Suomi maalasi itsensä nurkkaan
Olen jaksanut ihmetellä pitkään Vasemmistoliiton roikkumista hallituksessa kahdesta eri syystä, jotka polveutuvat kuitenkin vain yhteen valintaan. Ensinnäkin tuo valinta johtaa siihen, että suomalaisten työväen rahoilla on lähdetty takaamaan tosiasiallisesti maksukyvyttömien euromaiden lainoja pankkiireille. Intuitio sanoo, että Vasemmistoliiton ideologiaa vastaan ei voi toimia tätä jyrkemmin. Kaksi edustajaa lähtikin jo lähdössä eri suuntaan.
Toiseksi tehty valinta sementoi samalla Suomeen sisäisen devalvaation, jonka tiesin johtavan hurjiin leikkauksiin. Näennäisesti tilanteemme on parempi on kuin 90-luvun alussa toteutetulla ”ensimmäisellä kierroksella”. Tosiasiallisesti tämä kerta on paljon pahempi. Kokoluokka on suurempi, eikä sen puoleen maailmalla näy nyt kasvun kipinöitä, jotka tietäisivät teollisuudellemme parempia aikoja ylöspääsyyn. Suomi maalasi itsensä nurkkaan kevätkesällä 2011.
Hallituksemme on tuon surullisen episodin vääntämisen tuloksena päätynyt historialliseen kokoonpanoratkaisuun. Valinta oli pysyä mukana eurokelkassa noudattaen kaikkia temppuja, jotka eurokraatit vain keksivät ikinä suorituttaa meillä. Tukirahastoille lisää kokoa. Luopukaa veto-oikeudestanne. Jawohl, meine Herrschaft!
Nämä kolme vierinyttä vuotta ovat olleet omituista seurattavaa. Tosiasiat voittavat lopulta, se on ollut se lohduttava tekijä. Sitä on vain toivonut, että ne tosiasiat valkenisi halitukselle. Näin on toki käynyt, mutta perääntymiseen tarvitaan myös kunniakas tie. Sellainen, ettei kasvojaan menetä. Se on taas surullinen asia. Tästä syystä tosiasioiden tunnustamiseen meni luvattoman paljon aikaa, ja maalaaminen jatkui – ehkä vastentahtoisestikin.
Vasemmistoliitto tiedosti, mitä tuleman pitää, ja keksi kasvojen säilytykseen jotkut pienet indeksit. Tulee kuitenkin muistaa, etteivät ne indeksikorotukset ole mitenkään merkittäviä deflaatiossa. Samaan aikaan demareissa käydään puolueen puheenjohtajapeliä. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) havaitsi, että tässä on hänen reittinsä ulos sortuvista Baabelin torneista. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) luovutti suosiolla. Vihreillä on kuulemma joku ydinvoimajuttu. Hyvä niin, muistaakseni heitä ei ideologia nyt niin haittaa, mutta tässä olisi ovi kunniakkaaseen ulospääsyyn.
Onko nyt sitten lupa odottaa, että alkuperäinen valinta eurokelkan suunnasta kääntyy? Tuskinpa. Se todennäköisesti tehdään vasta pakon edessä, aivan kuten tehtiin syyskuussa 1992. Eli me käymme konkurssin kautta. Se on nurkkaan maalatun kohtalo. Hallituksen kriisi antaa tosin pientä toivoa.
Kiitos Henri erittäin hyvästä kirjoituksesta. Laitahan kirjoituksesi muidenkin maiden nettilehtien yleisökirjoituksena.
Katainen on tainnut huomata itsekin mihin suuntaan hän on Suomenkin ajanut toimillaan. Jos ei, niin silloin hän on sitoutunut komissiossa/neuvostossa ajamaan vanhaa linjaa mikäli hän tuonne toimielimeen on pyrkimässä.
Ovatkohan kansalaiset huomanneet hallituksen toimien virheellisen suunnan? Toivottavasti äänestäjät eurovaaleissa antavat äänensä EU-kriittiselle puolueelle. Silloin on edes toivoa suunnan kääntämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen vasta siinä vaiheessa, että korjailen tätä suomenkielistä. 😀
Kansalaisille on melko taidokkaasti syötetty mielikuvaa, että eurosekoilut ja meidän ”kestävyysvajeemme” ovat toisistaan irrallisia osasia. Tavallaan ne ovatkin, mutta ensimmäisen vuoksi ei ole olemassa ”hyväksyttäviä keinoja” korjata toista.
Jäljellä on vain työllisyysasteen jousto.
Ilmoita asiaton viesti
”Olen vasta siinä vaiheessa, että korjailen tätä suomenkielistä. :D”
-ja saksankielistä: meine Herrschaft (yks.) 🙂
Näkyy Katainenkin harrastavan suunnitelmataloutta. Yksityistalouttaan.
Ilmoita asiaton viesti
Käytin monikkomuotoa kun näitä kohteita on Euroopassa vaikka millä mitalla. 😀
Mutta korjataan yksikköön sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävän kauan tähän on mennyt, mutta ensimmäistä kertaa siten 2011, meillä voisi olla toivoa muuttaa nykyistä tuhoon johtavaa suuntaa. Opposition tulisi olla hereillä ja käyttää kaikki keinot uusien vaalien aikaansaamiseksi mahdollisimman pian.
Ilmoita asiaton viesti
Persujen Soinihan on jo omila teihlään Naton ja Eu:n kyytissä ja kepun Sipiläki hyppäsi Olli Rehnin kelkhan, ei mithän toivo niiltäkhän?
Ilmoita asiaton viesti
Se vaan on Hilikka elämän tosiasia № 1,
jotta ihan kaikista politikoista tulee
ennen pitkää Käveleviä Kataistrofeja!
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 4
Ilmoita asiaton viesti
Niin kait sitte, siltä kait se minustaki näyttää, olemakohan met ittekki, no emmä ja siittähän suojautuuko häipyy Lapin ettäisyyksiin aina välilä!
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta…mitä tulee puheenjohtajien tilalle on vielä täysi arvoitus.. Esim. Kataisen tilalle joku Petteri Orpo niin…tahti vain senkus kiihtyy tai tämä rikollinen…mikäs se nyt olikaan..niin Vapaavuori,putsaa pöydän kylmänviileästi. Demareilta sitten taas vaikuttaisi tulevan samoja asioita toitottava Rinne kuin mitä Urpilainen on tähän mennessä sanonut..porukkaan vain vetoaa se,että mies tulee naisen tilalle.
Keskusta ei ole tarjonnut mitään ratkaisuita asiaan..entä PS,siinäpä on vielä kyseenalainen. Leikkaukset meni mukisematta alas ja mielellään lisääkin,koska se vähentää sosialismia. Mitä jää jäljelle..euroa ja EU:ta ei vastusteta joten pankkiunioni menee läpi.Se varmaankin selitetään parempana kuin liittovaltio. Siinäpä ne istuvat puolueet sitten olikin..vähän niinkuin samaa mössöä keskenään ja kokoomus on selkeästi ainoa jonkun linjan kannattaja,linja tosin on kansan kannalta kovin ankea.
Nurkkaan on totisesti meidät maalattu ja siellä myös pysytään vielä pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Nythän katsotaan miten tilanne kehittyy. Ensin pitää tosiaan tietää, mikä on kahden suuren hallituspuolueen linja jatkossa. Sitä tarjoillaan sitten vaaleissa ja sen tuloksen perusteella sitten mietitään, mitä kansalaiset oikein toivovat.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos selkokielisestä kirjotuksesta, niinson tainu meile käyä, onnettomille lamphaile!
Ilmoita asiaton viesti
Koska eurosuunta ei muutu, mikä on seuraavan hallituksen tavoite. Mitä vaatisi Suomen eurokuntoon saneeraus. Tämä riippunee siitä, mitä EKP seuraavaksi tekee. Jos deflaatiopolitiikka jatkuu, mitään toivoa tuskin on. Niissä oloissa saneerauksen lopputuloksena varallisuusarvot romahtaisivat ja alkaisi luultavasti työväestön maastamuutto Espanjan esimerkin mukaisesti.
Voisiko seuraava hallitus olla esim. KOK+KESK+RKP+KD+VIHR saneeraushallitus, joka todella laittaisi työmarkkinajärjestelmämme, julkisen sektorin ja sosiaaliturvan uuteen uskoon. Olisi sillä tahtoa ja voimaa siihen. En jaksa uskoa siihen, sekoilu ja näpertely jatkuu täälläkin kunnes euro on lusittu.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin olen tätä pähkäillyt. Mikäli tulisi tällainen Keskustan ja Kokoomuksen varaan rakentuva leikkaushallitus niin se alottaisi varmastikin määrätietoisesti, mutta kun ”maali siirtyy aina vain kauemmas” niin epätoivo iskee. Ajatukset muuttuvat.
Mutta monen suomalaisen kannalta liian myöhään.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin paljon samaa mieltä muuten, mutta eikö tämän nurkkaan maalaamisen oikea lähtölaukaus sijoitu keväälle 2010?
Kreikan hätälainat ja ensimmäinen tupakettii aloittivat ja silloin tämän häviävän uhkapelaajan kierteen, jossa tappiot kasvavat, mutta pöydästä ei enää voi nousta koska nuo tappiot ovat liian isoja realisoitaviksi.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai kevään 2010 bilateraalinen bail-out länsieurooppalaisille pankkiireille oli virheliike. Ja sitä voidaan näkökannasta riippuen pitää position lukitsemisajankohtana.
Se vielä olisi voinut mennä sen piikkiin, että ”tämä tuli niin äkkiä”, ja ratkaisua ei ollut helppo keksiä, joskin mm. euroryhmän aiempi pj. Juncker onkin todennut, että Kreikasta keskusteltiin jo pari vuotta aiemmin, säännöllisesti. Tämä antaisi ymmärtää, että kaikki tämä teatteri tehtiin tarkoituksellisesti.
Suoranaiseksi katastrofiksi tämä sitten muuttui näiden vakaushimmeleiden kautta.
Suomi olisi vielä voinut ottaa vaikka sen miljardin nekkuun Kreikan ensimmäisestä tukipäätöksestä. Suojeltiin 25 miljoonaa euroa.
Seuraavaksi tulee kaksi vaihtoehtoa: joko euroalueelle tulee pääomakontrollit – kuten Kypros jo esimerkillisesti on näyttänyt miten homma hoidetaan, tai sitten lähtee budjettivalta, sekä verotusoikeus.
Siitä sitten vain valitsemaan, että kumpi miellyttää enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Lähtölaukaus sijoittuu mielestäni siihen hetkeen, jolloin rahaliittoon päätettiin liittyä. Jatko oli vain loogista ja väistämätöntä seurausta valinnasta.
Mikäli jollain perusteella kuvittelee, että ”euro olisi ihan hyvä juttu, jos kaikki noudattaisivat sääntöjä ja meillä teknologiateollisuudessa”, niin toinen virhe oli EKP:n kautta tapahtuneet kriisitoimet:
Rahaliitossa keskuspankin tehtävä on toimia kaikkien jäsentensä viimekäden lainaajana. SMP- ja ELA-luototusten ansiosta yhteisvastuut syntyivät, ja ongelmaksi muodostui kansallisten keskuspankkien ja EKP:n keskinäiset saatavat. Niiden turvaamiseksi yhteisvastuita piti sitten alkaa rakentaa.
Eli mielestäni rahaliitto oli vikatikki. Ja kun se oli laitettu pystyyn, toinen vikatikki oli, että rahaliiton annettiin toimia, kuten rahaliitot yleensä toimivat. Lopputulos ei yllätä ollenkaan, ja se on ollut tietoinen valinta, mutta asian peittelemisessä on kyllä oltu melkoisen taitavia.
Se on sitä vastuunkantoa.
Ilmoita asiaton viesti
Sekä Juhanin että Henrin vastaukset olivat hyviä. Laajentaisin kysymystä vielä siten, että milloin olisi pitänyt ymmärtää euron tarkoittavan Suomen kannalta katastrofia. Sanoisin, että tämä ajoittuu viimeistään EKP:n vuoden 2011 korkopäätökseen:
july 07 2011 1.500 %
april 07 2011 1.250 %
Tuolloin oli täysin selvää, että tätä hoitolaa pyörittävät hullut. Eli tuo on se raja, kun ei enää voida vedota epäpätevyyteen.
Ilmoita asiaton viesti
Mä muuten näin sellaisen joskus noihin aikoihin, että Bernanke olisi päättänyt, että ”korot kymmeneen prosenttiin, eikä senttiäkään osto-ohjelmia!”
Aamulla oli sitten pakko tarkistaa moneen otteeseen, että tämä oli vain ollut unta, eikä tätä päivää. 😀 Pieni vilkaisu uutisotsikoihin riitti.
Ilmoita asiaton viesti
Tajusin juuri, että en muista koskaan nähneeni markkinoihin tai talouteen liittyviä unia. Outoa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen ja opposition ( tai oppositiojohtajan)yllättävä kompromissi, Soinin hyökkäys puolueensa maahanmuutokriittisiä kohtaan ja nyt Kataisen lähtö hallituksen kuin puolueen johdosta. Miten nämä liityvät yhteen vai liityvätkö?
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä ”hyökkäyksestä” niinkään – viittaat ilmeisesti Soinin kirjaan? En ole lukenut, joten en osaa sanoa. Joitain lainauksia sieltä on poimittu, ja niistä olen samaa mieltä – kuten se, että harkitsemattomia ulostuloja on syytä välttää.
Esimerkiksi tämä Hirvisaaren vierailijan toiminta sai jo kenttäväenkin valittamaan, että tällaisten vuoksi ruohonjuuritason työn hedelmät silvotaan piloille.
Kataisen lähtöä on jo arveltu pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko Myllyniemi kertoa, mitä euromääräisille valtionveloille yms. tehdään, kun eurosta erotaan ja toteutetaan ns. ulkoinen devalvaatio?
Ilmoita asiaton viesti
Niistä päättää eduskunta. Oma ehdotukseni on, että ne suoritetaan osittain laskennallisessa eurossa, ja osittain uudessa (toivottavasti kelluvassa) kansallisessa valuutassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Oma ehdotukseni on, että ne suoritetaan osittain laskennallisessa eurossa, ja osittain uudessa (toivottavasti kelluvassa) kansallisessa valuutassa.”
Tähän vaihtoehtoon en jaksa uskoa.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, onko jaksamisella tai uskomisella nykytilanteessa mitään jakoa.
Valuuttaliiton virheet ovat ennallaan, eikä Suomen tai monen muun maan suunta käänny. Joko seurauksena on tulonsiirtoliittovaltiota tai valuuttaliiton purku.
Silloin tuo päätös, mitä vanhoille saataville puolin ja toisin tehdään.
En näe tosiasiallisesti isoa eroa sillä, annetaanko esimerkiksi Kreikan velkoja anteeksi millä tavalla:
1) pidentämällä laina-aikoja, luopumalla koroista jne, alentamalla lainakustannuksia muiden maiden takauksilla
2) sopimalla, että esim. puolet veloista on poispyyhitty
3) siirtämällä velat drakmamääräisiksi, antamalla drakman kellua vaikka 50% heikommaksi, jolloin puolet veloista on poispyyhitty.
Lopputulos on täsmälleen sama kaikissa konsteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Velkojat eivät tähän suostu. Pakottamalla Suomelle ei jää yhtäkään kirjainta. Velka voidaan maksaa takaisin huonommalla vaihtosuhteella uudella valuutalla, kenties pidennetyllä maksuajalla ja kasvaneesta ulkomaankaupasta saaduilla ylimääräisillä tuloilla. Kerran se vain kirpaisee.
Ilmoita asiaton viesti
” …kenties pidennetyllä maksuajalla ja kasvaneesta ulkomaankaupasta saaduilla ylimääräisillä tuloilla. Kerran se vain kirpaisee.”
Tämä olisi todennäköisin vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Pidennetty maksuaika on sitten velkasaneeraus.
Ilmoita asiaton viesti
Tavallaan, Suomi voi kuitenkin varmistaa lainoittajan tyytyväisyyden neuvottelemalla jäljelle jääneelle pääomalle pidennettyyn maksuaikaan sopivan koron.
Ilmoita asiaton viesti
Sama se on miten neuvotellaan. Todellisuudessa tappioita saattaa olla tiedossa, ja niiden naamiointiin ei tuntuisi kelpaavan yksi metodi.
Nicholas Brady aikanaan antoi Keski- ja Etelä-Amerikan maita lainoittaneille pankeille ikävät vaihtoehdot. Mutta pankit saivat itse valita niistä mieluisan.
Sekin oli puhdas velkasaneeraus. Ja siihen tässä tullaan euroalueella menemään – tavalla tai toisella – reipasta vauhtia. Ainoastaan EKP voi kuoletuttaa näitä velkoja perinteiseen tyyliin ”maksamalla” velat.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvin kyseenalaista, olisiko vapaaehtoista strukturointia mahdollista tehdä siten, ettei sitä tulkittaisi luottotapahtumaksi. Kreikan strukurointi muistutti tästä vaikeudesta viimeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikko nurkkaan maalaamisesta on tarpeeton. Suomi on ollut nurkkaan maalattu, poliittisesta johtamisesta huolimatta. Geopoliittinen asemamme määrittelee toiminnan rajamme.
Sen sijaan, olemme yhteiskuntana kehittyneet luomaan mahdollisuudet kaikille kansalaisillemme – ns. hyvinvoinnin valtiona.
Suren sitä, että suomalaiset hyvinvoinnissaan kuvittelevat kuuluvansa oikeistolaisiin, vaikka oma talous olisi kuralla.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on velkaa kenties 2000 €, en kuvittele mitään ja omaisuuteni on mittaamaton.
Ilmoita asiaton viesti
”Suren sitä, että suomalaiset hyvinvoinnissaan kuvittelevat kuuluvansa oikeistolaisiin, vaikka oma talous olisi kuralla.”
Tuo pitää paikkansa. Osasyy moiselle käyttäytymiselle on se, että seurataan huonosti talous- ja rahapolitiikka; osaltansa sekin, että vasemmistolla on melko kehnoja ehdokkaita, joita äänestää vastuullisiin asemiin.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka muutos saattaa kestää kauankin, niin tuntuu siltä, että myös EU on maalannut itsensä nurkkaan. Kyse on lähinnä siitä kauanko padan vielä pitää porista, ennen kuin keitto on kypsää.
Täytyy myöntää tähänastisen perusteella, että ihmeen sitkeästi eurooppalaiset ja suomalaiset kestävät, vaikka EU panee lisää pökköä pesään… Tätäkin keittoa on nautittu jo neljättä vuotta:
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2011/11/27/s…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä blogi, Henriltä 🙂 Mitä mieltä olisit ennenaikaisista vaaleista? Vähän alkaa olla samanlainen tilanne kuin E-Euroopan maissa, että kuka kerkii ensteks hyötymään jotain tästä kriisistä. Demareina jättäisin hallituksen ettei romahdus olis niin suuri kuin vuoden päästä. Voihan kokoomus tehdä sen itsekin, vai onko vielä joitain puuttuvia osia valtapelissä jäljellä.
Ilmoita asiaton viesti