Tikulla silmään

Johannes Niemeläinen käy Taloussanomien analyysissään lävitse Suomen nykyistä talouskurimusta ja 90-luvun alun lamaa vertaillen tapahtumia, odotuksia ja reaktioita keskenään. Niemeläisen yhtenä lähdelinkkinä on Jaakko Kianderin kirjoitus VATT:lle nimeltään Laman opetukset.

Koska Kianderin kirjoitus on pitkä, niin ajattelin poimia siitä pari osaa kahdesta, mutta peräkkäisestä kappaleesta. Kiander kirjoittaa:

Raha- ja valuuttakurssipolitiikassa tapahtui käänne vasta sitten, kun harjoitetun kireän politiikan jatkaminen kävi valuuttapaon vuoksi mahdottomaksi. Ensimmäisen kerran näin kävi marraskuussa 1991, jolloin markka jouduttiin devalvoimaan. Devalvaatio helpotti hieman markan yliarvostusta, mutta se ei muuttanut rahapolitiikan linjaa – eikä linjan muutoksiin olisi Suomen Pankin mielestä ollut syytäkään. Rahapolitiikan johdossa usko vakaan markan linjaan oli vahva eikä siitä luopumisen uskottu voivan tuoda mitään kestävää helpotusta talouden ongelmiin. Pankinjohtaja Markku Puntilan mukaan devalvaatio olisi täysin hyödytön, koska se johtaisi välittömästi hintojen, palkkojen ja korkojen nousuun. Tällöin mitään kilpailukykyparannusta ei saavutettaisi ja talouden reaalinen sopeutuminen viivästyisi. Lisäksi Suomi toimisi vastoin ”Euro-yhteisön sääntöjä”, Suomesta tulisi ”kolmannen luokan valtio” ja keskuspankin uskottavuus heikkenisi, koska ”keskuspankki on jatkuvasti puhunut devalvaatiota vastaan”.

Syyskuussa 1992 tapahtunut markan pakonomainen kelluttaminen lopetti kireän rahapolitiikan ja toi nopean ratkaisun sekä yliarvostusongelmaan että korkeisiin korkoihin. Käänne loi myös pohjan talouden nopealle kohenemiselle. Kyseessä ei ollut tietoinen talouspoliittinen valinta, vaan pikemminkin sen katastrofina pidetyn vaihtoehdon toteutuminen, jota talouspolitiikalla oli kolmen vuoden ajan yritetty torjua. Että pelätty kiinteästä valuuttakurssista luopuminen auttoi kääntämään talouden jälleen kasvuun, osoittaa – ainakin jälkikäteen – aiemman politiikan olleen epäonnistunut valinta.

Nyt lukijat saavat antaa populismiarvosanansa tästä.

Ei mulla muuta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu