Cannes – kokouksesta muistettua

Ei tarvitse kauaa kaivaa, että mistä kokouksesta oli kyse marraskuussa 2011, josta talouslehti Financial Times kirjoittaa, ja jota ovat monet kotimaiset tiedotusvälineet siteeranneet. Kokouspaikka oli poikkeuksellinen: elokuvajuhlistaan paremmin tunnettu Cannes. Välitön muistikuva iskeytyy mieleen eräästä otsikosta tuolloin: Kicking the Cannes Down the Road. Tyhjän tölkin potkinnassa viitataan siihen, ettei saada mitään ajoiksi. Marraskuun kokous oli juuri tuollainen.

Minulta on kysytty muka vitsikkäästi, että milloinkas se arvelemani euroalue oikein repeää, kun sellaista ei ole vielä näkynyt. He eivät oikein ymmärrä, miten lähellä se kaikki olikaan silloin. Mutta tuo FT:n artikkeli vahvistaa sen, mitä olen julkisestikin aprikoinut: Saksa ei aio ottaa rooliaan euroalueen sosiaalitoimistona. Silloin on mahdotonta ajatella euroalueen kestävän. Saksan liittokansleri Angela Merkel ajattelee ennemmin poliittista uraansa kuin eurooppalaisten menestystä.

Voisin yhtä lailla kysyä — tismalleen samalla vitsikkyysasteella — että milloinkas se "puolen vuoden päästä" alkava talouskasvu oikein alkaa? Nyt saatiin tietoa, että Virossakin sukelletaan.

Vielä yksi esimerkki oikean ajoituksen merkityksestä: sijoittajaguruksi tituleerattu Warren Buffet oli kieltäytynyt tarmokkaasti ostamasta teknologiaosakkeita vuonna 1999, kun muut ostivat niitä pää märkänä. Buffetille enempikin naurettiin. Tammikuussa 2000 häneltä kysyttiin, että miksi hän toimii näin, kun kurssit vain kohosivat.

— Tiedän, mitä tulee tapahtumaan. En vain tiedä milloin se tapahtuu, Buffet vastasi epäillen IT-osakkeissa olevan kupla.

Maaliskuussa 2000 se kupla sitten puhkesi.

Minäkään en osaa sanoa milloin euromaiden velkakirjakupla puhkeaa. Tiedän vain, että niin tulee käymään.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu