Rautaruukkikaupasta

Aamun pörssiuutispommi on ollut luonnollisesi ruotsalaisen teräsyhtiö SSAB:n tekemä ostotarjous Rautaruukista. Poliittisen puolueen jäsenenä inhoan kuitenkin tarpeetonta politisointia, eikä mahdollista yrityskauppaa tule siksi pohtia poliittinen kylki edellä. Kyse on yritysmaailman asiasta, ja tarjouspäätökseen kantaa ottavat omistajat.

Talouselämän artikkelin mukaan luottamusmiehet käyvät lävitse sopimusta yhtiön johdon kanssa. Kyseessä lienee tavallisenoloinen liike, jossa varmistetaan juridiset osat. Kauppatarjouksesta voi tietysti löytyä hankalia porsaanreikiä, joiden ilmituleminen ”painostaisi” toisenlaiseen suhtautumiseen itse tarjoukseen.

Rautaruukin kotimaisia omistajia ovat tietysti Solidium, mutta pienempiä osuuksia on myös Varmalla, Ilmarisella, Pohjolalla ja Valtion Eläkerahastolla. Jos nämä omistajat puoltavat tehtyä tarjousta niin se on käytännössä tehdyt kaupat ”meidän puolelta”. Luonnollisesti SSAB:n omistajat äänestävät myös tehdystä tarjouksesta, mutta sikäläinen yhtiön hallitus on suositellut hyväksymistä.

Rautaruukin kriisivuosien tulosluvut ovat olleet pitkän aikaa varsin murheellisia. Tämä pätee myös yhtiön omistamisen mielekkyyteen. Lyhyesti pähkinänkuoressa: osakekohtainen tulos on ollut vuosia pakkasella, maksetut osingot ovat viiden vuoden aikana tulleet rumasti alas. Oman pääoman tuotto on negatiivinen, samoin kuin nettotulos.

Yhtiön omistamisessa ei olisi ollut juuri järjen häivää tällaisessa taloustilanteessa, sillä Rautaruukki on hyvin arka taloussykleille. Yhtiöllä on kuitenkin omaisuutta ja se on vähävelkainen. Käytännössä omaisuuteen pohjautuva arvostustaso on ollut pienempi keväästä 2012 lähtien. Kirjanpidollinen osakekohtainen arvo on ollut korkeampi kuin yhtiön osakekurssi. Tämä oli oikeastaan se ainoa syy, miksi ryhdyin itse Rautaruukin pienomistajaksi vuonna 2012. Tämäkin taloustilanne kääntyy jossain vaiheessa paremmaksi ja Rautaruukin kannattavuus silloin todennäköisesti paranee. Siinä on ollut se syy sijoittaa yhtiöön.

Arvelen, että kauppa hyväksytään niin sekä täällä Suomen päässä kuin Ruotsinkin puolella. Valtiomme tarvitsee rahaa, ja Solidiumin kautta tullut arvonnousu Rautaruukin osakkeilla on varmasti iloinen asia.

Totta kai voimme keskustella siitä, onko se kuinka ylvästä myydä rahapulassa yhtiöt pois. Voimme keskustella siitäkin, aiheutuuko tästä lisää työttömyysuhkakuvia.

Loppupeleissä tilanne on kuitenkin se, että omistajat nämä päättävät. Heidän rahansa siellä olisi ensimmäinenä tulilinjalla ja siksi pyritään ensisijaisesti turvaamaan yhtiön olemassaolo ja sen menestyminen. Rautaruukkilaiset työntekijät ovat olleet myös siitä hyvässä tilassa, että he ovat voineet aivan itse myös omistaa yhtiötä, jossa työskentelevät. Näin heillä olisi sanansa sanottavana myös yrityskaupoista, heidän osakesalkuissaan näkyisi tällaiset ostotarjoukset aivan suorilta.

Ja voisi äänikin olla kellossa vallan toinen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu