Kymmenen pääsiäistä kuukaudelle

Huhtikuussa vietetyn pääsiäisen jälkeen euroalueen inflaatio putosi toukokuussa taas 0,5 prosenttiin Euroopan tilastoviranomaisen, Eurostatin, ennakkokatsauksessa. Pääsiäisen vietto näkyi erityisesti Espanjan luvuissa (kts. artikkelin grafiikka). Näin yhdelle pääsiäiselle voidaan laskea karkeasti 0,2 prosenttiyksikön vaikutus euroalueen inflaatiolukuihin. 10 pääsiäisellä kuukaudessa pääsemme EKP:n tavotteisiin. Pääsiäisenä täällä Suomessa on kolme juhlapyhää, joten 30 juhlapyhän putki kuukaudesta toiseen piristäisi aneemisia inflaatio-odotuksia. Vuoteen jää toki inhasti arkipäiviä, mutta ne voi jyvittää kivasti joululle ja juhannukselle.

Mikäli tämä ei kuitenkaan EK:ta miellytä niin voihan sitä miettiä mitä muita finanssipoliittisia liikkeitä täällä Suomessa voidaan tehdä taataksemme EKP:n inflaatiotavoitetason. Veronkorotukset ovat yksi varma tekijä. Bensaan, ruokaan ja kiinteistöihin lisää veroa niin hinnat nousevat väkisin.

Samalla leikataan palkoista pois viidennes, jotta saadaan kilpailukyky kuntoon niin olettaisi SAK:n palatsissa Hakaniemessä samppanjapullon korkkien poksahtelevan.

Jos tämäkään nyt ei kelpaa jostain syystä niin sitten on pakko turvautua rahapolitiikan muutoksiin. Ne toki eivät ole meidän omissa käsissä, mutta koomasta todellisuuteen herätetyt eurooppalaiset keskuspankkiirit ovat ajan tasalla ja käyvät hernepyssyillään taistelua kohti velkojen reaaliarvoa nostavaa deflaatiota vastaan. Viime vuoden loppupuolellahan tehtiin dramaattinen linjaus, jossa korkotasoa laskettiin. Nyt ajateltiin siirrellä mannerlaattoja samalla tempulla.

Voi olla, että kohta Kokoomuksenkin puoluetoimistossa ihmetellään, miten Etelä-Euroopan maiden valtiolainat kelpaavat EKP:lle kuin viimeistä päivää. Onneksi me olemme niin hysteerisiä oman jättimäisen velkavuoremme kanssa, ettemme tarjoa EKP:lle täältä mitään ostettavaa.

Torstaina siihen vielä tuskin lähdetään. Jotta odotellaan ja ihmetellään myöhempiä aikoja. Onhan meillä tässä aikaa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu