Eurooppalainen tilastokikka

Kreikan pääministeri Antonis Samaras on käynyt muistuttamaan, että maalle on luvattu velkahelpotuksia, mikäli maa saavuttaa primääritaseen ylijäämän, josta on poistettu muutama muukin kertaluontoinen erä. Tällainen on saavutettu Euroopan tilastoviranomaisen, Eurostatin, mukaan – näin ainakin viestimet kertovat.

Jokin ei silti stemmaa. Nimittäin samalla logiikalla saadaan Suomenkin alijäämähuolet jäämään unholaan, ja voimme raportoida noin 47 miljardin euron budjettiylijäämästä: poistetaan laskennan ajaksi vain kaikki Suomen tasavallan menot! Itse asiassa tällaista laskentatapaa noudattamalla kuka tahansa pääsee vähintäänkin budjettitasapainoon.

Kyllähän se masentaisi aivan liikaa joutua katsomaan Eurostatin julkaisemaa tilastoa, jossa kerrotaan Kreikan valtiontalouden olevan pikkuriikkisen alijäämäinen: vain 12,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Mutta Euroopan komission mukaan Kreikan talous on vaaterissa. Suomeen virineellä suoranaisella velkahysterialla ei ole siis mitään pohjaa. Se on vain populistista demonien maalailua seinille. Sen lisäksi nämä populistit säikyttelevät kansalaiset sydänkohtauksien partaalle manaamalla kohoavia lainakorkoja, vaikka Kreikankin kohdalla korot ovat pudonneet ennätysalas. Se kuulemma johtuu siitä hyvästä luottamuksesta Kreikan talouteen. Kas kun luottamus kohoaa sitä mukaa, mitä suuremmat miinukset saa tällättyä ruutuun. Vuosien 2010-12 välillä Kreikan mainittu budjettialijäämä ei ole nimittäin kertaakaan yltänyt tuohon -12,7 prosentin lukemaan.

Pitäähän meidän täällä Suomessakin näin eurooppalaisen menestysperheen jäsenenä oppia laatimaan sellaiset tilastot, jotka miellyttävät. Kuka niistä tosiasioista jaksaa murehtia?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu