Suomalaista peitonjatkamista: silvotaan ja poltetaan peitto

Suomen energiapolitiikka ei suju edes niin hyvin kuin kuuluisan Hölmölän kylän peiton jatkaminen. Osaltaan tähän varsin valitettavaan kehitykseen johtaa ideologia, osaltaan sitten EU:n tulkinnat. Ei silti jotain niin pahaa, etteikö jotain hyvää: asian voisi sössiä pahemminkin, mutta jo nykyisellään päätöksenteko on järjetöntä.

En tiedä minkä hallituspuolueen ideologiaan se kuuluu, että saatetaan kivihiili niin houkuttelevaksi, että vaihtoehtoiskustannus kasvaa esimerkiksi turpeen osalta johtaen kivihiilen käytön rajuun kasvuun. Helsingin Sanomien uutinen kertoo kivihiilen käytön lisääntyneen viime vuonna kolmanneksen. Se on varsin merkittävä kasvuluku.

Vihreät voivat varmaankin huokaista siinä mielessä tyytyväisenä, että kivihiilen käytön kasvu on tietysti loputtava siinä kohtaa, kun hiilivoimalat puskevat jo täyttä päätä sähköenergiaa ulos – ellei sitten rakenneta lisää hiilivoimaloita.

Onneksi järjen häivähdys on jälleen kerran voittamassa historiallisen onnettoman hallitusohjelman. Ohjelman mukaan turvetta piti verottaa entistä enemmän, jolloin tietysti kivihiilen kilpailuetu paranisi entisestään. Veronkorotuksilta nyt vältyttiin, mutta sehän ei nyt enää tässä kohtaa riitä, kun kivihiili on jo ohittanut kannattavuuspisteensä. Lähivuosina tehdyt veronkorotukset tulisikin purkaa. Tätä mieltä on kotimaisten polttoenergian puolesta liputtava Jyrki Peisa. Allekirjoittanut on samaa mieltä.

Myönnettäköön tosin se, että ehkä kivihiilen markkinahinnan pudotus oli vaikeasti nähtävissä. Tämä johtui taas siitä, että Yhdysvalloissa liuskekaasu on huumannut energian tuotannon ja kivihiiltä jää myyntiin. Se ei silti poista hallituksen strategisen tason virhettä, jossa pyritään kampittamaan kotimaista uusiutuvaa energiamuotoa, ja ajautua sitä kautta sitten saastuttavan tuontienergian piiriin. Ei kauppatasetta tällä tavalla paranneta, tuskin työllisyystilannettakaan.

EU:n osuus tässä on se, että sen tulkitsemat kilpailuseikat edellyttävät, että jos kampittaa turvetta, pitää niin tehdä myös metsähakkeelle.

Jos maan hallitus ei tiedä, mitä sen pitäisi tehdä niin astukoon muutaman askeleen sivummalle, ettei seisoisi sitten ainakaan niiden edessä, jotka tietää mitä tulee tehdä.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu