Hallituksen tarjoama rakenneuudistus pähkinänkuoressa

Ensimmäisenä meidän tulee ymmärtää, miksi nyt on alettu kohkata koko ”rakenneuudistuksesta”. Syy ei poikkea Italian, Kreikan, Espanjan tai Ranskan vastaavista ”huonoista rakenteista”. Ranskassa sosiaaliturvaan uppoaa omaisuuksia, ja Italiassa eläkkeisiin – näin esimerkiksi. Oire syntyi, kun yksityinen sektori kyykkäsi, eikä sen tuomilla verotuloilla enää voitu kantaa paisunutta julkista sektoria.

Tästä emme varmastikaan ole eri mieltä? Jos jokin toinen näkemys tulee mieleen niin sopii laittaa kommenttina, keskustellaan siitä sitten lisää. Jos hyväksymme esitettämäni oireen, niin me voimme korjata sen kahdella eri tavalla – ja kolmantena yhdistelemällä kahta eri tapaa.

  1. Leikataan julkinenkin sektori vastaavasti pienemmäksi kuin mitä yksityiselle kävi. Näin kantotaakkaa on vähempi ja talouden kantokyky paranee.
  2. Kasvatetaan yksityinen sektori takaisin siihen, mistä pudottiin. Samalla lailla talouden kantokyky palautuu.
  3. Tehdään edeltävien kohtien yhdistelmä.

Ensimmäinen vaihtoehto on pitkälti hallituksen linja. Se lisää työttömyyttä tässä tilanteessa. Se leikkaa ostovoimaa. Se kutistaa sisämarkkinoita ja siellä toimivia yrityksiä.

Toinen vaihtoehto on likipitäen mahdotonta ilman itsenäistä rahapolitiikkaa. Sen saavuttamiseksi tulisi erota eurosta, aivan kuten syyskuussa 1992 erosimme valuuttaputkesta. Tuon jälkeen helpotti: Suomen tasavallan korkotaso laski, vienti piristyi, uusia yrityksiä ja työpaikkoja syntyi.

Toisaalta silloin tehtiin myös virheitä. Pankkiirit pelastettiin muiden kansalaisten selkänahasta repimällä. Mutta tämä on toinen tarina, tässä vaiheessa riittää huomata tuo, ja välttää saman virheen toistamista.

Kumpi vaihtoehto nyt sitten on kansalle mieleen? Tiedän, että valtaosa suomalaisista pitää yhteisvaluuttaa hyvänä ideana. Olen mielestäni kertonut tästä tulevasta kurimuksesta riittävästi etukäteen. Nyt eteen avautuu sitten se maailma, mistä olen kertonut. Pysyttekö vielä kannassanne?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu