus euron keskimääräisestä arvottamisesta johtaa siihen, että rima nousee kriisimaille toivottoman korkeaksi, mutta Saksalle taas kriisimaiden tuomat punnukset kurssikäyrään tarkoittaa valtavaa kilpailuetua. Hyödyt ja ”syyllisyydet” tulevat siis epäsuorasti.
Vientilukuja katsottaessa on syytä keskittyä myös kriisimaiden viennin kohdemaita. Suuri osuus, ja joissain paikoissa jopa lähes kauttaaltaan, vienti kohdistuu euroalueen ulkopuolelle. Tällöin käy huonosti, sillä euron ulkoisen arvon ollessa näille maille liian vahva se tietää kilpailuhaittaa.
Vastauksena on tarjottu palkkaleikkureita ja irtisanomisia. Se tietää nimellisarvojen putoamista, ja erityisesti tästä kärsii bkt, jota tavallisesti katsotaan talouskasvun mittarina. Näiden maiden velat eivät joudu samalla tavalla puristuksessa leikkuriin, joskin Kreikan kohdalla katsottiin tarpeen järjestää suurin velkasaneeraus kautta aikojen. Siltikin maan velkavuori on kasvanut ja paisunut.
Mikäli me emme halua tällaisen taantuman jauhaavan Eurooppaan yhä heikompia maita niin vaihtoehtoja on tasan kaksi kappaletta. Joko me päästämme nämä maat pois yhteisvaluutasta ja sen tuomasta ”vahvan valuutan ongelmista”, tai nettohyötyjät tasaavat automaattisesti kompensaatioin tämän valuuttakurssieron. Tällaista järjestelmää ja rakennelmaa voi hyvin kuvata termillä ”liittovaltio”.
Jos taas haluammekin, että Eurooppaan passaa vallan hyvin muodostua muutamia kehitysmaita niin jatkamme tällä linjalla, mitä Suomen hallituskin tällä hetkellä ajaa. Pääministeri Katainen (kok.) kertoi haluavansa ”reilua integraatiota”. En vain oikein näe kovin ”reiluna” sitä, että lukuisia eurooppalaisia maita ajetaan täydelliseen katastrofiin.
Olen siis pääministerin kanssa tästä asiasta täysin eri mieltä.
”Yhteisvaluutan luonteesta johtuen Saksa nauttii alhaisen euron arvosta”
Milloin on tarkoitus aloittaa Suomessa nauttiminen euron alhaisesta arvosta? Kauanko on tarkoitus vielä odotella nautiskeluja?
Ilmoita asiaton viesti
Meidän talouslukumme ovat muuttuneet kahdessa vuodessa hieman heikompaan suuntaan, joten Suomen katsontakannalta euro alkaa olla liian vahva.
Viimeksi kärsimme tällaisesta vahvan valuutan ongelmista 90-luvun alussa, ja umpikujaa hetken katseltuamme olimme pakotetut vaihtamaan koko ajattelumallia syyskuussa 1992.
Koska tällaisen vahvan valuutan aiheuttamista ongelmista on siten nyt saatavilla empiiristä todistusaineistoa ihmettelen, miksi tällä kertaa kuvitellaan samanlaisella politiikalla saavutettavan erilainen lopputulos.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan aiheuttama ongelma on maltiiliset palkkaratkaisut , ne ovat lisäännet veintiä ja sitä kautta ylijäämiä.
Nyt noita ylijäämiä pumpataan etelä-Eurooppaan, mutta olisi hyvä jos Suomikin hyötyisi noista ylijäämistä esim Saksan investointeina Suomeen
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen, Pekka :
et kai, tai kukaan muukaan tosissaan usko, että Saksalle voitaisiin sanella yhtään mitään ? Tai että Saksan vientiylijäämä johtuisi muista, eikä olisi Saksan suunnitteleman ja toteuttaman oman talouspolitiikan seurausta ?
Ilmoita asiaton viesti
Osoittaa todella surkeaa kykyä hoitaa talouspolitiikka, jos vain devalvaatio on ainoa keino laskea ihmisten elintasoa.
Ongelma on bruttopalkkojen ja nettopalkkojen suuri ero. Nettopalkalla ei tule toimeen ja bruttopalkoilla hinnoitellut tuotteet eivät mene kaupaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Euroalue on niin suuri, ettei euron arvon muutoksilla ole vaikutusta elintasoon, sillä tuonti on vähäistä verrattuna sisäiseen kauppaan
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen, kuten siis esimerkiksi Suomen energiakauppa?
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanoin, tuonti Euroalueen ulkopuolelta on vähäistä, joten devalvaation vaikutukset ovat vähäiset kun olemme eurossa
Euroalue on samassa tilanteessa kuin dollari, valuutan arvo ei juurikana vaikuta inflaatioon.
Ilmoita asiaton viesti
Euron devalvointia tässä on odoteltu kuin nousevaa kuuta eli euro on yliarvostettu
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on asiasta eri mieltä. Haen kirjanmerkeistäni sinulle hieman lisää luettavaa, eli vastaan kohtapuoliin lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tämä toteutetaan miten?
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa nostetaan palkkoja reippasti ja Saksa investoi ylijäämiään esim Suomeen
Ilmoita asiaton viesti
Ja ajattelit pakottaa saksalaiset ampumaan itseään polveen millä lihaksilla?
Ilmoita asiaton viesti
Olen eri mieltä itseään polveen ampumisesta. Sensijaan, että Saksa tekee vientiylijäämää ja saa siitä hyvästä paperilappusia Etelä-Euroopan kriisimaiden keskuspankeilta ja liikepankeilta, se voisi nostaa kansalaistensa elintasoa.
Saksassa tämä on valitettavasti poliittinen kysymys, joten tuskin maa tulee taipumaan ajoissa. Vasta pakon edessä, ja vahingon jo tapahduttua. Olisi parempi, että lusikka olisi otettu käteen ennenkuin lautanen menee rikki, mutta niin on valitettavasti päässyt käymään.
Saksan vetkutellessa vaihtotaseylijäämänsä kanssa, pitäessään tiukkaa budjettikuria yllä ja estäessään EKP:n rahapolitiikan löystämisen euroalue on ajettu tilaan, missä korkopolitiikan käyttäminen ei enää toimi eikä auta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo itseään polveen ampuminen oli nimenomaan saksalaisten oma näkemys asiaan, en ota kantaa mitä heikäläisten pitäisi tehdä, siihen ei osaamiseni riitä.
Ilmoita asiaton viesti
”The existence of the letter remained secret until a future Bundesbank President revealed its terms to stunned French officials in 1992.”
Tällä viitataan Saksan keskuspankin aiempaan johtajan Ottmar Emmingerin kirjeeseen, jossa varotettiin, että Bundesbank joutuisi ottamaan riskejä valuuttatoimista. Saksa teki niitä valikoidusti, ja 1992 sitten rytisi vähän muuallakin kuin vain Suomessa.
Aiheesta hieman lisää.
Kysymys kuuluu: Saksa ei ole edelleenkään osoittanut juuri minkäänlaista muutosta politiikkaansa, vaan toistaa tuota 90-luvun kaavaa. Miksi tällä kertaa ajatellaan lopputuloksen olevan erilainen?
Vihjeeksi Financial Timesin uutinen, jossa reagoitiin 7.11. tapahtuneeseen EKP:n korkoleikkaukseen.
Ilmoita asiaton viesti
H-W Sinn näyttää olevan kuitenkin jo huolissaan tilanteesta:
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/7506df56-4c54-11e3-…
”The ECB should not act against moderate deflation in these countries, but rather aim to offset such deflation by inflating the northern eurozone – Germany, in particular.”
Miten Saksa aikoo estää kriisimaita tiukan paikan tullen painamasta rahaa. Miksi pitäisi suostua deflaatioon, jos voivat äänestää EKP:ssa itselleen inflaatiota. Alkaa näyttää siltä, että jonkun olisi syytä näyttää H-W:lle miltä kunnon inflaatio näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Miten se Pekka korjaisi suomalaiset rakenneongelmat? Nettopalkalla ei elä ja bruttopalkoilla ei olla kilpailukykyisiä?
Ainakaan AY -liike ei tunne huolta duunarin toimeentulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys ei ole kilpailukyvystä, Saksa on korkeammalla palkkatasolla kilpailukykyisempi eikä sielläkään koulutus, tervydenhoito ,eläkkeet ,sosiaaliturva ,ole taivaan mannalla rahoitettuja.
Ja Ruotsi kykenee parempaan sosiaaliturvaan ja korkeampaan veroasteeseen ja silti he elävät leveämmin
Eiköhän se Suomen ongelma ole, että yritämme myydä sinkkiämpäreitä
Ilmoita asiaton viesti
Jos näin, niin koitamme myydä niitä toivottoman kalliin valuutan takaa.
Toinen näkemys kyllä on, että Italia, Belgia ja Kreikka tekee ne sinkkiämpärikaupat.
Oliko siinä ESA:n satelliitissakin mukana niitä suomalaisia sinkkiämpäreitä?
Ilmoita asiaton viesti
Ja tuosta ESAN laitteesta saatiin miljardeja ?
Tai niitä myydään miljoonia ?
Ilmoita asiaton viesti
Entäpä ne luksuspaatit? Oletko ajatellut, että sen kokoluokan (sekä tilavuudeltaan, että massaltaan) paatit eivät esimerkiksi tarvinneet syväystä niin paljon kuin monet muut kevyemmät alukset? Sinkkiämpäreilläkö tämä toteutettiin?
Mutta jos tavoite on miljoonamyynti niin ehkei myyntiartikkeliksi kannatakaan haaveilla esimerkiksi tarjoamalla elämysmatkoja kansainväliselle avaruusasemalle.
Ilmoita asiaton viesti
Valitetavasti Suomen vienti on koostunut paperituotteista eli matalan tuottavuuden tuotteista.
Metallissa on ollut korkeampia teknologioita, mutta nekin ovat vanhentuneet esim paperikoneita ei enää rakenneta etc
Ja eletroniikalle kävi huonosti
Kemian teollisuus on yksi harvoja kasvavia alueita, sekään ei mitenkään nopeasti
Ja raaka-ainevienti, metallit ja puu, eivät juuri työllistä eivätkä tuota
Se mitä esität ovat peanuts talouden kannalta.Mukava lisä, mutta ei pelastus eikä edes kunnon apukaan
Ilmoita asiaton viesti
Niin taitaa olla. Muistan miten tuolla telakalla esitettiin huolia euron liian korkeasta kurssista, että lisätilauksia ei risteilijöihin tullut.
Mutta eihän sellaisia kannata pohtia? Tehdään sitten mielummin sinkkiämpäreitä, poljetaan palkkamme alle Bangladeshin tason ja ihmetellään mukavia vaihtotaselukemia, jos jollakulla on vielä sähköjä.
Ilmoita asiaton viesti
Investointeja ja toimialoja ei maahan tule, ellei sijaintia loppumarkkinoista ja olemassaolevista klustereista kompensoida merkittävällä kustannusalennuksella.
Suomesta on tehtävä veroparatiisi ulkomaisille sijoittajille, jotta olisimme hintakilpailukykyinen investointipaikkoja arvottaessa, tai vaihtoehtoisesti annettava ulkoisen hinnan (valuuttakurssin) joustaa tarpeeksi.Sisäinen devalvaatio tekisi saman hintatason laskun, mutta a) kestää liian pitkään b) romahduttaa talouden.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ei kannata verrata itseään Saksaan ja Ruotsiin. Ne ovat kehittyneitä talouksia ja niillä on oma talouspolitiikka. Suomella taas ei ole mitään talouspolitiikkaa. Suomen talous on ajopuu.
Ei ole mitään merkkejä, että Suomen talous kohenisi lähimmän kymmenen – kahdenkymmenen vuoden aikana. Jatkossa rahat menevät velkojen hoitoon.
Yrittäjät lopettavat tai muuttavat maasta pois.
Ilmoita asiaton viesti
Saksaa kohtaan aijotaan jotain rangaisustuksia tai lisätä vastuuta muiden euromaiden velkojen hoitoon.
Eli eikö tämä kuulosta aika kommunistiselta järjestelmältä jos toteutetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni kyllä. Mutta Saksaa nyt tutkitaan väärin perustein. Kyse on siitä, millaisen valuutta-arvotuksen kanssa eri euromaat yrittää pinnistää.
Ilmoita asiaton viesti
Voi kun muistaisin missä oli kirjoitus siitä minkä arvoinen euro pitäis olla Saksalle, niin että se olis tasavertainen muihin nähen.
Se oli kuitenkin joku parikymmentä senttiä puoleen tai toiseen.
Jospa törmään siihen uudestaan kun taas lähen kiertelemään eri lehtiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoititko tätä?
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/11/06/a…
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei irvaile enään Timon ”lippalakki meloni ja omena” vertaukselle.
🙂
Ilmoita asiaton viesti
Viimeksi taisi olla demareiden Wigelius irvailemassa tuolle pari päivää sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Noh, demarit on aina tullee jälkijunassa. Vasemmistolaisilla ei ole edes toivoakaan.
🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Nomuran laskelma vuodelta 2011.
http://www.zerohedge.com/sites/default/files/image…
Ilmoita asiaton viesti
Joku vastaava se oli, mutta se kuitenkin oli tätäpäivää.
Ja liitty juuri tähän saksan rokottamiseen.
Mutta tuossa hyvin näkee mistä on kyse.
Ilmoita asiaton viesti
Tapsa: Ohessa olevassa aloituksessani viimeinen kuvatus kertoo mihin Saksan tulisi kiivetä ja muiden laskea, että tasapaino löytyisi.
http://juhahamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/145…
Valitettavasti Suomi ei taida olla kiinnostva kenellekkään, koska meidät unohdetaan näistä ytimen laskelmista järjestelmällisesti.
Kenties KataisJuttala on kieltänyt näyttämästä miten meidän käyrän pitäisi nousta Saksan vastaavan perässä ylös! Tai sitten meidät lasketaan jo osaksi Saksaa, joka tod.näk. olisi ainakin Kataisjuttalaa parempi vaihtoehto….
Ilmoita asiaton viesti
Kun euron kurssi oli 1,51 US$ v. 2009, oli kiva lähteä turistina Jenkkeihin:
http://www.valuuttakurssit.org/euron-kurssi-vs-usd…
Mitä hallituksemme silloin tuumasi, kun ulkomaankauppaan tuli myös notkahdus?:
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/ulkomaankauppa…
Vakautusohjelman tarkistuksen tiivistelmä päätyi v. 2009 tähän:
http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/…
”Suomen julkisen talouden rahoitusasemalle asetetaan keskipitkän aikavälin tavoitteeksi 0,5 prosentin rakenteellinen ylijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen. Perusuran mukaisen kehityksen perusteella keskipitkän aikavälin tavoitetta ei tulla saavuttamaan ohjelmakaudella ilman uusia, merkittäviä lisätoimenpiteitä. Julkisen talouden rakenteellisen alijäämän arvioidaan olevan v. 2013 edelleen 1,3% suhteessa kokonaistuotantoon.”
Suomen omat ja EU:n laatimat ennusteet poikkeavat hieman toisistaan, mutta ongelma on olemassa.
Kun € on nyt 1,342 US$, sekin on liikaa (10%-15%) Suomelle suhteessa Saksaan. Mitä voimme tehdä?
http://www.dollarinkurssi.com/
Ilmoita asiaton viesti
Hyundait tehdään Tšekissä, joka ei ole euromaa. Kiat tehdään Slovakiassa, joka on euromaa. Tuskin kukaan kuitenkaan Suomessa ostaa näistä jommankumman sillä perusteella, että se on valmistettu euroalueella tai sitten ei. Ensiasennusrenkaat tulevat joka tapauksessa Unkarista, joka ei ole euromaa.
Valuutalla ei ole niin väliä. Sen sijaan itäisen Keski-Euroopan entisten sosialististen maiden uusteollistuminen ja mukaantulo kilpailuun on rokottanut rankasti teollisuutta Välimeren maissa, Italiassa ja Ranskassa. Tämä ei aiheudu eurosta vaan isommasta jutusta, eli suunnitelmatalouden purkautumisesta Euroopassa. Tšekki pyrki euroon mutta ei päässyt, kun ei täyttänyt ehtoja. Ensimmäinen (nykyajan) Skoda Octavia tuli markkinoille 1997. Seuraavalla vuosikymmenelle, euroaikana, siitä tuli ostetuin automalli, mutta tämä ei aiheudu valuutasta. Näin olisi käynyt joka tapauksessa. Teolliset investoinnit tuotantokapasiteettiin Tšekissä, Puolassa, Slovakiassa ovat rajallisilla markkinoilla pois eteläisiltä euromailta. Ei Fiatia enää edes yritetä myydä. Se markkinaosuus on siirtynyt Tšekissä, Slovakiassa tai Puolassa valmistetuille autoille.
Saksa hyötyy viennissään siitä, että se tuottaa koneita ja laitteita, joiden valmistus on muualla mukamas vanhanaikaisena lopetettu. Brititkin ovat havahtuneet tähän tänä vuonna. Maaliskuussa julkaistiin parlamentin raportti ”Rebalancing the Brithis Economy”, jossa halutaan vahvistaa valmistavaa teollisuutta ja oikaista liiallista riippuvuutta finanssitoimialasta.
Ilmoita asiaton viesti
Valuutalla on väliä.
Miksi eteläiset euromaat ottivat riehakoiden vastaan EKP:n koronlaskupäätökset, mutta Saksassa tyrmistyttiin?
Eihän näin pitäisi tehdä, jos kerran ollaan kaikki yhdessä ja samassa veneessä (yhteinen rahapolitiikka)?
Kokonaan toinen asia on, että soutaako veneessä kököttelijät kaikki samaan suuntaan (itsenäiset talouspolitiikat)?
Ilmoita asiaton viesti
Ei Saksan toimia voi ”syynätä” mikään muu kuin iso paha EU. Toivottavasti persukin ymmärtää, että hyvin monessa asiassa tarvitaan yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja.
Samasta aiheesta Frankfurter Allgemeinen juttu:
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/konjunktur/e…
Ilmoita asiaton viesti
Minäpä sanon, että ”eurooppalainen ratkaisu” jää tulematta. Tavoilleni uskollisena tälleen etukäteen, niin on sitten parempi moittia jälkiviisastelusta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Ranska, Espanja ja Italia unohtaisivat riitansa, voi jotain tapahtuakin! Kuitenkin lyhyellä tähtäyksellä ainut toivo Saksan demareissa, jotka haluvat lakisääteisen minimipalkan.
Sosialidemokraatit ovat ilmoittaneet tavoitteekseen lain, joka säätää yleisen minimipalkan, jonka suuruus olisi 8,5 €/tunti. Vaadittu minimipalkka tuntuu kovin vaatimattomalta, jos sitä verrataan vaikkapa Ranskassa säädettyyn minimipalkaan 9,5 €. Kuitenkin Saksassa on 7 miljoonaa palkansaajaa jotka ansaitsevat vähemmän kuin 8,5 €/ tunti. Entisen DDR:n alueella joutuvat esim. kampaajat tyytymään 3,5 € tuntipalkkaan.
http://luntatupaan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149959…
Ilmoita asiaton viesti
Ei EU pysty mitään Saksalle sanelemaan. Ainoat sanelijat ovat tarpeeksi suuret (too-big-to-fail) maat kuten Italia tai Espanja, jotka sanovat, että nyt riittää, tai lähdemme. Toivottavasti Snellmankin ymmärtää, että hyvin monessa asiassa EU on suurella suulla, mutta heikolla äänellä varustettu.
Ilmoita asiaton viesti
No ainakin se on selvää, ettei Suomi – vanha Venäjän perskärpänen – sanele EU:ssa yhtään mitään. Riidan kylväminen on näennäisesti helppoa, mutta joskus täytyy etsiä ratkaisujakin.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan samaa mieltä viestisi kanssa. Siksi ihmettelenkin toimenpidesuosituksiasi (lisää liittovaltiota, ei omaehtoisia ratkaisuja).
Ilmoita asiaton viesti
Homma saattaisi toimia liittovaltiona, jos Euroopan Parlamentti ottaisi lisää valtaa itselleen. Jonkun Suomen kansallisen tason ”ratkaisut” on jo nähty, nyt tulee todellakin etsiä ja luoda Euroopan tason ratkaisuja.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoitat näillä kansallisen tason ratkaisuilla? Olisiko se sitten parempi että Brysselistä sanellaan miten täällä muodostetaan valtion budjetti?
En todellakaan kannata sitä ajatusta että luovutamme määräysvaltamme jonnekin suomen ulkopuolelle. Kyllä tämän maan kansalaisen kuuluu päättää mitä tässä maassa tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Bryssel käytännössä sanelee valtion budjetin nyt jo. Huonoa on se, ettei Brysselin päätöksenteko ole suoran demokraattisen valvonnan alla.
Minä voin ainakin hahmottaa itseni myös Euroopan tai EU:n kansalaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Saneleeko? Vai näyttääkö se vain siltä? Ja mitä hyötyä ja iloa siitä olisi, että Bryssel sanelisi jäsenvaltioiden budjetit? Et kai kuvittele, että tämä kriisi on valtioiden velkakriisi, eikä vaihtotasekriisi (=synonyymi valuuttakriisille)?
Ilmoita asiaton viesti
Kriisi on se, että julkinen sektori on litistänyt taloudellisen toimeliaisuuden paksun pehvansa alle. Naapurimaissamme yrittämiseen panostetaan ja Suomi jää koko ajan kehityksessä jälkeen. Ja vielä pitäisi päästä pelaamaan ihmisten palkoilla, eläkkeillä ja säästöillä! Se ei todellakaan hyödyttäisi edes sitä onnellista, joka saisi palkkansa sovittua kovassa valuutassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kenen budjetista olisi tarkoitus hoitaa lisääntyvät EU hallintokulut, joita tällä hetkellä nettomaksajana hoidetaan ja jotka tiiviimmän yhteistyön myöta voisivat pahimillaan olla viisinkertaiset nykyisiin verratuna ?
Ilmoita asiaton viesti
Vahvoja mielipiteitä tärkeistä asioista, mutta missä perustelut ja yksityiskohdat? ”Homma saattaisi toimia liittovaltiona”. Entä jos ei toimi, ja mikä antaa aihetta olettaa, että tällä track recordilla homma toimisi? Merkit ovat pikemminkin siihen suuntaan, että sama meno jatkuu.
Mitä hyötyjä Suomi saisi liittovaltion jäsenmaana? Maksu- ja takausmiehen roolin, onko muuta?
Miten niin kansallisen tason ratkaisut on nähty? Etkö muista, miten viimeksi kävi 90-luvun alussa, kun Suomi keksi hakea euroopantasoiseen ratkaisuun mukaan kytkemällä markka ECUun? Skarppaa vähän – vaikka tämä vain nettikeskustelua onkin.
Ilmoita asiaton viesti
EU saattaisi toimia myös tasavaltaisena yhtenäisvaltiona. Kansallisvaltiot voisi lopettaa välistä kokonaan, sen verran nurkkakuntaisia pelejä nykyään pelaavat. Alueet ja kaupungit saisivat lisää painoarvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitto olisi saattanut toimia, jos se olisi monipuoluedemokratia 😀
Sanovatko eurooppalaiset pian kuten sävellyksenopettaja ”Kiitti sulle, riitti mulle!”, kun oppilas toi tunnille jatkuvasti keskeneräisiä ja sekavia töitään?
Tuskin Saksa toimisi ”yksi kaikkien puolesta”, kun kerran EU:ssa ei toteudu ”kaikki yhden puolesta”.
Ilmoita asiaton viesti
Snellman: ”EU saattaisi toimia myös tasavaltaisena yhtenäisvaltiona. Kansallisvaltiot voisi lopettaa välistä kokonaan, sen verran nurkkakuntaisia pelejä nykyään pelaavat. Alueet ja kaupungit saisivat lisää painoarvoa.”
Eli siis Snellmanin visiossa moninkertaistettaisiin nurkkakuntaisten toimijoiden joukko (alle 30 kansallisvaltion sijasta olisi satoja/tuhansia alueita & kaupunkeja, jotka kukin vetäisivät omaan suuntaansa)?
Ymmärrän…tämähän kuulostaa todella hienolta suunnitelmalta.
(Tuo viimeisin lause oli siis sarkasmia, jos joku ei tajunnut.)
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä epäröin tuota, että jos nykyiset kriisimaat lasketaan pois eurosta, sen kurssi asettuu taas aikaisempaa korkeamalle tasolle, koska Etelä-Eurooppa ei ole sitä painamassa alas. Siitä aiheutuu taas jäljelle jääneen ryhmän heikoimmille väistämättä ongelmia. Ei ehkä erilaisesta vientirakenteesta johtuen ihan yhtä suuria, kuin Etelä-Euroopalle nyt, mutta ongelmia yhtä kaikki.
Itse näkisin euron ongelmien olevan niin syvällä sen rakenteissa, ettei pelkästään nykyisten kriisimaiden ottaminen ulos eurosta niitä ratkaisisi.
Suuri kysymys mielestäni on, voiko euro oikeasti pitkän päälle toimia ilman liittovaltiota. Olen koettanut tuota kysyä tilaisuuden aina tullen erilaisilta asiantuntijoiksi laskettavilta. Vaikka otos on vielä aika ohut, niin tähän mennessä en ole saanut yhtään ”kyllä”-vastausta. Tällöinhän todellinen valinta pitemmän päälle ei olisi euron ja euroeron välillä, vaan liittovaltion ja euroeron välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Noista kahdesta liittovaltio on ainoa mahdollinen. Euroeroon Suomessa ei ole rahkeita eikä edes halua.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittanet Venäjän Federaatiota, jonka pääkaupunkiin pääsee suoraan junalla Helsingistä?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on asia, jossa ei välttämättä kysytä enää rahkeita tai kansan tai poliitikkojen mielipiteitä. Mikäli eurojärjestelmälle tapahtuu jotain, niin siihenkin on pystyttävä reagoimaan. Vaikka väkisin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä. Siksi kannatankin koko paletin purkamista. Jos nyt Välimeren maat lähtisivät, niin rima nousee Belgialle, Ranskalle, Slovakialle, Slovenialle, Suomelle liian korkeaksi.
Joku on kuitenkin aina se yhteisvaluutan ”heikoin lenkki”.
Ongelmamme on, että noin puolet suomalaisista pitää epärealistista mielikuvaa: säilytetään euro, mutta ei hoideta sitä niin, ettei sosiaalisia ongelmia ilmenisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä olen sikäli kovasti samoilla linjoilla, että en millään osaa nähdä liittovaltiota Suomen kannalta hyvänä ratkaisuna. Tavalla tai toisella siinä päädytään melkoisella varmuudella maksajiksi. Eli kyllä tässä vertailussa euroero vaikuttaa paljon paremmalta vaihtoehdolta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen teollisuuden maastapako tulee tekemään Suomesta köyhtyvän maan. Edes ennätyssuuri ilmailualan lakko ei pelasta Suomen taloutta.
Olen jo aikoja sitten todennut, että IMF laittaa Suomen talouden kuntoon. Omin voimin se ei onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
IMF:n resepti on yksinkertainen: valuutta kellumaan ja devalvoituminen, julkisen sektorin massiiviset leikkaukset ja pankkijärjestelmästä sairaat nurin ja terveet pääomittaen.
Mutta IMF ei kehtaa (vielä) suositella euroalueen purkamista, tai euroalueesta lähtemistä. Arvaan, että n. vuoden päästä se tulee ”persulinjalle”. Muilta osin IMF:n kannat ovat siirtyneet siihen suuntaan, mitä persuleiristä huudeltiin jo kolmisen vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Pakko mainostaa, liittyy aiheeseen: http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153868-…
Ilmoita asiaton viesti
Moneen kertaan on jo tullut kerrottua omaa mielipidettä eurokriisisoppaan. Kertaus on opintojen äiti, sanotaan. Joten edellä olevissa kommenteissakin on todettu, ei mitään muutosta tulla Saksan taholta näkemään aiempiin heidän tavoitteisiinsa talouden suhteen. On aivan sama mitä komissio puhelee saksalaisille päättäjille. Heillä on omaan taloudenhoitoonsa vahvat omat käsitykset ja eivät kyllä muuta suuntaa muiden euromaiden hyväksi ihan noin vain.
Saksalaiset ovat ennen kaikkea talousihmisiä. Nuukuus on hyve kun sitä käyttää oikein. Siis omaa maata ajatellen. Meidän hallituksella ei ole nuukuuden periaatetta vaan hallitus on omaksunut täysin solidaarisuuden toimet siten että ensin kohdistetaan solidaarisuus muita maita kohtaan ja viimeiseksi jos jotain jää käytettäväksi tulee oman maan kansalaiset. Lopputulos on nyt näkyvillä. Huonosti pyyhkii, eikä parempaa ole edes näköpiirissä.
Pääministeri, vaikkakin on kokoomuslainen, on tuon vasemmistolaisen ideologian täydellinen toteuttaja. Siis muiden maiden hyvinvointiin, tosin huonolla tuloksella, on paneuduttu kovalla tarmolla oman maan hyvinvoinnin kustannuksella. Ei ihme että kansalaisten silmät alkavat hiljalleen avautua ja muutosta vanhoihin kaavoihin kangistuneillakin on tapahtumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi Saksalaisilla on sisäänrakennettu inflaation pelko. Sen takia esimerkiksi EKP:n roolin muuttamista ei edes harkita. Saksa hyötyy nykymenosta niin paljon ettei ole halukas muuttamaan mitään. Mielummin maksellaan tukipaketteja ympäri eurooppaa.
Harmittin kyllä vähän ettei Vaihtoehto Saksalle menestynyt tarpeeksi viime vaaleissa.
Toivottavasti ihmiset innostuvat äänestämään tulevissa eurovaaleissä sen mukaan mitä tuoreet kyselyt näyttävät suhtautumisesta näihin tukipaketteihin. Toivon kautta euroopan murskavoittoa kaikille niille puolueille ja poliitikoille, jotka ovat kriittisiä tätä nykymenoa kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sirpalla on reaaliteetit kohdallaan. Olli Rehn on nyt komission vastaavana ryhtynyt osoittelemaan Saksaa ja saksalaisia syyttävällä sormellaan ja on vaatimassa huomattavasti löysempää talouskulttuuria ja kulutusta palkankorotuksineen Saksanmaalle.
Onko tässä komission Rehnin ulostulossa huomioitu tavallinen raha-asioistaaan hyvin perillä oleva tavallinen Saksan Matti Meikäläinen, joka ei varmaankaan ole valmis muuttamaan jo äidinmaidosta imettyä saksalaisille niin tyypillistä säästämsien hyvettä ja ahkeruutta, ja jakamaan sitä Saksan ulkopuolelle ?
Valuuttajärjestelmä EMU on täydellisen epäonnistunut ja jännitettäväksi jää vain se, mistä sen nopea purkautuminen aikanaan alkaa ja milloin tämä tilanne päättäjille realisoituisi todellisena ja ainoana vaihtoehtona.
On todella surkuhupaisaa nähdä, kuinka EU:n komissio on antanut ukaasin hyvin hoidetulle taloudelle saattaa sen ihanan SDP:n määritteiden mukaan huonommalle ja alemmalle tasolle vertailukelpoiseksi Välimeren ongelmapesäkkeiden tuottavuuden tasolle.
MIT:n johtavat taloustieteen professorit totesivat jo v. 1992, ettei suunniteltu EMU ollut millään tavoin perusteltu tai järkevä vaihtoehto Euroopan menestymiselle. Ruotsi jäi ulkopuolelle ja nyt alamme keräämään sitä kauraa, jota Ruotsi aiemmin kieltäytyi.
Ilmoita asiaton viesti
En voisi olla enempää samaa mieltä. Toisinaan hämmästelen sitä, miten joku toinen osaa about sanasta sanaan laittaa asiat niin kuin itsekin ne näen ja koen.
Ilmoita asiaton viesti
Hm…keskustelin erään Saksan teollisuuspolitiikkaa työkseen tuntevan henkilön kanssa. ”Saksassa tuetaan oman maan tuotteiden ostamista. Se tarkoittaa pyörien pyörimistä maassa, jossa on n. 80 miljoonaa Einwohneria. Myös Merkel on tällaisen toiminnan takana.”
Entäpä Suomessa? Suomessa on tuettu Nokian tapaista yritystä, joka keskittyi Mikrosoft:tiin, joka ulkoisti toimitujohtajuutensa entiselle ja tulevalle Mikrosoft:in johtajalla. Samaan aikaan Nokian johtajisto keskittyi palkitsemaan omaa johdon kaveristoaan unohtaen ja estäen omaa kehitystoimintaansa sekä huolehti työväkensä palkkakatoista.
Suomalainen virkamiehistö valvoo EU-säännöstem noudattamista, joka kilpailutilanteessa ulkoistaa toimintaansa jopa Espanjan aurinkorannalle. Suomessa ei saa tehdä ”vanhanaikaista teollisuutta” (sellu-, paperi- ja metalliteollisuutta), koska viranhaltijat ja heidän EU:n valvontatoimintansa takaa jokaiselle yrittäjälle sivukulut, joilla taatusti ollaan pihalla, vaikka palkkaa ei maksettaisikaan työntekijöille ollenkaan.
Entä sitten tämä saksalaismallinen ”isanmaallisuus” ostaa kotimaista vaikkapa virkamiehistön käyttöön? Se on kiellettyä ja häpeällistä ellei impivaaralaista.
Keskuspankki ”Euro” on keskittynyt ostamaan Kreikan, Italian, Espanjan, Portugalin valtion kirjoittamia kelvottomia valtioiden papereita. Rahaa tekaistaan tyhjästä. Ennen sitä sanottiin inflaatioksi. Ei korkoja voi nostaa. Näitä etelävaltioiden kelvottomia papereita ostamalla nostetaan Munchausenia tukasta elintasomaiden joukkoon. Jos samalla rahalla ostetaan saksalaisia bemareita ja vaikkapa sotatarvikkeita, niin ei heille tarvitse olla kateellinen.
On suomalaisten oma vika, jos on sinisilmäinen ja uskoo pääministerimme ja valtiovarainministerimme vakuuttelut ”vastuunkannosta”. Omalla esimerkillään himasraportin kustantamisineen pääministerimme on käytännössä osoittanut, että ei rahalla ole mitään väliä hänelle eikä erityisesti hänen vastuunkannossaan suomalaisille. Rahasalkku suomalaisine euroineen matkaa ministereiden suosiolla hallituspuolueiden taputtaessa ”ikkunat auki ja ulos Eurooppaan”, erityisesti etelään, mutta vähintäänkin kiertäen Saksaan.
Suomalaisten halventaminen ja ulosliputtaminen jatkuu suomalaisten sallimana.
Pääministeri hymyilee sporttisena ”heh…heh”.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa suomalaismallinen uusliberalismi on kaikilla tasoilla torjuttu ja ajanut itsensä tomuksi ja romuksi. Symbolinen yön uutinen: Europarlamentin varapuhemies Alexander Alvaro (saks., FDP ALDE) oli tuoreen lehtitiedon mukaan kokaiinin vaikutuksen alainen ajaessaan helmikuussa Autobahnilla tuhoisan kolarin. Joku Opel luisteli edessä ja Alvaro rysäytti isolla Audilla suurella nopeudella päälle. Opel-kuski kuoli välittömästi ja Audi meni täysin romuksi ja Alvaro vammautui vaikeasti. Saksalaiset ajattelevat tällaisia tapauksia, ja vaikka kaikki ovat ulospäin kohteliaita, kyllä tämä koetaan aika kielteiseksi euroeliitille.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan osalta euro on liian heikko, ja se hyötyy viennin vetäessä täysillä.
Sen oma D-markka olisi nykytilanteessa paljon vahvempi, ja vienti vaikeampaa.
Kriisimaille sen sijaan euro on liian vahva, ja juuri ne tarvitsisivat devalvaatiota.
Tilanne sellaisenaan kuvastaa yhteisvaluutan järjettömyyttä ja sopimattomuutta Euroopan erilaisien talouksien kirjossa.
Kun EU:ssa kuitenkin pelataan ensisijassa Saksan säännöillä, niin minkäänlaista euron devalvaatiota ei tule.
Saksa ei kyennyt kahdellakaan yrittämällä alistamaan Eurooppaa asein, mutta eurolla se onnistui:
http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&new…
Poliitikkojen rehellisyys tulee esiin vasta viran loputtua vailla vaalihuolia:
”Saksan entinen valtiovarainministeri Oskar Lafontaine on vaatinut puheessaan euron hajottamista.”
http://www.talouselama.fi/uutiset/euron+perustajii…
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-ha. Saksan hallitusneuvotteluissa tuli nyt jännäkakka. Yksi osapuoli haluaa kriisimaat ulos eurosta. Ihmeellisiä populisteja ja impivaaralaisia nuo saksalaiset.
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/Saksan%20hall…
Ilmoita asiaton viesti
Kas-kas. Ja vieläpä monen kokoomuslaisen toivepuolue. Manataanko siellä salaa euron romahdusta, heinäsirkkoja, jääkautta. Miten käy suomalaisten työpaikkojen? Pitääkö niskalenkki markkinavoimista. Paljonko takuutuksista tulee kahisevaa? Tienataanko me tällä?
Muokkaus: ja monellako maalla on julkisen talouden alijäämä alle 3 prosenttia bkt:sta ja julkisen velan määrä alle 60 prosenttia bkt:sta (Maastrichtin soppari)?
Taitaisi tulla aika kato. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ilmestyskirjat nyt esiin ja kertaukseen. Leehmanni-hetki, heinäsirkat ja populistivaara. Natsistmista puhumattakaan. Vastuunkannotonta menoa.
Ilmoita asiaton viesti
Hys,hys, nyt on juhlittu voittoa, kun Irlanti ja Espanja irroittautuu lainaohjelmasta. Voi sitä kehujen määrää ja ilon kiljahduksia, mitä viime yönä on Jutta kumppaneineen saaneet juhlia.
Se että on pääsemässä lainamarkkinoille, ei kuitenkaan varmaan merkitse sitä, että saadut tukipaketit olisi maksettu takaisin vai kuinka ?
Ilmoita asiaton viesti
Odotellaan nyt kaikessa rauhassa, että Suomen veljespuolue ja YLE-uutisetkin löytävät tämän…
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mutta toisaalta poimittuna.
http://translate.googleusercontent.com/translate_c…
Ilmoita asiaton viesti
Rakenteelliset uudistukset ovat yksi p…..een kirosana nykyhallitusten kiusoina. Jenkeissä jatketaan edelleen leikkirahalla ja eilen eräs jopa EKP:n arvoisa edustaja totesi setelirahoituksen tulleen nyt työkaluvalikkoon ( ikään kuin se ei olisi jo siellä ollut ) kohentamaan euroalueen kasvua.
Kaikki keinot ovat sallittuja, kunhan ei vaan missään vaiheessa koskettaisi itse ongelman ytimeen – kansantalouksien alijäämiin ja näiden syihin.
Ilmoita asiaton viesti
Laitetaanpa tähänkin eräs näkemys.
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeremy-…
Ilmoita asiaton viesti
Huomenta kaikille. 🙂
Sattu tuossa aamutuimaan lukiessa tuollainen kartta esiin, jossa näkyy erimaiden luottoluokitukset.
Ajattelin vain aikani kuluks laitaa sen tännekkin. 🙂
http://translate.googleusercontent.com/translate_c…
Ilmoita asiaton viesti