Jättiläinen horjuu (osa 2)

Tästä on odotettavissa mielenkiintoista vuotta. Kiina pisti juuri vuoden avaukseen juhlallisen n. 370 miljoonan euron (nykykurssin mukaan) bailoutin huonoksi osoittautuneeseen hiilikaivosfirmaan.

Tuotetta myytiin kiinalaisille ”riskittömänä”. Kuinkas muuten? Tässä on nyt jo parin vuoden ajan vihjailemani ongelmallinen varjopankkisektori osoittamassa terveytensä merkkejä.

Varjopankit ovat Kiinassa paisuneet kuin pullataikina, sillä niiden kautta pyöritetään rahoitusta firmoihin, joihin säännellyt pankit eivät koske pitkällä tikullakaan huimien riskien vuoksi.

Tänä vuonna erääntyy lähes 500 miljardin euron edestä näiden varjopankkien kautta pyöritettyjä velkapapereita.

Mikä avuksi? Vasemmalta laidalta huudetaan luonnollisesti ”lisää sääntelyä”. Tämä metodi on ajanut nimenomaan varjopankkisektorin kasvamiseen. Aivan kuten työttömyysuhan alla vasemmalta huudetaan lisää valtaa AY:lle, jolloin käykin helposti niin, että firmoille tulee kannattavammaksi korvata ihmiset roboteilla.

Kiina valitsi nyt bailout-linjan. Linja ei välttämättä tule kuitenkaan jatkumaan. Yhdysvalloissakin ensiksi haluttiin potkia roskat maton alle investointipankki Bear Stearnsin kohdalla, mutta kun talikoitavaa tuli koko ajan lisää niin tehtiin päätös, että nyt saa pelleily veronmaksajien rahoilla loppua. Ongelma on siinä, että se kura on jo liukuhihnalla. Jos nyt riskit hinnoitellaan järjellisemmällä tasolla niin se ei muuta koneistossa jo sisällä olevaa moskaa.

Kiina voi myös katsoa, että ketkä ovat näiden varjopankkien kautta pistäneet rahansa riskikohteisiin. Siellä eivät ole lakaisukoneenkuljettajat tai sairaanhoitajat tulilinjalla, vaan sangen äveriäät kansalaiset.

Otan mahdolliset reboundit huomioon, ja etsin sen jälkeen myyntinappia. Esimerkiksi Turkin keskuspankki on jo vihjaissut koron nostamista, vaikka vielä aiemmin maan pääministeri kertoi talouskaaoksen johtuvan ”korkolobbareista”, jotka yrittävätkin saada korot ylös.

Holdaajille tiedoksi, että ei välttämättä huono ole sekään. Osakemarkkinoiden ohella ei ole oikein vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Kevään osinkorallikin on vielä aivan mahdollinen. Niin, onhan niitä vaihtoehtoisiakin kohteita, muttei varmaan kovin eettisiä. Joku voisi keksiä vaikka ruveta shorttaamaan Turkin liiraa. Klink Klink (raha)

Hyi-hyi.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu