Maikkari avasi EKP-pelin?

Muutama päivä sitten kerroin aika yksiselitteisesti, miten EKP on epäonnistunut rahapoliittisissa tavoitteissaan, ja miten se on pitkittänyt euroalueen talouskriisiä. Nämä rahapoliittiset tilastot eivät ole mitään sisäpiiritietoa, vaan aivan kuka tahansa mattimeikäläinen voi niitä käydä tihrustamassa EKP:n sivuilla. Ilmeisesti Risto Murto ja Eero Heinäluoma (sd.) ovat näin tehneetkin, ja MTV3 uutiset ovat käyneet kysymässä miehiltä näkemyksiä.

Annan pari esimerkkiä EKP:n sivuilta löytyvästä informaatiosta. Tällä sivulla kerrotaan (kirjoitushetkellä viimeisin) aika yksiselitteisesti, että M3 (Money 3) kasvuvauhti on aneemista. Lisäksi yksityisille tarjottava rahoitus supistuu huimaa tahtia. Tämä ei ole kasvun merkki. Eurooppalaiset pankit ovat enempikin ostamassa vain valtiolainoja, jotka EKP on ”luvannut” ostaa pankeilta pois. Tämä vihje annettiin vuonna 2012 heinäkuussa, kun EKP:n pääjohtaja Mario Draghi lupasi tehdä kaikkensa euron pelastamiseksi.

Mitä valtiot sitten saamallaan huokealla rahoituksella ovat tehneet? Maksaneet kasvavia sosiaaliturvamaksuja ja eläkkeitä. Eurovaltiot yrittävät pitää yhteiskuntarauhaa yllä, mutta tärkeät julkishyödylliset investoinnit ovat joko liian kalliita, tai sitten niitä ei ole mielekästä tehdä. Esimerkiksi Portugalissa on parempi tieverkosto kuin Saksassa. Kalliisiin projekteihin ”ei ole varaa”, koska talouskurisopimus estää tällaisen toiminnan.

Näin missään ei ole näkyvissä kasvua. Yksityinen ei pysty, eikä huonoissa näkymissä haluakaan investoida. Kuluttajat mielummin maksavat vanhoja velkojaan pois kuin ottavat uutta, ja julkinen sektori on kilpikonnapuolustuskannalla.

Toinen esimerkki EKP:n epäonnistumisesta näkyy tämän sivun käppyrässä. Käppyrä on euromaiden yhteinen, ja selkeästi alle EKP:n tavoitteiden. Pahimmissa kriisimaissa ollaan jo deflatorisessa lamassa, ja deflaatio on yksi syy lisää alhaiseen kysyntään.

Sain viime kirjoitukseeni palautetta, että EKP:n rahapolitiikka on keveää, koska korot ovat niin alhaalla. Yleensä tällainen pitää paikkaansa. Tällä hetkellä ei. Kyseessä on eri keskuspankkien väliset erot. Yhdysvalloissa korot ovat yhtä alhaalla, ja sen lisäksi siellä printataan 75 miljardia dollaria rahaa kuukaudessa (syyskuu 2012 alkaen ensin 85 miljardia dollaria kuukaudessa). Japanissa korot ovat käytännössä nollassa, ja sen lisäksi siellä printataan rahaa.

Näihin nähden EKP pitää siis varsin kireää rahapoliittista linjaa ja se näkyy euron arvon kohoamisena.

Toivo ei ole silti vielä menetetty. Yhdysvaltain toimilla talous on lähtenyt varsin mojovaan kasvuun, ja siellä hiljalleen löysä rahapolitiikka käy vähemmän löysäksi. Voi olla, että dollari vahvistuu euroon nähden, mikä auttaisi mm. Suomen vientiä.

Olen kiitollinen siitä, että mm. Heinäluoma tuli kirjoittamaan samasta aiheesta samaan sävyyn. Joko hänkin on sitten pölhöpopulisti, tai sitten minäkään en ole – enkä ole koskaan ollutkaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu