Verottamalla pääsee verotuloista, mutta ei haitoista
Verotuksessa usein maltti on valttia, vaikka Vasemmistoliitto väittäisi muuta. Alkoholin, tupakan ja sokerin ns. haittaverotus on jo kirvoittanut kirjoituksia Viron "viinarallin" osalta. Mutta kun se ei vielä saa VM:ää pohtimaan verotuksen mielekkyyttä, niin josko sitten Viron "limsaralli" – tai Venäjän tupakkaralli, johon vielä liittyy harmaan talouden jälleenmyyntiä jopa alaikäisille?
Kerronpa itse, miten toimin viime vuoden joulukuussa:
1) Lopetin tupakoinnin ja siirryin sähkösavukkeisiin. Laskelmieni mukaan säästän vuositasolla n. 1500 euroa vuodessa. Lisäksi toki terveydentilani on kohentunut.
2) Ostin varastoon mehutiivisteitä, koska vuoden alusta tullut ääliömäinen idea verottaa käytännössä hanavedestä oli minusta jo liian paksua. Näin minulla on vieläkin tiivisteitä alemman veron hinnoilla, ja näyn siten sekä makeisveron, että tupakkaveron "kiertäjänä".
Hanavedestä verotetaan siten, että mehutiivisteen makeisverotus määräytyy sen mukaan, paljonko tiivisteestä tulee mehua vedellä laimennettaessa.
Ilokseni huomaan, etten ole kansalaistottelemattomuudessani yksin, mutta minua surettaa tuo tupakan trokaaminen alaikäisille. Jos vasemmiston ehdotus tällaisen torjumiseen ei ole "kiellettään kaikki" niin olisiko se sitten "rajat kiinni" pirteän vasemmistolaishenkisen, globaalin maailmanhalaamisideologian mukainen toimi?
Verotukseenhan tässä lienee turha odottaa mitään järkeistämistä kuitenkaan? Anteeksi, että sellainen ylipäätään juolahti mieleeni.
Henri, toteat kirjoituksessasi että ”Lisäksi toki terveydentilani on kohentunut.” Hieman ihmettelen tuota toteamustasi. Miten olet moiseen tulokseen päässyt/tullut. Eihän se aiemmin keuhkoihisi vetämä tupakansavu ole sieltä mihinkään ainakaan vielä lähtenyt. Lähteneekö koskaan kokonaan pois? Sähkötupakan haittoja ei liene vielä tutkittu, joten ehkäpä on ennen aikaista todeta terveydentilan kohentuminen.
Sorry että tällaisen kommentin kirjoitin. Jotenkin vain oli ihmettelyyn syytä. Saattaa olla aiheetonta. Toivottavasti.
Verottamalla ei kuitenkaan valtion tulot kohene. Tuo on todettu jo monet kerrat niin monen muun verolajin kohdalla, että luulisi jo VM:n tuon uskovan.
Ilmoita asiaton viesti
En suinkaan suosittele kokeilemaan, että mitenkä nopeasti erot huomaa. Tällaisia yleisiä havaintoja: virkeystila on kohentunut keskimäärin, hapenottokyky on parantunut, haju- ja makuaisti ovat palanneet, sekä yleiskunto on paremmalla tolalla. 🙂
Totta on, ettei tutkimuksia olla liiaksi tehty, mutta siitä vaihtoehdosta – aski päivässä – kyllä on.
Mikä tahansa ihmisen nauttima on ”hengenvaarallista”: vedelläkin on oma LD-50 -arvonsa (Lethal Dose – kertoo sen, millä määrällä 50 prosenttia menehtyy) ja happikin on syövyttävää kaasua, jota tässä ilmassa keuhkoihimme kiskomme. Minä vain olen huomannut yksistään positiivisia vaikutuksia, enkä sille mahda mitään, jos THL:n väki mielummin istuu käsiensä päällä kalliiden ja tehottomien korvaushoitomenetelmälobbariarmeijan edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä havaintoja olet tehnyt. Toivotaan että noilla havainnoillasi on pidemmän päälle myönteistä vaikutusta terveydellesi.
Niin Henri, kukaan ei ole jäänyt ikuisesti eloon, kyllä on kaikella, vedelläkin, omat riskinsä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Espanjassa joka vuosi muutama ihminen tukehtuu tai meinaa tukehtua viinirypäleeseen.
Uudenvuoden yönä heittävät nassuun yhden rypäleen jokaista kellonlyöntiä kohti, eli 12 kpl yhteensä.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.thl.fi/fi/aiheet/tietopaketit/tupakoint…
Ilmoita asiaton viesti
Subjektiivinen asia, tuo terveyden tunne. Kohenee aivan takuuvarmasti kun pidät yli ½ vuotta taukoa tupakanpoltosta. Sähkötupakasta en tiedä, mutta luulisi että uusi tuote olisi syynätty tiukkojen terveysfasististen periaatteiden mukaan, joten ei sen vaikutukset kovin karseita voi olla. Ja, sitäpaitsi, Henri on vielä hengissä ja hyvissä voimissa, mikä todistaa jotakin sähkötupakoinnin turvallisuudesta. Jotakin.
Ilmoita asiaton viesti
Erkki, olenkin huolestunut Henrin terveydestä, sillä eihän meillä ole varaa menettää yhtäkään talousasiantuntijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko persuilla yhtään lääkäriä riveissään? Ei taida olla. Siellä on pappia, sotilasta, oikeus- ja talousoppinutta, muttei yhtään poppamiestä.
Ilmoita asiaton viesti
Esitit vaikean kysymyksen. Enpäs tiedä. Oletettavaa se kuitenkin on että löytynee.
Ilmoita asiaton viesti
Verottamalla liikaa on viety kansan rahat, varallisuus ja laskettu kaupankäyntiä. Siisi aiheutettu itse lama.
Mihin ne verorahat on sitten menneet? Ei ne näy lisääntyneitä palveluina.
Siis tehokkuudessa on ongelma. Raha menee byrokratian pyöritykseen ja muiden maksujen hoitamiseen. Byrokraatteja ja niiden palkkoja on enemmän kuin koskaan Suomen historiassa. On palkattu jarruja ja tarkastajia. Eu liukuhihnailee uusia sisäpoliittisia määräyksiä. 1900-luvulla oli varaa peruspalveluihin. Nyt niitä joudutaan leikkaamaan. Kouluista, terveydenhuollosta ja kirjastoista säästellään.
Jokainen Suomesta markkinointa poisannettu miljardi alentaa markkinoita 4 miljardia. Raha kiertää 4 kertaa vuodessa. Rahat on menneet muiden maiden velkaelvytyksiin. Enää ei ole varaa omaan.
Maassa on 450-500 tuhatta työtähakevaa. Ne on nimikkeillä työtön tai koulutuksessa tai harjoittelijoina mielivaltaisessa koulutuksissa. Työllisten määrä on tullut alas. Olosuhteiden takia osaajien ei kannata tehdä töitä. Ja ne olosuhteet voitaisiin muuttaa yrittämiselle otollisemmaksi vähentämällä kateutta ja verotusta.
Ilmoita asiaton viesti
OT: Lueskelen Euroopan komission Suomen vyönkiristyspolitiikan seurantaohjelmaa. Tuottavuus on heikkoa, tutkimustyö tehotonta. Palkat ja energia ovat liian kalliita. Tuulivoima ei vissiin oikein tuota?
Pientä vajetta siellä-täällä, mutta näillä eväillä komissio uskoo, että tilanne kuitenkin oikenee, ja taloutemme kääntyy nousuun. Että sillai.
Kohta luen Ranskan rapsan. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valtio ja kunnat: ”Ahneella on paskanen loppu”
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisilla kansanomaisilla viisauksilla on hyvin usein myös taloustieteellinen pohja.
Ei kansalaisten välttämättä tarvitsekaan ymmärtää, mikä on tarjontapuolen shokki ja miten se etenee suhdannevaihteluissa. Mutta niiden, jotka asioista – kuten nyt veroista ja julkisesta kulutuksesta – päättävät, tulisi ymmärtää, miten kansa toimii. Ei se kansakaan nyt aivan uuvattia porukkaa kuitenkaan ole.
Ilmoita asiaton viesti
Olen iloinen veronmaksa. Ainakin niiltä osin, jos verot auttavat kansalaisiamme. Ja jos ne menevät koulutuksen, sairauden- ja terveydenhoidon, infrakstruktuurin y.m sellaisen hyväksi. Siitä en ole iloinen, jos veroeuromme valuvat ulkomaisten sijoitusyhtiöiden piikkiin. Eli, jos veroeuroillamme rakennetaan ja ylläpidetään tuottavia laitoksia, joiden omistus sitten myydään pilkkahinnalla ulkomaisille sijoittajille.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Jos!
Poistuin taannoin kansantalouden ostovoimaa kasvattavasta joukosta, kun havaitsin, että (1) verojen nosto vähensi tulojani ja (2) hintojen nousu vähensi kulutusmahdollisuuksiani.
Kirppisasiakkaan elämä on aivan laadukasta, ja Lidlin tulo Suomeen toi myös helpotusta monille. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmisto on sikäli johdonmukaista porukkaa, että se sallii sekä kaikenlaisten kulutushyödykkeiden että ihmisten vapaan liikkuvuuden. Ei rajoja kiinni (disclaimer: en kannata moista ajatusta) sen paremmin kansainväliseltä muuttoliikenteeltä kuin venäläisiltä savukkeilta tai virolaiselta viinaltakaan. Oma asiansa onkin tämän linjan taloudellinen mielekkyys.
Ilmoita asiaton viesti
Jo yksin lopputulosten (jengi röökaa ja juo edelleen) valossa harvinaisen surkeasti epäonnistunut päihdepolitiikkamme kaipaisi aivan toisenlaista lähestymistapaa. Suomesta ei koskaan tule kunnianhimoisesta tavoitteesta huolimatta savutonta. Ainakaan, ellei rajavartiolaitoksen toimintaan keskitettäisi ennennäkemättömän paljon resursseja ulkomailta tuotujen/tuotettujen tupakkatuotteiden maahanpääsyn estämiseksi.
Näistä toteuttamiskelvottomista tavoitteista poiketen Suomikin voisi alkaa suhtautua alkoholi- ja tupakkatuotteisiin demonisoinnin sijaan kulutustuotteina, jotka käyvät kaupaksi. Suomi voisi esim. sallia sähkötupakoiden nikotiininesteiden vapaan markkoinnin ja myynnin, jotta merkittävästi itse kunkin terveydelle haitallisempien savukkeiden kulutus vähentyisi.
Ja jos ja kun nykyteknologian mukaisissa sähkösavukkeissa piilee suuria terveysvaaroja, voisi Suomi osallistua niiden jatkokehittämiseen hysteerisen kieltomentaliteetin sijaan.
Se, ettei näin toimita ja harjoitettava politiikka johtaa tervaisten sekä hiilimonoksidisten savukkeiden tupruttelun jatkumiseen (periaatteessa ainoana vaihtoehtona), antaa painavan syyn epäillä monikansallisten tupakkayhtiöiden lobbauksen vaikutusta sekä EU:n että kotimaamme asiaa koskevaan politiikkaan.
Yksin verotulojen, ts. laskennallisten tosiasioiden, valossa pitäisin järkevämpänä yrittää saada meistä kurjista nikotiinin orjista myös verotuksellista hyötyä kattamaan ankarasta tupruttelusta kiistatta aiheutuvia kansanterveydellisiä kustannuksia sen sijaan, että miljoonatolkulla verotuskelpoista pääomaa päätyy vaikkapa Venäjälle.
Kieltolaista, jota kohti ollaan jälleen menossa, ei nähtävästi opittu yhtään mitään. Huolimatta sinänsä ehkä hyvää tarkoittavien valtiovallan edustajien interventioyrityksistä poloiset ja omaa parastaan ymmärtämättömät ihmiset keksivät kyllä keinonsa, jos jotain tekee mieli. Sota-aikaan kasvateltiin itse kessua.
Jonkun mielestä saattaa olla eettisesti kyseenalaista yrittää hyötyä toisten poloisten kaiken kontrollin ulottumattomissa olevista riippuvuuksista tai kulutustottumuksista verotulojen muodossa. Jos näin on (en tosin [onneksi] tiedä ketään, jonka tietäisin olevan tätä mieltä), miksi ko. tuotteita yli päätään verotetaan, mutta Suomen (= paikka, jossa käyttäjät asuvat ja käyttävät) kannalta typerästi?
Eikä tässä olla keksimässä viisasten kiveä, jolla saada porukka kaikin puolin raittiiksi ja nuhteettomaksi, vaan esittää vaihtoehto, jonka mukaan toimimalla paheellisista sekä vallan turmiollisista myyntiartikkeleista voisi tavoitella parempaa hyötyä. Koska tupakka- ja alkoholituotteiden osalta valuutta vaihtaa joka tapauksessa omistajaa – heristelipä kukkahattupoliitikko x sormeaan kuinka kiivaasti tahansa – ei voitontavoittelussa ole mielestäni mitään väärää.
Sama ”Jossain sitä kuitenkin käytetään/valmistetaan/myydään, miksemme mekin?” -argumentti pätee toki kaikkeen mahdolliseen polemiikin alaiseen tavaraan aina kannabiksesta minkkiturkkeihin. Tätä aspektia voipi miettiä erikseen vaikkapa siltä kantilta, saako yksikään valtio universaaleja hyvyyspisteitä tai lisärahoitusta siksi, ettei osallistu kansalaistensa faktisista kulutustottumuksista huolimatta minkään turmion tielle johtavan substanssin tuottamiseen tai jälleenmyyntiin.
Yksi ilmaston vuoksi mahdoton mutta paperilla mainio idea olisi kasvattaa Suomessa virginiantupakkaa, perustaa savuketehtaita ja pyrkiä omavaraisuuteen, jottei valuuttaliikennettä päätyisi minkään välikäsien kautta ulkomaille. Maksimaalinen hyöty siis. Minulle on tupakoijana periaatteessa sama, minne röökiaskin hintaan sisältyvä vero päätyy, mutta jos se olisi minusta kiinni, ohjaisin tulot Suomen kassaan.
(Millähän mielin nimeltä mainitsematon kukkahattupoliitikko x ottaisi vastaan sosiaali- ja terveysministerin vakanssin maassa y, jonka tärkein vientituote on tupakka?)
Ilmoita asiaton viesti