Luottoluokitukseen perustuva suitsutukseni

Sain pyyhkeitä. En ollut katsonut aiheelliseksi kertoa Hollannin menettäneen luokitusyhtiö S&P:n silmissä parhainta kolmen aan luottoluokitusta. Syy on se, että minä pidän nykyisellään euromaiden luokituksia toissijaisena, sillä EKP on muuttanut mm. vakuuskäytäntöjään todella radikaalisti. Olen kuitenkin pitänyt niitä aikanaan esillä. Siispä pieni tietokilpailukysymys: millä euromailla on kolmen suuren yhdysvaltalaisen luokittajan paras luokitus vakailla näkymillä?

Kysymys on osittain kompakysymys. Niitä maita ei ole kuin yksi kappale. Tuo maa on Suomi. Nyt jos muistelemme ministeri Alexander Stubbin (kok.) visioita siitä, että luokituksen tulisi näkyä siinä, kuka euromaiden talouden kelkkaa ohjastaa niin vastaus on selkeä: yksin Suomen. Tavallaanhan näin tapahtuu osittain. Euroopan komission talouskomissaarina toimii suomalainen Olli Rehn (kesk.), jonka kansansuosiota eteläisissä euromaissa en lähde arvailemaan. Sen pitäisi olla suuri, sillä ainoastaan Suomi on onnistunut näyttämään talousosaamisensa olevan kunniamerkkiluokkaa. Tähänhän ei matematiikkaa tarvita, joten Pisa-huuhaatestit voi jättää täysin omaan arvoonsa.

Eräässä kirjoituksessa mainittiin Espanjan ja Kreikan iloiset luokitusuutiset. Espanja sai yhden suurluokittajan vakaat näkymät, ja Kreikka pinnisti roskalainaluokassaan pari vaihdetta korkeammalle. Voimme kuvasta todeta näiden kahden maan tilanteen olevan kerrassaan mainion. Kuvassa näkyvät siis täysin toissijaiset asiat, kun luokitushan se on kaiken aa ja oo (lue: luokitushan se on kaiken aa ja AAA).

Ministeri Stubbin näkemyksen mukaan on siis aivan realistista, että suomalaisministerit menevät näyttämään kaapin paikan Saksan kenties tulevalle liittokansleri Angela Merkelille, Bundesbankin Jens Weidmannille, Ranskan presidentti Franҫois Hollandelle ja muille vastaaville henkilöille. Näin siis ainakin siinä tapauksessa, että pidämme ne luokitusuutiset EKP:n muuttuneiden käytäntöjenkin jälkeen huomion keskipisteessä. Suomi vetää yksin muun euroalueen pois suon silmäkkeestä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu