Nallet vastakkain
Aiempi kirjoitukseni ”kahden nallen” pohdinnoista – eli Wahlroosin ja verokarhun – sai aikaan hämmästyttävän paljon palautetta. Tämä saattoi johtua Uuden Suomen tekemästä uutisraportista muutamasta tästä aihepiiristä koskeneesta kirjoituksesta. Lisäksi lukijoille oli mahdollisuus äänestää itsekin näkemystään, ja totta kai Puheenvuoron puolelle kirjautuneet pääsivät myös kommentoimaan ja keskustelemaan aiheesta.
Äänestystulos hieman ennen puolta yötä perjantain ja lauantain välistä yötä osoittaa, että 12 prosenttia katsoi Wahlroosin hyötyneen enemmän Suomesta kuin siitä, että hyöty olisi ollut molemminpuoleista, tai että Suomi olisi hyötynyt enemmän Wahlroosista. Valtaosa, peräti 73 prosenttia vastaajista olivat aivan samaa mieltä kuin itsekin kirjoitukseni pohjalta voi päätellä: Suomi on hyötynyt Wahlroosista tavattomasti.
Ajattelin koota tähän aiemman varsin runsaan palautteen, jotta lukijoiden ei tarvitse kahlata kymmenittäin annettuja yksittäisiä kommentteja.
Eräs kommentti nousi sieltä uutispuolelta esiin: mustavalkoinen tilanne. Tämä aiheutui osittain siitä, että alun perin kirjoitin vain siksi, että en jakanut edustaja Annika Lapintien (vas.) näkemyksiä. Minusta siitä huokui sanonta ”kiittämättömyys on maailman palkka”. Totta kai poimin silloin mielestäni räikeimmät epäkohdat omaan tekstiini, ja esitin niille vaihtoehtoisen katsantokannan. Ja jos siitä tehtiin koottu raportti, niin lähtöainekset olivat jo hyvin selkeästi aseteltu vastakkain. Jokainen saa silti päätellä aivan itse, miten tilanne on, ja annetut kärjekkäät argumentit ovat vain auttamassa mielipiteen muodostamista. Sitten sai äänestää – välivaihtoehdonkin kanssa.
Jokainen saa kouluttaa itseään
Tuntuu melko tavalla ihmeelliseltä joutua muistuttamaan, että jokaisella on Suomessa mahdollisuus kouluttautua niin nuorena kuin vanhempanakin. Wahlroos ei ole päätynyt SYP:n, Mandatumin, Leonian, Sammon tai Nordean kärkipaikoille vetämällä nuoruusaikana lärviä täyteen Viron ralliviinaa joka käänteessä, vaan hän on hankkinut itselleen koulutuksen, ja edennyt sitten alallaan.
Ketään oppivelvollisuutensa suorittanutta vapaata suomalaista ei Suomessa estetä hakemasta vaikka lukiokoulutusta, ja sitten vaikka Kauppakorkeakouluun – allekirjoittanutkin hakee parhaillaan opiskelemaan töidensä ja harrastuksiensa ohella.
Jos siis sinusta tuntuu, että ”Nalle” on päässyt helpolla, niin sinulla on aivan samat mahdollisuudet. Lähde vain toteuttamaan niitä. Ei minuakaan kukaan tule hakemaan puskista, että ”nyt olisi sydänkirurgin paikka auki, tuutko hommiin?”
Ja kuten aiemmassa kirjoituksessani kävin esimerkinomaisesti lävitse: Nalle on nimenomaan ollut yksi se opiskelun mahdollistaja, ettei ”suuri raha” ole yhtenä sisäänpääsyvaatimuksena. Pitäisi siis ennemmin muistaa kiittää kuin marmattaa siitä, ettei ahneelle mikään riitä.
Ilmainen lounas?
Joissain kommenteissa nähtiin, että Nalle olisi saanut kuin tarjottimella asemansa pankkisotkujen kautta. Tämä pitänee paikkaansa. Olihan hän jo pankkipiireissä, kun tuota sotkua värkättiin. Suuremman ”syyn” tästä jupakasta pistän silti Suomen Pankille, ja sen silloiselle pataljoonalle, joiden mielestä oli hemmetin hyvä idea vapauttaa markkinat kertaheitolla – ja samaan aikaan lähteä ”eurokerhon” 1. kierrokselle 80- ja 90-luvun taitteessa.
Nalle pisti kuitenkin myös omiaan peliin aikakautena, jolloin eurokorttitalomme (oikeammin se ”ecu”, mutta samasta ideasta on kyse nyt euron ja tämän eurokriisin kanssa) kaatui – eikä ketään kiinnostanut ottaa riskejä.
Pitäisi silti muistaa, että eivät teleliikennemastot, rautatiet tai mitkään muutkaan tulleet koskaan ilmaiseksi kuin taikurin hatusta, vaan niiden eteen on otettu riski siitä, että uusi idea ei innostakaan yleisöä. Riskinottohalukkuus kuitenkin ajaa järjestelmäämme.
Se, että löytyi henkilö, joka otti ruorin käteen aikakautena, jolloin muut tärisi peloissaan jo pelastusveneissä kertoo, että tällaista halukkuutta on. Ja että tuo henkilö onnistui riskissään, ja että sen vuoksi Solidiumilla on miljardiluokan potti Sammon osakkeita, ja että Nallen kipparoimat firmat tuottavat tolkuttomia määriä osinkorahaa valtiolle ”ilmaisena lounaana” pitäisi kertoa, että onneksi kävi näin. Valtion tehtäväksi jää nyt vain tilailla Himaselta projekteja, sekä tunkea mielin määrin rahaa vaikka vähemmistövaltuutetun kolonnalle ovat mahdollisia vain siksi, että joku otti riskin ja onnistui.
Ja jostain syystä tämä riskinottaja nyt ei sitten saisi hyötyä hedelmistä itse?
Lopuksi vielä muistuksen muodossa, että jos nyt valtion tuloista yliviivattaisiin Nallen maksamat verot, osingot ja arvopaperien omaisuuserät niin täällä saisi bussikuskit, siivoojat, kaupan kassat ja muut tehdä 70-tuntisia työviikkoja voidakseen täyttää tämän saman vajeen.
Olisiko siis aika sanoa, että kiitos Björn Wahlroos tekemästäsi työstä, jotta meidän muiden suomalaisten elämä olisi näinkin helppoa?
Suomi on antanut Nallelle paljon, joten Suomi myös vaatii Nallelta paljon. Lopeta jo sen veropakolaisen nuoleskelu.
Ilmoita asiaton viesti
Joudutan illuusiotasi siitä, että olen lopettanut nostamalla kynnystä lukea minun tekstejäni.
Minäkin nimittäin otin määrääjän roolin.
Ilmoita asiaton viesti
Naurattaa tuollainen hegemoniallinen henkilön syyllistäminen. Olisiko takana kenties kateus?
Onneksi joillain on valmiutta puolustaa työtätekeviä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmetyttää ettei eduskunnasta löydy liberaalia poliitikkoa seisomaan myrskyssä ja puolustamaan yksilöä kateusveroilta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun rahoja kuluttava byrokratia kasvaa tarpeeksi suureksi niin se ruokkii itse itseään. Se sitoo jo niin paljon väkeä (äänestäjiä), ettei toisella tapaa ajattelevilla ole riittävää kannatusjoukkoa saada tarpeeksi monta ”toisinajattelijaa” lävitse.
Antoiko tämä hyväksyttävän vastauksen ihmettelyyn?
Ilmoita asiaton viesti
Joonas Helander: – ”Ihmetyttää ettei eduskunnasta löydy liberaalia poliitikkoa seisomaan myrskyssä ja puolustamaan yksilöä kateusveroilta.”
Se johtuu siitä, että liberaaleja ei äänestetä. Aika harva ei ole kateellinen ja vielä harvempi on valmis puolustamaan kateuden kohteita. Viime eduskuntavaaleissa minä sain 169 ääntä. Parhaiten menestynyt liberaali ehdokas, Jouni Flemming, sai 303 ääntä. Ei noilla lukemilla puolusteta yksilöä sen paremmin myrskyssä kuin tyvenessäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli Wahlroos ei olisi täysin arkitodellisuudesta vieraantunut, pohjattoman ahne, psykopaatti, ihmisvihaaja, köyhien halveksija, demokratian halveksija ja itseään täynnä oleva ylimielinen narsisti, niin häneen kohdistetut reaktiotkin voisivat olla toisenlaisia – mutta kun hän on kaikkea näitä.
Muuan pappi oli oikeilla linjoilla kommentoidessaan Wahlroosia:
http://www.kotimaa24.fi/artikkeli/pappi-rinnasti-w…
Nykyajan psykopaatit näyttävät majoittuneen usein suuryhtiöiden ja pörssiyhtiöiden johtajien palleille.
Suomi ei todellakaan tarvitse Wahlrooseja, sillä eivät nämä Wahlroosit ole koskaan olleet mistään muusta kiinnostuneita kuin loputtomien voittojen kahmimisesta omiin taskuihinsa hinnalla millä hyvänsä. Eivätkä Wahlroosin voitot ole hänen omaa ansiotaan, vaan suurimmaksi osaksi yhtiöiden lukemattomien muiden yhtiön työntekjiöiden työn tulosta.
Nordean työntekijät ”palkittiin” hyvästä työstään potkuilla, mikä kertoo jo ihan riittävästi Wahlroosin ajattelutavasta. Verukkeeksi potkuille annettiin niitä tyypillisiä talousvalheita, mutta kaikkihan me järkevät ihmiset tiedämme, mikä näiden potkujen syy todellisuudessa oli, eli yhtiön omistajien pohjaton ahneus.
Wahlroos on lisäksi vaatinut palkan alennuksia jo valmiiksi matalapalkkaisten töiden tekijöille ja lisäksi puolustanut (muiden) ökyrikkaiden keinottelijoiden tähtitieteellisten palkkojen korottamista entisestään. Se, että tavallisia kansalaisia vaaditaan kunnioittamaan ja kiittämään jotain tällaista täysin moraalitonta keinottelijaa kuten Wahlroosia, on sama kuin vaadittaisiin juutalaisia kunnioittamaan Hitleriä.
Ilmoita asiaton viesti
Vai Nordean omistajien pohjaton ahneus oli syynä potkuihin? Suomalaisia osakkeenomistajia on paljon, myös julkinen sektori on mukana, sekä muut suomalaiset rahastot varsin kattavasti.
Saahan sitä kukin ehdottaa ja ”vaatia” mitä vain (lähestulkoon), se on sitten toinen porukka, jotka näistä tekee päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Nykyajan psykopaatit näyttävät majoittuneen usein suuryhtiöiden ja pörssiyhtiöiden johtajien palleille.”
Näinhän ihmisluonto kutsuu jokaista kykenemättömyytensä huipulle.
Pyy, mitä mieltä olet nykypoliitikoista ?
Ilmoita asiaton viesti
Kun luin A. Pyyn analyyttisen kommentin, en oikein ymmärtänyt sen vihapuhemaista ydintä, joka sisälsi psykiatrisen diagnoosin, luonneanalyysin, teologis-moraalisen selitysyrityksen, ja luulon, että häneltä (Pyyltä) vaaditaan kunnioitusta ja kiitollisuutta, sekä kasan sekalaisia solvauksia – vailla lähteitä ja lähdekritiikkiä.
Mutta sitten yhtäkkiä oivalsin Pyyn tekstin sekavuuden syyn.
Kuvan perusteella Andreas Pyytä ei ole olemassakaan tai hänellä ei ole päätä lainkaan, mutta silti hän vain kirjoittaa. Se ainakin on täysin mahdollinen johtopäätös. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ja ketä auttaa näiden asioiden edestakainen vatkaaminen? Menneisyyttä emme voi muuttaa.
Katse eteenpäin ja tulevaisuuteen, ettemme syyllisty tulevaisuudesta katsottuna tyhjän jauhamiseen sen sijasta, että tekisimme jotain hyödyllistä itsemme ja maamme vuoksi nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko, että historia pitää unohtaa, kirjoittaa uusiksi vai tehdä uudestaan samat virheet jos siitä ei oteta oppia?
Ilmoita asiaton viesti
No, kun en tarkoita. Jaa..a, historian tuntiko nyt on menossa?
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan Mandatum n. 200miljoonaa, sulautettiin Leoniaaan n.18 miljardia. Syntyi Sampo-Leonia (vm. on entinen Postipankki. Kysymys on siitä kumpi nielaisi kumman.
Sillä ei sinänsä ole merkitystä, vaan sillä on että joku teki voodoo rahaa ja rajusti ottamatta itse riskiä, joka kuuluu normaaliin yritystoimintaan. Mandatumin rooli Sammon omistajana oli merkittävä, vaikka se virallisesti toimi itsenäisenä tytäryhtiönä. Määräysvalta oli se mikä ratkaisi. Danskebank osti sitten koko puljun ja loppu on sitten historiaa.
Roskathan maamme pankeista oli kätevästi siivottu jo Arsenalin kautta ja suoranaisten konkurssipesien ja niiden yksityisten takaajien velat oli myyty Suvi-Annen toimesta Norjalaisille pilkkahintaan. Ilman Arsenalia veronmaksajien todellista omaa pankkia, Sampopankin ja sitä kautta Mandatumin arvo olisi ollut helkkarin paljon pienenmpi, jos ei mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Oma muisti kuvani on että Samopo osati Mandaattumin ja Leonian, jotka se sitten fuusioi. Eli osto puolella on ollut Sampo. http://www.digitoday.fi/mobiili/2000/12/04/sampo-l…
Ilmoita asiaton viesti
Jeps oikeassa olet. Toki tarkoitin fuusiota tai sulautumista ja kysymys lieneekin siitä oliko osakkeiden vaihtosuhde realistinen. Käytännössä Mandatum sai 6,1% Sampo Leoniasta ja TJ:n paikan. Niin tai näin Nallen omistus yhtiöstä kasvoi tuosta alkupotista muutaman vuoden sisällä merkittävästi ja tietysti valta.
Ilmoita asiaton viesti
Ostotarjouksia ei tarvitse hyväksyä, jos ne tuntuvat liian alhaisilta. Tähän vaikuttavat silloisten omistajien äänten enemmistökanta.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä ja valitettavasti päätökset tuolloin olivat osittain poliittisia. Sanotaan kauniisti, että luurankoja oli kertynyt vähän joka pankin kassaholviin. Itseasiassa moni puolue oli omien pikavoitto juttujensa takia enemmän kuin nesteessä kun rahoitupohja alkoi pettämään ja kytkökset pankkeihin olivat ilmiselvät.
Ilmoita asiaton viesti
Jos jokin osta jonkin, niin se on täysin ostajan vastuulla se mitä maksaa. Toisaalta Nallen johdolla Sampo on ollut Solidiumin parhaiten tuottava osa, joka on tainnut tilittää valtiolle joka vuosi yli 100 miljoonaa euroa, sekä tuonnut nordean omistuksen Suomailsille. Sen lisäkis möi Leonian taskalaisille kunnon hinnalla, joka juuri mahdollisti tuottavamman Nordean ostamisen. Eli kyllä Nalle on saanti puolella, sillä hänhän on myös opettanut monta luokalista ekonomeja suomen, sillä oli myös opettajana Yliopistossa, eli jopa koulupuolensakin on kuitannut mallikkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Sampo sai muutamia pikkujuttuja, Postipankin peruja mm. Valtion rahaliikenne. Mitä tulee Solidiumiin niin voi vain arvata mitä kulissien takana sovittiin tai ketä suosittiin.
Ehkä olen vainoharhainen, mutta uskon ihmisen raadollisuuteen…….
Ilmoita asiaton viesti
Ai niin. Pankkisotku kaatui loppujen lopuksi veronmaksajien piikkiin pitkälti ja peruskysmys koko jutussa onkin juuri tässä. Loiko Wahlroos yhtään tuottavaa yritysta tai työpaikkoja? Kenen pelimerkeillä ihan oikeasti pelattiin? Oliko hänellä mitään henkilökohtaista riskiä sijoituksissaan? Henkilökohtaista omaisuutta vakuutena tms.
Tuskin…..
Ilmoita asiaton viesti
Pankkisotkun olisi voinut todellakin hoitaa toisin, mutta näistä asioista meillä päättää eduskunta.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen, Henri, mikä se Wahlroosin kontribuutio on? Se henkilökohtainen panos, jota ei olisi voinut Suomelle suoda kuka tahansa? Okei, teki duuninsa varmaan, mitä se käytännössä nyt sitten ikinä olikaan.
Sanon edelleen, että kuka tahansa, jolla on pankki ja rahanluontioikeus osaa tehdä rahaa. Kuka tahansa osaa kirjoittaa nollia muiden merkkien perään ja painaa enteriä. Suom i ei hyödy edelleenkkän siitä, että se luovutti oman oikeutensa vastaavaan toimintaan yhdelle narsistille.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on katsantokantakysymys. Osaako julkinen taho käyttää rahaa ja harkita menokohteet paremmin kuin yksityinen?
Sanoisin, ettei julkiseen kannata ainakaan sokeasti luottaa. Tökeröimpiä esimerkkejä voi hakea Espanjasta, jossa pystytettiin miljardin lentokenttä lähes erämaahan. Vaikka minulla olisikin ollut miljardi niin tuskin olisin omiani laittanut tuollaiseen projektiin kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
En kyllä oikeastaan tiedä miksi tätä veivataan edestakaisin.. ketään ei ole estelemässä Nallen muuttoa. Hän on vapaa liikkumaan minne huvittaa. Kantaa otetaan vain moraalisista syistä ja niiden moraalisten kantojen kaivelu ei oikeastaan auta saati sitten edistä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi, että yritän saada selville, mikä tässä nyt riepoo edelleen jotakuta muuta? Tuolla tulikin jo hirmuinen ”syytelista” ylempänä. Eikö silloin pitäisi olla huojentunut, että korjaa luunsa, kimpsunsa ja kampsunsa muualle?
Kuitenkin joissain kirjoituksissa tätä ei kuitenkaan haluttaisi. Menen ymmälle tässä.
Ilmoita asiaton viesti
No ne on niitä moraaliasioita mitkä ihmisiä riepoo.. ei suinkaan se,että vain ”joku” ihminen muuttaa Ruotsiin. Nalle on lausunut toisista ihmisistä mitä on.. ja kiitos siitä tulee tilaisuuden tullen.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä blogikirjoitus. Älykästä tekstiä. Halla-ahon jäljillä..
Ilmoita asiaton viesti
”Ja jostain syystä tämä riskinottaja nyt ei sitten saisi hyötyä hedelmistä itse?”
Se jokin syy on se, että Wahlroos samoin kuin eräät suomalaiset pankit, joissa Nallekin hääräsi, eivät ottaneet 1990-luvulla m i t ä ä n todellista riskiä, vaan päin vastoin varmistivat selustansa poliitikkojen avulla niin, että (enimmäkseen) pienet yritykset kaatuivat ja suunnaton omaisuus haalittiin kirjaimellisesti yritysten, työntekijöiden ja veronmaksajien selkänahasta. Seurauksien pitäisi olla tiedossa vielä 20 vuoden jälkeenkin: itsemurhia, köyhyyden renessanssi, mielenterveysongelmat, avioerot ja muut sellaiset, jotka periytyivät ja periytyvät ainakin kolmanteen polveen.
Kysyä siis sopii, millä oikeudella tämä hirvittävää kärsimystä kansalaislle finanssipeleillään aiheuttanut ja poliitikkojen nimenomaan r i s k e i l t ä varjelema heppu hyötyy ”hedelmistään”.
Ilmoita asiaton viesti
Syyttäkää sitten ennemmin niitä politiikkoja! Nehän kansalaiset saavat äänestää.
Minustakin pankkisotku selvitettiin epäeettisesti. Tehdäänkö seuraavallakin kerralla samoin?
Muuallakin ”osataan”:
http://www.independent.ie/business/irish/inside-an…
Ilmoita asiaton viesti
Syytetään toki.
Mutta tekeekö poliitikkojen räpistely talouseliitin talutusnuorassa talouseliitin moraalitonta toimintaa eettisemmäksi?
Ei minusta. Ei yhtään.
Ilmoita asiaton viesti
”Eettisyyskysymykseen” jokainen voi vastata äänestyskopissa.
Poiminpa tähän ulkomaille muuttojuttuun Taloussanomien (toimittaja: Outi Kokko) uutisesta ”Verotus ei aja Suomesta – mutta muut syyt kyllä” pätkän:
”Palkka voi houkutella muuttoon. Suomalaiset ovat muun muassa muuttaneet 2000-luvulla Norjaan sairaanhoitajiksi parempien ansioiden vuoksi.”
Siinä ovat nämä ”epäisänmaalliset karkuun luikkijat”.
Parempi palkka kuullostaa yksilökeskeiseltä oman edun tavoittelulta.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on kyse paljon muustakin kuin nallen Postipankista, eli valtionomaisuuksien ryöstöstä josta Seppo Konttinen on kirjoittanut kirjankin. Minne menivät veronmaksajien rahat kun SYP ja KOP pelastettiin sekä tämä Suvi-Anne Siimeksen ruma temppu velallisille. Minne sulivat rahat ja työpaikat Kemirasta Outokummusta, Rautaruukista, puolet Fortumista, Neste ja sadat muut yhtiöt sekä kiinteistöt alihintaan tai ilmaiseksi hävitetystä omaisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Nalle on kyllä henkilönä ärsyttävä, mutta tässa kommenttiketjussa ilmi tuleva Nalle-kritiikki on lähinnä kateellista kähinää!
Ilmoita asiaton viesti
” Olihan hän jo pankkipiireissä, kun tuota sotkua värkättiin. Suuremman ”syyn” tästä jupakasta pistän silti Suomen Pankille, ja sen silloiselle pataljoonalle, joiden mielestä oli hemmetin hyvä idea vapauttaa markkinat kertaheitolla – ja samaan aikaan lähteä ”eurokerhon” 1. kierrokselle 80- ja 90-luvun taitteessa.”
Tässä on se homman ydin, se porukka joka tätä kriisiä junaili on se avainporukka, joka on myös päässyt hyötymään asioista. Sisäpiiri ja ”hyvät veljet” oikeissa lokeroissa on tältä osin onnistuneet hommissa. Samoihin aikoihin oli myös Nallen kilpailija KOP leiristä (Peter Fagersnäs) häärimässä samoilla apajilla. Huonosti ei käynyt hänenkään mutta jos nämä tapahtumat joskus selvittäisi saattaisi sieltä löytyy paljonkin vastauksia näihin nykyisiinkin ”euro on ikuista” perusteluihin ja miksi tämä totuus on valtakunnan ainoa ja oikea.
Ilmoita asiaton viesti
”…Olisiko siis aika sanoa, että kiitos Björn Wahlroos tekemästäsi työstä, jotta meidän muiden suomalaisten elämä olisi näinkin helppoa?…”
Edelleenkään en tiedä mitä reaalitaloutta erityisesti hyödyttävää Nalle olisi tehnyt, mitä muut pankkiirit eivät olisi osanneet tehdä.
Nalle oli joskus opettaja… olisiko tuolta ajalta hänellä jotain meriittejä esim. erityisen hyvin koulutettuja opiskelijoita tuotantotalouden palvelukseen.
Nallella on iso maatila… olisiko sieltä tullut paljonkin ravintoa kansalle.
Finanssisektorilta ei kuitenkaan ansioita ropise koska rahasta ei ole koskaan puutetta. Ykköset ja nollat eivät lopu koskaan. Ainut hyvä mitä finanssi sektori voi tehdä on luoda pääomia niihin investointeihin joista on paljon hyötyä kansakunnalle. Huonot investoinnit ovat niitä jotka eivät hyödytä kansakuntaa, mutta tehdään kuitenkin ja siten mahdollisesti rajoitetaan työvoimaa pois hyvistä investoinneista.
Raha ei tee mitään ihmiset tekevät. Talouden resurssit on työ, koulutus ja luonnonvarat. Herranjestas sentään… rahatalouden tehtävä on vain tuottaa luottamus toimijoiden välille, raha ei tee mitään PISTE
Ilmoita asiaton viesti