Suomi maalasi itsensä nurkkaan

Olen jaksanut ihmetellä pitkään Vasemmistoliiton roikkumista hallituksessa kahdesta eri syystä, jotka polveutuvat kuitenkin vain yhteen valintaan. Ensinnäkin tuo valinta johtaa siihen, että suomalaisten työväen rahoilla on lähdetty takaamaan tosiasiallisesti maksukyvyttömien euromaiden lainoja pankkiireille. Intuitio sanoo, että Vasemmistoliiton ideologiaa vastaan ei voi toimia tätä jyrkemmin. Kaksi edustajaa lähtikin jo lähdössä eri suuntaan.

Toiseksi tehty valinta sementoi samalla Suomeen sisäisen devalvaation, jonka tiesin johtavan hurjiin leikkauksiin. Näennäisesti tilanteemme on parempi on kuin 90-luvun alussa toteutetulla ”ensimmäisellä kierroksella”. Tosiasiallisesti tämä kerta on paljon pahempi. Kokoluokka on suurempi, eikä sen puoleen maailmalla näy nyt kasvun kipinöitä, jotka tietäisivät teollisuudellemme parempia aikoja ylöspääsyyn. Suomi maalasi itsensä nurkkaan kevätkesällä 2011.

Hallituksemme on tuon surullisen episodin vääntämisen tuloksena päätynyt historialliseen kokoonpanoratkaisuun. Valinta oli pysyä mukana eurokelkassa noudattaen kaikkia temppuja, jotka eurokraatit vain keksivät ikinä suorituttaa meillä. Tukirahastoille lisää kokoa. Luopukaa veto-oikeudestanne. Jawohl, meine Herrschaft!

Nämä kolme vierinyttä vuotta ovat olleet omituista seurattavaa. Tosiasiat voittavat lopulta, se on ollut se lohduttava tekijä. Sitä on vain toivonut, että ne tosiasiat valkenisi halitukselle. Näin on toki käynyt, mutta perääntymiseen tarvitaan myös kunniakas tie. Sellainen, ettei kasvojaan menetä. Se on taas surullinen asia. Tästä syystä tosiasioiden tunnustamiseen meni luvattoman paljon aikaa, ja maalaaminen jatkui – ehkä vastentahtoisestikin.

Vasemmistoliitto tiedosti, mitä tuleman pitää, ja keksi kasvojen säilytykseen jotkut pienet indeksit. Tulee kuitenkin muistaa, etteivät ne indeksikorotukset ole mitenkään merkittäviä deflaatiossa. Samaan aikaan demareissa käydään puolueen puheenjohtajapeliä. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) havaitsi, että tässä on hänen reittinsä ulos sortuvista Baabelin torneista. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) luovutti suosiolla. Vihreillä on kuulemma joku ydinvoimajuttu. Hyvä niin, muistaakseni heitä ei ideologia nyt niin haittaa, mutta tässä olisi ovi kunniakkaaseen ulospääsyyn.

Onko nyt sitten lupa odottaa, että alkuperäinen valinta eurokelkan suunnasta kääntyy? Tuskinpa. Se todennäköisesti tehdään vasta pakon edessä, aivan kuten tehtiin syyskuussa 1992. Eli me käymme konkurssin kautta. Se on nurkkaan maalatun kohtalo. Hallituksen kriisi antaa tosin pientä toivoa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu