Tarvitaanko työllisyyttä ja talouskasvua?
Eduskuntapuolueiden vaalitentissä pohdittiin sivumennen Euroopan keskuspankin (EKP) tavoitelistan täydentämistä työttömyyden torjunnalla. Tätä kävi ehdottamaan Vasemmistoliiton pj. Paavo Arhinmäki. Hän sai ripittävän torjunnan Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataiselta. Kun maailmassa on pelkkää mustaa tai pelkkää valkeaa niin näkökyky ei ole paras mahdollinen. Perussuomalaisella rakentavuudella tarjoan keskusteluun mukaan myös värejä.
Arhinmäen argumenttina oli se, että mikäli EKP huomioisi rahapoliittisessa linjassaan työttömyyden korkean tason, niin se saisi työttömyyden laskuun ja kasvun käyntiin. Hän muistutti, että Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on ottanut työttömyyden torjunnan tehtäväkseen.
Katainen puolestaan piti ongelmallisena sitä, että se vääristäisi tilannetta, eli loisi moraalikadolle otollisen kasvualustan. Samalla se yhteisvastuullistaisi euromaiden velkaa.
Molempien herrojen sanomissa on järkeä, ja heikkouksia. Käyn ne lävitse.
Arhinmäen argumenteista
Arhinmäki on oikeassa siinä, että Fedillä tällainen tavoite on, ja että se on myös toiminut – ainakin jos sitä verrataan Eurooppaan. Toisaalta Yhdysvallat on jo poliittinen unioni, liittovaltio. Tämä keskeinen kuuma peruna on vellonut keskusteluissa pitkään. Ei EU:n jäsenmaat halua muodostaa liittovaltiota. Voisiko meillä olla liittovaltio, jossa olisi toistakymmentä eri valuuttaa käytössä? Ei voi.
Pelkistä euromaistakaan ei saada liittovaltiota tehdyksi, koska se löisi juopaa liittovaltion ja EU:n euroalueen ulkopuolisten maiden väliin. Syntyisi helposti vastakkainasettelua, jopa nykyistä määrää enemmän. Toistaiseksi juopa on velkojien ja velallisten välillä.
Se on kuitenkin hyvin todennäköistä, että suhteellisesti kireän rahapolitiikan seurauksena jossain suuren työttömyyden euromaassa mitta tulee täyteen. Heikko ja aneeminen kasvu ei riitä torjumaan deflaatiossa, tai sen rajamailla, keikkuvien valtioiden velanhoitokykyä. Ongelmat kumuloituvat, ja tätä voi seurata kokonaisvelan kehityksellä.
Euro on mennyttä nykylinjalla jatkettaessa.
Kataisen argumenteista
Katainen on oikeassa siinä, että ilman tuota liittovaltiota syntyy moraalikadon vaara. Liittovaltiossa (jonka kuitenkin katsoin jo mahdottomaksi) verotusoikeus kuitekin keskittyy Brysseliin, samoin kuin verorahojen käyttö eri osavaltioissa. Toisin sanoen, finanssipolitiikkakin tulisi siirtää pois jäsenmailta.
Moraalikadolle ei olisi enää mahdollisuuksia, sillä liittovaltiolle myönnetään tietty määrä tulonsiirtoja, joilla julkisen sektorin tulee pystyä toimimaan. Osavaltiot voisivat toki verottaa omiin kuluihinsa lisää, kuten meillä esimerkiksi toteutetaan kunnallisverotus. Jos kunnallisvero on suuri niin kansalaisille muodostuu houkutus nostaa kytkintä.
Kataisen näkemys yhteisvastuusta on kuitenkin omituinen. Mitä muuta se on kuin yhteisvastuuta, että yhteisesti otetaan yhden maan velkavastuut kaikkien harteille? Yhteisvastuun on toimittava yhteisellä valuutta-alueella tarvittaessa. Nyt siihen se tarve on, ja sitä on toteutettava. Ja sitä on toteutettukin, tosin vain eri muodossa: tukipaketein.
Ehdotus yllämainitun johdosta
Pidän valitettavana sitä, että EKP:n tavotteiden lisäämistä pidetään näin mustavalkoisena asiana. Kannatan työttömyyden torjunnan lisäämistä EKP:n seurantapakkiin. Samalla toki ehdottaisin, että sinne otetaan myös nimellinen bruttokansantuotteen kasvu. Näin EKP:lle muodostuisi kolme seurattavaa asiaa. Jos kaksi tai kolme näistä asioista vaatii rahapolitiikan kiristämistä, niin rahapolitiikkaa kiristetään. Jos kaksi tai kolme asiaa vaatii höllentämistä, niin sitten höllennetään.
Koska Katainen on kuitenkin mielestäni oikeassa siinä, että moraalikato olisi varsin todennäköistä, tulee eritoten höllentämisille asettaa joitain reunaehtoja.
Tällaiset ehdot kuuluvat niin menestyviin maihin (kuten nyt Saksa) kuin niihin heikompiin maihin. Hyvin menevissä maissa tulee huolehtia finanssipolitiikan kiristämisestä niin, ettei ylikuumeneminen ole ilmeinen lopputulema. Nyt Saksan tulisi siten esimerkiksi kiristää verotusta. Vastaavasti nyt kriisimaissa pitää reunaehdoiksi asettaa talousuudistusten tekeminen.
Katson, että uudistusten tekeminen on monin verroin helpompaa saattaa onnistuneesti suoritettua loppuun, jos rahapolitiikka ei ole ylitsepääsemätön muuri. Nykymuotoisesti uudistusten tekeminen on aiheuttanut valtavaa työttömyyttä ja epätoivoa. Se on virinnyt sosiaalisen ja poliittisen kriisin, tuon talouskriisin kumppaniksi.
Tämän lisäksi katson, että jos juuri nyt EKP:lla olisi euroalueen tavoitelistallaan:
- Inflaation pitäminen lähellä 2 prosenttia
- Työttömyyden ylärajana esim. 6 prosenttia
- Nimellisen talouskasvun alarajana esim. 2 prosenttia
Niin huomataan nopeasti, että joka ainoa tavoite jäisi toteutumatta, ja se ohjestaisi yksipuolisesti höllentämään EKP:n rahapolitiikkaa.
Miksei näin sitten tehdä?
Koska hyvin moni varmasti huomaa ylläolevista tunnusluvuista, että euroalueella on jotain perusteellisesti pielessä, ja että ehdotuksessani on järkeä (ainakin siinä pitäisi olla, ei sitä muutoin PS:n lippua kanneta), niin kysymys onkin: miksei näin tehdä?
Yksi selitys on se, että finanssipolitiikan kiristäminen on politiikoille inhottavaa puuhaa. Ns. jakopolitiikalla saavutetaan äänivyöryjä. Omasta urasta tulee tärkeämpää kuin kansakunnan pitkän aikavälin menestyminen. Tämä on oikeastaan myös kansan syytä: mitä etäämmäksi kansantalouden perusteet käyvät, sen lyhytjänteisempää – ehkä jopa hedonistisempaa – politiikkaa ajavat päättäjät menestyvät vaaleissa. Tämän vuoksi ehdotan vakavissani, että peruskoulun yläluokille tulee sisällyttää kansantaloustieteen peruskäsitteet. Niitä tulee olla myös toisen asteen opinnoissa, ehkä hieman kattavammin.
EKP:n tavoitelistan laajentamista vastustetaan ehkä myös siksi, että euroalueen taloudet käyvät eri sykleissä, eikä siten ole mahdollisuuksia kirurgintarkkaan toimintaan.
Pidän kuitenkin rahapolitiikassa paremman ja mielekkäämmän "keskiarvon" hakemista oleellisena. Se on nähdäkseni ainoa mahdollisuus saada yhteisvaluutta jotenkuten toimimaan. Kuten yllä on nähtävissä, nykylinja on suorastaan mieletön. Tällä nykylinjalla yhteisvaluutta ei tule kuitenkaan kestämään ilman poliittisesti ikäviä sotkuja, joihin lukeutuu ainakin toistuvat ja ehtymättömät tukipakettivirrat.
Muista äänestää. Ja mielummin äänestä niitä, jotka haluavat tähän hullunmyllyyn jotain tolkkua.
Napsin muutamia juttuja
”Voisiko meillä olla liittovaltio, jossa olisi toistakymmentä eri valuuttaa käytössä? Ei voi.”
Tottakai voi olla.Ei mikään estä tällaista ja olisi hyvinkin suotavaa jopa. Se esim. tekisi liittovaltiosta hyvinkin kestävän shokkeja vastaan.
”Kataisen näkemys yhteisvastuusta on kuitenkin omituinen.”
Se on todellakin erikoinen. Joka tapauksessa pankeista jo nyt ollaan yhteisvastuullisia ja liittovaltiossa vielä enemmän. Mikäli keskuspankki ostaisi suoraan vaikkapa sitten Kreikan papruja,niin ei se sen hullummaksi mene kuin keskitetty finanssipolitiikan kanssakaan. Kaikki on aina mahdollista ja moraalikato voi tapahtua koska vain.
”Tämän vuoksi ehdotan vakavissani, että peruskoulun yläluokille tulee sisällyttää kansantaloustieteen peruskäsitteet.”
Mitä nämä käsitteet voisi olla,että ne myös olisi pysyviä ja tilanteista riippumattomia faktoja?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän kouluissa tulisi politisoida oppilaita tai aivopestä ketään. Hyvän pohjan loisivat perustaloustieteellinen katsaus ja varsinkin oman talouden ymmärtämiseen tähtäävät perusteet.
Ihmetyttää koko oletus taloustieteen olevan jokin ”yksi oikea ratkaisu”. Sehän sisältää monia eri koulukuntia jotka ovat eri mielisiä ratkaisuista. Kriittisyyttä ja yleistietoa tulisi tarjota.
Ilmoita asiaton viesti
Miten aiot saada britit hyväksymään tämän liittovaltion? Miten katsot pääomaliikkeiden kulkua ”heikkojen” ja ”vahvojen” valuuttojen välillä samassa littovaltiossa?
(Kansan)taloustieteen opinnot eivät ota kantaa siihen, tehdäänko oikeistolaista tai vasemmistoliittoista politiikkaa. Siinä ei oteta kantaa milloin käytetään löysää tai kireää rahapolitiikkaa – mutta valintojen seuraukset kyllä.
Eettiset valinnat on asia erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Britit hyväksyy,jos siitä on heille jotakin hyötyä.Ehkä jopa pitämällä oman valuuttansa+kaikkine paikallisrahoineen he voisivat olla innokkaampia liittovaltion kannattajia. Vaikeahan tuota on sanoa.. ei se silti estä omien valuuttojen olemassa oloa ja euron rinnakkaiseloa.
Pääoma liikkuu miten liikkuu,mutta yhteisöillä eli valtioilla on edes joku mahdollisuus tehdä sellaista politiikkaa kuin kansa haluaa eikä sellaista kuin komissio tai EKP haluaa. Näiden yhteisöjen kollektiivinen arvo sitten näyttäytyy euron arvona markkinoilla. Pidänhän järkevänä,että Suomessakin olisi paikallisrahoja paljon enemmän,koska se antaa kestävyyttä ja ”taipuisuutta” talouteen.
Näistä valintojen seurauksista olenkin enemmän kiinnostunut,koska niitä tulkitaan monin eri arvoin. Paras esimerkki on tulkinnat inlfaatiosta,jonkun mielestä inflaatiota tulee automaattisesti,jos raha määrä lisääntyy. Tästä ei saa päätä kääntymään millään esimerkillä. Toisten mielestä deflaatio on hyvä,jos ei perätä paras asia mitä taloudessa voi tapahtua. Tästäkään ei saa päätä kääntymään millään esimerkillä. Kaikki sitoutuu hyödykeraha teoriaan..viis seurauksista,kunhan teoria pitää paikkansa.
Nämä kaksi,inlfaatio ja deflaatio,jo tekevät hankalan tuoda kansantaloustieteen perustaa esille absoluuttisina faktoina jotka pitävät aina paikkansa kaikissa olosuhteissa. Mikä tarkoittaa sitä,että opetusta pitäisi laajentaa.. En siis nyt millään tapaa vastustele ajatusta taloudenperustoista ottaa esille jo varhaisessa vaiheessa,mutta lähdin kyselemään,että millä tavoin sitä pitäisi ottaa esille järkevästi.
Ilmoita asiaton viesti
”Lounastauolla” tässä. Ehdin heittää tähän pari pientä välihuomiota.
Briteillä ei ole tällaista halua.
Olen myös ”pikkaisen” eri mieltä siitä, että voiko politiikot tehdä sellaista politiikkaa kuin kansa haluaa, jos ”pääoma liikkuu miten liikkuu”. Halusivatko politiikot eroon ERM:stä?
Palaan inflaatio-osaan illemmalla. Ellei joku muu ehätä ensin. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy kyllä myöntää,että en tiedä millaisia haluja briteillä on. Kuitenkin keskustelu on sellaisesta tilanteesta mitä ei ole olemassa ja sama pätee ERM:n kohdalla.
Jään siis odottelemaan inflaatio-osuutta 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Puolue, joka haluaa irtautua koko EU:sta on purjehtinut kärkisijoille (ellei peräti ykköseksi – tarkistelen kohtapuoliin Euroopan tilanteen). Ainakin paikallisvaaleissa tuli roima vaalivoitto Ukipille.
Että tältä pohjalta voi sommitella liittovaltiohalukkuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ranskassa ja Tanskassa myös voimakasta liittovaltiohinkua.
Ilmoita asiaton viesti
Italiassa Grillo on kanssa kysellyt tällaisen liittovaltion perään.
Ilmoita asiaton viesti
Ranskan edellinen presidentti ja nykyinen pääministeri oikein puhkuvat liittovaltiointoa, Saksan hallitusohjelmasta puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kirjoitus, mutta menee turhaksi simpeleyttämiseksi. Suurin ongelma on joustokohdan löytäminen. Joko työnvoiman tulee liikkua, työvoiman palkkojen tulee joustaa tai valuutan tulee joustaa. Niin no ekstra sektorina voitaisiin laatia EKP järjestelmään kuuluville yhteinäinen työttömyys/sosiaaliturvajärjestelmä. Kokonaisuuden kannalta on sama mistä se jousto löydetään kunhan sitä on.
Tilanne on aivan mahdoton mikäli kaikki kohdat juovataan joustamattomiksi. Silloin työttömyys on se jousto mikä todellisuudessa tapahtuu.
Kannattaisin silti Myllyniemen ja Ahrinmäen kantaa EKP joustamiseen pakottamisessa. On omistuista kuinka suurin osa EKP jäsenistä kärsii ja harva saa mitään tukea järjestelmästä.
Viimeinen ehdotuksesi on erinomainen! Taloustieto ja oman talouden ylläpitäminen tulisi olla kansalaistaito!
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa joustokohdan löytämisestä. Yritin sitä omalla tavallani avata tuossa, että uudistusten tekeminen on helpompaa silloin, kun rahapolitiikka ei ole ylitsepääsemätön muuri. Eli se jousto tulisi myös sieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Koko yhteisö perustettiin poliittisena ideana. Talous ei ollut tiedossa, eikä hallinnassa. Kaikkien maiden luvut sovitettiin, ja päätös kansallisen budjetin ylijäämästä vedettiin hatusta.
Todellisuudessa yksikään maa ei olisi voinut rahaliittoon yhtyä, jos totuus maiden talouksista olisi ollut pöydällä. Hatusta vedettyyn lukuun nojautuen. Senhän kaikki myöntävät, nyt jälkikäteen!
Tämä vain osoittaa sen ikuisen tosiseikan, että politiikassa pitää aina salata, ja paljon, jos haluaa enemmistön tuen.
Enemmistön tuki ei tee asiasta kuitenkaan, mitenkään, oikeata!
Tilastollisesti enemmistö saadaan yleensä helposti väärän asian puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalitoimitsijatehtävät kutsuvat. Vastailen sitten illemmalla mahdollisiin kysymyksiin, joita tämä kirjoitus toivottavasti herättää. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Pidän valitettavana sitä, että EKP:n tavotteiden lisäämistä pidetään näin mustavalkoisena asiana. Kannatan työttömyyden torjunnan lisäämistä EKP:n seurantapakkiin. Samalla toki ehdottaisin, että sinne otetaan myös nimellinen bruttokansantuotteen kasvu. Näin EKP:lle muodostuisi kolme seurattavaa asiaa. Jos kaksi tai kolme näistä asioista vaatii rahapolitiikan kiristämistä, niin rahapolitiikkaa kiristetään. Jos kaksi tai kolme asiaa vaatii höllentämistä, niin sitten höllennetään.”
Minusta selkeintä olisi ottaa tavoitteeksi pelkkä nimellisen BKT:n (NBKT) taso. Se olisi yksinkertaista ja siihen sisältyisi epäsuorasti myös inflaatiotavoite, koska euroalueen kokoisella talousalueella tuskin voidaan ajatella reaalisen BKT:n (RBKT) laskevan, jos NBKT pidetään nousevalla trendillään.
Työllisyystavoite tulisi siitä, että NBKT:n ei annettaisi pysyvästi laskea pitkän aikavälin trendiltään. Tällöin kaikilla olisi mahdollisuus päästä kasvuun mukaan pitämällä tarjontapuoli kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tuossa laajemmassa ideassa tulee esille esimerkiksi törkeiden tuloerojen hillitseminen. Siinä ikäänkuin useammalta suunnalta ”varmistetaan” mielekkäät talouden tavoitteet.
Ilmoita asiaton viesti
Ainut tapa järjestää työtä työttömille on luoda uusi malli työllistämiselle.
Nyt kun yritykset eivät pysty työllistämään, olemme ylläpitämässä työttömien reserviä noin neljällä miljardilla vuosittain, verorahoilla.
Tuolla 4 mrd. eurolla on pystyttävä myös luomaan mekanismeja ja malleja, joilla työtä luodaan ja organisoidaan.
Wikimploi-malli on juuri sellainen malli, jolla työtä organisoidaan. Se on myös yhtä epäpoliittinen ja yleishyödyllinen kuin gravitaatio. Näin Wikimploi organisoi työtä kaikille.
Wikimploi on tarkoitettu kaupungeille ja valtiolle, jopa EU:lle, mekanismiksi organisoida työtä.
http://wikimploisuomi.wordpress.com
http://www.euractiv.com/innovation-enterprise/ex-n…
Juhani Risku
Ilmoita asiaton viesti
Uudet mallit työllisyyden lisäämiseksi ovat toki tervetulleita. Ne kuitenkin vaativat järkevästi toimiakseen riittävästi kysyntää työlle. Tästä syystä ykkösasia olisi EKP:n korjaaminen. Ei voi olla niin, että keskuspankki poistaa kysynnän työltä ja sitten kaikki pohtivat päänsä puhki mitä asialle pitäisi tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Mietin tuota eurosidoksen pyhyyttä, johon siis ei voisi koskea. Mieleeni nouse aforismi sosialistisesta maasta, jossa uskonto oli poistettu agendalta sivuun.
S. J. Lec: ”Jos toteaa, ettei ole mitään pyhää, siitä pillastuvat jo ateistitkin.”
Euroideologien tietynlainen vamma liittyy siihen, että puhutaan, kuten MEP Sarvamaa uusimmassa blogissaan, MEP:in hienoista arvoista: ”suora yhteys, aktiivisuus sosiaalisessa mediassa, avoimuus uusille ideoille, piinkova tietotaito, monipuolinen substanssin hallinta”.
Vaan esitätpä euroeroa ”suoran yhteyden, monipuolisen substanssin hallinnan tai piinkovan tietotaidon kautta tai avoimuutena uusille ideoille”, niin jo pillastuvat he.
”Tähän EI kosketa!” 😀
Ilmoita asiaton viesti
EKP:n säännöisdä ei lue muuta kuin alhainen, mutta positiivinen inflaatio eli hintavakaus ensisijaisesti, ja toissijaisesti talouden kasvuedellytysten ja työllisyyden turvaaminen.
EKP:n johtokunta on aikoinaan vain päättänyt, että tuota tavoitetta vastaa ”alle, mutta lähelle 2% vuotuinen inflaatio ja 4.5 prosentin M3-rahanmäärän kasvu.”
Ennen kriisiä mentiin reilusti yli 4.5%, mutta rahapolitiikkaa ei kiristetty. Syntyi kupla. Kun kupla puhkesi, ja M3-rahanmäärän kasvu romahti alle EKP:n tavoitetason.
Sensijaan, että EKP olisi todennut, että ryssimme ennen kriisiä, mutta nyt pelastamme euroalueen talouden, se hyllytti M3-tavoitteen tammikuussa 2012 epärelevanttina.
On populistista valehtelua, että EKP ei voisi muuttaa politiikkaansa. Se on tehnyt niin aiemminkin. Mikään säännöissä ei sitä estä, päinvastoin – mandaatti huutaa toimimaan. Johtokunta voisi koska tahansa äänestää ja päättää, että ”whatever it takes”.
Miksi näin ei tapahdu, johtuu Saksasta. Saksa varautuu kriisimaiden irtautumisen mahdollisuuteen. Poliittiset päättäjät identifioivat ”vakauden” olevan tärkeämpää kuin talouskasvun tai työllisyyden. Jotkut päättäjät näkevät kuriliiton ajavan heidän valtansa ja liittovaltiokehityksen vahvistamista.
Mielestäni on rikollista pitää oman vallanhimon ja virheellisen ideologian takia kansantaloudet vajaateholla.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta kaipailen hieman lisäperustelua: miksi Saksa varautuu kriisimaiden irtautumismahdollisuuteen, kun sillä olisi vaihtoehtona saada euroalueelle toimivampi rahapolitiikka?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys. Ehkä Saksa säikähti sen verran kokemusta heräämisestä tilanteeseen, missä maan pankkien taseet olivat täynnä velkakirjoja ”kekkulimaiden” pankeilta ja valtioilta. Eivät siis enää halua olla tilanteessa, missä joutuvat neuvottelemaan muiden kanssa. Etenkin, kun muita halukkaita ”vastuunkantajia” kuten Suomi tai IMF ei enää ilmesty paikalle, kun pääomittajia tai takaajia seuraavan kerran tarvitaan.
Toinen mahdollisuus, mikä voi mennä pieleen, on sisäpoliittinen kannatus. Suomessa tämän hetken myyvin juttu poliitikoille on kehua fantsuttelua. Saksassa myyvin juttu poliitikoille on kehua saksalaista ”kurinpitoa”.
Pitää olla varovainen siitä, minkä tarinan myy kansalle. Siitä joutuu nimittäin pitämään kiinni loppuun asti – ”poliittisista syistä”.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisia tekstejä on mielenkiintoista lukea ja koska pystyt hyvin
perustelemaan näkemyksesi. Eikä välttämättä pelkästään jonkin aatesuunnan mukaisesti.
Jos ymmärsin oikein tämä wikipediasta otetun ” Liittovaltiossa itsehallinnollisten osavaltioiden valtaa vähennetään perustuslaillisesti ja sitä ei voida vähentää keskitetyn hallinnon omalla päätöksellä.” Ei täten esimerkiksi verotusta siirrettä pelkästään keskushallinnon päätöksellä sille.
Jos liittovaltioon mennään siellä varmasti ja kuten kussakin itsehallinnollisen osavaltioiden välillä käydään tiukkaa vääntöä niistä asioista mitkä liittovaltion keskushallinnolle loppujen lopuksi kuuluvat.
Mielestäni Vihreät ovat yrittäneet esittää juuri sellaista liittovaltio kehitystä, jossa ei todellakaan kaikkea valtaa siirrettäisi keskushallinnolle. On vain löydettävä ne asiat, joita pystytään paremmin Euroopan kehittymisen kannalta hallinnoimaan keskitetysti.
Toisaalta kysymyksesi tarvitaanko työllisyyttä ja talouskasvua, joihin vastaat hyvin selkeästi keinoilla, joilla näiden asioiden toteuttaminen tapahtuisi. Sekä sen, miksi näin ei kuitenkaan tapahdu, eli politiikasta ja poliitikoiden kyvyttömyydestä tehdä talouspolitiikkaa. Tosin talouspolitiikkaan eivät osallistu pelkästään poliitikot, siihen vaikuttavat monet muutkin tekijät ja osapuolet.
Tämä saikin minut kiinnostumaan siitä miksi, kuitenkin jotkut maat kuten Saksa on pärjännyt nykyisessä tilanteessa aivan hyvin. Mielenkiintoista olikin löytää tämä kirjoitus http://www.etla.fi/wp-content/uploads/2012/09/B251…, jossa on haettu näitä tekijöitä miksi Saksa on menestynyt, dokumentti on tosin vuodelta 2011, mutta kuitenkin. Sillä perjantaina lähetetyssä Pressiklubi Express tai vastaava Brysselistä, Jouko Loikkanen kysyi saksalaiselta toimittajalta kysymyksen miksi Saksa pärjää.
Hän vastasi kuten tuossa dokumentissa on työmarkkinoiden joustavuus, maltillinen palkkakehitys, jota varsinkin tämä toimittaja korosti, työvoimapoliittiset uudistukset. Miksei tämänkaltaisia asioita pystytä Suomessa toteuttamaan tai edes sovittamaan. Se käy osittain selväksi tuosta dokumentista. On todellakin lukemisen arvoinen dokumentti, jossa lopuksi käsitellään voisiko Suomi menestyä samoilla eväillä.
Jos Suomessakin lähdettäisiin toteuttamaan todella tätä maltillista palkkakehitystä, mielestäni sen ei pitäisi kohdistua pelkästään työntekijöihin, eikä pelkästään yksityisellä puolella vaan myös julkishallintoon liittyvissä toimissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, että mielenkiinto heräsi. Valitettavasti minun pitää pian rientää, joten palaan illalla aiheeseen paremmin. Mutta lyhyesti:
Olen samaa mieltä siitä, että liittovaltion rakenteesta tapeltaisiin varmastikin kovin, eikä siitä päästä yhteisymmärrykseen. Yhdysvalloissakin siihen tarvittiin sisällissota.
Saksan onnistumiseen (v. 2003 Schröderin ”Agenda 2010”-ohjelma) olen vastannut useasti – ja vastaan mielelläni uudelleen: katso olosuhteita.
Saksa kärsi yhdistymisestä (taloudellinen hinta) ja nettikuplan puhkeamisesta vuosituhannen vaihteessa. ”Euroopan sairas mies”. Samaan aikaan Etelä-Eurooppa oli liittynyt yhteisvaluuttaan, ja niille aukesi navetan ovet kuin keväällä ensilaitumille päässeille naudoille: hullantuivat.
Etelä-Euroopan velkavetoinen kysyntä tiesi töitä Saksaan. Esimerkiksi Espanjan kiinteistökuplan posahdettua WSJ:n haastattelussa työttömäksi joutunut nuori kertoi, miten aikanaan rakennusbuumissa koulut jäi kesken, koska hyväpalkkaisia töitä riitti. Kaikilla oli bemari.
Suomi, Etelä-Eurooppa yms. onnistuvat nekin sisäisessä devalvaatiossa, jos niiden tuotteille on hillitön kysyntä. Nyt sellaista ei ole. Siksi Kreikan, Espanjan, Portugalin ja Italian työttömyysluvut ovat nyt mitä ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Noin yleisesti ottaen EU on poliittinen, liian vähällä suunnittelulla tehty pakonomainen rakennelma.
Ei ole tarpeeksi pohdittu eri jäsenmaiden erilaisia talouksia ja mahdollisesti ja todennäköisesti vastaan tulevia ongelmia.
Kun niitä sitten on useammankin maan kohdalla tullut, on jouduttu/ haluttu rikkoa omia perussopimuksia ongelmien ratkaisemiseksi.
Näen vaikeaksi EKP: n toteuttaa rahanarvon säätelyä jäsenmaiden omilla valuutoilla. Tosin taitaa olla myös vaikeaa yhteisvaluutalla.
Eniten ”ärsyttää” EU: ssa mukanaolevien poliitikkojen jääräpäisyys ja oman edun sokea ajaminen.
Liittovaltiossa taas olisi omat etunsa mutta myös omat nykyistä suuremmat haittansa.
Minusta tämä systeemi ei vain tule toimimaan. Ja varsinkin Emu alue hajoaa omaan mahdottomuuteensa nykyisellä ”EU – politiikalla”.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko olla niin, että perussopimuksen kiertelyt tulisi myöntää rehellisesti ja uudelleenkirjoittaa perussopimus niin, että se toimisi: eurobondit, verotus Brysseliin, tulonsiirroilla tasaukset…?
Sitten kansanäänestyksiin katsomaan, että kuinka moni haluaa vielä olla mukana eurossa.
Ilmoita asiaton viesti
Henri:
”Voisiko olla niin, että perussopimuksen kiertelyt tulisi myöntää rehellisesti ja uudelleenkirjoittaa perussopimus niin, että se toimisi: eurobondit, verotus Brysseliin, tulonsiirroilla tasaukset…?”
No ei, ehdottomasti ei.
Nyt vaalien allahan melkein kaikki ehdokkaat kieltävät haluavansa tiukkaa integraatiota, ei niillä sanomisilla ole merkitystä.
Liittovaltioon mennään pienin askelin..
Ja koskka sitä kansanäänestystä ei Suomessa mitä ilmeisimmin koskaan tule, eikä Eduskunta muutenkaan halua irtaantua eurosta, jää mahdollisuudeksi vaan nykyisenlaisen EU: n purkaminen ja väljän vapaakauppaliiton perustaminen.
Mutta koska siitä taas päättävät pääasiassa suurten EU-maiden johtavat poliitikot, sitäkään ei tule tapahtumaan.
Suo siellä – vetelä täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän mm. Kimmo Sasi totesi paneelissa 7.5.2014 (Libera Think Tank, Euron tulevaisuus) euro-ongelmista, että ”kyllä, me sössittiin tää viimeksi, mutta ollaan otettu opiksi.”
Koko asiantunteva salillinen väkeä purskahti tahattomaan nauruun.
Sen sijaan Tuomioja ja Wahlroos löysivät toisensa suunnilleen niin, että ”eihän tämä voi toimia, jos totta puhutaan”. Sille ei naurettu.
Ehkä pian on saatu yhteinen diagnoosi, mutta lääkityksestä tapellaan potilaan maatessa henkitoreissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkä päivä takana, ja tuota tuota… Väsyttää. Yritän silti tähän vielä kommentoida lyhyesti:
Minusta näkemäsi linja voi johtaa pelottavan suurella todennäköisyydellä kunnon ryskeeseen.
Käykö niin, että kun ”pelätään pahinta” – mikä ei välttämättä olisikaan mitenkään paha lainkaan, niin vääjämätön valinta on se vielä pahempi?
Ilmoita asiaton viesti
Rahapolitiikan ohjaavasta vaikutuksesta työllisyyteen on todella vaikea saada otetta, koska tilastointimenetelmissä on suuria eroja ja lisäksi harhoja tulee palkattomista harjoittelijoista, pakkotyöllistetyistä ja matala-palkka-aloista, joissa palkka yksistään ei riitä elämiseen.
USA on elvytyksen jälkeen raportoinut työllisyyden parantumisesta, mutta siinä on jotakin vakavasti pielessä. Alkuvuoden aikana nimittäin yli miljoonan dollarin asuntojen kaupassa on nähty 7 % kasvua, mutta alle 250 000 dollarin asumuksissa 12 % pudotusta. Näiden perusluukkujen osuus asuntokannasta on kuitenkin kaksi kolmannesta.
Työllisyyden on siten täytynyt kohentua palkkojen kustannuksella, eikä perusjenkki aiokaan uskaltautua enää asuntovelalliseksi tai pankit eivät uskalla lainata.
Köyhtymiskilpailun sivuvaikutuksina maan vankiluku on kolmessa vuosikymmenessä kymmenkertaistunut, kymmeniä miljoonia elää ruokakuponkien tai leipäjonojen varassa ja jopa synnyttäjäkuolleisuus on kivunnut tasolle 18,5/100 000 synnyttäjää, mikä oikeuttaa koko maailmassa 7 huonoimman joukkoon.
Kilpailun avaaminen tasoittaa markkina-alueiden välisiä eroja, mutta eri talousalueet alkavat rakenteeltaan lähestyä jenkkilää, eli tuloerot jatkavat kasvuaan ja tuovat mukanaan kuvatunlaisia ongelmia.
Esimerkiksi lihanjalostuksessa USAn siirtotyöläisille maksetaan 7 dollarin pintaan tunnilta, mutta työpäivät ovat 12 h/6 pv/vko. Saksan siirtotyöläiset saavat noin 8 e/h 8 tunnin päivistä ja Suomessa AY-liike on onnistunut hilaamaan liksat 24 euroon tunnilta. Tämä selittää osittain Euroopan alhaisimmat tuottajahinnat ja kalleimman pään elintarvikehinnat. Tuottajien tuntiliksat jäävät jopa alle 5 euron, koska jonkun on joustettava kilpailussa tuontia vastaan.
Kaiken lisäksi työllistäminen ei kuulu yritysten perusintresseihin, koska työvoima on sekä kallis että epävakaa kuluerä.
Kyllä näistä ja ympäristöllisistä tekijöistä johtuen joudutaan miettimään koko talousjärjestelmän perusolemusta uusiin puihin, tai sitten annetaan nälän, kulkutautien ja sotien hoitaa kulutus ja tarjonta sopivalle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti