Tätähän haluttiin?
Stockmannin varatoimitusjohtaja Maisa Romanainen tiedustelee Uuden Suomen uutisessa, että onko päätöksenteko tarkoituksellisesti ajamassa kaupan alaa alas. Lyhyt vastaus kuuluu, että kyllä vain. Tätähän tässä on haluttu. Kaupan ala, kuten sisämarkkinat kokonaisuudessaan, on tarkoitus vetää vessasta alas sisäisen devalvaation myötä.
Syiden ja seurausten ketju on toki pitkä, ja se vaatii kokonaisvaltaisen huomion. Poliittisessa päätöksenteossa on keskitytty yleensä yhteen ongelmaan kerrallaan, ja sen myötä on syntynyt ”tahattomasti” seuraava.
Lähtölaukaukset
Ensimmäisenä kavahdettiin koko euroalueen velkakriisiä, johon poliittisella päätöksenteolla puututtiin luomalla säästökuuri. Tällainen on aivan luonnollista mikrotalouden puolella. Makrotaloudessa kaikkien yhtäaikainen säästäminen pudottaa kokonaiskysyntää. Tämä on yksi tekijä kaupan alan ongelmiin, mutta lisää seuraa.
Säästötoimien deflatorinen sivuvaikutus on Euroopan keskuspankin kesän 2012 lausunojen lisäksi kohottanut euron ulkoista arvoa. Tällöin tuontitarvikkeiden hinta huokenee, ja kotimaiset tuotteet menettävät kilpailukykynsä. Tätähän haluttiin, euro piti säilyttää EKP:n pääjohtajan sanoin millä tahansa keinolla.
Valuuttakurssin pönkittämisen yhteydessä vientiteollisuuden menekki putoaa, ja vientikohteidemme näkökulmasta muualla valmistetut tuotteet tulevat houkuttelevammaksi. Näin työttömyyden paine kohdistuu sekä sisämarkkinoilla toimiviin yrityksiin, että vientiyrityksiin. Irtisanomiset ja lomautukset leikkaavat ostovoimaa. Samalla julkistalouden kuorma kasvaa sosiaalietuuksien kohotessa. Pitää nostaa veroja. Tämäkin leikkaa ostovoimaa – aivan kuten Romanainen kertoi – ja kaupan alalle tulee lisää huonoja uutisia.
Sitten hakataan toinenkin jalka poikki
Toisen jalkansa puoliksi menettänyt potilas valittaa lääkärille eripituisten jalkojen aiheuttavan ongelmia. Puoskari katkaisee siten toisenkin jalan puolesta välistä poikki. Tällaiseen hoitotoimenpiteeseen ollaan näillä näkymin Suomessakin menossa.
Kun kerran saatiin synnytettyä kestävyysvaje romuttamalla yksityisen sektorin toimintaedellytykset, tulee sitten silpoa julkinen sektori heti tämän perään. Ehkei tätä nyt ”haluta”, mutta aiempien päätösten nojalla tämä on ainoa vaihtoehto.
Tätä kokonaisuutta voisi kenties pitää vain osaamattomuutena, mutta viimeaikaisten päätösten saralla yksi erottuu joukosta aivan selvästi: päätettiin, että myydään valtiolle kuuden prosentin vuosituottoa tekevää omaisuutta, jotta voidaan kuolettaa alle kolmen prosentin vuosikorkoa tikittävää velkaa. Tätä tuskin voi pitää enää taitamattomuutena, vaan kyseessä on varsin harkittu liike. Tätä täällä halutaan.
Muistakaa äänestää.
Juuri näin. Voimme siis huoletta vaatia ”päitä vadille”, koska tietoisesti tässä on toimittu. Pakko näin ei ole ollut toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Valtio valta mielummin leikkaa maksajilta maksukykyä, kuin itse aloittaa työn oman pesänsä selvittämiseen, eli julkisen puolen johtamis mallien uusimiseen ja palveluiden tuottamisen tehostamiseen. Sillä ALV nosto silloin kun ollaan taantumassa on kaikkien Kensyläisen taloustieteenvastasta, sillä kulutuksen pysyminen taantumassa vakiona, on ainoa järkevä toimi.
Nytten meinaan nähdään juurise kuinka työläispuolue demarit, voivat olla niin kaukana työläisistä kuin vain voi olla. Sillä se että Urpiainen toitottaa puolustavansa hyvinvointipalveluja ei toim ilman maksajia, joista olisi pitänyt pitää parempaa huolta, että olisivat työllistäneet, sillä nytten saamme todisteen Vartiaisen vähäisestä vaikutuksesta, joka nytten on kertaluonteisesti 300 henkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Koska kapitalistinen markkinatalous ei ole suunnittelutaloutta se ei ole hallittavissa polittisilla päätöksillä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tuet poistetaan myös niiden jakamiseen tarvittavat virkamiehet ovat tarpeettomia. Tässä kohdin heidät uudelleen koulutetaan hoitotyöhön ja näin ratkaistaan myös työvoimapula hoitosektorilla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sisäistä devalvaatiota se on kun työntekijöitä irtisanotaan. Toimihenkilöitä ja joku alemman tason johtajanketku lisäksi.
Yritys irtisanoo siksi, että se toivoo kurssinousua, mutta suurin syy on kassavirroissa. Palkanmaksukyky koko porukalle ei ole mahdollista.
Kustannukset siirtyvät ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksajille, ja Henryn mainitsema ”sisäinen devalvaatio” onkin miinusmerkkinen yhteiskunnalle.
Yksityisen sektorin irtisanotut siirtyvät ikäänkuin valtion leipiin.
No, Lidl yhtenä kiittää, ja todennäköisesti palkkaa pienen osan irtisanotuista kaupan työntekijöistä.
Tuon tyyppinen devalvaatio toimii vain tilanteessa, jossa työntekijä saa pitää työpaikkansa, mutta palkkaa tai muita kuluja pienennetään.
Ilmoita asiaton viesti
No se on hyvin kohdennettua sisäistä devalvaatiota. Kun ei suostuta sellaiseen -25 prosenttia palkkoihin kautta linjan, niin heitetään neljännes ”hitaimpia” työntekijöitä pihalle. Kokoomuksen Ilkka Partanen ainakin tuki tätä ajattelumallia. Kukin tyylillään.
Eikö valtio ole myös jollain lailla sotkeentunut ansiosidonnaisiin? No, eihän niitäkään loputtomiin maksella, että kyllä tässä parin vuoden päästä ollaan hyvin kilpailukykyisiä, kun vain tehokkain puolikas on työssä ja loput mittailee katuja.
Ilmoita asiaton viesti
Ilkka Partasta ei näy näillä taloutta käsittelevillä sivuilla.
Ilmoita asiaton viesti
http://ilikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165485-krei…
Ilmoita asiaton viesti
Jos koko talousjärjestelmä on oksymoroni, niin miten sen puitteissa voi ratkaisu löytyä, ainakaan ilman mittavia oheisvahinkoja?
Eikä ketju tähän lopu. Kesko, Stocka, kauppa yleensä, ei jää irtisanomisiin vaan karsitaan markkinointibudjetteja ja muuta sisällöntuotantoa kaikissa organisaatioissa.
Median seuraava kierros on siis ovella. Logistiikka jossain määrin ja monet oheistoiminnot karsitaan minimiin.
Maltan tuskin odottaa, että työttömät konsultit ja virkamiehet alkavat perustaa omia firmojaan putoavaan kysyntään ja pankkiirit lykkäävät rahaa kottikärryittäin, kun takavuosien powerpointeista tehdään käytännössä totta. Fantastista kerrassaan!
Ilmoita asiaton viesti
Pankit ovat jo nyt lieventäneet oma-säästöosuutta asuntolainan haussa. Vielä talvella se oli kohtuuttoman suuri ja esti asuntokauppoja.
Pankit ovat kohta pakoitettuja antolainauksen kasvattamiseen korkotason pysyessä kohtuullisena.
Lainan takuuseen vaadittavaa omaisuutta perintö/muuta on kyllä riittämiin.
Pienipalkkaisten nimitakauskin helpottuu.
Niin, jos noin ei käy, pankit alkavat olla heikoilla. Palvelumaksujen korotuksilla ne eivät pitkälle pötki.
Toki, luottotappiotkin kasvavat, se on eräs seuraus.
Ilmoita asiaton viesti
Äänestää? Ketä? Tarjolla on kutosen matikan lapsineroja, alusvaatemalleja, tv-juontajia, luokanopettajia, apteekkiapulaisia, yliopiston dropoutteja, seniilejä taiteilijaeläkeläisiä jne jne. Ei ne edes tiedä montako nollaa miljardissa on…
Ilmoita asiaton viesti
😀
Just eilen räpsäytin menemään Masariin seuraavan lukijalta-kirjeen:
Edellisten kuntavaalien alla arvioin Heinäveden lehdessä Euroopan unionin talouden ajautuvan harjoitetun politiikan takia stagnaation kautta deflaatioon. Viimeisimmät tiedot Euroopan keskuspankin tilastoissa kertovat, että suurin osa euromaita on stagnaatiossa, myös Suomi. Ranska ja Espanja ovat ajautuneet deflaatioon. Niiden kannalta, joilla on velkaa, deflaatio on erityisen ikävä.
Ostovaluutta euro on vientikaupan kannalta liian kallis – ja joustamaton – valuutta. Yhdysvaltain dollariin ja Kiinan renminbiin verrattuna euro on kallistunut huimasti. Tarkoittaa sitä, että tuontitavaran hinnat putoavat: lisää työttömyyttä. konkursseja, velkaa ja budejttivajeita euroalueella. Eurooppa on hinnoitellut itsensä ulos ja avannut tien koko euroalueen laajuiseen deflaatioon. Kiristävä finanssipolitiikka (talouskuri) on pahentanut tilannetta heikentämällä talouden kasvua tappamalla kotimaisen kysynnän ja nostamalla rahan hintaa.
Koska kyse ei voi olla osaamattomuudesta, täytyy päätellä sen olevan tarkoituksellista. Tehtaillaanko tässä uutta integraatiolamaa, jolla Euroopan liittovaltio synnytetään? Samalla EKP pyrkii rahapolitiikallaan suojaamaan heikossa hapessa olevia eurooppalaisia pankkeja koska pankkien uudelleenpääomittaminen osoittautunee EU-maiden taloudellisen tilanteen takia hankalaksi.
Ulospääsyteitä olisivat valuuttadevalvaatio, sisäinen devalvaatio, viennin lisääminen ja euroero. Valuuttadevalvaatiota ei voi tehdä, koska siitä Suomi ei EU:n jäsenenä voi itse päättää. Sisäinen devalvaatio (palkkojen alennukset, eläkkeiden ja sosiaaliturvan leikkaukset jne) kuljettaisivat syvemmälle deflaatioon – kuten Kreikasta, Portugalista, Espanjasta ja Italiasta voi nähdä. Viennin lisääminen ei euron hinnan takia onnistu. Tuontitavaraa korvaavaa kotimaista teollisuutta ei euron hinnan takia ole. Euroero taas on poliittisesti mahdoton, koska mikään eduskuntapuolue Suomessa ei sitä kannata, ei ainoakaan.
Kuntien kannattaisi todella alkaa harkita omien, kuntien omistamien pankkien perustamista, paikallisvaluuttoja ja rahaliikenteensä siirtämistä itse omistamiinsa pankkeihin. Tällöin kunnat pystyvät ainakin osittain eriyttämään taloutensa Suomen valtion ja Euroopan unionin talouksista sekä pelastamaan sen, mitä pelastettavissa on. Mallia voi hakea vaikkapa Yhdysvaltain Pohjois-Dakotasta, jonka osavaltio-omisteinen pankki NDB on tuonut tuloja osavaltiolleen koko pitkän kriisinkin ajan
Ilmoita asiaton viesti
Stagnaatiosta tulikin mieleen stagflaatio (täällä pidetään hintojen nousua verojen kiristämisen muodossa yllä)
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/118559-%E2%80%9Del…
Noin vuosi ennen kunnallisvaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin Henri juuri, että pidät Parisien-kahvista. Kaikki jotka pitävät tummapaahtoisesta Parisiennesta ovat minun ystäviäni.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuota joku kymmenkunta pakettia keittiön kaapissa. 🙂 Varastoin hieman, kun Brasilian kuivuus voi nostattaa kaikkien kahvilaatujen hintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa edellisessä 2010 loppupuolella tuli hamstrattua vähän. Kuluttajahinnat tulevat n. puoli vuotta maailmanmarkkinahintaa perässä seuraten, johtuen raaka-ainejohdannaisten hyödyntämisestä). Vastaavasti ja valitettavasti kun maailmanmarkkinahinta kääntyy alas, kahvin halpeneminen tulee myös viiveellä.
http://futures.tradingcharts.com/chart/CF/M
Ilmoita asiaton viesti
http://www.talouselama.fi/uutiset/paulig+varoittaa…
Pärjään nykyvarastoilla jo usean kuukauden, mutta kaiketi tuossa voisi vielä ostaa kymmenkunta pakettia lisää. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Huomaa muuten Talouselämän kaksi linkkiä ”aiheesta lisää”: jouluk 2013 kovasti povattiin lisälaskua, juuri ennen käännöstä. Ennustelu on vaikeaa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Joo, mut vuoden vaihteen tienoilla on mun eka suurempi erä ostettu. Eikä se sinällään haittaa, kyllähän tuo nyt säilyy, joten ei se piloille mene vaikkei hinnat nousisikaan. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Termi tuolle on convenience yield 🙂
Ilmoita asiaton viesti