Nyt leikkauksia vihataan – hyvä niin

Oli hämmentävää, mutta ilahduttavaa lukea pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) vaihtaneen näkemystään leikkausten mielekkyydestä tässä taloustilanteessa. Poliitiikkokielellä Kataisen tiedotteessa lukee aivan selkeästi, että jos nyt aloitetaan ”julkinen keskustelu” aiheen ollessa ”kuinka mittava sopeutus” tarvitaan niin se tarkoittaa suomeksi sitä, että nyt kuunnellaan niitä asiantuntijoita ja luovutaan ainakin valtaosasta leikkauksista.

Tämä pitää ilmaista tällä tavoin epäselvästi poliittisella liturgialla, koska hallitusohjelmassa lukee toisin. Tästä ovat muistuttaneet puolueen omat voimat, esimerkki kansanedustajalta ja politiikan penkkiurheilijalta. Olen useasti kritisoinut ylioptimistisia talous- ja suhdannekatsauksia, joiden toteutumiseen ei anneta seikkaperäisiä perusteluita. Tästä on kyse. Suomen talouden on ajateltu olevan reippaamassa kasvussa, jolloin leikkauksia voidaan tehdä. Mutta kun kasvua ei ole näkynyt, niin leikkaaminen taantumassa johtaa samaan asiaan kuin mihin se johti Etelä-Euroopan maissa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tuli ensimmäisenä ns. troikasta (IMF, EKP ja Euroopan komissio) itsekriittiselle linjalle. Espanjalle annettiin ”lipsumisvaraa” talouskurisopimuksen muutoin joustamattomista säännöistä. Ja mitä on tapahtunut? Maa on hieman pirteämmässä kunnossa, joskaan vielä ei voida sanoa kriisin olevan ohitse. Työttömyys on edelleen käsittämättömällä tasolla. Toisaalta jos työvoima ”otettaisiin käyttöön” niin tehokkuus putoaisi ja siten Espanja kadottaisi kilpailukykynsä uudelleen.

Olen myös verrattain ilahtunut siitä, että valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) löysi vihdoin sellaiset asiantuntijat, joita hän osaa kuunnella. Joidenkin henkilöiden – kuten Huopainen, Myllyniemi tai Määttä – ajatukset kun eivät tavoittaneet ministeriä, vaikka sama tieto olisi ollut saatavilla jo paljon aiemmin.

Vasemmistoliittokaan tuskin haluaa profiloitua himoleikkaajapuolueeksi. Vihreiltä on heiltäkin tullut jo muutama samaan muottiin sopivaa keskustelun avausta. Olen keskustellut vihreiden eurovaaliehdokas Antero Vartian kanssa, ja tällä hetkellä olen ainakin sitä mieltä, että jos joka tapauksessa aikoo äänestää eurovaaleissa vihreitä niin äänestäkää nyt sitten Anteroa.

Lopuksi vielä pieni toive pääministerille julkisiin keskusteluihin: jospa nyt keskustellaan sitten siitäkin, voidaanko ylipäätään Suomessa toteuttaa mielekästä kansallisen tason talouspolitiikkaa rahapolitiikan ollessa nyt sitä, mitä se on – umpikireää?

Pääministeri Katainen, tiedän ettette te halua keikuttaa venettä tuolla eurokentillä, mutta hyssyttelylinja ei ole johtanut muissakaan ongelmiin vajonneissa euromaissa hyviin tuloksiin. Yhdistetään voimat näiden maiden kanssa ja kammetaan se Jens ”Nein zu alles” Weidmannin diktatuuri EKP:ssa. Tiedätte varmastikin mihin se johtaa, jos Saksan annetaan sanella säännöt. Niin se teki 1992 ja lopputuloksenkin me kaikki tiedämme. Ei teeskennellä, ei politisoida – vaan ruvetaan ajamaan myös Suomen etuja. Se on helppoa, sillä sama intressi on nyt monella muulla euromaalla.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu