Euromaiden perustuslait tulisi säätää uudelleen

Kuka vielä muistaa, että meidän verorahoilla kustannettu uutispalvelu muisti kirjoittaa näyttävästi 10.5. kuluvaa vuotta, kun luottoluokitusyhtiö Moody's Investors Service nosti Portugalin pitkäaikaisen valtiolainan luottoluokitusta? Hyvä asia, varmasti kaikin puolin. Nimittäin moni institutionaalinen sijoittaja ei ole päässyt osalliseksi velkakirjojen ralliin, ja näin ovat jääneet paitsi nopeasta arvon noususta. Näitä sijoittajia kahlitsee omat säännöt, joiden mukaan salkusta tietty osa pitää sijoittaa vain luotettaviin ja hyvän luokituksen saaneisiin kohteisiin.

Mutta mitäpä sanotte siihen, että Portugalin perustuslakituomioistuin on jälleen kerran tyrmännyt hallituksen suunnittelemat säästöohjelmat perustuslain vastaisiksi? Portugalin hallitus on myöntynyt vuonna 2011 tällaisiin ohjelmiin haettuaan rahoitusapua kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä, sekä euromaiden kriisirahastolta.

Toisin sanoen Portugalin hallitus ei taida olla lainkaan perillä maansa laeista, jotka parlamentti on kuitenkin säätänyt. Tämä on jo kolmas kerta, kun perustuslakituomioistuin joutuu puuttumaan maansa hallituksen lainvastaisiin liikkeisiin.

Eikö Portugalin kannattaisi muuttaa ensin perustuslakinsa? Nytkin he ajattelivat leikellä peräti 12 prosenttia julkisen puolen työntekijoiden palkoista, joiden kuukausiansiot ylittävät sinällään ruhtinaallisen tason: 675 euroa kuukaudessa.

Myös meillä Suomessa pitäisi ensin säätää muutamia lakeja uuteen uskoon voidaksemme jatkaa yhteisvaluutta euron jäsenenä. Ehdotuksia on jo sadellut mm. työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisesta, ja tämän jälkeen mahdollisesti säätää erikseen joku minimipalkkalaki, jonka arvellaan muodostuvan kuitenkin maksimipalkaksi. Kannattaa jättää minimipalkalle siten laskuvaraa.

Toisaalta tuollainen loisi kannustinloukkuja, joten euroon sitoutuneet parlamentaarikot voisivat ehdottaa esimerkiksi työmarkkinatuen lakkauttamista sen kaikissa eri muodoissaan. Portugalin tavoin eläkkeet voisi laittaa silppuriin, ja kehottaa kansalaisia mielummin säästämään eläkerahansa itse.

Julkisella puolella palkkaleikkausten lisäksi voisi ajatella käytettävän reipasta irtisanomista, jotta valtion menot putoaisivat. Tavoitteena tulisi olla ylijäämäinen budjetti, jolla lyhentää velkaa. Poliisin määrärahat voisi toteuttaa vast'edes kansalaiskeräyksellä lastensairaalaprojektin tapaan.

En tosin usko kuulevani tällaisia avauksia euromyönteisiltä puolueilta, joten vetelemme velkaa siihen asti, kunnes loputkin kilpailukyvystämme on mennyttä, sekä kansalaiset ja valtio ovat korviaan myöden veloissa. Tämän jälkeen IMF tulee kertomaan, mitä meidän pitää tehdä. Onko perustuslakimme laadinta parhainta jättää IMF:lle ja Merkelille?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu