"Rahapolitiikan virheet voivat tuhota yhteiskunnan"
Otsikon mukaisesti lausui Ranskan presidentti Sarkozyn lähimpiin neuvonantajiin kuulunut Henri Guaino, jolla on paitsi älyttömän hieno etunimi, myös oleellinen viesti.
Gideon Rachman kirjoittaa Financial Timesin kolumnissaan Saksan päätöksestä kuskata rajoittamattoman velkakirjaosto-ohjelman, OMT:n, Euroopan oikeusistuimelle. Rachman näkee ongelmien siirtyneen ainoastaan eteen päin. Hän myöntää aivan aiheellisesti, että markkinoilla on ollut levollinen tunnelma, sillä Euroopan tuomioistuin tuskin asettaa sanojaan ohjelmasta niin rajusti kritisoiden kuin mitä Saksan perustuslakituomioistuin teki.
Pöytä on nyt Saksassa katettu valmiiksi vastaiskua varten. Vielä puuttuu sopiva ajankohta tälle vastaiskulle: ongelmat Saksassa. Ne ovat kuitenkin jo tiedossa. Ne voivat tulla Saksaan joko kasvavana yhteisvastuuna, reippaasti kohoavana inflaationa, maahanmuuttotulvana tai muiden maiden ukaaseilla lopettaa yhteisvaluutta. Sinällään se on sivuseikka, mitä kautta nämä ongelmat Saksaan tulevat.
Eri vaihtoehtoja voisi perustella muutamalla sanalla. Yhteisvastuun ongelma ilmenee joko suoranaisena tulonsiirtoliittovaltiona tai jatkuvana tukipakettien virtana. Reippaasti kohoava inflaatio on Saksassa tabu. Inflaatio nousee, mikäli EKP aloittaa helpottamaan kriisimaiden deflaatiota. Koska maat ovat samassa valuutassa niin inflaatio nousee Saksassakin. Maahanmuuttotulva aiheutuu luonnollisesti siitä, että kriisimaat autioituvat jatkuvien vyönkiristelyn, työttömyyden ja ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.
Rachman kirjoittaa, että yhteisvaluutalta puuttuu ne toimintaedellytykset. Tasaavia tulonsiirtoja ei ole näkynyt.
Euroopan komissio lähetti terveisensä Suomeen, että nyt pitää vain ottaa kunnolla leikkuupuimuri esille. Ranskaakin on jo kovisteltu. Talouskomissaari Rehn ihmettelee, että mikä siinä nyt on, että ensin keitetään koko europerheelle maistuvaa puuroa, eikä sitten itselle maistu lainkaan. Miten on valtiovarainministeri Urpilainen? Siitä vain eläkkeet, palkat ja sosiaalietuudet jyrän alle, ja samalla voi hieroa masua ja sanoa, jotta nami-nami. Miten on pääministeri Katainen? Onko tämä nyt sitä paljon peräänkuuluttamaanne vastuunkantoa, että antaa seuraavan hallituksen sitten kantaa sitä vastuuta?
Ehkä te arvon ministerit saatatte vielä huomata, että Henri oli aika lailla oikeassa sanottuaan, että rahapolitiikan virheet voivat tuhota yhteiskunnan.
Kysymys kuuluu: onko se teidän tavoitteennekin?
En tiedä itkisinkö vai nauraisinko.
”– Hallitus on itse sitoutunut pitämään ohjelmastaan kiinni. Ja hallitus on hyvin tietoinen siitä, että Suomella on sitoumuksia myöskin eurooppalaisen vakaussopimuksen puitteissa, jonka sääntöjä tiukennettiin pari vuotta sitten pitkälti nimenomaan Suomen vaatimuksesta. Toisin sanoen olisi ihan kohtuullista odottaa, että Suomi toimii niin kuin itse opettaa ja toimiii niiden sääntöjen mukaan, joita se on itse ollut muilta vaatimassa, Rehn kuittaa.”
Kirjoitin muutama viikko sitten blogin otsikolla: ”Isä Mitro ja itsensä nurkkaan maalaamisen taito”. Mitro maalaaminen oli kyllä pikkulapsen vesiväreillä leikkiä kaksikon Urpilainen-Katainen rinnalla.
Ymmärtääköhän nämä koskaan herätä unestaan? Kuinka ahtaaseen nurkkaan näiden pitää itsensä ajaa ennen kuin pään seinään lyöminen ymmärretään lopettaa?
Ilmoita asiaton viesti
Vähän on ristiriitaiset tunnelmat itsellänikin.
”Jo nykyinen velkataakka jarruttaa investointeja, Rehn muistuttaa.”
Voisikohan olla, että investointeja jarruttaa enempikin tuo kysyntäpuolen täydellinen uupuminen?
Kyllähän investoinnit – erityisesti kriisimaiden velkapapereihin – on ollut ihan kohtuullisen hyvällä tolalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Minäkin olen EU-kriittinen, pamauttaa Euroopan Unionin talouskomissaari Olli Rehn.”
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kot…
Ilmoita asiaton viesti
Elämä on parasta teatteria.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Ja mitä parhainta tragikomiikkaa ”lavalla”
Ilmoita asiaton viesti
Nauraisin katketakseni, ellei asia olisi niin vakava ja tärkeä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Circus Ode to Joy förevisar.
Ilmoita asiaton viesti
Muista, että kyseessä on taas rehnismi. Itse asiassa juuri päinvastaista tapahtuu noin 5 kuukauden kuluttua. Aikasarjat ja siitä arvioitu ennustemalli kertovat näin.
Ilmoita asiaton viesti
Konrad Adenaueria mukaillen:
”Jokaisella maalla on rahapolitiikka, joko omansa, tai jonkun toisen.”
-Juhani Huopainen
Ilmoita asiaton viesti
Niin on armeijakin, oma tai jokin muun.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaalietuuksiiin, kun mennään tarpeeksi sörkkimään niin johan roihahtaa Suomessakin- Ei muuta kuin puuroa naamaan vaan ja leikkuupuimureihin ”Törinää pyttyihin”..
Ilmoita asiaton viesti
Noh, tilanne on mikä on: täysin on töpeksitty. Nyt on suo siellä ja vetelä täällä. Saksa ei suostu tekemään pakollista ja koko Eurooppa pian vihaa Saksaa, ellei jo. Suomessa nyt nuollaan Merkeliä, mutta se on oma lukunsa: ei Suomenkaan talous tässä Saksan kelkassa kestä – asiasta on täälläkin jo vuosia mouhottu.
Saksa saa pitää inflaationsa, kun ottaa Saksan markan käyttöön. Sillähän tämä yhtälö ratkeaa, kuten jo ajat sitten manailin: Saksa ulos eurosta.
Sitä ei onneksi tapahdu, joten mekin luojan kiitos pääsemme omaan valuuttaan. Mistä sitten vielä saataisiin Arkadianmäelle se järki, että sen jälkeen käytettäisiin sitä omaa keskuspankkia ja päästettäisiin kansa kärsimästä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan aina olemassa se vaara, että sitten sen oman keskuspankin kanssa sössitään. Ennusmerkit eivät ole aina nin valoisia: ensin yritettiin asuntokuplalla seilata Euroopan kuvioissa, sitten taas uusiksi.
Kaimani lausahdusta kun muistelee, ettei se yhteiskunnan tuhoutuminen nyt niin järjettömän kaukana ollut silloin 90-luvun alussa. Jäärät paini ongelmiensa kanssa, mutta lopulta taipuivat kelluvaan markkaan.
Vaihtotase on paras mittari, toteaa talouskomissaari Rehnkin. Siitä vain vilkaisemaan mihin suuntaan vaihtotaseemme törrötti markan kellutuksen jälkeen.
Jotenkin ihmetyttää, että miten aivan yksinkertaisetkin asiat ovat näin monimutkaiseen solmuun osattu laittaakin.
Ilmoita asiaton viesti
mä äsken yhdel sähköpostilistalla kävin raivoani purkamassa joten nyt voin vain maltillisesti todeta. henri, saatat olla oikeassa.
suljetulla listalla ilmaisin näkemykseni pakkosterilisaatiosta. vastustin ratkaisua. se toimii vasta 40 v viiveellä.
listalle toveri oli nallukan radiopuheen tekstiksi purkanut. lainaan pari pätkää:
Mikä Suomen taloutta painaa?
No sitä painaa itse asiassa monta asiaa, mutta jos mainitaan pari-kolme keskeisintä, niin tietenkin täytyy muistaa se, että kun me liityimme euroon, niin niin ratkaisevan tärkeää oli se, että meidän piti saada meidän taloutemme kehittymään joustavampaan suuntaan. Meiän tä-, me tarvitsemme enemmän liikkuvuutta toimialalta toiselle ja palkanmuodostukseen, ja tätä ei tapahdu. Itse asiassa Suomessa palkkakustannukset on noussu eniten koko euroalueella. Kreikka oli meitä edellä vielä kaks vuotta sitten, mutta nyt siellä on palkat tippunu. Suomi on ykkönen. Ja se tarkoittaa sitä, että suomalaista työtä on erittäin vaikea viedä maailmalle. Me olemme menettäneet valtavasti markkinaosuuksia, mahdollisuuksia viedä sitä. Mutta on meillä toisiakin. Meillä on suuria rakenteellisia probleemoita. Tämä yhdistyy sit siihen, että meiltä on jäänyt paljon tekemättä. Ja kaiken lisäksi meillä on sitten vielä Euroopan keskuspankki, joka ylläpitää erittäin kallista euroa. Kaikki tämä yhdessä merkitsee sitä, että Suomen teollisuudella ei mene hyvin… täällä Suomessa.
Puhutaan työmarkkinoista hieman myöhemmin, mutta otetaan kiinni nyt tästä eurosta. Euron kurssia on moitittu liian vahvaksi. Mitä se vaikuttaa?
Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaahan säätelee käytännössä saksalaisten sanelema tavoite pitää inflaatio alle kahdessa prosentissa, ja, ja se nyt on osoittautunut tässä, varsinkin tässä taloustilanteessa Euroopassa sellaiseksi kiviriipaksi, jos sitä verrataan esimerkiksi Yhdysvaltain keskuspankin tavoiteyhtälöön, jossa on kaks painoasiaa. Yhdysvaltain keskuspankin pitäis sekä pitää yll, inflaatio matalana ja vakaana että talouskasvu mahdollisimman hyvänä. Tässä ver…..
Mitä muita keinoja on käytettävissä euron arvon alentamiseksi kuin EKP:n rahapolitiikka?
Ei käytännössä mitään.
Se on ainoa?
[Nyökkää.]
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kelpo tilannekatsaus.
Ei liene hetkeäkään epäselvää, että kyllä nuo ministerit ovat nyt perillä siitä, mistä kenkä puristaa (en ole aivan varma, oliko esim. Urpilainen miten tietoinen asioista vielä keväällä 2011 – mikään ei viittaa siihen).
Se vain olisi niin kova arvovaltatappio, ettei voisi suurin surminkaan myöntää ”populistien” olleen oikeassa. Tämän jääräpäisyyden saa sitten heidän äänestäjänsä tuta pahimman kautta.
…ellei sitten ongelmat kasva tuolla suuremmissa euromaissa niin isoiksi, että EKP laitetaan selkä seinää vasten. Sitä pitäisi Suomenkin olla mukana keräämässä energiaa tämän myrskytuulen taakse.
Toivottavasti niin tehdään.
Ilmoita asiaton viesti
Henri voi olla oikeassa ja noin itsekin päädyn monesti ajattelemaan. Se seikka minulle ei ole vielä valjennut, että mikä motiivi rehneillä on niin tiukasti pitäytyä, sinänsä loogisessa linjassaan. Voiko oikeasti olla niin, että virheen myöntäminen on niin kova pala, että pokerina, naama peruslukemilla pidetään kaasu pohjassa eikä anneta edes pientä merkkiä kaasujalan höllentämisestä, saati U-käännöksestä vaikka puolet Euroopasta on jo rotkossa?
Ilmoita asiaton viesti
Asioissa voi tietenkin aina nähdä positiivinenkin puolen: ehkä Urpilaisen kaasujalan löysäys voi olla pieni merkki siitä, että lähestyvä rotko alkaa jo siintää silmissä ja saa epäröimään. Toivotaan, että se U-käännös tulee vielä ennen kuin ollaan samassa rotkossa etelä-eurooppalaisten kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, tai sitten ei ole. Kommentin #14 vastaus sopii tähän sinunkin viestiisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kerta kiellon päälle. Otetaan vielä yksi Yleisradion toimittajan näkemys:
”Olennaisimpana talouskomissaari pitää sitä, miten kunnissa kyetään tekemään suuriin menoluokkiin kuten sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja opetukseen liittyviä ratkaisuja.”
Toimittaja Marja-Liisa Kämppi on harvinaisen onnistuneen ratkaisuja-sanan osannut kaivaa artikkeliinsa. Hienoa huomata, että Yleisradiossa on etukäteissensorit viritetty kuntoon, ettei vahingossakaan möläytellä julkisiin kustannuksiin kohdistuvaa leikkaus-sanaa.
Vai mitkäköhän nämä Rehnin tarkoittamat ”ratkaisut” ovat? Niitäkö, ettei kansalaisen tarvitsisi enää jonottaa kuukausikaupalla lääkärijonoissa? Niitäkö, ettei oppilaita enää survota ahtaasti luokkahuoneisiin, jolloin levottomuus lisääntyy ja väistämättä oppiminenkin hidastuu, koska jokaisen oppilaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin ei enää löydy aikaa?
Ilmoita asiaton viesti
Pohdittavaa on siinäkin kun muistelee kuinka Alex Stubb tuli parlamentistä kesken kauden Kataisen pyynnöstä ministerin pallille, niin eikös AS pitänyt ministerin pallia ansiokkaampana paikkana kuin parlamenttia. Ja nyt kun on laittanut ”repun selkään” palatakseen yhdessä ministeri Hennan kanssa sinne parlamenttiin, niin mistähän syystä kesken hallituskauden? Minä veikkaan että Kataisella on tiedossa tulevat ajat ja silloin pelastettava parhaat kamut. Itsellä on vielä haavi auki jotta minne suuntaa. Sekin selviää aivan pikapuoliin.
Varmaa taitaa olla että kehysriihen antina on hallituksen hajoaminen eikä niinkään leikkaus- ja veronkorotusoperaatiot. Työ jää kesken ja Rehnin ihasteltavaksi. Sitten se hauskuus alkaakin…. Palaako Rehn Suomeen? 🙂
EU-tuomioistuimella menee kuitenkin aikaa päätöslauselman tai lausunnon antamiseen yli vuoden. Sitä ennen tapahtuu vielä monenlaista.
Ilmoita asiaton viesti
Mietintätauon pituus EU-tuomioistuimelta on kääntäen verrannollinen Espanjan ja Saksan 10-vuotisen joukkovelkakirjalainojen spreadiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko tämä nyt sitä paljon peräänkuuluttamaanne vastuunkantoa, että antaa seuraavan hallituksen sitten kantaa sitä vastuuta?”
Mikä tarkoitus tällä Henryn kysymyksellä on? Teki nykyhallitus mitä tahansa tai jätti tekemättä, kaikki se on joka tapauksessa uuden hallituksen edessä.
Muistutanpa vain, millaisen sotkun tätä edeltävät Vanhasen hallitukset jättivät nykyiselle. Sitä edeltäneen Lipposen hallituksen talousvaranto syötiin vajaassa kahdessa vuodessa. Sen jälkeen päällä on ollut velkaralli, jota tämä nykyhallitus ei ainakaan vielä ole onnistunut pysäyttämään, hieman jo hillitsemään kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tarkoitus? No juuri alleviivata sanomaasi.
Eli nykyhallitus jättää tekemättä, ja se on sitten uuden hallituksen edessä – aivan kuten mainitsit.
Siihen ei vain mallaa sitten oikein se, että on kahden vuoden ajan jatkuvasti retostellut tv-kameroiden edessä, miten tämä porukka kantaa vastuuta. Onhan sitä muotihokemaa Urpilainenkin toki jaksanut viljellä, muttei ehkä ihan yhtä ahkeraan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos piakkoin vapautuu näitä ”retorisesti uskottavia” päättäjiä, heistä tulee ”retorisesti uskomattomia” konsultteja, jotka kiertävät arvostettuja korkeakouluja ja seminaareja isoin palkkioin ja eufemismein esitelmöimässä siitä, ”miten kriisi taltutettiin” ja ”talous viisain ratkaisuin käännettiin orastavalle kasvu-uralle”.
Mutta mitä tehdä vaaralliselle ilmiölle nimeltä ”joukkoitsepetos”? Yhteiskuntarauhan kustannuksella ei kannattaisi pakottautua tekemään näitä talousalan mantereen laajuisia ihmiskokeita.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän he kiertävät jo nyt. Leukani meinasi loksahtaa sijoiltaan, kun Oulun Yliopiston Martti Ahtisaari instituutti näkyvästi uutisoi Kalevassa järjestämästään seminaarista, jossa Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvannon ”Esityksessä kuvataan kriisikehityksen dynamiikka ja kerrotaan, mitä toimenpiteitä on tehty, jotta 1930-luvun kaltainen ”suuri lama” on voitu välttää.” http://www.maigbe.fi/tapahtumat/talousseminaarit/t…
Nyt voikin sitten huokaista helpotuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa kuunnella tämä haastattelu
http://areena.yle.fi/radio/2159558
Siinä puhuu tiedon, järjen ja kokemuksen ääni.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on sikäli erikoinen, että ainoastaan Draghin lupaus on estänyt täysimittaisen deflatorisen laman, joka on ominaista kiinteäkurssisille valuutoille (koskee myös kultakantaa).
Sekin on tosin erilainen versio rahapolitiikasta: annetaan ikäänkuin ymmärtää rahapoliittisen toimen olevan tulossa.
Entä ilman? Niin, sitten taas tämä ”rahapolitiikan virheet voivat tuhota yhteiskunnan”. Eipä se nyt kovin kaukana Kreikassakaan ole. Voisi sanoa, että on jo repinyt maan kappaleiksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Miten on pääministeri Katainen? Onko tämä nyt sitä paljon peräänkuuluttamaanne vastuunkantoa, että antaa seuraavan hallituksen sitten kantaa sitä vastuuta?”
Olen pitkään pitänyt Kataista samanlaisena papukaijana kuin Urpilaistakin:
http://yle.fi/uutiset/katainen_ja_heinaluoma_eri_m…
”Heinäluoma muuttaisi Euroopan keskuspankin tehtäviä.
– Minusta tämä keskustelu on syytä käydä ja siinä pitää poliitikoillakin olla mielipide, että onko tämä keskuspankin tehtävä oikein niin kuin se on aikoinaan ajateltu, joka korostaa tätä inflaation torjuntaa vai pitäisikö sillä olla vähän laveampia tehtäviä kasvussa ja työllisyydessä. Olen itse tämän jälkimmäisen kannalla.
Kokoomuslainen pääministeri Jyrki Katainen on eri mieltä.
– Se kuulostaa tietysti hyvin yksinkertaiselta lääkkeeltä, mutta siihen sitten tietysti sisältyy myös erittäin paljon riskejä. Jos hintojen vakaana pysyminen ei olisi ainoa tavoite, sitten voisi olla sellainenn riski, että valuuttakurssi kohtelisi eri maita hyvin eri tavoin. Toisaalla voisi olla ylikuumenemista samaan aikaan kuin toisaalla orastava kasvu lähtee lentoon.”
Jos tuo on suora lainaus, eikä kykypuolueen kaija muistanut vuorosanojaan väärin, tilanne on aika toivoton. Huomatkaa erityisesti tämä kohta:
”Jos hintojen vakaana pysyminen ei olisi ainoa tavoite, sitten voisi olla sellainenn riski, että valuuttakurssi kohtelisi eri maita hyvin eri tavoin.”
PS:n ja SDP:n kannattaisi ilman muuta tunnustella yhteistyön mahdollisuuksia. Jos EKP:ssa saataisiin aikaan kapina, jolla vallan kaappaisi talouskasvua tavoitteleva blokki, peli muuttuisi radikaalisti. Se olisi sen luokan helpotus, että nykyinen hallitus kannattaisi kaataa sen takia vaikka heti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai kukaan tosissaan usko tai edellytä, että pääministeri händläisi makrotaloutta. Puoliksi tottahan se puhuu, mutta ei ymmärrä, että hänen lausuntonsa on itseasiassa keskeinen perustelu myös sille, miksi yhteisvaluutta euro oli ja on typerä ja vaarallinen idea.
Ilmoita asiaton viesti
”– Minusta tämä keskustelu on syytä käydä ja siinä pitää poliitikoillakin olla mielipide, että onko tämä keskuspankin tehtävä oikein niin kuin se on aikoinaan ajateltu, joka korostaa tätä inflaation torjuntaa vai pitäisikö sillä olla vähän laveampia tehtäviä kasvussa ja työllisyydessä. Olen itse tämän jälkimmäisen kannalla.”
Pian lähtee keskustelun avaus 1500:lle poliitikolle, muulle vaikuttajalle ja medialle tästä aiheesta.
https://www.facebook.com/groups/664838216913852/
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli Suomen asemointi muuttuisi noin radikaalisti deflatorista lamaa pää punaisena vaatineesta tahosta elvyttäjään, niin siinä on omat riskinsä. Suurin niistä on se, ettei Euroopan keisarinna Merkel I saa haluamaansa saksalaista Eurooppaa, mutta käy hänelle nippu Saksan etupiirissä olevia vasallivaltioitakin. Niitä kun on vähän joka ilmansuunnassa suoraan pohjoista lukuunottamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmassa on aina kilpailtu siitä, että kuka hallitsee rahan tuottoa.
Samasta kilpailusta on kysymys nytkin.
Kartelli on kaiketi vain kasvanut.
Ilmoita asiaton viesti
Henrit ovat aivan oikeassa, eli rahapolitiikka voi tuhota yhteiskunnan. Suomen kohdalla tämä on erityisen totta.
Suomalainen talousjärjestelmä perustuu suurimmalta osin sisäisen kierrätyksen periaatteeseen, eli julkisen sektorin omistus eläkeyhtiöillä ryyditettynä on hyvin suuri. Omistajaohjaus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että niiden on saatava jatkuva 7-12 % tuotto sijoittamalleen pääomalle. Se taas ei ole mitenkään mahdollista, ellei palkkoja nosteta vähintään 2-3 % vuosittain. Ennakoitavalla huoltosuhteen muutoksella tarvittaisiin vielä suuremmat korotukset.
Tällaisen järjestelmän ylläpitäminen ilman omaa valuuttaa on täysin mahdotonta. Meillä oli vielä tovi sitten teollisuutta, joka sai maksetuksi lystin ylläpidon, mutta se menetettiin.
Meillä oli järjestelmään rakennetut puskurit, jotta sietäisimme lyhytkestoiset taantumat. Eläkejärjestelmän suora hinta on noussut noin 30 % viimeisten 10 vuoden aikana. Lisäksi yritysten maksamiin palkkakustannuksiin kohdistuu arvonlisävero täysimääräisenä.
Joko käteen jäävästä palkasta tulee sietämättömän pieni tai asiakkaan maksamasta hinnasta tulee sietämättömän suuri, joten näiden ongelmien kiertämiseen itse kukin alkaa soveltamaan markkinoiden suomia mahdollisuuksia. Tämä on se muuttuja, mikä on jätetty talousennusteissa huomiotta.
Suomella siis ei ole euron puitteissa varaa ylläpitää rakentamaansa yhteiskuntajärjestelmää. Kataisen hallitus on vetänyt numeroiden yli punakynää ja ulkoistanut ikävät käytännön seikat kunnille sekä seuraaville hallituksille. Ne siis ovat vasta aloittamassa varsinaiset toimenpiteet yhteiskuntamme alas ajamiseksi. Tämä taantuma on siis vasta kääntymässä lamaksi, minkä jäljiltä meillä ei ole hyvinvointiyhteiskuntaa.
Itse en tosin jää sen kieroutuneita rakenteita edes kaipaamaan, mutta olen huolestunut siitä, että hävittämisen ohella ei esitetä ajatustakaan siitä, miten perustarpeista huolehditaan tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
On varsinaista satua, että oma valuutta ja suhdannespekulointi sillä on Suomen pelastus, kuten Timo Isosaari kommentoi.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kylläkään puhunut suhdannespekuloinnista mitään. Tiedostan kyllä sen sisään rakennetun mahdollisuuden omassa, kuten vieraassakin valuutassa. Vieraan valuutan arvon suhteen meillä ei vain ole mitään sanomista. Syvemmälle kyykkyyn vaan ja tomerampi ponnistus, vai?
Nythän on niin, että euro ei ole reagoinut yhtään mitenkään meidän suhdanteissamme tapahtuneisiin muutoksiin, minkä kelluva oma valuutta olisi jo hoitanut. Sen sijaan yritykset ovat reagoineet ja poistuneet/poistumassa maasta, mikä on hyvä asia, koska muuten ne menisivät konkurssiin.
Valuuttojen keskinäisen arvon vertaileminenkin on aika tyhjänpäiväistä touhua, koska yhdenkään arvo ei ole kiinteä. Jos meillä olisikin kiinteähintainen kauppavaluutta maailmanlaajuisesti, niin kansallisvaluuttojen kurssimuutokset voisivat heijastaa jonkin verran todellisuutta.
Olen kysellyt järjellisiä kannanottoja vakaamman talousjärjestelmän pohjaksi, mutta niitä ei ole hirveästi tarjoiltu. Sillä välin olen kiinnostunut keinoista, joilla estää ensisijaisesti Suomea vajoamasta tarpeettomaan alennustilaan.
Akuutti ongelma sekä viennin että kotimarkkinoiden suhteen on suomalaisen työn sivukulut. Työ itsessään on melko halpaa. Tuotannollisen työn sivukulut voisivat olla vielä siedettävissä, mutta hintalappuun joudutaan laittamaan myös tuottamaton työ sivukuluineen.
Heinosen logiikkaa käyttäen oletan hänen kannattavan 40 % leikkauksia palkkoihin ja eläkkeisiin. Se on eurovaluuttaan liittyvän joustotarpeen tämän päivän hinta. Eläkeiän nosto on tuon hidastettu versio, eli osa katetaan sosialisoimalla vainajien säästöt.
Pahoittelut pitkästä vastauksesta, mutta Heinosen tiivis ilmaisu jätti tilaa spekuloinnille sen arvosisällöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ansaitsee erityismainninan, lainaus sinulta: ”Nythän on niin, että euro ei ole reagoinut yhtään mitenkään meidän suhdanteissamme tapahtuneisiin muutoksiin, minkä kelluva oma valuutta olisi jo hoitanut. Sen sijaan yritykset ovat reagoineet ja poistuneet/poistumassa maasta, mikä on hyvä asia, koska muuten ne menisivät konkurssiin.”
Oikeastaan määrittelyn olisi voinut tehdä tarkemmin mainitsemalla kelluvan kansallisen valuutan. Ymmärsin kuitenkin, että tätähän juuri tarkoitit.
Ilmoita asiaton viesti
Onko se EUn vika että suomaalaiset ovat rähmällään kuin suosammakot. Jos Suomi haluaisi johtaa Eurooppaa sen tulisi toimia toisin kuin EUn nykyinen johto – Saksa. Tajota ainakin omilleen jotain viisaampaa kuin Merkelin ja GP- koltiaisten kritiikitöntä nuoleskelua. Valtakunnankansleri hylkää ’vihreät’ heti kun ne käyvät rasitteeksi vallanhimolle.
Pyrky EUn sättijöiden porukkaan on suuri, joku ps / Soini on siinä pikkutekijä jos homma hoidetaan kunnolla. Ensiksi pitää siivota oma takapiha tihutyöntekijöistä ja tuhopolttajista jotta talous saadaan toimimaan.
Ilmoita asiaton viesti