Lisää joko-tai -näkemyksiä

Näin kansantaloustieteeseen erikoistunut tohtori Tuomas Malinen Uuden Suomen uutisessa:

– EKP:llä on ollut kevyt luottopolitiikka, eikä mekanismeja, joilla tasattaisiin kilpailukykyeroista johtuvia ali- ja ylijäämäeroja. Tämä johtaa ketjureaktioon, jossa valuutan arvon joustamattomuudesta johtuen etsitään joustoa talouden sisältä. Tällöin palkat ja hinnat ovat jäykkiä ja joudutaan hakemaan joustoa työttömyyden kautta, paljasti Tuomas Malinen.

Aivan hiljattain kerroin, miksei tällaisia mekanismeja ole, ja miksi näitä eri kilpailukykyeroja ei saada tasoitettua. Malinen kertoo lisäksi samaa, mitä esimerkiksi persut täällä Puheenvuorossa: kun mikään ei jousta niin sitten työttömyys joustaa. Tilanne ei ole järin ilahduttava.

Euroalueen sisäiset eroavaisuudet näyttäytyvät kaikkialla: vajeissa, vaihtotaseissa, työttömyysluvuissa, inflaatiossa. Voisi sanoa, että erot erottuvat kauttaaltaan koko kansantalouden rintamalla. Mutta ainoa asia, jossa tällaisia eroja ei hyväksytä on valtiolainojen hinnoittelussa. Päättäjien mukaan niiden tulisi kuitenkin olla kaikilla lähestulkoon samat.

Viime vuosikymmenellä tämä toteutuikin suurimmaksi osaksi. Se nyt vain sattui aiheuttamaan velkakriisin, ja se puolestaan maksukyvyttömyysuhkan edessä paremmin hinnoiteltuja valtiolainoja. Tämä markkinatalousmallinen ratkaisu ei ollut kuitenkaan europäättäjien mieleen, vaan he halusivat pumpata vielä isomman velkakuplan.

Entä kuka sitten vastaa näistä uusista lainoista, jos jokin menee taas pieleen? Mikäli arvasit, että euroalueen veronmaksajat tietysti, saatat olla hyvinkin oikeassa. Tämä on yhteisvastuullistamista. Malinen ja Sami Miettinen olivat molemmat sitä mieltä, että tässä ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: joko tiivis liittovaltio tulontasauksineen, tai Suomen kohdalla yhteisvaluutasta eroaminen. Jälkimmäinen vaihtoehto saa yhä enemmän kannatusta.

Tilanne ei kuitenkaan ratkea, ennen kuin suurempi osa suomalaisista ymmärtää näiden kahden olevan ainoat realistiset vaihtoehdot.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu