Kiintopisteiden hysteriaa
En voi kuin pudistella epäuskoisena päätäni. Juuri, kun täydellisen valloittava hysteria Suomen luottoluokituksesta on väistymässä – luultavasti vain väliaikaisesti – niin tilalle saapastelee toinen hysteriatuote: Pisa-tutkimus ja sen tutkimuksen tulokset. Oletettavasti luottoluokitushysteria väistyi juuri tämän toisen vuoksi. Suomalainenhan tarvitsee selkeät kiintopisteet. On tietysti hyvä tavoitella hyvää suoritusta, mutta sairaalloinen pakokauhu ei ole tarpeen.
Katsotaanpa nyt vaikka niitä luottoluokituksia. Otetaan kriteereiksi nyt mahdollisimman vertailukelpoiset otokset. Olemme OECD-maa, ja olemme euromaa. Näillä kriteereillä voimme valita vaikkapa Ranskan verrokiksi, sillähän on – kauhun paikka – peräti kaksi pykälää huonopi reittaus S&P:ltä kuin Suomella. Seuraa jymyuutinen: Suomen 10-vuotisen lainan jälkimarkkinakorko on hieman alle kahden prosentin. Ranska, S&P:n luokituksellaan AA katselee samanpituisen lainan korkotasoa: n. 2,23 prosenttia.
Oletteko nyt sitä mieltä, ettei asiassa ylireagoida lainkaan, vaan rabiesmainen ”vaahto valuu suupielistä” -kauhukuvien luominen on aivan oikeutettua? Tuon hirmuisen, n. 30 korkopisteen vuoksiko on aivan aiheellista romuttaa paniikkiratkaisuna maan kansantalous, ja joka muuten on aivan omiaan sitten pudottamaan niitä luottoluokituksia? Voitaisiinko ajatella säilytettäväksi todellisuuden- ja suhteellisuuden taju? Varmastikin tarvitsemme joitain toimia, ja se toki myönnettäkoon, että yksityiskohdat ovat pitkälti vielä auki kaavailluista toimenpiteistä.
No, entäpä Pisa-tulokset? Onhan siitä jo pitkään keskusteltu, että ei siellä kouluissa ole kaikki ihan kunnossa, jos oppilaat takovat toisiaan haarukoilla. Asiaa pyöritellään, kierrellään ja vedotaan siihen, että Amnesty International tulee ja vie kaikki Haagin sotarikostuomioistuimeen, jos opettajille annetaan valtuudet vaikka ottaa ne väärinkäytetyt haarukat pois oppilailta. Ensin verbaalisti käsketään lopettamaan, ja jos sana ei tehoa niin kohtuus säilyttäen otetaan se haarukka pois. Voimaa käytetään juuri vain sen verran kuin tilanne vaatii.
Ja toden totta: putosimme matematiikassa maiden vertailuluokassa niukasti parhaimman kymmenikön ulkopuolelle. Ei se niin kauhean huono tulos ole sekään, mutta totta kai: suunta on huono. Ehdotuksia kouluilmapiirin parantamiseen on tullut jo useamman vuoden ajan. Kiintopisteajattelu on kuitenkin sokaissut meidät.
Niin, jospa nyt katsellaan tuota Pisa-testituloksen putoamista ja verrataan sitä vaikka sijalukumittelössä siihen, monesko Suomi on ulkomaisten investointien saralla? Ja mitään ei tapahdu? Miksi ei?
Kiintopisteajattelumme tuottaa mielestäni ikäviä seurauksia. Ne kohdat, joissa voisi ajatella säilyttävän malttia – se menetetään. Ne asiat, jotka pitäisi korjata – jäävät korjaamatta.
Ei se mikään ihme ole, että en ole hakeutunut näillä näkemyksilläni maamme hallituspuolueiden jäseneksi.
Suhteellisen uskottavassa artikkelissa todetaan, että Taiwanissa monet keskikoululaiset lähtevät kotoa kouluun kello seitsemältä aamulla ja palaavat kotiin iltakymmeneltä, ja näin myös viikonloppuisin. Jos tämä pitää lähellekään paikkaansa, niin sitten pitäkööt PISA-tulosten ykköspaikkansa! Totta kai tuollaisella systeemillä saavutetaan jotakin tuloksia, mutta ei se silti voi olla tarkoitus. Artikkelin kirjoittajiksi mainitaan kasvatustieteen professoreita,
http://www.academia.edu/987689/Why_do_Taiwanese_Ch…
Singapore Math on matematiikan perusopetuksen koulukunta ja myös yksityinen yritys Yhdysvalloissa. Suuntaus vaikuttaa työvaltaiselta ja yksinkertaiselta, vaikka siinä käytetään ”lapsiystävällistä kuvakieltä” ja hauskoiksi oletettuja apuvälineitä.
Jos Suomi on matematiikan osaamisessa samalla tasolla kuin Sveitsi ja Hollanti, se on aivan hyvä, jopa erinomainen, tulos. Suomalaiset ovat tähän mennessä pärjänneet hyvin myös matematiikan (sanallisissa) tehtävissä sen takia, että suomi on äidinkieliselle puhujalle helppo kieli lähes täydellisen kirjain-äänne –vastaavuuden ja suppean sanavaraston takia. Kun keskimääräinen lukutaito vähän heikkenee, myös matematiikan tulokset heikkenevät, ja lukutaito taas heikkenee lukemisen vähentymisen (tietotekniikka) sekä ei-äidinkielisten oppilaiden osuus kasvun myötä. Asiat ei siitä parane, jos hallinto ja tutkijat taas jakavat omille kavereilleen uudistusten suunniteluun lisää rahaa, joka on sekin taas pois opetustyöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki vaikuttaisi olevan vain reaktiivista toimintaa.. mitään sen kummempaa omaa päämäärää ei ole olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Siihenkö mielestäsi vaikuttaa parhaimman luottoluokituksen vankka säilyminen vakailla näkymillä? Näitä leikkuupuimuriohjelmiahan juuri tämän vuoksi on ajateltu toimitettavan?
Vai onko syy se, että kasvu- ja vakaussopimuksesta täysin piittaamattomat muut euromaat läksyttävät Suomea siitä, että se olisi lipumassa kuudennen kriisivuoden jälkeen, kun toiset ovat viitanneet kintaalla sopimuksille jo nousukautena?
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin kaikki toiminta luottoluokituksen ”vankan säilymisen” vuoksi ollaan vain reagoitu..tehty jopa vastoin mitä luokituslaitos on ”suositellut”.
Itseasiassa,jos hetken ajattelee niin koko lafkan (Suomen) taloutta hoidetaan tällä hetkellä vain reagoiden ilman mitää omaa suunnitelmaa.
Muut ”kriisimaat” voivat toki olla myöskin aiheuttamassa jotakin..mutta tosiasiassa aiheuttaa juuri myöskin tätä hätäistä reagointia.
Ilmoita asiaton viesti
Viime aikaisten tapahtumien valossa kun eurovaalit lähestyy lienee taustalla valtahegemonia jota on tuettava uskottavalla ja yli-innokkaasti puolustetuilla Suomen talousluvuilla ja luottoluokituksilla.
Rysselin kehiin on uskottavasti saatava reenit ja tupit ja kataiset.
Tämän kaiken maksaa jälkisyklisyydessään maamme kansalaiset veroina ja muina maksuina, elpymättömän toreissaan olevan talouden myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit sen katastrofaalisen kiintopistemittauksen, jonka mukaan Suomi ei enää olekaan jaetulla ykkössijalla Tanskan ja Uuden-Seelannin kanssa transparencyindeksissä, vaan on pudonnut peräti KOLMANNELLE sijalle maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, tämäkin vielä. Mafiosojen luvattu maa.
Ilmoita asiaton viesti
Suutari pysyköön lestissään. Silloin kun kirjoitat mukavuusalueesi ulkopuolelta päivänpolttavista uutisaiheista, niin paljastat miten kapeasta vinkkelistä asioita tarkastelet. Rinnastamalla oppimistulokset luottoluokituksiin ja korkopisteisiin saat aikaan vain sekavaa tekstiä.
Ilmoita asiaton viesti
En ole samaa mieltä, sillä tässä blogimerkinnässsä analysoidaan suomalaisten mieltymystä tuollaisiin maakohtaisiin paremmuusjärjestyksiin ja reagointiin niissä taphtuvissa muutoksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoitat kun kirjoitat, että kyseessä on suomalainen mieltymys? Maakohtaiset paremmusjärjestykset antavat meille yleiskuvaa missä globaalissa maailmassa mennään. Miten muuten tietäisimme kuinka hyvin/huonosti asiossa onnistutaan jos ei olisi muita maita joihin suhteuttaa? Jos taas kyseessä olisi meidän kansallinen erityispiirre niin ei meidän peruskouluissa ramppaisi ulkomaalaisia katsomassa mitä me tehdään oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä suomalaisilla on kansan syvien rivien keskuudessa aivan erityinen mieltymys tuollaisiin maaavertailuihin. Tietysti alan asiantuntijoita voi saapua tänne muista maista tutkiskelemaan tilannetta ja käyvät he muissakin maisssa.
Mutta tyypillisesti esimerkiksi englantilaiset kadunmiehet ja -naiset viis veisaavat moisista tilastoista. Heitä eivät muut maat juuri kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäpä se: suomalaiset tuijottavat sijalukua, eivät sitä ”absoluuttista määrää”. Jos siis sijaluku reittausrankingissä putoaakin jonkun verran niin absoluuttinen vaikutus on likimain olematonta. Miksi siis kohkaamme?
Jos matematiikassa pudotaan kympin sakin ulkopuolelle niin ei katsota sitä, millä tasolla oikeasti olemme: onnistuuko se laskenta, vai eikö se onnistu? Suomalaisten matematiikka vaikutti olevan kuitenkin ihan kelvolla mallilla, ja pienellä hienosäädöllä voisi saavuttaa vähän paremman tuloksen.
Ilmoita asiaton viesti
Konrad Adenauer-säätiö sanoi diipadaapa Suomen omakehulle:
Talouselämä 11.10.2011:
Saksasta nurja viesti Suomelle: Turha kaupata meille kouluparatiisianne
”Myyttejä murtavassa selvityksessä kerrotaan, että Suomen koulujärjestelmä ei kelpaa vientituotteeksi, vaikka Suomen hallitus sitä kovasti haluaisikin. Suomalainen koulu toimii lähinnä Suomessa. Loistavat testitulokset johtuvat raportin mukaan ennen muuta htenäisestä kansallisuusrakenteesta – toisin sanoen Suomessa on erittäin vähän ulkomaalaisia.”
http://www.talouselama.fi/uutiset/saksasta+nurja+v…
Ilmoita asiaton viesti
Pari pointtia keskustelupalstoilta poimittuna
”Kiuru tehnyt hyvää työtä uuden opetussuunitelman kanssa. Keskittyy oleelliseen: Valtioneuvosto on päättänyt, että ruotsin kielen opinnot alkavat 6. luokalla kahdella vuosiviikkotunnilla. Siirtyminen yhtäaikaisesti vuonna 2016 uuteen opetussuunnitelmaan vaikuttaa myös toisen kotimaisen kielen opettajatilanteeseen alakoulun vuosiluokilla 1-6”
”ei missään muualla maailmassa 95% enemmistö anna 5% vähemmistön pompottaa itseään. Tämä kertoo systeemin ja poliittisen järjestelmämme läpikorruptoitumisesta. Eihän muuten olisi mahdollista jatkaa hyödytöntä ja jopa vahingollista pakkoruotsia 80% vastustuksesta huolimatta vuosikymmenestä toiseen.”
Aiheesta mediassa aiemmin:
Pisa-kokeen maahanmuuttajien määrä kymmenkertaistuu Suomessa – Tamperelainen
http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/104861-pisa-…
”Maahanmuuttajat ovat pärjänneet aikaisemmissa kokeissa kantaväestöä heikommin. Onko Suomen sijoitus vaarassa laskea maahanmuuttajien takia?
– Ei. Tuloksissa maahanmuuttajien painoarvo lasketaan sen mukaan, mikä on heidän todellinen osuutensa Suomen väestöstä, Välijärvi kertoo.
Sitäkin on välillä epäilty, että Suomen hyvä menestys Pisa-testeissä johtuisi siitä, että Suomessa on verrattain vähän maahanmuuttajia.
Välijärvi arvelee, että maahanmuuttajien vähäisyydellä voi olla jonkin verran merkitystä.
– Merkitys ei ole kuitenkaan dramaattinen. Ruotsissa maahanmuuttajia on paljon enemmän kuin Suomessa. Jos maahanmuuttajat rajataan Pisa-tuloksista pois, Suomen ja Ruotsin välinen ero pysyy silti selvänä.”
Jos kysytään etulinjassa työskenteleviltä, integrointi eli ”kaikki pelaa”-asenne on iso ongelma. Vaikeimmatkin tapaukset sysätään luokkaan ja opettajan resurssit uhrataan ja yleinen oppimisympäristö kärsii. Koska ei saa diskriminoida, ”kaikki pelaa” ja ”rahaa ei ole”. Samaan aikaan kirjakustantajat ja projektorikaupustelijat korruptoivat opettajakuntaa ja rehtoreita.
Ilmoita asiaton viesti
”maahanmuuttajien painoarvo lasketaan sen mukaan, mikä on heidän todellinen osuutensa Suomen väestöstä”
Eikö pitäisi laskea sen ennemminkin mukaan, mikä on heidän osuutensa tutkituissa luokissa/kouluissa tai ikäryhmissä. Tai voisi laskea vaikka noiden kaikkien perusteella ja vertailla?
Osuus Suomen väestöstä tuntuu kovin kaukaiselta vertailuluvulta.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimuksesta ilmenee, että maahammuuttajat ovat oppimisessa keskimäärin 2 vuotta jäljessä suomalaislapsia. Eikö olisi loogista, että he aloittaisivat 2 vuotta alemmalla luokalla ja saisivat 2 vuotta erityisopetusta ennen kouluun menoa?
Ilmoita asiaton viesti
Huomaa ”keskimäärin”. Erot länsimaisen perusopetuksen saaneiden ja esim. katastrofeja pakenevien, ilman peruskoulutustaustaa olevien välillä ovat varmaan vieläkin isommat maahanmuuttajapopulaatiossa.
Mutta noinhan se pitäisi tehdä, kuten sanoit.
Ilmoita asiaton viesti
” ..suunta on huono..”
Näen tässä Pisa-jutussa hyvääkin. Meillä on jo pitkään ylikoulutettu yli tarpeen suuri osa kansalaisista. Sen vuoksi muka tarvitaan tavallisen työn tekijöitä ulkomailta, kun nuoret eivät tee ’paskahommia’, mutta ei koulukaan perin juurin kiinnosta.
Kun riittävä joukko on menestynyt huonosti koulussa ja kun vielä kaikki tuet leikataan esimerkiksi puoleen, niin toisarvoiset työt alkavat pikku hiljaa kiinnostaan eikä tuontityövoimaa sittenkään ehkä tarvita siinä määrin kuin nykyhallitus väittää.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimus ei mittaaa yliopisto-oppilaiden tuloksia. Minusta peruskoulun osalta ei voida puhua vielä ylikoulutttautumisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Paljastit tietämykseni Pisasta. Seistyäni 15 minuuttia nurkassa häpeämässä tyhmyyttäni jatkan vielä asian vierestä sen verran, että kansan menestys tarvitsee ’keihäänkärkiä’ eli huippuosaajia, peruspalvelut hoituvat luetun ymmärtämisellä melko pitkälle. Tietenkin voidaan kysyä miksi kaikki esi-isämme ovat kuolleet ja vastata, koska heillä ei ollut ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita hoitajia vaihtamassa vaippoja ja mättämässä velliä suuhun.
Ilmoita asiaton viesti
Se on totta, ettei meillä lasketa maitokaupassa nablan avulla ostosten kokonaishinta-arvioita ennen kassalle menoa, mutta matematiikka kehittää loogista ajattelua.
Jotkut – eivät siis toki kaikki – pitävät perusmatematiikan taitojen (joihin en nyt laske siis vaikkapa pallotrigonometriaa) osaamista ihan yleissivitstykseen kuuluvana.
Tuntuuko hieman oudolta lukea vaikka tätä uutista? Otan siitä otteen, kursivointini on omaa:
”Myös koulutus, tulot ja asema vaikuttavat tietomäärään: köyhät, työttömät ja vähemmän koulutetut tietävät [hallituspuolueiden kokoonpanosta] huomattavasti vähemmän kuin koulutetut, työelämässä olevat ja hyvin ansaitsevat.”
Koulutuksen vaikutus näkyy monessa eri tutkimuksessa. Mikä minua tässä eniten huolestuttaa, on se saamani vaikutelma, että suomalaisnuorten uteliaisuus tuntuu kadonneen. Loogisesti hyvin ajattelevaa kansaa on vaikeampi höynäyttää valtaapitävien taholta – ellei jopa mahdotonta.
Ilmoita asiaton viesti
” ..suomalaisnuorten uteliaisuus tuntuu kadonneen..”
Tuo on hyvä täsmäoivallus. Siihen jos saadaan jotain potkua ilman atk-pelikieltoja, piiskaa tai raippoja, niin Suomi on taas oikealla uralla.
Ilmoita asiaton viesti