Kolmen A:n taikauskoa

Koska tällä portaalilla on satuilu eräällä tavalla kiellettyä, päätin lähteä rohkeasti selvittämään, mikä on kukkupuhetta ja mikä ei.

Yhdysvaltalaisluokittaja Fitch Ratings piti Suomen luottoluokituksen parhaassa mahdollisessa AAA-kerhossa vakain näkymin. Mikäli näitä tällä palstalla viliseviä muutamia voodoo-kansanparantajia on uskominen, niin meillä on sielunvihollinen merrassa jos tuo kirjainyhdistelmä muuttuu. Kiveäkään ei jää kiven päälle.

Eräs portaalille rekisteröitynyt demari kirjoittaa tähän malliin: ”Hyvällä luottoluokituksella on se merkitys, että Suomi saa maailmalta
lainaa edullisin ehdoin. Se merkitsee alhaisempia lainojen hoitokuluja.
Se on miljardiluokan asia.

Matematiikkaa jonkin verran opiskelleena osaan suurin piirtein todistamisen jalon taidon. Oletetaan siis, että luottoluokitus merkitsee lainan saantia ”edullisin ehdoin”, mitä varmastikin voidaan pitää alhaisena korkotasona.

Jotta vertailuihin ei oteta jotain ”epävakaata” diktatuuria ja edistyksellistä demokratiaa keskenään, valitsen verrokkipariksi Suomen ja Espanjan. Molemmat ovat kaiken hyvän lisäksi euromaita, ja niillä on eri luottoluokitus. Tässä Espanjan luokitukset, Suomella on kaikilta kolmelta suurelta yhdysvaltalaisluokkittajalta paras mahdollinen (AAA ja Moody’s asteikolla Aaa).

Espanjalla on nyt noilla edellä linkissä näkyvillä luokillaan 10-vuotisen joukkovelkakirjalainan jälkimarkkinakorko 3,24 prosentissa. Suomella oli AAA-maana kesäkuussa 2008 saman mittaisen lainan jälkimarkkinakorko 4,89 prosentissa. Koska 4,89 > 3,24 seuraa ristiriita väitteestä, jonka mukaan parempi luottoluokitus takaisi alhaisemman lainakoron.

Väite on siis ainakin osittain kukkua.

Oma väitteeni on, että lainan hintatasoon vaikuttaa lukuisa tekijä, jotka johtuvat olosuhteista. Luokitus perustuu vain (valistuneeseen) arvioon maksuhäiriöriskistä.

Syy siihen, että investointiluokkarajalla keikkuva Espanja nauttii nyt alemmista lainakoroista kuin me kesällä 2008 voi johtua mm. siitä, että merkittävä osa euroalueesta painii deflatorisen laman kourissa.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu