Mainio vahtikoira

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan kertoi keväällä tukahdutettuaan mielenosoitukset kyseessä olevan masinoitu salajuoni horjuttaa Turkkia, siis NATO-maata, joka on käynyt itsensä Euroopan Unionin kanssa keskusteluja liittymisestä. Nyt maassa on meneillään oleva sikäläinen ”ministerikierrätys”, jossa toistaiseksi on kolme ministeriä eronnut ja seitsemän muuta vapautettu tehtävistään maata ravisuttavan korruptioskandaalin vuoksi.

The Wall Street Journal kertoo, että yksi syyttäjä on myös passitettu pois. Syyttäjä kertoo, että korruptiotutkimuksia on hankaloitettu tarkoituksellisesti. Syyttäjälaitoksen toimivallan rajoituksia asettanut varmastikin vilpitön pääministeri sai kuitenkin kuulla, että tällainen touhu on perustuslain vastaista. Pääministerin vilpittömyyttä korostaa hänen sanansa, että tahroja poistaessaan – potkuja jaellessaan – tahrat näkyvät siksi, että maan hallinto on niin läpipuhdas muuten. Kontrasti tuo vain ikävästi pikkuliat liiaksi esiin.

Mutta entä jos korruptiojutuissa on sittenkin perää? Kuka pystyisi näin määrätietoista pääministeriä pysäyttämään? Jotkut vastaavat, että kansalaiset. Sinne vaan kadulle melskaamaan ja painostamaan pääministeri ulos. Vaarana on kuitenkin mielenosoituksien väkivaltainen kukistaminen. Tämähän on vain astetta suoraviivaisempaa kuin mitä euromaissa tehdään. Espanjassa esimerkiksi ajateltiin kieltää mielenosoituksia. Niin helppoa se on: julistaa vain mielenilmaukset laittomiksi. Kerrassaan kätevää, ja ehdottomasti erittäin hyvä osoitus siitä, että eurooppalainen demokratia se on perusteiltaan vallan mainiolla tolalla.

Mainio vahtikoira löytyy – monen harmitukseksi – talouspuolelta. Turkin liira, maan osakekurssit ja valtiolainat ovat kaikki hakeneet reippaita syöksykierteitä. Analyytikot kertovat, ettei muutosta tälle suunnalle ole tulossa. Näin siis pääoma hakeutuu pikavauhtia pois maasta, maan rahoitus tulee poskettoman kalliiksi – ja ennen pitkää siten mahdottomaksi.

Näin se markkinatalous toimii, ja näin se pitää itseänsä omnipotentteina pitämät poliitiikotkin tiukasti talutushihnassa. Markkinatalous on jo sanonut näkemyksensä: näkemiin pääministeri Erdogan ja AKP. Erdogan ei ole vielä itse ymmärtänyt viestiä. Mutta mitä fiksumpi ja älykkäämpi hän on, sitä nopeammin hän sen viestin ymmärtää.

Kiitos markkinataloudelle. Toivottavasti euroalueellakin ymmärrettäisiin jossain vaiheessa kokeilla tätä järjestelmää.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu