Ongelmamme huomataan jo ulkomaillakin
Suomen talouden tilaa kuvailin enempi kansainvälisesti puoli vuotta sitten. Talouselämä puolestaan uutisoi saksalaisen tutkimuslaitoksen huomanneen saman asian: Suomen suunta on surkea – ja on ollut sitä jo pidemmän aikaa. Euroopan komissio on närkästynyt siitä, että Suomi on ollut kovaan ääneen vaatimassa muilta euromailta talouskuria, eikä nyt sitten pysty edes itse toimimaan vaatimansa sopimuksen mukaan.
Se ei sinällään ole ennennäkemätöntä euroalueella. Nimittäin Hollanti oli sekin vaatimassa talouskurisopimuksen voimaanastumista. Sielläkin on pyörretty puheita, kun pitäisi itse ottaa lusikka kauniiseen käteen. Hallitus on siellä ahtaalla, ja eurokriittiset (tai ehkä voi PVV:n kohdalla sanoa suoraan eurovastainen) ovat kärkiryhmässä europarlamenttivaalien alla.
Ehkei täällä vielä kriisitietous ole riittävän laajalti esillä vielä europarlamenttivaalien aikaan, mutta ensi vuoden eduskuntavaaleissa ”euroalueen musta lammas” voi nähdäkin sitten ihmeitä.
Suomen kilpailukyvyn menetys näkyy mm. siinä, että inflaatio Suomessa on ollut jo vuosia sitkeästi euroalueen keskiarvoa korkeammalla. Tänään julkaistuissa tammikuun inflaatiolukemissa Suomen inflaatio on euroalueen korkein. Se kertoo karua kieltään siitä, että kovat toimet Suomessa ovat vasta edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kurkkaas niitä inflaatiolukuja vielä. Jos poistat veronkorotukset, inflaatio on hyvin alhainen, kuten syvään taantumaan uiskennellessa usein on.
Ilmoita asiaton viesti
En jaksa, koska muistan ulkoa. 1,9 %. ALV oli noussut jo vertailukuukautena. Eikä kyse ole siitä, onko lukema alhainen vai ylhäinen – kyse on eroista euromaiden välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvo: älä tuhlaa ihmisten aikaa puhumalla asioista, joista et ole varma, etkä ”jaksa” tarkistaa.
http://morelivers.blogspot.com/2014/02/25th-feb-eu…
Ilmoita asiaton viesti
Miksi minun pitäisi tarkastaa jotain, jonka jo varmuudella muistan? En ymmärrä, mikä sinulla on tässä ongelmana.
Onko linkkaamissasi kuvioissa kyseessä Suomen osalta Tilastokeskuksen inflaatio? Vaikuttaa siltä. Mikset käytä vertailukelpoista yhdenmukaistettua kuluttajahintaindeksiä?
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 2007 jälkeen Suomen inflaatio on joka vuosi ollut korkeampi kuin euroalueen. PIGS-maissa inflaatio oli euroaikana ennen kriisiä huomattavasti korkeampi kuin euroalueella yleensä. Kertoo kilpailukyvystä, usko pois tai perustele toisin.
Ilmoita asiaton viesti
1) Olet oikeassa, että vuoden 2007 jälkeen Suomen inflaatio mitattuna HICP:llä on ollut joka vuosi euroalueen keskiarvoa korkeampi.
Vuosi EZ Suomi
2007 2.1 1.6
2008 3.3 3.9
2009 0.3 1.6
2010 1.6 1.7
2011 2.7 3.3
2012 2.5 3.2
2013 1.4 2.2
2) Olet oikeassa, että ennen eurokriisiä nykyisten kriisimaiden inflaatio oli korkeampi kuin euroalueella yleensä.
3) Olet väärässä, inflaatio ei ole oikea mittari kilpailukyvyn tarkasteluun. Usein toki käy niin, että kohonneet palkat aiheuttavat inflaatiota. Tosin nyt on käynyt niin, että olematon kilpailukyky ja talouden pysähtyminen johtavat velkadeflaatioon, jolloin alhainen inflaatio on merkki huonosta kilpailukyvystä, eikä päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
3) Kyllä pidän sitä yhtenä indikaattorina muiden joukossa kilpailukyvyn kehityksen tarkasteluun valuuttaunionissa. Väität siis, että inflaatiotilastoissa Kreikan kilpailukyvyn paraneminen näkyykin niin päin, että Kreikassa on korkea inflaatio verrattuna euroalueeseen? Mielestäni asia on päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, en väittänyt tuollaista. Totesin, että inflaatio on huono mittari kilpailukyvyn osalta.
Esimerkki: Maa X nostaa makeisveron tuhanteen prosenttiin. Tämä näkyy inflaatiolukemissa nostavasti. Miten maa X:n kilpailukyky maailmalla on tästä muuttunut – ei mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Voidaan toki käyttää vertailuun kiinteäveroisia indeksejä. Väitän kuitenkin, että esim. ruuan ALV:n reilu nostaminen huonontaa kilpailukykyä. Hengissäpysyminen kallistuu ja tätä myötä palkkavaatimukset nousevat väkisin pidemmällä aikavälillä. Yleisen ALV:nkin nostaminen huonontaa kilpailukykyä. Mutta jos sen nostolla saadaan aikaan se, että työn verotus pysyy alhaisempana kuin muuten pysyisi, se on luultavasti parempi kilpailukyvylle (ainakin näin Suomessa yleisesti uskotaan).
Taiwanissa ostovoimakorjattu BKT per asukas on Suomea korkeampi. Kuitenkin suomalainen Taiwanissa käydessään tyrmistyy, kuinka paljon hän saakaan euroilla siellä verrattuna Suomeen. Hintataso on todella alhainen verrattuna taiwanilaisten elintasoon. Suurin syy on valuutan arvon alhaalla pitäminen; ostovoimakorjattu BKT on noin kaksinkertainen verrattuna virallisen vaihtokurssin mukaan laskettuun. Taiwanissa, siis Suomea rikkaammassa maassa, edelleen valmistetaan vaikka mitä. Ja Taiwan nauttii edelleen kehitysmaaluokituksesta (kuten muutkin rikkaat Aasian ”tiikerit”), joten siltä ei vaadita päästöjen vähentämistä ja kehitysavun sekä ilmastorahoituksen maksamista. Suomen pitäisi olla kuin nämä maat. (mikseivät muuten ”vihreät” hauku niitä rasistisiksi, koska ne eivät todellakaan ota muita mamuja kuin korkean tuottavuuden erikoisosaajia ja vain tuottaviksi elinvuosiksi. Jos siis ottavat niitäkään.)
Suomessa muuten ostovoimakorjattu BKT on selvästi ALEMPI kuin virallisen vaihtokurssin mukaan laskettu. Kertoo siitä, että täällä on kallista. Kun on kallista, tuotanto on kannattavampaa suorittaa muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Olemme molemmat samaa mieltä siitä, että Suomen kilpailukyky on heikko. Huomautin vain siitä, että kytkös inflaatiovauhdin ja kilpailukyvyn välillä ei ole läheskään niin yksiselitteinen kuin esitit.
Kuluttajahintainflaatio on sivuroolissa tuottajahintoihin eli faktorihintoihin verrattuna. Ei ole kirkossa kuulutettu, että esim. kohonnut ruoan hinta johtaa yksiselitteisesti palkkatason nousuun. Inflaation ja hintakilpailukyvyn välillä on takaisinkytkentä, mutta ei suoraviivainen.
Ilmoita asiaton viesti
Muistuttaa vanhaa OP:n TV-mainosta, jossa kaksi ihmistä kulki vastakkaisiin suuntiin. Heistä ensimmäinen oli menossa ja toinen oli ”tulossa osuuspankista”.
Euroopan eritahtisuus siis näkyy niin, että pohjoisen periferian AAA-maa on vasta luisumassa alas, kun eräät muut, mm. Välimeren konkurssiklaani ja itäinen Eurooppa, ovat ryömimässä kuopastaan…
Samalla euro on 1,3733 USD eli vuodessa vahvistunut +-5% ja Suomen velkaantuminen kasvoi v. 2013 peräti 9,3 mrd€. Ja vasta nyt Katainen-Urpilainen hallitusta alkaa kiinnostaa keskustelu opposition kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Huono uutinen siis tuokin, että euron arvo on laskenut 5 prosenttia ja niin kovin kun tässä on huudettu devalvoinnin ja oman valuutan perään.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, siis jos EURUSD on +5 prosenttia niin se silloin euro on se vahvistunut valuutta ja dollari heikentynyt.
Mutta tässä alan ymmärtää mistä erilaiset johtopäätöksesi juontavat juurensa: käsitteistösi on väärin päin.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi maalaisuuteni. Onnittelen, että pääsit nokkimaan EURUSD- lyhenteellä. Vaikka käsitinkin sen väärin, ei se tarkoita, että käsitän aina ja kaiken päinvastoin kuin on tarkoitus. Hyvä kirjoitusohje on, että jos tekstin voi käsittää toisin kuin se on tarkoitettu, tekstiä pitää korjata.
Lyhenteet ovat jo oma maailmansa. Jos haluaa ne oikein ymmärretyksi, pitää jossain olla näkyvillä lukuohje. Tällaisia tolloja kuin minä, jotka eivät heti suoraan tiedä kunkin lyhenteen sisältöä, on enemmistö. Niin ainakin uskon.
Ilmoita asiaton viesti
No mutta et edes ihmetellyt sitä, että minkä vuoksi ne persut huutaa alempaa euron kurssia, jos se kerran on tullut (kuten arvelit) alas jo. Logiikka pettää. Silloin kannattaa lähteä tarkistamaan.
Ja olen muuten nuo valuuttavastinparienkin suunnat kertonut aiemmin. Siinä käsittelin keskuspankkien toimien suhteellista vaikutusta valuuttakursseihin. Eli siis jos yksi keskuspankki höllää hieman, ja toinen oikein vain reilusti – niin vastinparissa ”näyttää” siltä, että se hieman höllentänyt pitää itse asiassa hyvin kireää rahapolitiikkaa.
Mutta se, että käsitteiden ollessa nurin niskoin, tulee myös tehtyä vääriä johtopäätöksiä. Vääriä äänestyspäätöksiä.
Siksi meillä tämä kriisi nyt vain jatkuu – ja on siinä jamassa, että niistä huomautetaan jo ulkomaita myöden.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo +-5% minun olisi kai pitänyt kirjoittaa ”noin 5%” – selvyyden vuoksi. Tarkoitin siis euron vahvistuneen taalaan nähden n. 1,30 liepeiltä 1,37 tienoille eli noin 5%. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Seppo, kyllä kommenttisi on kirjoitettu aivan ymmärrettävään muotoon. Ei siitä saa oikein lukemalla muunlaista käsitystä kuin että euro on vahvistunut dollariin nähden.
Ilmoita asiaton viesti
Toisto:
Maaseudun Tulevaisuus 24.02 2014 ”Euron kurssi kivunnut lähelle äärirajaa” ja ”Euro vahvistunut jo äärirajoilleen”
”…Euro on vahvistunut puolessatoista vuodessa 17 prosenttia dollariin verrattuna. Eurolla saa nyt 1,37 dollaria. Vahva valuutta tuottaa suuria ongelmia euroalueen vientiyrityksille. Euro on vahvistunut myös ruplaan ja jeniin nähden (vielä rajummin).”
”Euro on vahvistunut puolentoista vuoden aikana Yhdysvaltojen dollariin nähden jo äärirajoilleen, mikä heikentää Suomen ja muun euroalueen talouskasvua… Vahva euro vähentää vientiä euromaista. Euron vahvistuessa dollari heikentyy ja amerikkalainen ostaja saa samalla dollarimäärällä vähemmän tavaraa Euroopasta…”
PTT:n tutkimusjohtaja Markus Lahtisen mukaan ”suurin syy euron vahvuuteen on se, että vaikka Euroopan keskuspankki EKP on pyrkinyt pitämään rahapolitiikkaa keveänä, Yhdysvaltain rahapolitiikka on vielä kevyempää… Myös EKP pn pyrkinyt työntämään rahaa markkinoille, mutta yritykset Euroopassa eivät ole ottaneet sitä vastaan ja elvytysrahat ovat jääneet pyörimään pankkien taseisiin…”
——
Hyvää tässä on se, että ovat asiantuntijatkin huomanneet euron olevan haitaksi euromaiden viennille. Tosin siitä ei vedetä mitään johtopäätöksiä 😀
Muuten ihmettelin taas kerran. Artikkeleissa ei mainittu mitään siitä, että FED:in dollarisampo on saanut aikaan ongelmia kehittyvissä talouksissa (Turkki, Latinalainen Amerikka jne) jonka vuoksi em. maiden keskuspankit ovat myyneet dollareita ostaakseen omia valuuttojaan ja pitääkseen kurssit kohdillaan.
Mihin Yhdysvallat nyt työntää nuo kevyen rahapolitiikan ylijäämädollarit? Kukaan muu ei niitä halua ostaa, Eurooppa ei pysty, Venäjä ei osta piruuttaankaan, FED:illa on ”tapering” meneillään (vähentävät ostojaan) ja Yhdysvaltain kotimarkkinoille niitä ei saa.
Tästä voi seurata vielä jokunen ylläripylläri markkinoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Paras lause: ”Tosin siitä ei vedetä mitään johtopäätöksiä”
Ehkäpä odotetaan, kunnes päästään syksyn 2009 tilanteeseen, jolloin yhdellä eurolla sai yli 1,50 USD? Se tekisi matkustamisen mukavaksi. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on se surkuhupaisin asia: ei todellakaan vedellä johtopäätöksiä. Vain todetaan, että p*ska tilanne, tosta se johtuu – mutta mitään ei asian eteen tehdä. 😀
Koska muutoin pitäisi myöntää populistien olleen oikeassa. Mielummin hukuttavat sitten koko kansakunnan.
Ilmoita asiaton viesti
Joko Riikka on herännyt aikaisin tai ei ole vielä ehtinyt petiinkään.
Vähän OT: hassua on, että samalla eurolla saa Espanjasta 30% enemmän ruokaa…
Ilmoita asiaton viesti
Niin, aika hissukseen meillä ollaan euroalueen ostovoimavertailuista. Jos etelässä meneekin velka- tms. mielessä kehnosti, niin ruokaa ainakin saa halvalla eikä tarvitse lämmittää koteja -30 °C:n pakkasilla 😀
Ilmoita asiaton viesti
Sitä olen aina Suomessa ihmetellyt, että veron keräysmalleja ei ole keskustelussa kuin yksi, joka on tämä nykyinen joka on tavattoman epätaloudellinen, jossa paistaa vain kateus ja pyrkimys kommunistiseen talousmallinnukseen.
Toisaalta tämän lisäksi on valtava byrokratia, jossa kaikille asioille on jokin pykälä muodostettu, joiden oikeustieteelisestä kokonaisvaikutuksesta ei kellään ole tietoa. Jolloin virkamiehet voivat mellastaa kuin ei mitkään säännöt heitä koskisi. Tällä on vain hullun kurinen vaikutus, sillä nämä kaksi asiaa kun yhdistää, niin Suomessa ei voi olla innovaatinen kuin laittomasti, toisaalta kannatta myös harrastamaa verosuunnittelua, sillä siitä sillä tekee netto tulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Luin tuossa saksalaisen euro-kriittisen puolueen AfD:n nettisivulla olevaa kirjoitusta ”Eurooppa vajoamassa velkaan – Merkel on hiljaa”.
Meidänkin hallituksemme ministerien taholta on ymmärtääkseni painotettu ”enemmän Eurooppaa” kielikuvaa, jolla Suomeakin on viety aina syvemmälle EU:n ja euron syövereihin.
Samaan näyttää saksalaiset kiinnittäneen huomiota Merkelin toimissa ja sanomisissa. AfD:n kirjoituksen mukaan Merkel vaatii aktivismia ”enemmän Eurooppaa”. Enemmän Eurooppaa tarkoittaa kirjoituksen mukaan ”enemmän keskusvaltaa vähemmän demokratiaa ilman ainoankaan ongelman ratkaisemista.
Kaikki tuo on erittäin vaarallista. Puolueiden on vihdoin ymmärrettävä, että polku vie yhä syvemmälle velkasuohon. Toistaiseksi on pelastusmiljardeilla vain autettu pankkeja.” (vapaa oma käännös)
https://www.alternativefuer.de/2014/02/18/stabatty…
Ilmoita asiaton viesti
Enempikin voisi AfD:n kotisivuja lukea, mutta näkyvät säästävän ”mustetta”, perin harmaata on teksti.
Ilmoita asiaton viesti
Pentti, auttaisiko kun lukemista kun lähentää (suurentaa) tekstiä vaikkapa 125 %:iin? Tosi on että hiukkasen haaleaa väriä käyttävät teksteissä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt 150%. Se auttaa, kun tummentaa tekstin, taustaksi tulee sininen ja teksti valkoista. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän taustalla mahtaa olla,mutta koko Suomi on kohta myyty tätä menoa. Miten täällä nyt voisikaan asioista päättää.
Kyllähän se tiedetään,että raha maailmaa pyöritää. Kuka niitä politiikkojen jupinoita enää uskoo,kun havaitaan etteivät he kykene päättämään muusta kuin velan otosta.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisessä virkkeessä on minusta oikea idea. Onnistunutta talouspolitiikkaa ei voida suorittaa tilassa, jossa rahapolitiikka on päin honkia.
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken surkeuden keskellä tapahtuu myös myönteistä. Helsinki on rankattu Euroopassa toiseksi parhaaksi sijoituskohteeksi. Nyt odottelen kommentteja, miten tämäkin nousun oras poljetaan olemattomiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siinä mitään, toivottavasti tällainen rankkaus myös aktualisoituu hyviksi investoinneiksi. Viimeisimmät tilastot kun kertovat, että erityisesti ulkomaisten investointiaste putoaa rajusti.
Ilmoita asiaton viesti
Olihan Guggenheim-museokin valmis investoimaan H:kiin, kunhan nyt laittoi sisään 800.000€:n tukianomuksen, jota hallituksen min. Vapaavuorikin kannatti. Tukiasia taisi hiipua julkitulon jälkeen…
Ilmoita asiaton viesti
Ja minä ränkkään Paavo Lipposen Suomen kaikkien aikojen viisaimmaksi pääministeriksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhanen räväköin ja valovoimaisin. Presidenteistä Tavnja seksikkäin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on jo henkilöön menevää. Lipposen hyvää eurooppalaista ideaa maksetaan täällä vielä pitkään ja se on melkolailla ihan objektiivinen fakta. Nuo mainitsemasi ovat taasen makuasioita.
Ilmoita asiaton viesti
Makuasioilla pelaa myös koko nykyinen hallituksemme. Sillä ei ole mitään sellaista faktaa, millä perustella toimiansa esimerkiksi euroasioissa.
Ilmoita asiaton viesti