Mainio vahtikoira
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan kertoi keväällä tukahdutettuaan mielenosoitukset kyseessä olevan masinoitu salajuoni horjuttaa Turkkia, siis NATO-maata, joka on käynyt itsensä Euroopan Unionin kanssa keskusteluja liittymisestä. Nyt maassa on meneillään oleva sikäläinen ”ministerikierrätys”, jossa toistaiseksi on kolme ministeriä eronnut ja seitsemän muuta vapautettu tehtävistään maata ravisuttavan korruptioskandaalin vuoksi.
The Wall Street Journal kertoo, että yksi syyttäjä on myös passitettu pois. Syyttäjä kertoo, että korruptiotutkimuksia on hankaloitettu tarkoituksellisesti. Syyttäjälaitoksen toimivallan rajoituksia asettanut varmastikin vilpitön pääministeri sai kuitenkin kuulla, että tällainen touhu on perustuslain vastaista. Pääministerin vilpittömyyttä korostaa hänen sanansa, että tahroja poistaessaan – potkuja jaellessaan – tahrat näkyvät siksi, että maan hallinto on niin läpipuhdas muuten. Kontrasti tuo vain ikävästi pikkuliat liiaksi esiin.
Mutta entä jos korruptiojutuissa on sittenkin perää? Kuka pystyisi näin määrätietoista pääministeriä pysäyttämään? Jotkut vastaavat, että kansalaiset. Sinne vaan kadulle melskaamaan ja painostamaan pääministeri ulos. Vaarana on kuitenkin mielenosoituksien väkivaltainen kukistaminen. Tämähän on vain astetta suoraviivaisempaa kuin mitä euromaissa tehdään. Espanjassa esimerkiksi ajateltiin kieltää mielenosoituksia. Niin helppoa se on: julistaa vain mielenilmaukset laittomiksi. Kerrassaan kätevää, ja ehdottomasti erittäin hyvä osoitus siitä, että eurooppalainen demokratia se on perusteiltaan vallan mainiolla tolalla.
Mainio vahtikoira löytyy – monen harmitukseksi – talouspuolelta. Turkin liira, maan osakekurssit ja valtiolainat ovat kaikki hakeneet reippaita syöksykierteitä. Analyytikot kertovat, ettei muutosta tälle suunnalle ole tulossa. Näin siis pääoma hakeutuu pikavauhtia pois maasta, maan rahoitus tulee poskettoman kalliiksi – ja ennen pitkää siten mahdottomaksi.
Näin se markkinatalous toimii, ja näin se pitää itseänsä omnipotentteina pitämät poliitiikotkin tiukasti talutushihnassa. Markkinatalous on jo sanonut näkemyksensä: näkemiin pääministeri Erdogan ja AKP. Erdogan ei ole vielä itse ymmärtänyt viestiä. Mutta mitä fiksumpi ja älykkäämpi hän on, sitä nopeammin hän sen viestin ymmärtää.
Kiitos markkinataloudelle. Toivottavasti euroalueellakin ymmärrettäisiin jossain vaiheessa kokeilla tätä järjestelmää.
Aamulehden mukaan kyse on Erdoganin ja Gülenin välisestä valtataistelusta jossa Gülenin porukka halusi aiheuttaa haittaa korruptiotutkinnallaan Erdoganin hallitukselle. Pelin politiikkaa jossa valtaapitävät tai sinne pyrkivät käyttävät joskus oikeutta aseenaan kuten Suomessakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä toinen kaveri on omaehtoisessa maanpaossa Yhdysvalloissa ja kertoo, ettei hänellä ole mitään tekemistä nykyisten korruption tutkintajuttujen kanssa.
Kaiketi Aamulehti yrittää saada pirkanmaalaiset sitten sijoittamaan Turkin valtiolainoihin? =D
Ilmoita asiaton viesti
Turkissa on ”kiehunut” kansalaisten ja hallituksen välillä jo pidemmän aikaa. Taitaa tuo korruptio olla arkipäivää jo lähes maassa kuin maassa. Miksipä Turkki olisi poikkeus?
Turkissa lienee jo vaikutusta kiinteistöjen ja huoneistojen hintoihinkin nykyisellä menolla. Tuleekohan Turkista seuraava ”ruumis” pankkisektorille? Siinä sitten vain Katainen ja Stubb lisää vetoapua Turkin suuntaan jäsenmaaksi EU:hun. Mistä mahtaa muuten ministerien suuri into olla peräisin saada Turkki melkeinpä väkisin jäsenmaaksi?
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä mahtaa muuten ministerien suuri into olla peräisin saada Turkki melkeinpä väkisin jäsenmaaksi?”
1) EU-ponzi tarvitsee lisää maksajia
2) TAP-öljyputki
Järjestys vapaavalintainen 😀
Ilmoita asiaton viesti
Muutaman kuukauden reippaan rommausjakson jälkeen Turkki voisikin olla sopivasti ”eurokunnossa”, eli täysin vararikossa (luovuttuaan liirastaan).
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos markkinataloudelle on hieman kyseenalainen tokaisu tilanteessa, jossa globaalin sijoituspääoman on nähty tekevän tuhojaan jo aika monessa paikassa pitkin Eurooppaakin. Selväähän toki on, ettei Turkin pääministeri lakeijoineen ole millääntavoin kansalaisten vaan puhtaasti rahaeliitin puolella – ei kai kansan mielenilmaukset muutoin olisi olleet näin voimakkaita kutenn viime aikoina, rakenteellinen korruptio rehottaa Turkissakin.
Mutta onko globaali kapitalismi ja sen täydellinen vapaus mikään lopullinen vastaus mihinkään kysymyksiin, vai pitäisikö kuitenkin olla niin, että markkinatalous pitäisi saada palvelemaan ihmisten ja yhteiskuntien hyvää laajamittaisesti- ja pyrkiä lööytämään kussakin maassa tähän parhaat lainvoimaiset keinot?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on nyt kevätkesästä asti nähty, ettei kansalaisten mielenosoitukset ole juuri tehneet yhtään mitään. Pääministeri istuu kuin tatti vallan kahvassa.
Nyt on sellainen kutina, että markkinatalous näyttää, miten asiat hoidetaan.
Kuten sanoin, toivoisin, että Euroopassakin kokeiltaisiin välillä markkinataloutta.
Haluaisinko ostaa euron hintaisen hehkulampun vai kahden kympin energiasäästölampun (molemmat lajikkeet hajoavat melko tiuhaan kotonani, kestävät noin kuukauden)? Saanko minä, markkinatoimija, valita? No en, koska suunnitelmatalous jyllää.
Ilmoita asiaton viesti
No itseasiassa kyllä plutokratia (markkinatalous) on täydessä toiminnassa euroalueellakin. Ei täällä rahaton mitään sanele vaan ne joilla on rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika paljon ”rahattomat sanelee”. Eihän sitä tarvitse kuin vilkaista muutamaa keskeistä euroalueen talousindikaattoria ja tämän toteaa melko nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitat varmaan valtioita..eihän valtioilla mitään rahaa ole vaan kansalaisilla,niistäkin vain joillakin. Tai sanotaan nyt suoraan,että yrityksillä..puuttuu vain,että yritykset saisivat äänioikeuden vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan yrityksillä EK, jolla on vielä enemmän valtaa kun äänioikeutetuilla vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Sepä tässä..melko pimentoon jäädään,jos vain huomioidaan valtioiden toimintaa mikäli ei oteta huomioon minkä pillin tahdissa ne toimivat.
Ilmoita asiaton viesti
No vaikka niitäkin. Kyllä Espanjan aneemisen taloustilaan löytyy nopeasti syyllinen: sisämarkkinoiden kysyntä – tai pikemminkin sen puute. Se on siis kansalaisten ostovoiman rajun kutistumisen takana, tai kuten itse sanoit ”rahattomien sanelemaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikan markkinat?
Yhtä toimittajaa lukuun ottamatta, Suomi on Turkin ystävä:
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2013/11/09/erd…
Vihaisilla Angry birds’eillä taas on markkinataloudessa huono vaikutus lapsiiin:
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1383792015219
Turkkilainen ratkaisu:
1) Media olkoon hiljaa, ja 2) markkinoilla menestynyt AB poistukoon sieltä hyvän sään aikana, koska markkinat ovat väärässä.
Mutta mikä onkaan suomalainen ratkaisu? Sitä meille ei kerrota. Miksi suomalaisetkin ovat munarosvoille vihaisia?
Kankkonen, tee kysymyksiä!
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen muodostakoon oman käsityksensä Erdoganista ja hänen tavastaan johtaa maata.
Apuna voi käyttää Aamulehteä tai Kataista. Sitten on näitä asioita hieman eri tavalla näkeviä, kuten Albayrak tai Myllyniemi. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri Erdoganilla taitaa olla ’kuumat paikat’ vielä. Uutisoinnin mukaan pidätettyina on ollut hänen lähipiiriään. Kovia veikkoja ovat yleensä nämä valtaan päässeet herrat/rouvat. Pitävät kyllä vallastaan kiinni ’kynsin hampain’.
Ilmoita asiaton viesti