Maahanmuuttokeskustelu alkaa Euroopassa
Eipä tuossa tarvitse kuin vilkaista, mitä Financial Timesin otsikoissa pyörii. Ison-Britannian pääministeri David Cameron kirjoittaa mielipidekirjoituksen, että ”Euroopan vapaan liikkumisen tulisi olla vähemmän vapaata”, ja sitten Berliini ja Pariisi ovat ottamassa myös maahanmuuton asialistalle.
Kuinka yhtä-äkkiä Suomessakin virsikirja vaihtuu tuomiopäivien profeettojen valituslaulujen kirjaseksi? Vasemmistoliiton kansanedustaja Lapintie kertoo, ettei EU:n sisällä pidä polkea palkkoja. Olen aivan samaa mieltä. Ja kun Perussuomalaiset ovat yrittäneet pitää asiaa esillä niin keskustelu on käännetty lähes täydellisesti noitavainojen aikaan. Jos ei halua rapauttaa oman maan kansantaloutta niin on ksenofobinen.
Sinällään tässä ei ole mitään uutta: Suomessa katsellaan ensin, mitä mieltä Saksa on Euroopan asioista, sitten lyödään uusi kanta lukkoon ja lopuksi esitetään, että ollaan päättävissä pöydissä tekemässä politiikkaa. Tämä asia olisi voinut tulla keskustelun kohteeksi jo aiemmin. Vielä niinkin myöhään kuin lokakuussa teki Financial Times kyselytutkimuksen suurien EU-maiden kansalaisille koskien maahanmuuttajien etuuksia. Perussuomalaiset uutisoivat kyselytutkimuksen tuloksista.
Totean kuitenkin, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Toivottavasti maahanmuuttokeskustelu saa nyt Yhdistyneiden kuningaskuntien, Saksan ja Ranskan myötävaikutuksella myös Suomessa sen aseman, ettei puheenaihe ole enää tabu.
Lapintien blogikirjoituksesta en oikein löydä tarkoitusperää tuolle palkkojen polkemiselle. Lapintie kun kirjoittaa; ”EU:n lähetettyjä työntekijöitä koskeva direktiivi on uudistettava sosiaaliseksi.
Lapintie käsitykseni mukaan haluaa laajentaa sosiaaliturvaa siten että pienipalkkaiset pärjäävät myös muissa EU-maissa kunkin maan sosiaaliturvan mukaisesti. Toisaalta tuohonhan on jo direktiivein pyritty ja vaadittu maita säätämään omat sisäiset lainsäädännöt sen mukaisiksi. Maamme tulisi mitä pikimmiten selvittää kaikkien EU-maiden sosiaalituvasäädökset ja pikaisesti muuttaa sosiaaliturvamme sille alhaisimmalle tasolle jolle voidaan.
Taitaa Lapintie olla kuitenkin vapaan liikkuvuuden kannattaja mitä suurimmassa määrin. Ei siis millään muotoa ole rajoittamassa maahanmuuttoa työnhaussa ja tekemisessä. Palkkatasohan meillä on moneen eteläiseen maahan verrattuna kohtaisesti parempi. Kiinnostaa myös hyvä sosiaaliturva.
Ilmoita asiaton viesti
Ettei nyt edustaja Lapintie vaan ottaisi ensimmäisiä varovaisia askeleita toiseen suuntaan? Eihän hän voi sitä tehdä näkyvästi ja räväkkäästi, vaan hiljalleen. Hän ei kertonut tarkasta valvonnasta, tai rajakäännytyksistä. Hän puhui EU-maiden palkkapoljennasta, joka on vain tällaisen hurmoshenkisen vapaan liikkuvuuden yksi ilmentymä.
Mielenkiintoista on nähdä, miten täällä Suomessa tämä etenee. Leimataanko Saksa, Ranska ja UK ”persuiksi”, ja lähetetään nottia peräjälkeen näihin ilmansuuntiin? Aukooko kokousedustajamme päätään Merkelille, Hollandelle ja Cameronille samaan tyyliin kuin suuressa salissa PS-leirille?
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö järjestää nimikilpailu isojen euro- ja EU-maiden laajan rintaman ”persuuntumiskehitykselle”?
Olisiko se Kataisen käyttämä ”reiluuntuminen”?
Ilmoita asiaton viesti
Puoli vuotta sitten Hollannin hallitus laati yli 50-kohtaisen asialistan, jossa mainittiin ne asiat, jotka tulisi säilyttää / siirtää kansallisell(a/e) tasoll(a/e) päätöksenteossa.
Puristus on siis kovaa. Ajatella, että yksi EU:n perustajajäsen maista, Euroopan sydänmailla rupeaa listaamaan impivaaralaisjulistuksia?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on kyse muuttamisesta ja työvoiman vapaasta liikkuvuudesta Euroopan Unionin sisällä eikä siis ulkoa, Afrikasta tai Aasiasta, tulevasta maahanmuutosta. Oikeus hakea töitä toisesta jäsenmaasta on ehdottoman hyvä asia, mitä ei pidä rajoittaa. Turkulaisellakin on oikeus hakea töitä Tampereelta tai Tukholmasta. Työvoiman vapaa liikkuvuus on ensimmäisenä vallinnut nimenomaan pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden kesken ja toiminut aikanaan erittäin hyvin. Kun tulee aamulla laivalla Tukholmaan ja menee työnvälitykseen, niin sitä on vielä saman päivän aikana töissä. Verokortti pitää tietysti käydä jossakin välissä hakemassa. Näin se toimi ennen.
Nyt kuitenkin palvelujen vapaa liikkuvuus sekä käsittämätön ”lähetettyjen työntekijöiden” lähettäminen pilaa osaltaan työvoiman vapaan liikkuvuuden. Totta kai toisessa maassa pitää olla töissä sen maan palkalla, verokortilla ja maksuilla. Tällaista ”lähetettyjen työntekijöiden” lähettämistä ei ehkä edes esiinny muualla kuin Suomessa.
Toisaalta EU:n hallitsematon itälaajentuminen on nyt johtanut siihen, että uusista jäsenvaltioista tulee väkeä, jolla ei ole mitään edellytyksiä eikä edes ehkä halua löytää töitä uudesta maastaan. Kannustimena on pelkästään mahdollisuus päästä sosiaaliturvan piiriin. Tämä on ongelma, mutta ei tämän takia voi rajoittaa esimerkiksi nuorten espanjalaisten yliopisto-opiskelijoiden oikeutta hakea töitä Saksasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hiukan samaa mieltä. Eli taas tulee esiin, ettei näitä asioita ole ollenkaan EU:ssa mietitty loppuun. Muuta kuin suurella höyryllä laajennettu.
Ilmoita asiaton viesti
Bulgaria ja Romania näitä päättäjiä pelottaa. Meillä on virolaiset rakentajat.
Tämä pelko näkyy tulevien europarlamenttivaalien gallupeissa.
Kansan tahto tässä on takana. Tuolla muualla ei omaa kansaa poljeta niin vain lyttyyn kuin Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaan voi jokainen vaikuttaa ihan omissa päätöksissään. Itse ostin tuossa jokin aika sitten kotimaista sekavaneria (BB/WG) ja Tuupovaarassa tehtyä parkettia. Vaikka halvemmallakin olisi saanut, jos olisi tyytynyt pelkkään EU:n alueeella tehtyyn.
Jos haluat, että suomalainen tuotanto ja palvelu säilyy, niin ole sitten valmis myös maksamaan suomalainen hinta suomalaiselle tai suomalaisesta tuotteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen asiaan voi (yrittää) vaikuttaa vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin juuri kaupassa. Tarvitsin nitojan ja niittejä. Tarjolla oli vain kiinalaisia nitojia. Hinta oli jotain 4 euroa. Vertailun vuoksi kotimainen omena-kanelipiirakka maksoi sen kympin. Ovat toki eri tuoteryhmiä, mutta tällainen tilanne täällä on.
Päätin, että voin kai minä kerran tänä vuonna ostaa makeaa, joten kyllä tuo piirakka toivottavasti on sitten edes hintansa väärti maullaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Turkulaisellakin on oikeus hakea töitä Tampereelta tai Tukholmasta.”
Oletkos koskaan kuullut turkulaisesta joka olisi hakenut, saati sitten saanut töitä Tampereelta? Itse nuoruudessa hain kerran ja valittinkin, mutta onneksi älysin jättää menemättä. Muuten olisin varmaan edellenkin Tohlopissa YLEllä.
Ilmoita asiaton viesti
Viime sunnuntai oli Tuomiosunnuntai ja nyt siirrytään joulun odotukseen eli adventtiaikaan. Odotetaan, mitä isot EU-maat keksivät.
Jos muuttaja saa valita edullisimman vaihtoehdon, huutokaupan voittaa paras tarjoaja eli Pohjoismaat. Onneksi yksi riskipitoinen satokausi sekä pitkä, kylmä ja pimeä talvi ovat puolellamme. Sauna ja viina voivat myös toimia pelotteina…
Kun vielä lopetamme bail-out’it ja velkojen takauksilla nettoamispyrkimykset/ niskalenkit ja sitten asetamme etuudet vanhojen kulttuurien perillisten – eli Italian ja Kreikan – tasolle ja lopuksi säädämme kansalaisuusasiat esim. Viron mallille, meillä ei ole hätäpäivää. 😉
Silloin olemme ottaneet opiksi ytimistä, emmekä ole käpertyneet Impivaaraan. Vapaa liikkuvuus EU-kansalaisille siis säilyy, mutta joulupukki ei enää odotakaan Pohjolassa…
Ilmoita asiaton viesti
Kaiketi luit persupölhöpopulisti-sisarjärjestö OECD:n pääsihteeri Angel Gurrian terveiset?
Paljonkohan Suomi nettoaa Kreikan velkasaneerauksesta?
Ilmoita asiaton viesti
Juu, TalE tulee kotiin kannettuna…
Suomi taitaa Per C. Netota enemmän kuin sen miljardin, jonka kuntien tässä rakenneuudistuksessa pitäisi leikata.
”Senttiäkään ei ole maksettu!”
Ilmoita asiaton viesti
Henri, tuosta kommentistasi innostuneena esitänpä yhden asiantuntijan laatiman eri henkilöiden sanomisista laaditun koosteen, joka koskee lausuntoja velkaleikkauksien vaikutuksista eurokriisimaissa. Vain yksi puolueen johtaja on tämän asiantuntijan mukaan ollut alusta pitäen oikeassa.
Mitäs ajattelet sitten kirjoitukseen tulleista kommenteista ja varsinkin viimeisestä kirjoittajan Jouko Marttilan omasta vastakommentista ”En ole nähnyt selvää perussuomalaista talouspoliittista linjaa, lähinnä retoriikkaa.”?
Ilmoita asiaton viesti
Aika mainio kooste. OP-ryhmän Heiskanen toki arveli, että velkasaneerauksella ongelmat vain lakaistaan hetkellisesti maton alle. Siinä mielessä hän on ollut oikeassa.
Toisaalta, näistä koosteessa mukaan valitut henkilöt ovat joutuneet virkansa puolesta sanomaan näin. Sitten kuitenkin kävi niin hassusti, että tosiasiat voittivat kuitenkin lopulta.
Mitenköhän mahtaa seuraavalla kerralla käydä?
Ilmoita asiaton viesti
Roger Wessman’inkin veikkaus osuu oikeaan ensi maanantaista (2.12.) lukien. Jos siis velkoja leikataan vasta sen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli Saksan johdolla mentäisiin Kreikan velkojen leikkauksiin, niin kuinkahan käy meidän ”perässähiihtäjien”? Menivät nimittäin aiemmin Urpilaisen ja Kataisen vannottamina sanomaan ettei Suomi osallistu leikkauspuuhiin. Voisiko todellakin olla niin että jättäytyisi ainoana takaajamaana pois leikkausoperaatiosta vakuussopimuksesta johtuen? Tuskinpa, sillä aina aiemminkin on sanat syöty.
Ilmoita asiaton viesti
Maahanmuuttoa on niin montaa sorttia. Uskoisin, että kaikki suomalaiset hyväksyvät sekä maastamuuton, että maahanmuuton:
* maahanmuuton avioliiton seurauksena
* maahanmuuton työn takia
* maahanmuuton opiskelun takia
Sensijaan epäselvää on:
* humanitäärinen maahanmuutto
* rikollisten maahanmuutto
* sosiaalijärjestelmien hyväksikäyttömaahanmuutto
Kun maahan muuttaa ihmisiä, joiden koulutustaso on olematon tai sitä ei ole ja kulttuuri on täysin erilainen (uskonto, tavat, lainkuuliasuus) on vaikeata perustella normi-ihmiselle; Miksi tällaisten ihmisten tulisi muuttaa Suomeen?
Suomea suojelee ilmasto. Tuskin voidaan kuvitella, että Suomi ehdoin ehdoin täyttyisi sopeutumattomilla ihmisillä. Kyllä kai tulevaisuudessakin tulee lähteä olettamuksesta, että tulijan tulee sopeutua voidakseen elää tässä maassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kataisen ja Kokkilan saavutuksena valtiontalous on rempallaan kun kotimaan duunarit makoilevat kotona ulkolaisten halpamiesten tehden työt pimeänä.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa katsellaan ensin, mitä mieltä Saksa on Euroopan asioista”
Kuten Soinikin:
”jos Suomi ainoana jättäisi euron, niin se paine mikä tulisi Ranskasta, Saksasta ja Euroopan unionista… se on se iso asia.”
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57464-timo-soini-v…
Ilmoita asiaton viesti
Tämä tarkoittaa sitä, ettei sellaiselta vältytä, että Suomea syytettäisiin hienon europrojektin tuhoamisesta.
Kyllä se tätä menoa vielä kuopataan yhteisymmärryksessä. Suotavaa toki olisi, ettei tässä menisi kovin kauaa, sillä talous rapautuu monessa euromaassa hälyttävällä vauhdilla.
Ilmoita asiaton viesti
Henri kirjoittaa asiaa, josta moni on samaa mieltä, ja jota monet, itsekin, yritän lähipiirissä viestiä. Vielä liian monille asia ei ole valjennut, tai sokea usko/luottamus (tai sen rippeet) oman puolueen linjaan pitää laput silmillä. Siihen ei olisi varaa.
Todella ihmettelen Kepun 25% gallupsuosiota, samoin. Kuin sitä, miten niinkin moni vielä luottaa Kokoomukseen. Demarien alamäki on tässä valossa ymmärrettävää. Jutta hallintoneuvostaa vakaushimmelissä, tienaten ministerinpalkan päälle extraa. Ja samalla vauhdilla riippumattomuus ministerinä on täysin mennyttä, ainakin minun silmissäni. Ja kaikki teollisuus saa vaikka kadota maasta, mitään ei voida tehdä millekään…
Ilmoita asiaton viesti
Riittävän moni suomalainen kuvittelee, että tämä useamman vuoden ajan jatkunut ja pahentunut eurosekoilu on vain väliaikainen – ja ennen kaikkea sellainen, ettei se koske meitä – häiriötila.
Ilmoita asiaton viesti
Front National – persranskalaiset – vaatii nyt ihan virallisesti ja ihan tosissaan rahaliiton purkamista. Luin tänään jostain, mutta ettehän te ranskankielisellä linkillä mitään tee. Lienet oikeassa siinä, että persuuntuminen senkun leviää.
Ilmoita asiaton viesti
On vaatinut jo jonkun aikaa.
PressEurope on ihan hyvä palvelu, ja monista vieraskielisistä teksteistä ihan perinteiset nettikääntäjätkin tekevät ymmärrettäviä englanninkielisiä artikkeleita. Toista se on sitten, jos niitä yrittää suomeksi käännättää…
Ilmoita asiaton viesti
Ranska on Euroopan pakkoruotsi.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää aiheesta (loistava seurattava tuo ”daily press summary”) heti alussa, linkkeineen:
http://www.openeurope.org.uk/Article/Page/en/LIVE?…
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisiköhän päästää Ritvanen pois bannista, jotta hän saa tyhjennettyä arvomaailmasanavarastonsa täysin rinnoin kohti näitä eurooppalaisia populisteja, kuten Cameron, Rutte, Merkel ja Hollande? =D
Enpä taida. Kertokoon omassa blogissaan sitten, kuinka hienoa tämä kehityssuunta nyt Euroopassa onkaan. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä tabut ovat rajoite yhteiskunnallisissa keskusteluissa ja tuntuukin että niissä on jotain vanhanaikaista salattavaa,josta ei ole hyväksi ”ottaa mittaa”,niin asiallisella ja kriittisellä tasolla – polkematta vastakohtaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan, millaiseksi keskusteluilmapiiri muodostuu. Tulevatko fantsuttelijat kertomaan meille, että ”me olemme aavistaneet jo pidemmän aikaa tässä käyvän huonosti”, vai miten he sen muotoilevatkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Olettaisin, että SJP-linjalla mennään. ”Puhtaalta pöydältä”, ”Kuinka paljon huonompi tilanne olisi, jos” jne.
Mitä mä sanoin. Viimeistä torjuntataistelua pölhöpopulismia vastaan käydään todennäköisesti Suomessa. Kun kaikki muut ovat jo luovuttaneet.
2005 elokuussa: “It will take ten years, but when I’m drunk the window is only five years…The last countries will be the ones with the most stubborn and committed politicians and (obviously) smallest problems with financial credibility – perhaps small states like Finland.”
Ilmoita asiaton viesti
Aika hyvät pohjat löi muinoin jo Erkki Toivanenkin (2007):
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178…
1) ”Winston Churchill muistutti [1948] heille, että ”Euroopan voi yhdentää vain sen asukkaiden valtaenemmistön sydämessään tuntema toive ja heidän selkeästi ja voimallisesti ilmaisemansa tahto”.
2) ”Ei tarvitse lukea eurobarometrin mielipidemittauksia aistiakseen sen voimistuvan vastenmielisyyden, jota enemmistöt monissa jäsenmaissa tuntevat yhdentymistä kohtaan. Siihen ei luulisi olevan varaa edes Brysselissä.”
Eräässä toisessa blogissa E.T. toteaan, Jens Thygesenin sanoin, että esim. Kreikka liitettiin noin sukupolven verran ja ”puolivalmiina” liian aikaisin euroon.
Hieman virtaviivaistaen, vapaaehtoisuuteen perustuvan Eurooppa-aatteen ovat pilanneet dogmaattiset ja pakkoa soveltavat euroideologit.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän kun yhdistää talousnäkökulmat, niin onhan tämä perin merkillinen alue. Deflaatiosta varoittava hälytyssireeni voimistui eilen
Ja jos jonkun mielestä tämä meitin hieno alue ei ole perin merkillinen tällä haavaa, niin sitä se on heille jatkossa, mikäli tölkinpotkintastrategialla jatketaan.
Ilmoita asiaton viesti
10 minuuttia marraskuun inflaatiolukuihin. Ja ensi viikolla Draghi taas kertoo, kuinka valppaasti EKP tilannetta seuraa..
Draghi kesäkuussa, kun inflaatio pyöri vielä 1.6 prosentin vuositahdissa: ”First, the fact that inflation is low is not, by itself, bad; with low inflation, you can buy more stuff. Second, we don’t see deflation and that is what we have to fear. We don’t see that yet.”
Heti perään hän puolustelikin jo säästötoimia. Ok, eli fiskaalipuolella Rehnit ja vastaavat pyörittävät sirkusta, ja vastaavasti monetaaripuolella Draghi joutuu nöyristelemään Saksan edessä. Kuka nostaa Euroopassa kissat pöydälle?
Mininovellini EKP:n edellisen ”uusi ehdollinen LTRO”-koepallon jälkeen:
”Next test balloon”, Draghi yelled as he watched the downward momentum of the EURUSD wane. ”Clearly the markets do not prefer conditonal money. Next we will test an LTRO with unusual collateral”. The gnomes of Zürich had had their say, and the story wasn’t looking pretty. Draghi knew he had lost precious momentum because of the radio silence during the negotiations over the single supervisory mechanism. The markets would need something stronger now. It was time to call an unlisted number. ”Yes?” ”It’s Mario here. We need the big guns now”.
”and the….terms…are the same as previously?”, the electronically scrambled Voice asked menacingly. The uneasy feeling reminded Draghi of the time when he was the governor of Italy’s central bank and was begging for a helping hand from the European Central Bank. Now he was the head of the ECB, but was still begging for help with sweaty palms and a clenched jaw. Kings will be beggars, he reminded himself.
Then the horror hit him. He wasn’t begging anything from anyone. He was a customer. This was a deal just like all the other ones for the Voice. The Voice had been waiting for his call.
Ilmoita asiaton viesti
EKP näyttää ajavan rahapolitiikallaan etupäässä vain eteläisten ”kurjien” maiden asemaa eurovaluutassa. Näin mikäli ymmärrän Draghin puheet ”Matolcsyn kertoman mukaan Draghi on toistuvasti sanonut keskuspankkijohtajien Sveitsin Baselissa pitämissä tapaamisissa, että ”Välimeren maiden kerho” pysyy kansainvälisillä markkinoilla kilpailukykyisenä, jos valuuttakurssi on pienempi ja eurolla saa vain 1,10 dollaria.”
Välimeren maiden kerholla tarkoitetaan yleensä Espanjaa, Italiaa, Portugalia sekä Kreikkaa.
Minkälaisen päätöksen aikanaan antaa Saksan perustuslakituomioistuin EKP:n velkakirjojen osto-ohjelman laillisuudesta. Tuomiota ei liene odotettavissa vielä tämän vuoden puolella. Joten aikaa pelattanee myös Saksan puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Sirpa – hyvin olet kartalla, kun juuri tuosta kirjoitan. EKP:n touhuissa on kaksi mörköä tullut kaapista ulos viime päivinä. Mörkö#1 on euron kurssi, mutta sitä Draghi ei ilmeisesti uskalla julkisesti sanoa. Mörkö#2 on OMT-ohjelman (whatever it takes) todellinen luonne:
“According to Mr. Draghi, OMT is for a systemic crisis in the euro and will apply across the eurozone.” If Noonan is accurately relating his conversation with Draghi, it seems to change the very nature of OMT.
http://blogs.ft.com/brusselsblog/2013/11/decoding-…
Ilmoita asiaton viesti
Juhani, onpa hyvä että kirjoitat tuosta laajemmin. PS-puolueella on hyviä asiantuntijakirjoittajia kuten Sinä ja Henri. Muitakaan asiapitoisia kirjoittajia unohtamatta. Toivotaan että tietomäärä leviää mahdollisimman moneen pirttiin ja mikä tärkeintä kirjoituksilla olisi myös vastakaikua suhtautumisessa EU:hun ja euroon Suomen valuuttana.
Mielenkiinnolla jään odottamaan kirjoituksiasi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kaivelen itsekin lisää taustamateriaalia deflaatiopelkojen edessä. Edelleen ollaan CPI:ssä alle puolet siitä, mikä on tavoite. Mutta tuo luottojen putoaminen tietää jatkoa ajatellen kovia ”haasteita”.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa pari vauhdittamaan tunnelmia: http://research.nordeamarkets.com/en/2013/11/29/fi…
http://danskeanalyse.danskebank.dk/abo/FlashCommentMacrobond281113/$file/FlashComment_Macrobond_281113.pdf
Irlannin ulostulo OMT:n suhteen ja Unkarin kommentit kertovat, että Draghi on yksityisesti paljon löysempi kuin julkisesti. Tosin ongelma on, että nyt kun kaikki huutelevat näitä yksityisiä keskusteluja julkisesti, Draghi lopettanee ei-julkiset kyyhkyspuheensa. EKP on muuttumassa ”black boxiksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, en kovin syväluotaavaa tehnyt, koska meikää ohjeistettiin kesäkuussa jo siihen malliin, että opetan teksteilläni juoksemaan, kun ensin pitäisi kertoa miten kävellään – kun talousymmärrys on monin paikoin täällä konttausvaiheessa.
Schadlerin rapsa päätyi kuitenkin hieman analyyttisempään muotoon.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää keskustelua kommenteissa 37-40, vaikka eivät nyt aihetta liiemmin käsittelekään. Tosin, itsehän minä rönsyilyn aloitin näitä kehumieni kommenttien edellä. =)
Ilmoita asiaton viesti