Euromaiden perustuslait tulisi säätää uudelleen
Kuka vielä muistaa, että meidän verorahoilla kustannettu uutispalvelu muisti kirjoittaa näyttävästi 10.5. kuluvaa vuotta, kun luottoluokitusyhtiö Moody's Investors Service nosti Portugalin pitkäaikaisen valtiolainan luottoluokitusta? Hyvä asia, varmasti kaikin puolin. Nimittäin moni institutionaalinen sijoittaja ei ole päässyt osalliseksi velkakirjojen ralliin, ja näin ovat jääneet paitsi nopeasta arvon noususta. Näitä sijoittajia kahlitsee omat säännöt, joiden mukaan salkusta tietty osa pitää sijoittaa vain luotettaviin ja hyvän luokituksen saaneisiin kohteisiin.
Mutta mitäpä sanotte siihen, että Portugalin perustuslakituomioistuin on jälleen kerran tyrmännyt hallituksen suunnittelemat säästöohjelmat perustuslain vastaisiksi? Portugalin hallitus on myöntynyt vuonna 2011 tällaisiin ohjelmiin haettuaan rahoitusapua kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä, sekä euromaiden kriisirahastolta.
Toisin sanoen Portugalin hallitus ei taida olla lainkaan perillä maansa laeista, jotka parlamentti on kuitenkin säätänyt. Tämä on jo kolmas kerta, kun perustuslakituomioistuin joutuu puuttumaan maansa hallituksen lainvastaisiin liikkeisiin.
Eikö Portugalin kannattaisi muuttaa ensin perustuslakinsa? Nytkin he ajattelivat leikellä peräti 12 prosenttia julkisen puolen työntekijoiden palkoista, joiden kuukausiansiot ylittävät sinällään ruhtinaallisen tason: 675 euroa kuukaudessa.
Myös meillä Suomessa pitäisi ensin säätää muutamia lakeja uuteen uskoon voidaksemme jatkaa yhteisvaluutta euron jäsenenä. Ehdotuksia on jo sadellut mm. työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisesta, ja tämän jälkeen mahdollisesti säätää erikseen joku minimipalkkalaki, jonka arvellaan muodostuvan kuitenkin maksimipalkaksi. Kannattaa jättää minimipalkalle siten laskuvaraa.
Toisaalta tuollainen loisi kannustinloukkuja, joten euroon sitoutuneet parlamentaarikot voisivat ehdottaa esimerkiksi työmarkkinatuen lakkauttamista sen kaikissa eri muodoissaan. Portugalin tavoin eläkkeet voisi laittaa silppuriin, ja kehottaa kansalaisia mielummin säästämään eläkerahansa itse.
Julkisella puolella palkkaleikkausten lisäksi voisi ajatella käytettävän reipasta irtisanomista, jotta valtion menot putoaisivat. Tavoitteena tulisi olla ylijäämäinen budjetti, jolla lyhentää velkaa. Poliisin määrärahat voisi toteuttaa vast'edes kansalaiskeräyksellä lastensairaalaprojektin tapaan.
En tosin usko kuulevani tällaisia avauksia euromyönteisiltä puolueilta, joten vetelemme velkaa siihen asti, kunnes loputkin kilpailukyvystämme on mennyttä, sekä kansalaiset ja valtio ovat korviaan myöden veloissa. Tämän jälkeen IMF tulee kertomaan, mitä meidän pitää tehdä. Onko perustuslakimme laadinta parhainta jättää IMF:lle ja Merkelille?
On hienoa että portugalin perustuslakituomioistuin on todennut IMF:n vaatimat ja portugalin hallitukset hyväksymät säästöt portugalin perustuslain vastaisiksi. Kun tulee meidän vuoromme ja IMF vaatii vastaavat säästöt meille, meillä ei ole perustuslakituomioistuinta joka turvaisi kansalaisten perustuslailliset oikeudet.
Elämme täydellisessä banaanivaltiossa, jossa perustuslakikin on alistettu poliittiselle vallankäytölle, perustuslakivaliokunnalle. Ja siltä instanssilta ei kansalaisella ole edes mahdollisuutta pyytää perustuslaillisten oikeuksiensa toteutumista!
Ilmoita asiaton viesti
Saavathan kansalaiset Suomessa äänestää parlamentaarikot. Sitten on huonompi juttu, jos oikeuttaan ei käytä, taikka äänestää itselleen epäsuotuisalla tavalla.
Avauksessa on kuitenkin aivan ilmaisia vihjeitä, joita euromyönteiset puolueet voisivat kerätä eduskuntavaalikampanjaansa äänivyöryn saamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät federalistit tänne eksy, toisissa blokeissa yrittävät tänäänkin saada mustaa valkoiseksi väittämällä ettei Suomi ole Saksan pankkeja tukenut koska budjetissa ei ole juuri näin kirjoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikot ovat joskus kuin miiri runossa ”Koppakuoriainen”:
1) He näkevät saman kuin muutkin, 2) kuvailevat näkemänsä tilanteen melko hyvin, 3) tulkitsevat tilanteen täysin väärin, koska eivät tunnista näkemäänsä, 4) kovasti tekee mieli helppoa nakkia, mutteivät uskalla koskea tai tehdä ratkaisua, miten tulisi toimia, sillä ymmärrys ja rohkeus puuttuvat, ja 5) loppujen lopuksi tilanne valuu ohi, kun se itse paljastaa, mistä on kyse. Mutta silloin on jo liian myöhäistä. 😀
KOPPAKUORIAINEN
Kas kummaa, virkkoi miiri,
tuohan on oikein lystikäs hiiri.
Sarvetkin päässä on sankarilla,
niinkuin pässillä puskurilla.
Oivan paistin mä siitä saisin,
jos vain koskea uskaltaisin.
Koetappas koskea,
sarvilla pukkaan,
kynteni isken pörrötukkaan,
oon suurempi herra kuin hiiri vainen,
on nimeni koppakuoriainen.
Ilmoita asiaton viesti
Liittovaltio!
Ilmoita asiaton viesti
Tämä voisi toimia niinikään kansalaiskeräyksenä. Jokainen liittovaltiota kannattava voisi tukkia omilla lahjoituksillaan Etelä-Euroopan alijäämiä ja pankkitukia.
Ei siihen montaa kymmentä miljardia tarvita vuositasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Täkyjä.
Pitäisikö kansalaisten puolelta tehdä aloite perustuslakituomioistuimen aikaansaamiseksi Suomeenkin, elleivät poliitikot siihen kykene?
Perustuslakia kannattaisi ehkä viilata sen verran, että vaalikauden keskelläkin voisi tapahtua esim. presidentin aloitteesta hallituksen/eduskunnan hajottaminen ja uudet vaalit, ellei hallitus ole toimintakykyinen.
Onko viisasta, että perustuslakiin on kirjattu säädös, jonka mukaan Suomi on EU:n jäsen? EU:han voi muuttua lähes minkälaiseksi byrokratiaksi tahansa – jopa Suomelle haitalliseksi. Jäsenyyden betonointi perustuslakiin voi muodostaa muutostilanteessa aikamoisen hidasteen sen maininnan poistamiseksi sieltä.
Euroon kuulumistakin näyttää olevan tuskallisen vaikeata purkaa, sillä jo keskustelu siitä muistuttaa NATO-ongelman kaltaista ”asian välttelyä”?
Ilmoita asiaton viesti
Älä unta nää, piigs-maan vitkuttelu säästöjen tekemisestä on ihan tietoista, jotta pääsisi tulonsiirtojen saajaksi.
Minimipalkka on yhtä haitallista kuin työehtosopimusten yleissitovuus. Se nostaa huono-osaisten eli vähemmän koulutettujen ja matalamman tuottavuuden omaavien työntekijöiden kynnystä päästä työnsarkaan kiinni. Miminipalkka ruokkii insider-outsider ilmiötä joka on ay-liikkeessä, jossa sisäpiiri(työssäolevat) jättävät toiset ulkopuolelle (työttömät)
Mitä tulee julkisen sektorin palkkoihin, niin niiden pitääkin olla pieniä, koska ne maksetaan veroista eli eivät perustu tuottavuuteen eikä tarjontaan ja kysyntään vaan pakkoperintään.
p.s. Portugalilla on ollut yllättävän verinen menneisyys
Ilmoita asiaton viesti