Pettymys vihreiden Vartian kirjoituksiin

Vihreiden eurovaaliehdokas A. Vartia on tuottamassa minulle pettymyksen. Latasin kovat odotukset, mutta en oikein saa kiinni hänen ajatuksenjuoksustaan. Arvelen, että syynä on motiivi. Asiat kun ”pitää saada näyttämään” tietynlaiselta. Avaanpa hieman käyttäen Vartian omia tekstejä lähteinä.

Vartia kirjoittaa aksioomanomaisesti:  ”Julkinen sektori tuottaa välttämättömiä asioita, joista on joka tapauksessa maksettava.

Hän ei kyseenalaista tässä yhtään mitään. Ei edes siinä tilanteessa, jossa lapsiasiainvaltuutettu erosi, ja tämän eroajan omista lausunnoista käy ilmi, että sekä heidän ryhmänsä – että pari muuta ryhmää – tuntevat arvostusta vain ja ainoastaan määrärahapussin suuruuden kautta. Nämä kaksi muuta ryhmää ovat tasa-arvovaltuutetun ja vähemmistövaltuutetun tallit. Kaikkia kolmea ryhmää ohjaa muuten nainen. Kaikki kolme ryhmää ovat julkisin varoin kustannettuja.

Luin eräänä perjantaina kahvilassa Turun Sanomia, joissa oli artikkeli näistä leideistä. Tekstissä paistoi lävitse katkeruus, että joku toinen ryhmä sai enempi määrärahaa. Rivien välistä siis kiukuteltiin sitä, että heille tuli liian vähän paalua. Johtajattaret toki nostivat itse suuren osan näistä rahoista. He kiukuttelivat siitä, että lisärahaa pitäisi saada myös niille muille. Ja että naisisto oli vähissä, koska ei ole varaa palkata lisää naaraita tiimiin.

Onpa murheellista. Suomessa kun nimenomaan tasa-arvo- ja vähemmistöasiat ovat niin retuperällä. Kymmeniä, jopa toista sataa maata hoitaa nämä asiat paremmin ja oikeudenmukaisemmin kuin Suomi?

Parantamisen varaa tietysti on, mutta mitäs jos tämä tehtäisiin sitten yksityisin varoin. Onko ”yleinen tahtotila” saada pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolijakauma tasan – asia, joka minun mielestäni kuuluu yhtiökokoukselle eikä julksivaroin teetetylle tanttaryhmälle? Jos on, niin sen voi hoitaa yksityisin lahjoituksin.

Ei, en ole misogyyni. Minua surettaa tässä itsekkyys. Nämä rouvat ovat ensisijaisesti paisuttamassa omaa tilipussiaan samalla kuin yksityisellä puolella maksetaan huonosti. Jos otetaan alipalkkaus silmätikuksi niin siellä on kauppojen kassoilla lukuisia naaraita huonolla palkalla piippauttamassa ostoksia viivakoodilukijan välistä. Se ei tasa-arvovaltuutettua kiinnosta – pörssiyhtiöiden hallituskokoonpano kyllä. Tekopyhää jeesustelua sanon minä. Kuvottavaa.

… Ja mitä tähän kirjoittaa Vartia? No hän kertoo lopussa miten markkinatalous toimii. Olen samaa mieltä hänen loppukaneetistaan, mutta hän ei missään vaiheessa lähtenyt selvittämään onko julkisella puolella ns. ”tyhjää ilmaa”. Hän pelasi terveydenhuoltokortin. Jos siis terveydenhuolto on tärkeää – niin kaikki julkisen puolen touhu on tärkeää? Tämäkö on Vartian logiikka?

Toisessa kirjoituksessaan hän kirjoittaa samaa asiaa kuin minä olen kirjoittanut (mutta olen ilmeisesesti muiden tekemien tulkintojen mukaan ”persufasistirasisti”): mikro- ja makrotalous ovat eri asioita. Olen kirjottanut; että on eri asia jos yksi kotitalous säästää kuin se, että kaikki säästävät yhtä aikaa. Tätä tosiasiaa ei ymmärretä ”meidän teknologiateollisuudessa” tai monessa muussakaan kannanotossa riittävästi. Meille tuodaan siilasmaat ja alahuhdat kertomaan mitä he tekevät mikrotasolla. Ymmärrys puuttuu täysin makrotasolta.

Mitkä siis ovat Vartian vaihtoehdot ja suunnitelmat näiden vaihtoehtojen toteuttamiseksi? Niistä ei halaistua sanaa.

Itse olen ehdottanut, että eroon eurosta ja oma valuutta kellumaan.

Miten minusta tuntuu, että Vartia yrittää kalastella ääniä latomalla oikeat diagnoosit, mutta reseptiä pidetään salassa vaalien yli.

Kaikesta pettymyksestäni huolimatta olen silti toiveikas Vartian suhteen. Jo se, että pystyy tekemään sen oikean diagnoosin, on hyvä saavutus. Ettei olisi peräti erinomainen. Muut keskittyvät räksyttämään euroalueen 2 prosentin talouden oppositiopuolueelle, miten heidän syytä ovat kaikki nämä vaikeudet.

Mikä valta meillä perussuomalaisilla onkaan?

Antero Vartialle: toivon, että skarppaat hieman. Olen vilpittömästi halukas kuulemaan lisää, mutta myös tarkemmin jatkot – jos saan pyytää.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu