Valtion kannattaisi vivuttaa

Toimittaja Jan Hurri kirjoittaa uusimmassa Taloussanomien julkaisemassa analyysissään siitä, miten pähkähullua on purkaa valtion tuottoisa bisnes vain sitä varten, että niillä tilkitään valtion ammottavia rahareikiä.

Kirjoitus havainnollistaa varsin seikkaperäisesti sen, että hallituksen kannattaisi toimia tismalleen päinvastoin kuin mitä se aikoo. Nyt kannattaisi ottaa itse asiassa enemmän velkaa, ojentaa rahat julkisille institutionaalisille sijoittajille sijoitettavaksi, ja saavuttaa enemmän varallisuutta kuin mitä velkapääoma kasvaa korkoineen. Tällaista toimintaa kutsutaan vivuttamiseksi. Käytännössä se on kannattavaa silloin, kun siitä saadut kokonaistulot ylittävät siitä aiheutuvat kokonaiskulut.

En ole aivan varma – ja korjaan tekstiäni tarvittaessa – mutta mielestäni olen kuullut pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) sanoneen, että ne puskurit ovat pahan päivän varalle kerätty, ja että se paha päivä olisi nyt.

Tämä ei ole kuitenkaan loogista. Ei edes siinä tapauksessa, että talous lähtisi kasvuun. Inflaatio tai edes inflaatio-odotukset eivät ehdi vaikuttamaan enää jo emissioituihin lainapaperien kuponkikorkoihin. Näitä velkakirjojahan valtio joutuisi myymään saadakseen vipuvarren tuomaa kahisevaa sijoitustoimintaansa. Korot siten lähtisivät nousuun, mutta samalla nousevat myös tuotto-odotukset, ja todennäköisesti siten myös itse tuototkin.

Näin ollen talouden piristyminen aiheuttaisi itse asiassa vielä paremman syyn lähteä vivuttelemaan.

Todettakoon toki, että ainakin joissain puolueissa moista ”kasinopelaamista” todennäköisesti pidettäisiin vastuuttomana pelailuna ja keinotteluna. Meillä on kuitenkin Hurrin artikkelissa annettuja toteutuneita tuottoprosentteja, ja niiden perusteella ”pelaaminen” olisi kannattavaa.

Onko sitten olemassa sellaista tilannetta, jossa hallituksen aikeet purkaa sijoitussalkkuja olisi mielekästä? Kyllähän sellainen on.

Se on aavistus siitä, että taloutemme tulee syöksymään rotkon pohjille. Korot lähtevät huimaan nousuun huonon taloudenpidon vuoksi ja sijoittamisesta tulevat tulot ehtyvät talouden hyytymisen vuoksi.

Tahdon uskoa hallituksen asiantuntemukseen. Ihmettelen vain sitä, mikseivät he kerro meille kaikille sitä, minkälaisen tulevaisuuden sitten meillä näkevät yhteisvaluutan kuristusotteessa?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu