Taloustiistai – toiveet korkealla?
Suuret oppositiopuolueet ovat nyt vastanneet hallituksen taloustalkoisiin. En valitettavasti tiedä, mihin tiistaina lopulta päädytään. Hallituksen sisäinen näkemys on hajallaan, eikä toki kuviota helpota oppositiopuolueidenkaan erilaiset näkemykset hallituksen arvellusta linjasta. Hyvää on kuitenkin se, että edes keskustellaan.
Hallituksen poukkoilevaa linjaa ovat jo johtavat virkamiehetkin käyneet tuskastelemaan. Yritysjohtajien viesti on jo ollut pidempään, että investointeja on riskialtista tehdä, kun linja muuttuu jatkuvasti. Tästä kertoi Talouselämä. Hallituksen taival on toden totta arvattu jo lähdössä vaikeaksi, sillä niin erilaisista puolueista koottu hallitus tietää sitä, ettei yhdenkään puolueen oma ”äänikuntansa” saa sitä, mitä varta vasten halutaan.
Jos asialistalla on Suomen velkaantumisen edes osittainen hillitseminen, on Perussuomalaisten linja johdonmukainen. Ajatuksen lähtökohta on, että huonoilla talouskeleillä mielivaltainen säästäminen aiheuttaa vain syvempiä kansantaloudellisia ongelmia. Tämä ei ole niinkään Perussuomalaisten ”keksimä oikku”, vaan sen on todennut mm. kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Taantumassa säästämistä on kokeiltu huonoin tuloksin pitkin Etelä-Eurooppaa.
Perussuomalaisten lähtökohta vaikuttaisi olevan säästökohteiden priorisointi: leikataan sieltä, mikä vähiten iskee takaisin suomalaisia ja maamme kansantaloutta. Vastikkeettomilla pankkituilla emme ole saaneet muuta aikaan kuin ongelmien pitkittymistä. Kehitysavunkin leikkauksista olen kuullut, että niillä rahoilla sitten tilataan Suomesta tuotteita, joka tietää meille työtä. Miksei sitten subventoi suoraan suomalaisia työllistäviä yrityksiä, jotka voisivat yrittää hankkia edes ulkomailta myyntituloja? Se todennäköisesti tietäisi rutkasti pienempää menoerää.
Keskustalla on ymmärtääkseni omat terveiset valmiina mm. paljon puhutusta kuntauudistuksesta. En siihen ota tässä yhteydessä kantaa, koska en ole tähän asiaan yksinkertaisesti edes ehtinyt perehtyä riittävän tarkkaan.
Virheistä pitää pystyä oppimaan. Nähdäkseni hallituksen aikomus sopia ensi vaalikauden säästöistä on kuitenkin virheen toistamista. Meillä ei ole tiedossa se, missä suhdanteissa ensi eduskuntakausi käydään, joten kallioon lukemien hakkaaminen on yksinkertaisesti tyhmää.
Se on varmastikin totta, ettei nyt esillä olevat PS:n ajatukset menoleikkauksista ole kaikkinensa riittäviä, mutta ne ovat tehokkaita, ja ne ainakin antavat meille kaikille enemmän aikaa saada maailman talous paremmille uomille. Sitä kautta ne ongelmamme vasta lopullisesti ratkeavat.
Odotan tiistain satoa kyllä jännityksella, ja olen luonteeni mukaan varovaisen optimistinen.
Paljon on puhuttu leikkauksista ja veronkorotuksista, ja toki ihan syystäkin. Odottaisin hallitukselta kuitenkin munkinlaisia ehdotuksia, radikaaleja sellaisia, jotta saadaan ihmiset töihin ja raha kiertämään.
Paljon olisi parannettavaa esim. yrittäjyydessä. Konkurssimalli amerikan tapaan, yritysverotus viron mukaisesti tukemaan investointeja, alv rajan nosto, byrokratian vähentäminen jne.
Ideoita riittäisi jos joku kuuntelisi. Ja pelkkä kuuntelukaan ei riitä, kun tämä hallitus ei saa asioita eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Konkurssissakin jollekin jää vähempi käteen. Yhdellä mallilla saadaan pankkien luottohanat kyllä ruuvattua jumiin.
Takalukkoa on hankala avata, sillä kysyntäpuolen piristys tuskin tulee ennen näkymien piristymistä. Ja ne taas haluavat kysyntäpuolen piristyksen ensin. =)
Alv-tilityksistä erityisesti pienillä yrityksillä on varmasti selkeät näkemykset, ja tuen niitä. Vaikka kyseessä on ”läpimenoerä” niin jo pelkästään laskutuksen viiveet aiheuttavat ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä hain tuolla konkurssilla sitä uskallusta, että uskalletaan lähteä yrittämään. Suomessa on paljon jalostamattomia ideoita, joita ei uskalleta viedä loppuun kun pelätään yrittäjyyttä ja epäonnistumista. Epäonnistumiselle pitää antaa tilaa.
Mitä tulee kysyntään, niin pieni hyvä idea voi luoda kysyntää. Esim. vaikkapa Supercellin pelit. Ei niitä kukaan varsinaisesti tarvitse, mutta kun pääsee pelaamaan niin ne muutamat eurot ei tunnu missään. Muutama tuollainen lisää siis 😀
Ilmoita asiaton viesti
Laitahan ruksi seinään. Mä näen valoa tunnelin päässä. Saksan teollinen kapasiteetti alkaa olla vanhaa ja käyttöasteet korkealla. Lisäksi tilauskirjat aivan täynnä ja ovat joutuneet pidentämään toimitusaikoja.
Saksalla alkaa olla ongelma: joko
1) teollisuus aloittaa merkittävät investoinnit Saksaan
2) alihankintaa Euroopan maista lisätään
3) tuontantokapasiteettia perustetaan sinne, mistä kysyntäkin tulee, eli kehittyviin maihin.
Koska Saksassa myös työvoiman osalta alkaa tulla katto vastaan, voi hyvin olla, että pelkästään 1) ja 3) eivät voi toteutua.
Tiedät kyllä, miksi tämä olisi upeaa. Pahinta olisi, jos tämä kasvu nyt hyytyisi (Kiina, USA, keharikriisin pillastuminen). Silloin Saksassa ei tarvitsisi miettiä noita vaihtoehtoja, mitä mainitsin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on niin iso kysymysmerkki paperillani, että se luo haarukat laidasta laitaan. Rytinä tietäisi täälläkin seuraavaa -10 prossan notkahdusta. Yhdysvalloissa on kolme pienempää kyssärimerkkiä: velkakattosekoilut, taaperointi ja sokerina pohjalla opintoluotot.
Ukraina on jo nyt siirtänyt huolipesäkkeitä naapureihin, Turkista nyt ei tiedä mitä Erdogan keksii…
Ettei tämä nyt aivan selvä peli ole vieläkään.
Ja sittenhän se mullin-mallin menee, jos Saksa sanoo että emme osallistu OMT:hen.
Toivon nyt ainakin sitä, ettei noi kaikki kaatuisi päälle. =)
Ilmoita asiaton viesti
Ai niin, huomasitko, että Credit Suissen ”varasti” Sami Miettisen EKP-printtaussuunnitelman (jossa siis jäsenmaiden pankit saisivat potin pääoma-avaimen mukaan). Rapsa löytyy Long Roomista.
Mä luulen tosta Kiinasta, että keskushallinto on hyvin tarkkana sen suhteen, että kuplasta ei lasketa liian nopeasti ilmoja pois. Kysymys kuuluukin, että kuinka hyvin ne onnistuvat peittämään aikeensa, ja mikä on sijoittajien vapausaste siellä.
Normimarkkinahan diskonttaisi ikävät uutiset heti. Veitsenterällä tanssimista se on sielläkin….
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan ongelmien laajuudesta kun ei ole vielä tarkkaa tietoa. Ei se kovin hyvältä näytä tähän asti ilmi tulleista kupruista. Varjopankit ovatkin nyt sitten siirtyneet kiinteistöbisnekseen. 🙂
Jos ongelmat eivät ole järkyttävän suuria niin hiljalleen paikkailu voi toimia hyvinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan keskusjohtoinen kapitalismi on toistaiseksi toiminut, vaan millä hinnalla? On tosiasia, että kiinalaiset yritykset ovat ostaneet tunnettuja brändejä ja tehtaita. Satsaavat kolmansiin maihin kuten afrikan mantereelle. Tosin toimintamalli muistuttaa Belgian kuningas Leopoldin Kongon hankkeita. Siinä voi käydä kylmät.
Globaalissa taloudessa Kiina on mahtisonni, tällä hetkellä. Pitkässä juoksussa kiina on riskitekijä koko maailmalle. Maan tulevaa kehitystä on mahdoton tai sitä ei saa mitata pelkästään talouskäppyröiden kannalta. Köyhä maaseutu, energiateollisuus (hiilikaivokset), etniset vähemmistöt, intellektuellit ajattelijat, korruptio, saastuminen jne. ovat olemassa olevia tosiasioita.
Kiina ei ole sisäisesti stabiili ja jos/kun kun maan oma tilanne järkkyy niin Volvon tai Motorolan omistaminen ei paljon asiaa paikkaa. Sanotaan näin, onko maa mennyt liian pitkälle eriarvoistamisessa? Joutunut pisteeseen jota se ei pysty enää hallitsemaan, jos tilanne kärjistyy?
Ilmoita asiaton viesti
Huopaiselle
Veikkaan kakkosta. Sitä maa on harjoittanut jo siitä asti kun rautaesirippu murtui. Logistisesti maa on sopivassa paikasssa. Kiskojen päässä on sopivan köyhiä ja matalan palkkatason omaavia EU-maita.
Kolmonen on liian hyvä jaettavaksi muualle. Lopputuotteen kasaus ja vienti muuaalle on se mistä fyrkkaa tulee. Toki muutama poikkeuskin on kuten Volkkari.
Toisaalta Saksa osaa jekkuilla ja subventoida esim. telakkateollisuuteen, tuulivoimaloihin ja vaikka mihin. EU:n kilpailulainsäännöt eivät juuri päde kun isoista asiioista ja investoinneista päätetään maan sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
Henri itse asiasta
Katainen kutsui porukan. Hänen velvollisuutensa on kuunnella opposition vaihtoehtoja sillain kokonaisvaltaisesti. Ei selektiivisesti kuten tähän asti. Mikäli juttu menee pääministerin osalta juupaseipäs tasolle, niin se on sitten selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Useimmiten kun tietovisassakin ”kilautettiin kaverille”, niin neuvoja sieltä haettiin.
Ilmoita asiaton viesti