Riskinottohalukkuus ajaa järjestelmäämme

Mistä investoinnit syntyvät? Pitäisikö pankkijärjestelmän ”rauhoittua”? Onko koko talousajattelumme perusta päin seiniä? Kriisivuosien iskiessä tuntuu helposti löytyvän yleinen näkemys, että nykytouhu on ”sieltä jostain”, ja että koko järjestelmä pitäisi vaihtaa.

Samaan hengenvetoon voidaan vastata matkapuhelimeen tulleeseen multimediaviestiin, katsella taulutelevisiosta satelliittien välityksellä välitettyä (lähes) suoraa tv-kuvaa toiselta puolen maapalloa, tai varata lentomatka kotisohvalta johonkin eksoottiseen maahan. Kaikki tällainen ikäänkuin ”kuuluu” normaaliin elämään.

Ei tällaista ollut kuitenkaan vielä niinkin lyhyen aikaa kuin 20 vuotta sitten. Jostain kaikki tällaiset vempeleet ja mahdollisuudet ovat meille tulleet. ”Syy” on niissä rämäpäisissä riskinottajissa, pääomasijoittajissa ja ”keinottelijoissa”.

Talouskriisien vaikutuksiin mielletään helposti työttömyys, velkavaikeudet ja vyönkiristelyt – tällaiset välittömät ja helposti huomattavat negatiiviset vaikutukset. Säästökuuri tuo mukanaan myös sosiaalisia ongelmia, jotka voivat kyteä pitkän aikaa itse talouskriisin hellitettyä.

Mutta yksi vaikutus on lisäksi turvallisuushakuisuus. Pörsseissä ”menettää vain rahansa”, pitkäjänteisimmätkin sijoittajat leimaantuvat ”keinottelijoiksi” ja kotitalouksien lainanottohalutkin vähenevät epävakaiden aikojen myötä.

Minä olen eniten huolissani näistä pidempiaikaisista vaikutuksista. Syrjäytyneisyys ja turvahakuisuus ovat järjestelmämme pahimmat karikot. Kaiken lisäksi riskinottohimo säilyy kuitenkin esimerkiksi uhkarohkeina ohituksina maanteillä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu