Pettymys vihreiden Vartian kirjoituksiin
Vihreiden eurovaaliehdokas A. Vartia on tuottamassa minulle pettymyksen. Latasin kovat odotukset, mutta en oikein saa kiinni hänen ajatuksenjuoksustaan. Arvelen, että syynä on motiivi. Asiat kun ”pitää saada näyttämään” tietynlaiselta. Avaanpa hieman käyttäen Vartian omia tekstejä lähteinä.
Vartia kirjoittaa aksioomanomaisesti: ”Julkinen sektori tuottaa välttämättömiä asioita, joista on joka tapauksessa maksettava.”
Hän ei kyseenalaista tässä yhtään mitään. Ei edes siinä tilanteessa, jossa lapsiasiainvaltuutettu erosi, ja tämän eroajan omista lausunnoista käy ilmi, että sekä heidän ryhmänsä – että pari muuta ryhmää – tuntevat arvostusta vain ja ainoastaan määrärahapussin suuruuden kautta. Nämä kaksi muuta ryhmää ovat tasa-arvovaltuutetun ja vähemmistövaltuutetun tallit. Kaikkia kolmea ryhmää ohjaa muuten nainen. Kaikki kolme ryhmää ovat julkisin varoin kustannettuja.
Luin eräänä perjantaina kahvilassa Turun Sanomia, joissa oli artikkeli näistä leideistä. Tekstissä paistoi lävitse katkeruus, että joku toinen ryhmä sai enempi määrärahaa. Rivien välistä siis kiukuteltiin sitä, että heille tuli liian vähän paalua. Johtajattaret toki nostivat itse suuren osan näistä rahoista. He kiukuttelivat siitä, että lisärahaa pitäisi saada myös niille muille. Ja että naisisto oli vähissä, koska ei ole varaa palkata lisää naaraita tiimiin.
Onpa murheellista. Suomessa kun nimenomaan tasa-arvo- ja vähemmistöasiat ovat niin retuperällä. Kymmeniä, jopa toista sataa maata hoitaa nämä asiat paremmin ja oikeudenmukaisemmin kuin Suomi?
Parantamisen varaa tietysti on, mutta mitäs jos tämä tehtäisiin sitten yksityisin varoin. Onko ”yleinen tahtotila” saada pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolijakauma tasan – asia, joka minun mielestäni kuuluu yhtiökokoukselle eikä julksivaroin teetetylle tanttaryhmälle? Jos on, niin sen voi hoitaa yksityisin lahjoituksin.
Ei, en ole misogyyni. Minua surettaa tässä itsekkyys. Nämä rouvat ovat ensisijaisesti paisuttamassa omaa tilipussiaan samalla kuin yksityisellä puolella maksetaan huonosti. Jos otetaan alipalkkaus silmätikuksi niin siellä on kauppojen kassoilla lukuisia naaraita huonolla palkalla piippauttamassa ostoksia viivakoodilukijan välistä. Se ei tasa-arvovaltuutettua kiinnosta – pörssiyhtiöiden hallituskokoonpano kyllä. Tekopyhää jeesustelua sanon minä. Kuvottavaa.
… Ja mitä tähän kirjoittaa Vartia? No hän kertoo lopussa miten markkinatalous toimii. Olen samaa mieltä hänen loppukaneetistaan, mutta hän ei missään vaiheessa lähtenyt selvittämään onko julkisella puolella ns. ”tyhjää ilmaa”. Hän pelasi terveydenhuoltokortin. Jos siis terveydenhuolto on tärkeää – niin kaikki julkisen puolen touhu on tärkeää? Tämäkö on Vartian logiikka?
Toisessa kirjoituksessaan hän kirjoittaa samaa asiaa kuin minä olen kirjoittanut (mutta olen ilmeisesesti muiden tekemien tulkintojen mukaan ”persufasistirasisti”): mikro- ja makrotalous ovat eri asioita. Olen kirjottanut; että on eri asia jos yksi kotitalous säästää kuin se, että kaikki säästävät yhtä aikaa. Tätä tosiasiaa ei ymmärretä ”meidän teknologiateollisuudessa” tai monessa muussakaan kannanotossa riittävästi. Meille tuodaan siilasmaat ja alahuhdat kertomaan mitä he tekevät mikrotasolla. Ymmärrys puuttuu täysin makrotasolta.
Mitkä siis ovat Vartian vaihtoehdot ja suunnitelmat näiden vaihtoehtojen toteuttamiseksi? Niistä ei halaistua sanaa.
Itse olen ehdottanut, että eroon eurosta ja oma valuutta kellumaan.
Miten minusta tuntuu, että Vartia yrittää kalastella ääniä latomalla oikeat diagnoosit, mutta reseptiä pidetään salassa vaalien yli.
Kaikesta pettymyksestäni huolimatta olen silti toiveikas Vartian suhteen. Jo se, että pystyy tekemään sen oikean diagnoosin, on hyvä saavutus. Ettei olisi peräti erinomainen. Muut keskittyvät räksyttämään euroalueen 2 prosentin talouden oppositiopuolueelle, miten heidän syytä ovat kaikki nämä vaikeudet.
Mikä valta meillä perussuomalaisilla onkaan?
Antero Vartialle: toivon, että skarppaat hieman. Olen vilpittömästi halukas kuulemaan lisää, mutta myös tarkemmin jatkot – jos saan pyytää.
”Vartia kirjoittaa aksioomanomaisesti: ”Julkinen sektori tuottaa välttämättömiä asioita, joista on joka tapauksessa maksettava.”
Hän ei kyseenalaista tässä yhtään mitään. ”
Hassua logiikkaa. Tarkoittaako tuo, että koska moitit suomalaista syteemiä et näe siinä mitään hyvää kun et sitä tuonnut kirjoituksessasi esille? Pikkaisen tuntuu, ettet saanut kunnollista tarttumakohtaa, mutta blogi piti silti kirjoittaa. Ilmeisesti vain pelkän poliittisen vastakkainasettelun takia? Luulen, että sinun kannattaisi enenemminkin kunnolla keskustella Vartian kanssa ja katsoa missä ne näkemyseronne luuraavat. Luulen että niitä kyllä löytyy riittämiin jonkun blogikirjoituksen aiheeksi.
Ilmoita asiaton viesti
No niin. Tässä olen itse kysynyt Vartian logiikan perään – ja nyt kyseenalaistetaan minun oma logiikkani.
Alkuperäinen logiikkakortti tuli pelattua itse avauksessa.
Minun logiikkahan perustui sille väitteelle, että julkisella sektorilla on toki tärkeitä tehtäviä – mutta ovatkohan ne sitä aivan kaikki?
Ja ei, tässä ei ole kyse politisoinnista. Olen aidon vilpittömästi halukas kuulemaan lisää Vartian lausuntoja euroopplaisen talous (ja raha-) politiikan kiusaamisesta.
Hän sohaisi mielestäni muurahaiskekoa. Sittemmin hän keskittyy sohimaan ilmaa. Toivon, että hän toisi jo tässä vaiheessa asioita kokoavan blogin, ja esittäisi myös ratkaisuvaihtoehtoja.
Nimittäin – usko tai älä – hänhän tuossa toisessa kirjoituksessaan teki vain tilanneanalyysin, mutta ei sanallakaan sanonut miten asia voidaan hänen mielestään korjata.
Ollaan rehellisiä, jookosta?
Ilmoita asiaton viesti
Tolkullinen tilanneanalyysi on hyvä alku, sillä niitä tolkuttomia on nähty riittämiin. Sinällään hyvä, että eri puolueissa on niitä jotka koittavat pohtia asioita vähän syvällisemmin, siitä pontsit myös sinulle.
Ilmoita asiaton viesti
Oolrait, jospa kerron, että tämän blogin tarkoitus ei ollut ottaa sivellintä kouraan ja maalata koko universumia mustaksi.
Tämän tarkoitus oli ns. potkia istumapehmikeparille, että ne symbolit tulisivat minunkin ruutuun luettavaksi… Siis ne, missä Vartia laittaa toimenpide-ehdotukset pöytään.
En ole siis ”sotajalalla”. Mä olen niin tunnevammainen otus, etten arvioi eurovaaliehdokkaita mielikuvien mukaan. En nimittäin halua, että jos vihreiden meppiehdokas osoittautuukin tyypiksi, joka vain levittelee käsiään – että miten tässä nyt näin kävi.
Usko tai älä: toivon, että vihreiden parhaiten menestyvä eurovaaliehdokas omaa myös näkemyksen siitä, miten asiat korjataan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ja yhteystietoni ovat tuossa. Puhelinnumeronkin saa, mutta en sitä tässä julkisesti ala toitottamaan – minähän olen vain euroalueen 2 prosentin oppositiopuolueen rivijäsen, enkä edes eurovaaliehdokas.
Että Vartia on toki tervetullut kirjoittamaan minulle joko näin julkisesti tai yksityisesti.
Haluan siis kuulla / lukea lisää. Minä olen vain ihminen, mutta utelias sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla mielestäsi vähemmistövaltuutettu tai tasa-arvovaltuutettu ovat tarpeettomia?
Vinkkinä mainittakoon, että sekä sukupuoleen että vähemmistöasemaan perustuvaa syrjintää esiintyy maassamme edelleenkin ajoittain runsaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä virkamies Biaudet on saanut aikaiseksi? Yhden pätevämmän maahanmuuttajavähemmistöön kuuluvan hakijan syrjäytti valintaprosessissaan, mutta sitähän ei voi laskea kunniaksi eikä ansioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi organisoinut erilaisille vähemmistöryhmille koordinoituja palveluita, romaninaisten kokemaan lähisuhdevältaan liittyvä hanke on avattu, lisännyt tietoisuutta ihmiskaupasta, …
Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisen valvonta kuuluvat perustuslain mukaan valtion tehtäviin ja valvonta on rakennettu nyt olevan muotoiseksi organisaatioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi romaninaiset eivät ole kiinnostuneita hoitamaan lähisuhdevälejään ilman julkista rahaa? Onko tällainen touhu valtion tehtävä?
Ilmoita asiaton viesti
Romaninaiset ovat itse olleet aloitteellisia tutkimukseen, jossa selvitellään romaninaisten lähisuhdeväkivallan solmuja. Juttu ei ole ihan niin yksinkertainen, kun perinteisesti romaninaisen on häpeällistä kertoa vanhemmilleenkin kotiväkivallasta, ja muuta ikävää.
Jokainen lähisuhdeväkivallan piiriin joutunut tietää, ettei asia ole ratkaistavissa sormia napauttamalla ja vaan sillä, että kiinnostaa olla saamatta turpaan. Romaninaisilla väkivalta jää vielä hanakammin piiloon kuin valtaväestössä.
Kaikenlainen väkivallan ja uhan kitkeminen yhteiskunnasta kuuluu kyllä valtiollekin.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä taho tämän alkuvirkkeesäsi mainitseman tutkimuksen muuten rahoitti?
Jos romaninaisia ottaa päähän kotiväkivalta niin irtoaa yhteisöstään ja tulee tänne ”vapaalle puolelle”. Samojen asioiden parissa painii myös moni uskonlahkon jäsen – ihan Yhdysvaltoja myöden.
Ne romaninaiset, jotka rikkovat perinteensä tuskin tulevat jälkikasvulleen enää opettamaan samoja traditioita.
Tähän ei kuitenkaan tarvita yhteiskunna varoja. Niitä käytetään jo siihen, että oikeusvaltion tulee ylläpitää näiden romaninaisten turvallisuus kaikissa tilanteissa.
—
Jos jotkut eivät siis halua puhua ongelmistaan niin muiden tulee maksaa tämä lasku. Näinkö yrität mulle kertoa?
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaali- ja terveysministeriön toimeksianto, muusta en tiedä.
”Jos romaninaisia ottaa päähän kotiväkivalta niin irtoaa yhteisöstään ja tulee tänne ”vapaalle puolelle””
Hmm, ”jos ottaa päähän”? sosiaalinen snaijjusi ei taida olla yhtä vahvoilla kuin oma valuutta. Ei tämäkään ole mikään ”vapaa puoli”. Oma yhteisö on luonnollisesti tärkeä, ja on hienoa että ne aloitteelliset romaninaiset ovat halunneet vaikuttaa sen epäkohtiin puuttumiseen. Niin asioita viedään eteenpäin, eikä lakaista maton alle.
Täsmälääkkeitäkin tarvitaan. Yhtä lailla maksamme laskua siitä että tavallinen suomalainen mies ei mielellään puhu syvimmistä ongelmistaan ja possauttaa herkästi koko perheensä hengiltä kun ei enää kestä, tai siitä ettei suomalainen nainen halua tulla häpeäpilkuksi omassa yhteisössään. Kaikista näistä asioista pitää huolehtia, eikä heilutella käsiään.
Ilmoita asiaton viesti
On valtion tehtävä.
Lähisuhdevakivallan ennaltaehkäisy ja vähentäminen yleisellä tasolla kuuluvat muutenkin kansallisesti hyväksyttyihin tavoitteisiin ja romaninaisilla oma intersektionaalinen vähemmistöasema estää tai vähintään vaikeuttaa avun hakemisen perheväkivallan uhrina, jollei tilanteeseen rakenneta ”matalaa kynnystä”.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä muistuikin mieleen, että minun tuli kirjoittaa Istanbulin sopimuksesta ajantasainen blogikirjoitus…
Ilmoita asiaton viesti
Pelaat samalla pakalla kuin nämä muutkin. Jos jokin julkinen touhu on tärkeää, niin sitten kaikki muutkin ovat.
Heitin tuossa pientä pähkinää purtavaksi.
Miksi esimerkiksi terveydenhuolto voi toimia yksityisesti? No siksi, että ihmiset katsovat terveyden olevan niin tärkeä asia, että sen puolesta voisi jopa maksaa.
Jos vähemmistö-, tasa-arvojutut ja muut ovat yleisesti ottaen niin tärkeitä niin ne saisivat rahoituksensa yksityisiltä. Siis lahjoituksina.
Otetaan nyt esimerkiksi tämä lastensairaala. Se koetaan niin tärkeäksi, ettei siihen laiteta tarpeeksi verovaroja, vaan se laskutetaan yksityisiltä.
Verovarat, jotka siis pakkolunastetaan, kanavoidaan projekteihin, jotka eivät nauti yhtä suurta kansansuosiota. Esimerkkinä nyt tämä EVM. Parempi laittaa kolehti pystyyn, että halukkaat saavat laittaa Reglingin kassaan rahaa niin paljon kuin haluavat.
Näinhän käy, jos enemmistö on tätä mieltä. Pitäisikö enemmistön mielipide näkyä demokratiassa? Jos vastaat myöntävästi niin viitsitkö katsoa esim. mielipidejakaumaa näistä eurotukipaketeista?
Ilmoita asiaton viesti
Ainakaan minä en näe ongelmaa siinä, että tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistetään ja niiden toteutumista valvotaan verovaroin, koska nämä sosiaalista järjestymistä ilmentävät piirteet koskettavat kaikkia ja niihin liittyvät puutteet esiintyvät kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.
Terveydenhuolto toimii osittain yksityisesti, mutta päävastuu terveyden- ja sairaanhoidon järjestämisestä on edelleenkin yhteiskunnalla.
Edustuksellisen demokratian piirre on tuo, että osa verovaroista ohjautuu sellaiseen tarkoitukseen, joka ei nauti laajan kansanosan suosiota…
Ilmoita asiaton viesti
”Edustuksellisen demokrarian” suurin puolue – ainakin täällä Suomessa – on nukkuvien puolue. Eduskuntapaikat pitäisi jakaa myös nukkuville. Siis tyhjiä edustajapenkkejä.
Ilmoita asiaton viesti
🙂
Suomen järjestelmä on puutteineenkin edistyksellisintä maailmassa, joissain yhteydessä on todettu esimerkiksi Sveitsin ”suoran demokratian” mahdollistavan kansan tahdon toteutumisen päätöksenteossa demokratian alkuperäisessä merkityksessä. Käsittääkseni ei kuitenkaan – Sveitsissä naiset saivat lopullisesti täydet äänioikeudet vasta 1980-luvulla ja sveitsiläinenkään malli ei poista demagogian ja junttauksen mahdollisuutta vaikuttaa mielipiteeseen…
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa ollakin. Ehkä siksi me emme ole maailman köyhimpiä valtioita? Se ei tosin tarkoita sitä, ettemmekö voisi olla vielä parempia.
Jotkut haluavat palata takaisin noitavainojen ihanaan maailmaan. Kysymys siis kuuluu: onko yhteiskunnalla vielä parantamisen varaa, vai onko huippu jo koettu?
Ilmoita asiaton viesti
Säädetään vain nykyisellä hallintologiikalla laki, joka kieltää demagogian ja junttauksen avulla mielipiteeseen vaikuttamisen…
Ilmoita asiaton viesti
Helvetin hyvä idea, äänestysprosentti x 200/100 edustajien määräksi. Sellaiset 120-140 kansanedustajaa riittää ja ylimääräiset avustajat vanhuksia ulkoiluttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
On turha selittää, että kaikki julkiset palvelut ovat ”välttämättömiä” ja että ne palvelevat juuri sitä tarkoitusta, jota varten ne on perustettu. Ja ”tehokkaasti”.
Alankomaiden (väestö 16 milj.) parlamentissa on 150 edustajaa. Suomelle riittäisi hyvin esim. 151 tai 131 tms.Se on simppeli esimerkki turhasta julkisesta tuhlauksesta.
Jokavuotinen kirjanostoralli peruskoulussa kuuluu myös tähän älyttömyyteen, joka sitoo veroja tärkeämmilta asioilta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida sixpakin kannattajilta kuulua mitään paitsi ohipuhumista ja sama asia on Keskustan kanssa. Hys hys-politiikka jatkuu kunnes loppuu.
Ilmoita asiaton viesti
Idolsit, bigbrotherit ja tähtien kanssa tanssijat saanevat suurempaa kiinnostusta äänestämiseen kuin europarlamenttivaalit.
No: ne, joita asiat kiinnostavat, saavat tuta enemmistön toiveen. 🙂
Asioiden hoitotapa tuppaa kiinnostamaan suurta yleisöä vasta sitten, kun napa raapii selkäränkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pörssiyhtiöiden hallitusten (johtokuntien) sukupuolikiintiöistä tasa-arvovaltuutettu on todennut niiden ongelmallisuuden, mutta pitää tavoitetta tasapuolisesta johtamisesta sinänsä kannatettavana. Hän ei siis aktiivisesti aja lakisääteisiä kiintiöitä yksityisten listayhtiöiden hallituspaikoille.
Ja käytännössä Suomeen ei tällaista järjestelyä ole tulossakaan, koska tunnetusti suomalaiset pörssiyhtiöt noudattavat omaa itsesäätelymekanismiaan (hallinnointikoodia, corporate governance), mikä edellyttää tasapuolisuutta hallinnossa. Lisäksi Keskuskauppakamari ja EK järjestelmällisesti mentoroivat ja muutenkin tukevat naisjohtajuutta, joka ”luontaisesti” johtaa tavoitteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tasapuolinen johtaminen” toteutuu aivan varmasti siinä kohtaa, kun omistajat äänestävät firmansa johtoportaan.
Jos haluavat niin tasa-arvovaltuutettu armeijoineen saa ostaa julkilistattujen yhtiöiden määräysvallan ja istuttaa hallituksiin tasan ne henkilöt, jotka sinne haluavat. Näin ei tarvitse mussuttaa.
Mainitsemasi ”ongelmallisuus” on siinä, ettei näille makseta niin paljoa yhteiskunnan varoja, että heillä olisi mahdollisuus totetuttaa tätä strategiaa.
Olen muuten äänestänyt naista eduskuntaan vuoden 2003 vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Pörssiyhtiöt nimenomaan eivät ole yhteiskunnasta irrallaan, niillä on vaikutusvaltaa mm. työllistäjinä ja paikallisesti ne käyttävät paikoin laajastikin hyödykseen infrastruktuuria. Kiintiöt ovat ongelmallisia, mutta yleisesti on todettu sekin, että tasapuolinen johtaminen on pitkällä (ja nykyisin jo lyhyellä) tähtäimellä yritysten omaa etua. Naisjohtajuus tukee yritysten vakavaraisuutta, luo kredibiliteettiä asiakaskunnassa ja lisää kirlpailukykyä.
Hyvä ystäväni jii kirjoitti jo vuosi sitten siitä, kuinka Yhdysvalloissakin yritysmaailma on siirtymässä suomalaiseen/eurooppalaiseen itsesäätelyjärjestelmään :
http://mannagryn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127113-n…
Ilmoita asiaton viesti