Kiinan ja Japanin saariselkkauksesta
Huopainen kyseli minulta muutamia kuukausia sitten mahdollisia markkinamyllerryksiä aiheuttavista mustista joutsenista. Vastasin hänelle, että Tyynellä valtamerellä oleva asumaton saariyhdistelmä on kiistanalainen, koska Japani ja Kiina molemmat katsovat saarten kuuluvan heidän omistukseensa. Musta joutsen olisi, että konflikti eskaloituisi suursodan partaalle. Siihen on nimittäin ainekset. Ja asiassa otettiin kuluvalla viikolla askeleita huonompaan suuntaan.
Mustilla joutsenilla tarkoitetaan yleisesti sellaisia erittäin epätodennäköisiä tapahtumia, joilla on kuitenkin hyvin merkittävä painoarvo – niiden toteutuessa. Tällaisena voidaan esimerkiksi pitää BP:n Meksikonlahden turmaa: sen ei olisi pitänyt tapahtua, mutta se tapahtui silti – ja hyvin merkittävin seurauksin. Markkinapuolella tämä näkyi BP:n osakekurssissa, ja markkinoiden taipumus on ennakointi. Suuret heilahtelut kertovat vain sen, että ennakoitavuus on pielessä.
Mikä sitten valtameren asumattomissa saarissa on hälyttävää? Japani kutsuu saaria Sengaku-saariksi ja Kiinassa ne kulkevat nimellä Diaoyu-saaret. Käytän näistä neutraalisti nimitystä ”saaret”.
Kiistanalaisten saarten lähihistoria
Saaret olivat pitkään aikaan ns. status quossa, ja niiden suhteen ei haluttukaan tehdä mitään mikä järkyttäisi poliittista tasapainoa Japanin ja Kiinan välillä. Tokion pormestari muutti tilanteen. Hän on mieleltään patrioottinen ja sodan ajan keisarikuntamielinen. Hän osoitti kiinnostuksensa saaria kohtaan.
Japani kuitenkin lunasti saaret pois yksityiseltä omistajalta. Japani kertoo, että näin se pystyi varmistamaan sen, ettei Tokion pormestari pääse toteuttamaan megalomaanisia veneen keikutuksiaan. Kiinassa asia nähtiin toisin. Kiina tulkitsi, että Japanin sekaantuminen saarten omistukseen rikkoi status quon, ja että Japani aikoo rosvota heidän saarensa.
Tuolloin koitti se hetki, jolloin Huopaiselle kerroin tästä mustan joutsenen potentiasta.
Nimittäin Japani ei ole yksin. Sen takana seisoo Yhdysvallat. Yhdysvalloilla on esimerkiksi Japanissa ohjuspuolustusjärjestelmä, ja Yhdysvallat seilaa sotakalustonsa kanssa paljon Tyynen meren kansainvälisillä merialueilla.
Kyseessä ei ole siinä kohtaa enää Kiina vs. Japani, vaan Kiina vs. Yhdysvallat. Ja tämä on se asetelma, mikä tekee tilanteesta kiikkerän. Yritän avata tilannetta lisää.
Konflikti eskaloituu
Kun saarille osoittautui selkeitä intressejä molemmin puolin niin kiinalaiset kalastaja-alukset suihkutettiin Japanin laivaston vesitykeillä pois Japanin katsomilta merialueilta. Kiinassa puhkesi mielenosoituksia japanilaisia yrityksiä kohtaan, jotka toimivat Kiinassa. Mainittakoon esimerkkinä Toyota.
Pienestä myrskystä vesilasissa oli tulossa kovaa vauhtia suuri kriisi. Kiinan sotalaivaston kerrottiin mm. lukinneensa japanilaisaluksia maalikohteikseen. Kiinan selitykset hieman ontuivat. Tästä episodista heräsi monia kysymyksiä, kuten se, onko Kiinan hallinnolla langat käsissään. Kiina kertoi, että laivasto oli toiminut protokolliensa mukaan, mutta arvailut eivät laantuneet. Esille nostettiin vanha dynastia-aikainen sanonta, jossa keisarin omaisuutta oli kaikki se, mikä Kiinaan kuului – ja sotapäälliköiden temmellyskenttä oli tämän alueen ulkopuolella. Se tahtoo sanoa, että Kiinan rajojen ulkopuolella sotapäälliköt tekevät niinkuin lystäävät. Yhtymäkohtaa ei voida kuitenkaan aukottomasti soveltaa sellaisenaan nykytilaan.
Tilanne oli kuitenkin se, että yhdellä napin painalluksella olisi käytännössä tehty sodanjulistus.
ADIZ – lentopuolustusalue
ADIZ (Air Defense Identification Zone, lentopuolustusalue) määrittelyssä alueelle aikovien lentokoneiden tulee tunnistautua ADIZ:n ilmoittamalle valtiolle. Käytännössä Suomenkin ilmatilaa valvotaan, ja tunnistamattomien tutkassa näkyvien kohteiden lähestyessä ilmavoimat lähettävät partiokoneensa katsomaan tilannetta.
ADIZ:n ylittävä lentokone, joka ei tunnistaudu, tulkitaan mahdolliseksi ilmatilan loukkaajaksi.
ADIZ:it ovat siten aivan luonnollisia ja yleisesti hyväksyttyjä alueita, joiden tarkoitus on helpottaa maiden mahdollisuuksia puolustaa itseään.
Poikkeavaa on se, että Kiina julisti 23.11. uuden ADIZ:n, joka leikkaa Japanin omaa ADIZ:ia. Ei liene sattumaa, että leikkauskohta sijaitsee mm. kiistetyillä saarilla. Toinen poikkeavuus on Kiinan vaatimus tunnistautua kaikissa tapauksissa, jolloin alueelle ollaan tulossa, vaikka vain ohilentona. Kaksi japanilaista lentoyhtiötä noudatti oitis tunnistautumissääntöä. Yhdysvallat eivät. Yhdysvallat lähetti 2 B-52 -pommikonetta alueelle 26.11. ilmoittamatta Kiinalle olevansa heidän uudella ADIZ:lla.
Kiina kertoi, että se on valmis ampumaan alas tunnistamattomat lentokoneet heidän uudella alueellaan. Kiina ei kuitenkaan tehnyt mitään ulospäin näkyvää tuolloin 26.11.
Japani kertoi tunnistautumista tehneille tahoille, että tunnistautumisesta tulee luopua heidän omalla ADIZ:llaan. Lentoyhtiöt olivat hetken ihmeissään. Etelä-Korea ja Taiwan ovat kertoneet, että Kiinan uusi ADIZ on epätoivottava, ja vaatineet sen kumoamista. Muutama lentoyhtiö on kartoittanut tilannetta esimerkiksi määrittelemällä uudet lentoreitit ja/tai ohjeistanut pilottejaan uudesta lentopuolustusalueesta.
Analyysiosa
Käytännössä Kiina on tarjoutunut ottamaan vastaan Casus Bellin määrittelemällä lentopuolustusalueen toisen suvereenin valtion lentopuolustusalueelle.
Kiistanalaisten saarten mahdolliset luonnonrikkaudet voivat olla taustalla vauhdittamassa vaatimuksia, mutta ennemminkin tästä herää pohdinnat siitä, että Kiinan itselle katsomansa saaret juontavat omistusoikeuden jo pitkälle historiaan, dynastioiden aikaan. Vastaavasti Japanin miehitettyä osan Kiinaa toisessa maailmansodassa Japani ei ollut niitä miellyttävimpiä miehittäjiä. Nanjingin tapahtumat eivät unohdu sikäläisessä kulttuurissa aivan samalla tavalla kuin meidän hakkapeliitoille on suuremmalta osin annettu anteeksi Puolan mailla. (Toki tapahtumillakin on eroa parisen sataa vuotta…)
Kiistanalaisten saarten konfliktissa voi kyseessä olla aivan puhdasoppinen halu näyttää mahtinsa. Kun muistetaan Kiinan ja Yhdysvaltain velka-asetelma niin kuvitteliko Kiina saavansa talouspuolen asioiden varjolla Yhdysvallat perääntymään Japanin ”suojelusenkelin” tehtävistä?
Eihän se mahdotonta ole vieläkään. Eivät ne ajat ole kaukana, kun Yhdysvallat on suoraan syyttänyt Kiinaa mm. valuuttamarkkinoiden peukaloinnista.
Yhdysvallat on myös Iranin jupakassa, ja muualla Lähi-Idässä osoittautunut haavoittuvaiseksi, ja ehkä Kiina on tulkinnut signaalit – ja yrittää nyt selvittää Yhdysvaltojen haavoittuvaisuuden. Vastaavasti Yhdysvallat haluavat varmastikin nyt näyttää, että kaapin paikka on sitten tässä.
Uskoakseni tulemme näkemään pidempää kissa ja hiiri -leikkiä. Ellei sitten he ole oikeassa väitteissään, että sotavoimat eivät ole kauttaaltaan Kiinan kontrollissa.
Musta joutsen.
—
Tähän lopuksi havaitsin, että uunituoreessa The Economistissa (30.11.-6.12.) on parikin artikkelia aiheesta. Lisäksi on Euroopan taloussotkuja ja paljon muuta mielenkiintoista luettavaa.
Mikäli lehdestä löytyy hyviä pointteja tuoda tähän blogiin lisää niin kirjoittelen niistä kommentteja.
Tämä kirjoitus on omistettu kaikille niille, jotka ansiokkaasti ovat muistuttamassa minua siitä, etten koskaan katso kokonaiskuvaa, vaan keskityn pikkuseikkoihin – kuten nyt euroopanlaajuiseen talouskriisiin.
Kyllä minä seuraan vähän sitä sun tätä. Kerron jo näin valmiiksi, että anteeksipyyntönne on hyväksytty. 😉
Mukavaa sunnuntaita.
Kiina teki mokan tuossa yksipuolisessa yhtäkkisessä julistuksessaan. Ilmeisesti poliittinen johto ”nukkui” kun armeija siellä päätti asiasta. USA osoitti pommikoneillaan välittömästi Kiinan julistuksen onttouden ja Japanin hallitus on kehottanut lentoyhtiöitään lopettamaan ilmoitusten tekemisen Kiinalle alueiden ylilennoista. Kiina ei ole reagoinut mitenkään, koska sillä ei ole kanttia.
Ilmoita asiaton viesti
Oletan, että tahdoit sanoa samaa kuin mitä kerroin joidenkin arvioiden olevan: langat eivät ole keskusjohdon käsissä? Kerroin myös, että Japani on ohjeistanut yhtiöitään uudelleen tämän uuden ADIZ:n kohdalla.
Mutta jos tosiaan alue on määritelty ohi Kiinan hallinnon niin voiko se enää peruuttaa sitä kasvojaan menettämättä? Samalla se myöntäisi, ettei armeija ole ainakaan täysin hallituksen kontrollissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se voi virallista peruutusta tehdä kasvojaan menettämättä ja kasvojaan se ei salli menettämän.
Ainoa vaihtoehto on olla hiljaa ja toivoa, että asia unohdetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisimmät tiedot:
Kiina on lähettänyt taistelukoneita tuolle ADIZ:lle, ja Yhdysvallat on kehottanut siviilikoneitaan noudattamaan Kiinan määräystä. Ainakin Etelä-Korea on tyrmistynyt Yhdysvaltain ohjeistuksesta.
Etelä-Korea on ilmoittanut harkitsevansa laajentaa omaa ADIZ:iaan niin, että se koskisi Kiinan ja Etelä-Korean välillä olevaa kiistanalaista aluetta.
Ilmoita asiaton viesti
USA:ssa ajatellaan, että jos Kiinan poliittinen ja sotilaallinen koordinointi ontuu näin pahasti, niin on riski, että tapahtuisi 80-luvun puolivälin toisinto, jolloin Neuvostoliitto ampui alas matkustajakoneen samoilla seuduin. Siinä vaiheessa alkaisi voimakas hiillostus USA:n hallitusta ja ilmailuhallintoa kohtaan siitä, että ne ovat tietoisesti riskeeranneet ihmishenkiä.
Korealle ja Japanille asialla on tietyssä mielessä enemmän asianosaisina suurempi periaatteellinen merkitys.
Yleeensä tilanteen kärjistyessa Kiina on viimeisten kymmenen vuoden aikana hyödyntänyt kansansa japanivihaa masinoiden laajoja Japanin vastaisia mielenosoituksia, joiden on sitten sallittu jatkua niin kauan kuin hallitus on katsonut sopivimmaksi. Tätä kautta hallitus on saanut jollain tavoin kasvojansa pestyä. Muutamia vuosia sitten juuri samoista saarista sukeutuneet mellakat Kiinassa johtivat japanilaisravintoloiden ja -kauppojen vandalisointiiin, spontaaneihin päällehyökkäyksiin japanilaisia kadunkulkijoita kohtaan sekä ostoboikotteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä pointteja. Luettuani lehden artikkelit tulin siihen päätelmään, että ainakin kyseisen lehden toimitus pitää Kiinaa testosteronihöyryissä olevana nuorena miehenä, joka ei ymmärrä voimiensa kasvua – eikä myöskään sitä, että aikamiehenä joutuu teoistaan vastaamaan sitten aivan eri tavalla kuin lapsena tehdyistä kömmähdyksistä.
Aivan viimeiset mobilisoinnit kertovat kuitenkin sen, että Kiina ei näyttäisi haluavan vain unohduttaa koko lentotunnistautumisaluetta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on kertonut ja siltä on enimmäkseen näyttänytkin, että se pyrkii rauhanomaiseen kasvuun. Siihen voi tietenkin nähdä kaksi syytä. Sillä ei ole muskeleita muuhun kuin rauhanomaisuuteen tai sitten se todella katsoo kaupan kannattavan sotaa paremmin, ainakin toistaiseksi. Molemmilla lienee osuutta asiaan.
Näitä peliliikkeitä ja sapelinkalisteluja kuitenkin ajoittain ilmenee. Ehkä kyse ei ole niinkään armeijan omapäisyydestä, vaan tekemistä lienee myös sisäpolitiikalla. Yksi puolue, mutta monta mielipidettä sielläkin ja puolueen johdossa kamppaillaan jatkuvasti toisaalta miekkaan ja toisaalta enemmän rahan ja kaupankäynnin voimaan luottavien valta-asemista. Toki Kiinan sisäpolitiikassa ovat mukana myös kenraalit, mutta ei välttämättä omin päin ratkaisuja tehden. Kenraalit ovat enemmänkin poliittinen voimatekijä, jonka toiveita Kiinan johdon on huomioitava. Siis mikäli haluaa säilyttää valta-asemansa seuraavassakin puoluekokouksessa.
Mutta kenraalit eivät ole aina niitä agressiivisimpia tekijöitä Kiinan sisäpolitiikassa, vaan tietoisena maan rajallisesta sotilaallisesta suorityskyvystä joutuvat usein toppuuttelemaan pahimpien (siviilipuolen) räyhähenkien laajentumishaaveita mm. Taiwanin suhteen.
Asia voi muuttua, kun 30 vuoden kuluttua maailman merillä seilaa kymmenkunta kiinalaista lentotukialusta ja USAn sotilaallinen etumatka alkaa todella kuroutua umpeen myös tekniikan ja laadun mittarein katsottuna.
Saarikiistaa voi siis seurata sillä silmällä, että jos Kiina nyt tekee kaiken mihin sen voima riittää, niin mitä kaikkea siltä voi odottaa kun sen voimat vielä kasvavat.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen asia, minkä olen laittanut merkille, on tämä ns. kybervarustautuminen. En ole alasta niin tietoinen, että osaisin edes alkeellisesti määritellä potentiaalisia uhkia perustellusti. En pysty siis erottamaan signaalia kohinasta.
Ilmoita asiaton viesti
🙂
Taas Henri vetäs uuden kortin pöytään.
Mahtava juttu.
Ilmoita asiaton viesti