Kiintopisteiden hysteriaa

En voi kuin pudistella epäuskoisena päätäni. Juuri, kun täydellisen valloittava hysteria Suomen luottoluokituksesta on väistymässä – luultavasti vain väliaikaisesti – niin tilalle saapastelee toinen hysteriatuote: Pisa-tutkimus ja sen tutkimuksen tulokset. Oletettavasti luottoluokitushysteria väistyi juuri tämän toisen vuoksi. Suomalainenhan tarvitsee selkeät kiintopisteet. On tietysti hyvä tavoitella hyvää suoritusta, mutta sairaalloinen pakokauhu ei ole tarpeen.

Katsotaanpa nyt vaikka niitä luottoluokituksia. Otetaan kriteereiksi nyt mahdollisimman vertailukelpoiset otokset. Olemme OECD-maa, ja olemme euromaa. Näillä kriteereillä voimme valita vaikkapa Ranskan verrokiksi, sillähän on – kauhun paikka – peräti kaksi pykälää huonopi reittaus S&P:ltä kuin Suomella. Seuraa jymyuutinen: Suomen 10-vuotisen lainan jälkimarkkinakorko on hieman alle kahden prosentin. Ranska, S&P:n luokituksellaan AA katselee samanpituisen lainan korkotasoa: n. 2,23 prosenttia.

Oletteko nyt sitä mieltä, ettei asiassa ylireagoida lainkaan, vaan rabiesmainen ”vaahto valuu suupielistä” -kauhukuvien luominen on aivan oikeutettua? Tuon hirmuisen, n. 30 korkopisteen vuoksiko on aivan aiheellista romuttaa paniikkiratkaisuna maan kansantalous, ja joka muuten on aivan omiaan sitten pudottamaan niitä luottoluokituksia? Voitaisiinko ajatella säilytettäväksi todellisuuden- ja suhteellisuuden taju? Varmastikin tarvitsemme joitain toimia, ja se toki myönnettäkoon, että yksityiskohdat ovat pitkälti vielä auki kaavailluista toimenpiteistä.

No, entäpä Pisa-tulokset? Onhan siitä jo pitkään keskusteltu, että ei siellä kouluissa ole kaikki ihan kunnossa, jos oppilaat takovat toisiaan haarukoilla. Asiaa pyöritellään, kierrellään ja vedotaan siihen, että Amnesty International tulee ja vie kaikki Haagin sotarikostuomioistuimeen, jos opettajille annetaan valtuudet vaikka ottaa ne väärinkäytetyt haarukat pois oppilailta. Ensin verbaalisti käsketään lopettamaan, ja jos sana ei tehoa niin kohtuus säilyttäen otetaan se haarukka pois. Voimaa käytetään juuri vain sen verran kuin tilanne vaatii.

Ja toden totta: putosimme matematiikassa maiden vertailuluokassa niukasti parhaimman kymmenikön ulkopuolelle. Ei se niin kauhean huono tulos ole sekään, mutta totta kai: suunta on huono. Ehdotuksia kouluilmapiirin parantamiseen on tullut jo useamman vuoden ajan. Kiintopisteajattelu on kuitenkin sokaissut meidät.

Niin, jospa nyt katsellaan tuota Pisa-testituloksen putoamista ja verrataan sitä vaikka sijalukumittelössä siihen, monesko Suomi on ulkomaisten investointien saralla? Ja mitään ei tapahdu? Miksi ei?

Kiintopisteajattelumme tuottaa mielestäni ikäviä seurauksia. Ne kohdat, joissa voisi ajatella säilyttävän malttia – se menetetään. Ne asiat, jotka pitäisi korjata – jäävät korjaamatta.

Ei se mikään ihme ole, että en ole hakeutunut näillä näkemyksilläni maamme hallituspuolueiden jäseneksi.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu