EUR/TRY – missä lomailla?

Ajattelin avata valuuttakurssien merkityksen logiikkaa Turkin liiran huojunnan johtuen markkinoiden uudesta asennoitumisesta. Tämän jälkeen jokaisen tulisi osata vastata otsikon kysymykseen.

Otsikossa on ilmaistu varsin tyypillisellä tavalla yksi valuuttapari. Käppyröissä ensin mainittu valuutta vahvistuu, jos käppyrä on nouseva. Otsikossa on vertailuparina euro ja Turkin liira. Valuuttaparin liikkeitä voitte seurata vaikka täältä. Laittaisin mielelläni kuvan, mutta tekijänoikeudelliset asiat saavat minun pelaamaan varman päälle.

Valitkaa kuvaajan yläpuolelta aikamääre ”1W”, jolloin käppyrän pisteet tulevat viikon välein noteeratuiksi. Tällä tavalla saadaan pidempi historiikki sille, mitä euron ja Turkin liiran välillä onkaan tapahtunut.

Huomataan, että toukokuun 2013 alkuun asti käyrä on melko lailla vaakasuora ja osoittaa osapuilleen lukemia 2,35. Näin monta Turkin liiraa sai eurolla hyvin pitkän aikaa.

Tuon jälkeen tapahtui jotain merkillistä. Fedin silloinen pääjohtaja B. Bernanke kertoi ensi kerran aikeistaan ruveta vähentämään joukkovelkakirjojen ja arvopaperistettujen asuntolainojen ostoista. Puolessa vuodessa valuuttapari reagoi niin, että nyt yhdellä eurolla saakin nyt jo yli 3 Turkin liiraa.

Sellainen lomailija, joka lähtee nyt Turkkiin, saa euroilleen enemmän vastinetta kuin mitä lomailija sai vielä viime keväänä.

Toisaalta voimme sanoa, että Turkin liira on halventunut. Tällä on oma erityinen merkityksensä. Puhetta riittää siitä, että euro olisi liian kallis. Toisin sanoen kun Kreikka ja Turkki kilpailevat Välimeren lomamatkailijoista niin Turkki vetää nyt pidempää kortta.

Halvempi valuutta houkuttaa investointeja, ja sellaisena voi pitää ihan tavallista lomaturistiakin, joskin yksittäin ajateltuna se ehkä tuntuu hieman vähäpätöiseltä. Tästä on kuitenkin kyse.

Turkin vaihtotase on reippaasti pakkasella, mikä tarkoittaa sitä, että vienti ei riitä maksamaan tuontia. Valuutan heikkeneminen korjaa tällaista tilaa. Se nostaa tuontitarvikkeiden hintaa niin, että kotimaassa tuotetut tarvikkeet tulevat kannattavammiksi. Se houkuttelee investoimaan, kuten esimerkiksi lomailemaan tällaisessa maassa.

Tämä on siis täysin automaattinen markkinareaktio, ja seurauksena on vaihtotaseongelman tasapainottuminen.

Tämän valuuttaparin tähänastisista liikkeistä johtuen on mielenkiintoista vertailla Turkin ja Kreikan turismitilastoja kuluvana vuonna.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu