Matkalla taantumaan… taas

Tilastokeskus teki laskelmat Suomen viime vuoden viimeisen neljänneksen bruttokansantuotteesta. Laskimiin jäi lukema -0,8 prosenttia. Koska ilmeisesti monen muistista on jo viime kevään kasvupuheet ehtineet unohtua niin tässä valtiovarainministeriön sanoin 27.3.2013: ”Vuonna 2013 Suomen BKT:n ennustetaan kasvavan 0,4 prosenttia. Ennuste pitää sisällään suhdannekäänteen parempaan päin.

Samaa aivopesulevyä teille soitti moni muukin taho. Uutistoimistot toki uutisoivat vain sen, mitä joku on sanonut tai mitä joku tehnyt. Mutta heillä on vapaus valita kenen sanomisia uutisiin päätyy. Verorahoilla Yleltä saatiin tällaista informaatiota 15.4.2013: ”Nyt talouskäännettä lupaillaan syksylle.

Jotkut katselivat pörssikursseja, olettaen niiden ennakoivan makrotaloudellisia käänteitä. Allekirjoittanut on monen muun ohella kirjoittanut useaan otteeseen, että pörsseissä on tällä hetkellä suurin vaikuttaja maailman suurimmat keskuspankit. Vai kenen mielestä esimerkiksi kreikkalaisen Alpha Bankin kurssi kertoo talouskasvusta, kun kurssi nousi vuonna 2012 vaatimattomat 202 prosenttia ja viime vuonnakin vielä n. 19,2 prosenttia?

Jotta sitten seuraava pudotus ei tule aivan yllätyksenä niin kannattaa hieman vilkaista, mitä Kiinassa tapahtuu. Tuottajahinnat jatkoivat laskuputkeaan, ja sielläkin inflaatio on ollut hidastumaan päin – toki euroalueeseen verrattuna absoluuttinen taso on kiistatta pirteämpi.

Kiinan aikomuksina on ilmeisestikin ruveta siistimään paisunutta varjopankkisektoriaan, joissa alan ominaisuuksista johtuen voi odottaa paljon pahempia pankkipommeja kuin sääntelyn alla olevalta ”normaalilta” pankkisektorilta.

Ei tässä oikein muuta. Sen verran vielä muistuttaisin ahkeria leikkaajia, että negatiivisen talouskasvun aikana leikkauksilla päädytään vielä surkeampaan jamaan. En nimittäin usko, että leikkauskohteita halutaan etsiä järkevästi. Pitää valita ne menokohteet, jotka rasittavat suoraan kaikista vähiten suomalaisten ostovoimaa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu