"Syyllinen" varmasti löytyy

Suomen tämän vuoden talouskasvuennusteita on rukattu laajalla rintamalla taas alas. Tämähän kyllä oli tiedossa: esimerkiksi vuoden alussa totesin, ettei syksyllä alkanutta ”talouskasvua” jakseta kovin pitkään. Nykytilanteessa on mielestäni hyvä palauttaa mieliin kirjoitus ”Mihin käytimme kasvuvuodet?”, koska siinä tuodaan esille skenaario, jossa meitä voisi retuuttaa ulkoinen taloussokki, ja esimerkkinä olivat Kiinan varjopankit.

Ulkoinen taloussokki oli vain mahdollinen, ja piti katsoa, onko maamme valmis vastaanottamaan sellaisen. Nyt analyytikot ovat heränneet talviuniltaan ja tulleet erilaisten laskelmien kanssa esiin Ukrainan, Krimin ja Venäjän konfliktin tiimoilta. Laskelmissa on toki eroja ja erilaisia skenaarioita, mutta konsensus tuntuisi olevan, että episodista olisi tiedossa negatiivinen momentti ”talouskasvuamme” silmällä pitäen.

Viimeksikin syyllinen löytyi: se oli tietysti Neuvostoliiton hajoaminen, mikä sekoitti pakkamme viimeksi aivan täysin. Sitten tuli Lehman, joka tietysti syöksi kaiken kurjuuteen. Nyt vielä tulee Venäjä Krimin kanssa aiheuttamaan lisää harmaita hiuksia.

Missään vaiheessa emme varmaankaan älyä syyttää vaikeuksistamme vapaaehtoista pakkopaitaan sonnustautumista. Emme sitä, että olemme tieten tahtoen halunneet asettaa itsemmen alttiiksi ulkoisille taloussokeille ilman, että voimme niitä järkevästi lieventää turvapuskureilla.

Sitten kärsitään.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu