Pääministerimme ei ymmärrä talouskuplaa

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) esittää, että Euroopan velkakriisissä olisi pankkijärjestelmä kaatunut jollain muulla tavoin toimimalla. Hän saattaa olla arvioissaan täysin oikeassa. Mutta mikä tästä tekee erityisen surullista on se, että pääministeri ei näytä ymmärtävän sitä, miksi tuo pankkijärjestelmä oli vaarassa kaatua. Se johtui yksinkertaisesti siitä, että euromaiden velkakirjoja oli ostettu ja myyty täysin epärealistisin hinnoin. Kuplahinnoin.

Tuo järjestelmän kaatuminen ei ollut kovin kaukana, kuten olemme saaneet kuulla näin jälkikäteen. Jos kriisin syvimmän olemuksen — poskellaan olevan markkinahinnoittelun — ymmärtää, ymmärtää myös sen, ettei kriisi ole suinkaan ohitse, vaan parhaillaan siitä tehdään vain kertaluokkaa suurempi.

Tuo kupla oli puhkeamassa kesällä 2012, mutta sen ei annettu tapahtua. EKP:n päätös oli, että pumpataan lisää ilmaa. Velkamäärät ovat kriisin alkuajoilta 2009-10 kasvaneet. Korot ovat toki tulleet taas alas. "Kiitos" siitä matalalle inflaatiolle, ja paikka paikoin jopa deflaatiolle. Se vain heikentää velkojen takaisinmaksumahdollisuuksia.

Yksi asia kuitenkin pääministerinkin esiintymisessä pistää merkille. Jason Zweig The Wall Street Journalin MoneyBeat-blogissa kirjoittaa, että siinä vaiheessa kun puolustaminen ja vastahyökkäily on aggressiivista, niin kupla on todennäköisesti ongelmavaiheessaan, lähellä puhkaisua.

Jos kuplavaaraa ei olisi niin Katainen ei olisi jaksanut vaivautua puolustelemaan omia ratkaisujaan noin voimakkaasti. Hän olisi antanut tulosten puhua puolestaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu