Leikkausvimmaa Finnairista lapsilisiin

Valtion kautta meidän kaikkien omistama lentoyhtiö Finnair täräytti melkoiset luvut ja teesit pöytään. Sisäisen devalvaation mallin mukaisesti matkustamohenkilökunnan palkoista olisi lähdössä noin viidennes, vaikkakin tämä voisi tapahtua myös työmäärää lisäämällä. Mikäli tällaista halukkuutta ei löydy niin irtisanomiset ja alihankinta muualta ovat sitten vaihtoehtoina. Yhtiön operatiivinen johtaja Ville Iho on puolestaan kertonut, että nykyiset kustannukset eivät vain ole kestäviä. Muut lennättävät ihmisiä ja rahtia 15-25 prosenttia huokeammalla kustannusrakenteella. Tämän kun nipistää palkkamenoista pois niin sitten yhtiössä katsotaan olevan kilpailijoiden kanssa enemmän samalla viivalla.

Finnair on lähtenyt säästölinjalle jo pari vuotta sitten, 80 miljoonan ja 60 miljoonan euron säästöpaketeilla. Tästä muodostuu melko lailla samaa suuruusluokkaa oleva kokonaismäärä kuin mihin hallitus päätyi kehysriihessä saksimaan lapsilisiä. Leikkauksia tehdään 110 miljoonan euron edestä.

Finnairia voidaan pitää kuitenkin yksityisenä yrityksenä, vaikka omistuksesta paljon on meidän harteilla. Se joutuu kuitenkin toimimaan kilpailevilla markkinoilla. Tämä tarkoittaa yksityisen sektorin kutistumista. Se tietää pienempää bruttokansantuotetta. Se taas tietää huonompaa velkaisuussuhdetta. Se tietää vielä suurempien ”sopeutustoimien” tarvetta. Finnair on vain yksi tekijä, ja pienistä pisaroista ne purot muodostuvat.

Mutta onhan niitä hyviäkin tapahtumia, eivätkä ne surulliset esimerkit välttämättä dominoi? Asia selviää tietysti katsomalla vaikka työttömyyslukuja, jotka ovat olleet nousussa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu