Huono lääke vai väärä annostus?

Palaanpa vielä tähän Suomen talouden sopeuttamissoppaan. Muutama vuosi sitten ajateltiin, että säästetään, koska talouskasvun ennustettiin tulevan kohdalle kuin kuula pysähtyy ruletissa oikealle numerolle. Silloin veikattiin kuitenkin väärää numeroa.

Mutta mitä asiasta sanoo pääministeri Jyrki Katainen (kok.)? Taloussanomien mukaan hän on puoluelehdelleen Nykypäivälle kertonut: ”Me olemme joka kevät pysäyttäneet velkaantumisen, mutta maali liikkuu.

Tämä siis kertoo, että tautiin on määrätty sopeutuslääkettä. Nyt pitäisi pohtia, onko tuo lääke alun alkaenkin jo väärä. Voisiko tällaisen sopeutustoiminnan vuoksi se maali liikkua, kuten esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoo?

Toisaalta eräät haluavat vain lisätä annostusta. Johtaisiko se siten yhä suurempaan ”maalin liikkumiseen”?

Entä onko tällainen pohdinta nyt aivan uutta ja mullistavaa? Danske Bankin ekonomistit laittoivat jo lähes vuosi sitten esille näkemyksen, että nimenomaan sopeutustoimet jarruttavat taloutta.

– En usko, että velkasuhde taittuu. Hallituksella ei välttämättä edes keinoja velkasuhteen taittamiseen, sanoo Dansken ekonomisti Juhana Brotherius.

Ei ole välttämättä edes keinoja? Mitä ihmettä Brotherius tuolla tarkoittaa? Siis ekonomisti väittää naama kirkkaana, että Suomi ei pystyisi talouspolitiikallaan edes vaikuttamaan positiivesti maan talouden näkymiin.

Niin. Ekonomistit sanovat IMF:n ohella, että talouden toimeliaisuus hyytyy liiaksi, jos taantumassa tehdään näitä sopeutuksia. Ajoitus on siten väärä. Mutta jos ei sopeuteta, niin velka räjähtää silmille?

Mahdollisesti. Se räjähtää joka tapauksessa silmille, jos päättäväisesti jatkamme bkt:mme romuttamista. Tämä voi olla eräänlainen Kobayashi Maru -skenaario, josta allekirjoittanutkin on kirjoitellut pari vuotta sitten.

Kuten Sami Miettinen osuvasti kirjoitti, talouspolitiikkakaan ei välttämättä ole enää meidän käsissämme.

Kysymys suomalaisille: miltä tuntuu olla täydellinen ajopuu – onko kivaa?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu