Millainen eurooppalainen liittovaltio olisi?

Euroalueen kohtalon kahdesta vaihtoehdosta on keskusteltu mielestäni riittävästi. Heille, joille tällainen joko-tai -tilanne tulee aivan yllättäen, voivat käydä lukemassa tausta-aineistoa. The Economist, Citi ja G. Soros auttavat varmasti alkuun.

Eli suomeksi: jos ei kannata yhteisvaluutan hajoamista, on pakko kannattaa tulonsiirtoliittovaltiota. Parhaillaan Euroopan keskuspankki on puhunut markkinat rauhalliseksi, mutta lasku tästä on edelleen odotettavissa. Tarvitaan uusia lainapaketteja, koska tulonsiirtoja ei vielä ole. Tarvitaan velkojen alaskirjauksia, joista syntyy euromaille luottotappioita ja todennäköisesti rahoitusvaikeuksia.

Euroalue on jakaantunut monessa asiassa kahteen osaan. Eripuraisesta Euroopasta pitäisi muodostaa se liittovaltio. Kysymyksiä: miten EU:n kävisi, jos euroalueesta muodostuisi jättivaltio ja de facto ”Euroopan diktaattori”?

Jatkaisiko se yhä tiukemmin säänneltyä politiikkaa? Mistä Suomi tinkisi pystyäkseen maksamaan useamman eurooppalaisen alijäämät? Arviolta ensin pitäisi saada oma velkaantuminen kuriin – luokkaa 10 miljardia vuodessa, ja toinen mokoma sitten tulonsiirtoihin?

Ja mitä sitten, kun kaiken ideoinnin jälkeen huomataan reaaliteetit; eli se, että Saksa on rajannut omaa laskuaan huomattavasti kaiken aikaa, sysännyt sitä muiden niskaan? Voidaan kai puhua ”sitouttamisesta”. Saksa on vaatinut kuria ja kurjuutta.

Onko siis toiveenasi kurin ja kurjuuden Eurooppa? Jos ei, niin millainen näkemys Euroopan tulevaisuudesta sinulla on?

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu