Alkoholikulttuurin muuttuminen vie kauan
Melko moni suomalainen on tyytymätön alkoholipolitiikkaan. Useimpia kiukuttaa vahva sääntely ja "holhoaminen". Valtiolle se on kuitenkin veronlähde, vaikka viime aikoina alkoholin matkustajatuonti onkin yltynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että alkoholin tuomat ongelmat säilyvät, mutta verotulot pienenevät, ja raha valuu ulkomaille. Kireän sääntelyn ja holhoamisen sijaan alkoholikulttuurimme voisi kannustaa vapauden ja vastuun yhteensovittamiseen, sekä välittämiseen. Muutos vie kuitenkin kauan aikaa, kenties jopa useita vuosia. Mistä aloittaa?
Vapaus ja vastuu
Juominen on hyvää vauhtia siirtymässä pois ravintoloiden valvotusta ympäristöstä yksityisasuntoihin, sekä julkisiin tiloihin, kuten puistoihin. Tähän ovat syynä kolme tekijää. Ensinnäkin ravintoloiden aukioloaikoja säännellään. Toiseksi ravintoloiden hintataso on huikea rankan verotuksen vuoksi. Kolmanneksi alkoholin seuraamat haitat sysätään julkisen sektorin vastuulle. Yhtälö ei hyödytä juuri ketään.
Mikäli näihin asioihin tulisi jokaiseen korjausliike päinvastaiseen suuntaan, tarkoittaisi se siis sitä, että ravintolat saavat pitää ovensa auki niille parhaaksi katsomalla tavalla, ravintoloissa tarjoiltujen juomien verotusosuutta laskettaisiin niin, että niiden houkuttelevuus lisääntyisi. Vastapainona vastuu sysättäisiin juojalle itselleen. Viimeinen kohta tarvitsee tarkemman tarkastelun.
Prahassa käydessäni huomasin erään ravintolan miestenhuoneen ovessa julisteen, jossa kerrottiin englanniksi, että Tshekin poliisi voi ottaa humalaisen häiriökäyttäytyjän kiinni 48 tunniksi. Siitä huolimatta, että ravintoloilla oli vapaat aukioloajat, ei häiriköitä näkynyt.
Suomen "yön yli" säilöminen tarkoittaa poliisille juoppokuskina toimimista. Prahan tapaan 48 tunnin säilö voisi tietää esimerkiksi suuren osan maanantain viettämistä putkassa, jos on ottanut nyrkit esille lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Sitä voi olla vaikea selvittää työnantajalle.
Tällaisen muutoksen yhteydessä alussa voi toki syntyä hetkellinen piikki säilöönotoissa, mutta on hyvin todennäköistä, että tilanne rauhoittuu alun "totuttelun" jälkeen.
Toiseksi vastuuta voisi vierittää kuluttajalle itselleen työnantajien taholta. Pakolliset hoitoonohjaukset ja muut liikkeet tuskin kuuluvat työnantajan tehtäviin.
Aitoa välittämistä holhoamisen sijaan
Jos häiriökäyttäytyminen toreilla ja kaduilla halutaan kitkeä pois, niin yksi väestönosa jää ahtaalle: kodittomat. Kaupunkien katukuvassa vähäosaiset eivät pysy hoito-ohjelmissa, sillä niissä lienee poikkeuksetta nollatoleranssi juomiselle. Katujuopon ensisijainen päämäärä on saada juoda, ja sen mukaan sitten muu priorisointi asettuu tämän taakse.
Miten saada kodittomat juopot sitten hoidettua? Ehkä paras vaihtoehto on julkisin varoin toimiva asuntola, jossa saa juoda niin paljon kuin sielu sietää. Asuntola voisi myös tarjota juomat.
Tässä kohtaa lienee parempi varautua kunnon selvitykseen. Ajatus siitä, että julkisin varoin pyöritetään kodittomien juoppojen asuntolaa vieläpä niin, että julkinen sektori maksaa juomat voi herättää ihmetystä.
Tarjottujen juomien kohdalla valitaan toki mahdollisimman kustannusneutraalit juomat. Esimerkiksi pullollinen Koskenkorvaa ei ole kallista valmistaa. Hinta koostuu pääosin verosta. Tuhansien eurojen konjakkeja ei siis ole tarjolla. Lisäehto on luonnollisesti se, että juomat tulee nauttia asuntolassa.
Tällöin asuntolan asukit saisivat juomiseensa "myrkytöntä" alkoholia, eikä denaturoituja lasinpesunesteitä. Tämäkin vähentää tarvetta ensiapupoliknikoille. Lisäksi kadulla kaatuilut ja muut tapaturmat vähenisivät. Julkinen sektori säästäisi siten terveydenhuoltokustannuksissa, ja ensiapupolien vastaanottoviihtyvyys kasvaisi. Myös poliisin tehtäväkenttä helpottuisi. Säästöjä siinäkin.
Katujuopottelun väheneminen näkyisi turismihoukuttelevuudessa pirteästi. Porttikonkeihin ja kaduille virtsaaminen vähenisi.
Julkisen sektorin on laskettu säästävän Seattlen vastaavassa hankkeessa miljoonia dollareita veronmaksajien rahaa.
Tähän vielä lisäyksenä se, että moni osaton saisi ihmisarvoaan takaisin. Sitä ei voi oikein rahassa mitata. Seattlen hankkeessa asuntolan asukkaat ovat keskimäärin vähentäneet juomistaan, ja onpa sieltä pystytty ponnistamaan takaisin "normaaliin yhteiskuntaan".
Keskustelua, keskustelua
Käyttämäni ajatukset eivät ole uuden uusia ja ennenkuulumattomia. Maassamme voi olla jotain erityispiirteitä, minkä vuoksi näitä esimerkkejä ei voisi mallintaa sellaisenaan. Uskon kuitenkin, että pienellä hienosäädöllä näistä ajatuksista saadaan kasaan kokonaisuudessaan toimiva paketti kohti parempaa alkoholikulttuuria.
Hienosäätöön tarvitaan kuitenkin keskustelua ja ongelmanratkontaa. Siihen tarvitaan myös kansan tahto, jolloin siitä muovaantuu poliittinen tahto. Se voi viedä aikaa. Siksi keskustelu olisi syytä aloittaa jo nyt.
Haluammeko parantaa maamme alkoholikulttuuria?
Henri? Oletko se todella sinä?
Ilmoita asiaton viesti
Alkoholi nähdään moraalisena kysymyksenä eikä sairautena eli addiktiona. Pelätään ”moral hazardia” eli ”väärän signaalin lähettämistä”.
Yhteiskunnalle tulisi tastusti halvimmaksi jakaa alkoholisteille alkoholia ja narkomaaneillle huumausaineita ilmaiseksi. Se vain valitettavasti sotii sekä vasemmalla että oikealla vallitsevia ajatuksia vastaan. Ehkä ihmiset eivät ole niin vapaita, kaikilla ei ole samoja edellytyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän se on tiukka kysymys: mistä aloittaa? Nykyisiin linjauksiin aika harva on tyytyväinen, mutta toki useasta eri syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on niitä aiheita joista Suomessa ei vakiintuneilta poliitikoilta tule yhtäkään uutta avausta joten tämä on erittäin tervetullutta. Joitain vuosia sitten oli A2:n ”känni-ilta” jossa ihmiset päätyivät Päivi Räsäsen johdolla puimaan sellaistakin ongelmaa että jos puistossa piknik-tyyppinen juominen sallitaan niin mistä puisto alkaa ja katu loppuu. Se oli masentavaa seurattavaa.
Olen miettinyt sitäkin että minkä vuoksi alkoholi on edelleen laillista ja vaalittua, vaikka jos jollain aineella on samansuuntainen, kohtalaisen arvaamaton vaikutus käyttäjiinsä se määritellään erittäin vaaralliseksi. Päihdeteollisuutta ei vielä ole, mutta siinä olisikin innovaation paikka ja niistä tulisi terveysviennin (pienemmät haitat) artikkeli numero yksi jo pienilläkin eroilla alkoholiin tai katuhuumeisiin. Käytännössä hermostollisen riippuvuuden poistaminen olisi jo askel eteenpäin. Käsittelinkin tätä asiaa eräässä aiemmassa blogissani:
http://ilikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106180-ulja…
Kuten kommenttiosiosta voi huomata, asiasta on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta herättää keskustelua edes Uuden Suomen kaltaisessa ympäristössä. Toivottavasti kulttuuri muuttuisi tältä osin, mutta en ole kovin luottavainen että ennen poliittisen kulttuurin murrosta tällaista tullaan näkemään. Useimmat poliitikot keräilevät konservatiivisen eläkeläisväestön ääniä ja ovat monella tapaa lähempänä heitä myös asenteiltaan ja elämäntyyliltään.
Ilmoita asiaton viesti
Minustakin on niin, että politiikoilta ei tahdo löytyä joko kissaa taikka pöytää. Siksi asia olisi syytä ottaa kansalaiskeskusteluun ja tunnustaa, että nykyinen mallimme ei ole järin onnistunut.
Sitten mietitään, mitä asialle voidaan tehdä. Laitoin tuohon omia havaintojani siitä, miten asioita hoidetaan muualla. Eivät nämä siis ole mitään ”omia keksintöjäni”.
Vasta sen jälkeen, kun kansa haluaa muutoksia – alkavat politiikotkin niitä haluta.
Tuossa oli myös taloudellisista säästöistä kyse. Kuten Uimonen tuolla alempana kommentoikin, niin kulttuurellinen muutos on se, mitä tarvitaan. Ja minusta siihen menee aikaa. Pyrin tasapainoiseen pakettiin, jossa olisi pelkän vastuun sijaan myös vapauksia ja inhimillistä näkökulmaa. Taloudelliset säästöt vielä kaiken kukkuraksi.
Ilmoita asiaton viesti
Minimikäyttäjänä alkoholipolitiikka ei varsinaisesti ärsytä. Ainoa mikä ärsyttää on suomalaisten humalahakuinen alkoholikulttuuri. Pitäisi muistaa, ettei päihdekulttuuria voi oikein politiikalla muuttaa. Käytös ei oleellisesti siitä muutu olipa Alkossa myyty alkoholi kalliimpaa tai halvempaa. Kulttuurimuutoksen pitää lähteä ihmisistä. Dokatkaa vähemmän. Onneksi nuoriso on jo selvästi fiksumpaa kuin vanhempansa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos alkoholi vaupautettaisiin nyt kaikista kahleistaan muutos ottaisi 20-30v. jotta se oli ns. eurooppalaisella tasolla.
”Siirtymäaika” saattaisi olla haasteellinen kuten muutos aina on.
Ilmoita asiaton viesti
Entä onko tarvetta minkäänlaiselle muutokselle, vai onko hyvä näin?
Ilmoita asiaton viesti
Nykytilanne on kohtuullinen, panimoteollisuutta tukevia toimenpiteitä toki tarvitaan eli verotusta korjataan.
Ehkä viini kauppoihin, tätäkään en niin tarpeellisena pidä mutta sopisi kyllä.
Edit..
Niin ja anniskelupaikkojen verotusta vielä pienemmäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Okei, minusta viinimyynnin siirtely on enempikin kosmeettista näpräilyä. Alkojen aukioloihin kyllä voi varautua, ja viiniä voi myös säilöä kotonaan.
Oleellisempaa minusta olisi saada kulutus ”valvottuihin tiloihin”, ja se hoituisi tuolla verotusmuutoksella, minkä itsekit hyväksyisit.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, viinimyynti olisi lähinnä sävyero. Sellainen sopiva pikku muutos.
Ilmoita asiaton viesti
Harva muistaa, mutta kun Vanhasen ensimmäisen hallituksen aikaan laskettiin alkoholiveroa roimasti, oli perusteluissa mukana maininta, että kulutus tulee muutes lähivuosina nousemaan, mutta ajan myötä tasoittunee. Tuolloisesta taloudellisesta noususuhdanteesta huolimatta ei kuitenkaan maltettu odottaa edes kolmea vuotta, kun taas aloitettiin valmistelut alkoholiveron korotukseksi perusteena kasvanut kulutus ja sama litania haitoista yhteiskunnalle kuin nykyäänkin.
Jos tästä jotain opittiin niin se, että ns. paheiden moralisointi lienee helpoin mahdollinen tapa kerätä poliittisia irtopisteitä. Mahdolliset kustannukset ovat tässä sivuseikka, jos ne kerran kelpaavat veronkorotusten perusteeksi valtiontalouden ollessa ylijäämäinen. Pitkän tähtäimen hyötyjä ei ministeriöissä kovin vakavasti punnita, eikä varsinkaan poliitikoilla riitä kärsivällisyyttä ajaa yhteiskunnallisia muutoksia pitkällä tähtäimellä.
Moralisointia voisi suitsia se, että alkoholiasiat siirrettäisiin sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudesta maa- ja metsätalousministeriöön, jonne muutkin elintarvikkeita koskevat säädökset kuuluvat. Tämä voisi siirtää painopistettä pois haittojen minimoinnista hyötyjen maksimointiin, joka olisi terveempi tapa suhtautua asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä menolla matkustajatuonnin kasvu ”huolehtii” siitä, ettei hyötyjä pääse syntymään, mutta haitat jäävät edelleen hoidettavaksi.
Useimmiten poliittisen tahdon ”puuttuessa” kyse on siitä, että lyhyellä aikavälillä tilanne voi jopa hetkellisesti pahentua, ja hyödyt näkyvät vasta myöhemmin tulevaisuudessa, ja joku muu pääsee nauttimaan aiemmin tehdystä työstä.
Ilmoita asiaton viesti
Kieltolaki ei ole realistinen. Veronkorotukset satavat naapurimaiden ja rosvojen laariin.
Ainoa vaihtoehto on hyväksyä se ilmeinen tosiasia, että n. 10% alkoholinkäyttäjistä alkoholisoituu, ja yrittää huolehtia siitä, että tuo 10% saa sen avun ja turvan, minkä se tarvitsee, ja minkä tarjoaminen olisi yhteiskunnalle se pienimmän riesan tie.
Kun päihde- tai talouspolitiikasta tehdään moraalisia kysymyksiä, sensijaan, että mietittäisiin, mikä on oikeasti järkevää ja kustannustehokkainta, ollaan automaattisesti vaikeuksissa. Käy nimittäin helposti niin, että virheestä tehdään vieläkin suurempi. Lisää veronkorotusta, lisää omavastuuta, lisää moraalista ryhtiliikettä, lisää kyttäämistä rajoille. Lisää kieltoja, kovempia rangaistuksia.
Lisää Eurooppaa ja budjettileikkauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan edes yritän rikkoa näitä meidän ”tiedämme, että tämä on hiukka hassusti hoidettu, mutta näin tehdään” -käsityksiä.
Se pitää tehdä hieromalla naamaan niin järkiperusteisia argumentteja, ettei voida tehdä enää mitään muuta kuin vaieta ideat kuoliaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eri maissa kyseinen kulttuuri on erilainen, joten voisi toivoa, että po. kulttuurilla on myös muuntumismahdollisuuksia. Holhousvaltio alkaa pian olla tiensä päässä.
Sen sijaan kiintoisaa oli kodittomien ja suurkäyttäjien nostaminen esille blogissa. Koska elin nuoruuteni tämän ongelman lähellä ja vanhempani tekivät työtä kodittomien, vankien ja kaduntallaajien keskuudessa, olisin valmis tekemään suosituksen:
Kysykäämme niiltä, joilla on elävä kosketus itse ongelmiin. Heillä on paljon kokemusta, käytännön viisautta ja sydäntäkin kohdata ihmisiä, joilla on ns. äärimmäinen tilanne päällä. ”Niiltä” tarkoittaa myös ongelmiin ajautuneita ihmisiä eli asianosaisia.
He tuntevat myös lukuisia ns. selviytymistarinoita, joista he ovat voineet iloita ko. yksilöiden kanssa. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän kyllä argumenttina sen, että tuo on ”oma vika”, mutta emme me nyt jätä kadulle lojumaan lasketteluonnettomuudenkaan uhria, joka on katkaissut jalkansa – että parempi reippailla vain ihan itse sinne sairaalaan. Tai auto-onnettomuudessa oman huolimattomuusvirheen vuoksi päin puuta ajanutta kuljettajaa, joka menettää tajunsa rytinässä, että ”kyllä tuo tuosta sitten herättyään siirtää eksistenssissä ensiavun vastaanotolle”.
Haluammeko ”piilorangaista” – siis syrjiä – näitä, jotka ovat voineet sortua vain sen vuoksi, että joskus on elämältä tullut kerralla liian paljon kestettävää?
Syrjintää on ainakin perhanan vaikeaa lopettaa syrjimällä.
Ilmoita asiaton viesti
”Vuonna 2011 Coloradon yliopistossa tehdyn tutkimuksen [9] mukaan lääkekannabiksen myynnin salliminen vähensi oluen kulutusta viisi prosenttia (ja pienensi alkoholista johtuneiden liikenneonnettomuuksien määrää yhdeksällä prosentilla). Jos tuo viiden prosentin oluen käytön väheneminen korreloisi suoraan alkoholin haittavaikutuksiin, niin Suomessa
– Alkoholin vuodessa aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle (sisältäen myös välilliset kustannukset) pienenisivät arviolta 175 – 300 miljoonaa euroa
– Alkoholin aiheuttamien sairauksien tai tapaturmien hoito pienenisi yli 10 000 hoitopäivällä sairaaloissa
– Vuodessa noin 150 ihmistä ei kuolisi suoraan tai välillisesti alkoholin takia”
http://anylonen.wordpress.com/2014/05/18/kannabis-…
Ilmoita asiaton viesti
”- Alkoholin vuodessa aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle (sisältäen myös välilliset kustannukset) pienenisivät arviolta 175 – 300 miljoonaa euroa”
Ja tämä perustuu siihen Stetson-Harrison -menetelmällä kiskaistuun väitteeseen, jonka mukaan alkoholin haitat ovat 3,5-6 miljardia euroa vuodessa.
Jos nyt edes joku saisi tarjottua tuohon väitteeseen jonkun kunnollisen lähdeviitteen, josta voisi tarkistaa miten tuohon lukuun on päästy. HS:n nimetön pääkirjoitus ei ole sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
THL arvioi vuonna 2010 pelkästään suorien kustannusten osuudeksi 1,3 miljardia euroa.
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/1044…
Ilmoita asiaton viesti
Niin arvioi. Ja tuoreemmatkin luvut löytyvät kyllä päihdetilastollisesta vuosikirjasta. Mutta minäpä kysyinkin lähdettä noille 3,5-6 miljardin luvuille.
Sen verran voin vinkata, että minä tiedän kyllä mistä tarina on saanut alkunsa, ja kenen nimissä. Sitten kun selvität sen, voit vaikka kysellä onko ko. henkilö edelleen numeroidensa takana, vai olisiko jotain sittemmin muuttunut.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tällainen, mutta mielestäni olen lukenut tuoreempiakin tekstejä.
http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-elama/2013/10/0…
Ilmoita asiaton viesti
Juu, on tuokin osunut silmiin. En silti malta olla inttämättä, että tuossakin ainoa ”varma” luku on THL:n laskelma välittömistä haitoista. Välillisten haittojen osalta taas ongelma on, aivan kuten tuossa Taloussanomien jutussakin todetaan, että kukaan ei oikeasti pysty heittämään veikkauksia parempaa, kuinka paljon muut ongelmat, kuten vaikka sairauspoissaolot johtuvat alkoholista. Siltä pohjalta kuitenkin heitellään näitä erilaisia lukuja, joihin kummasti vaikuttaa se agenda, jolla kulloinenkin lukujen heittelijä on.
Ilmoita asiaton viesti
Arvioissa on aina omat riskinsä. Kuten tuossa Taloussanomienkin artikkelissa ajateltiin, ettei matkustajatuonti olisi ongelma, jos veroja korotetaan. Toisin on käynyt.
Välillisten kustannusten ongelma on kuitenkin se, että ne tiedetään nollasta poikkeaviksi. Kokonaiskulutus osataan jollain lailla arvioida, ja tuossakin laskettiin alemman yhtälön mukaan. Voisin toki tinkiä vielä hieman siitä alemmastakin arviosta, sillä siinähän suhteutettiin kadotettujen työtuntien määrä keskimääräiseen BKT-kasvuun per työtunti. Voi olla, että työtunnit katoavat alemmilta tuotantoluvuilta kuin keskimäärin.
Luvut antavat kuitenkin suuntaa antavat kustannukset. Pointti tuskin on saada niitä eurolleen kohdilleen.
En tiedä sitäkään, kerätäänkö terveyskeskuksissa ja sairaaloissa päihtymyksen vuoksi syntynyttä hoidon tarvetta. Tällaisen vähentäminen on kuitenkin kannattava asia. Jos Yhdysvalloissa on tilanne osapuilleen vertailukelpoinen niin täällä voitaisiin tehdä omat laskelmat näissäkin säästöissä.
Ihmisarvon palauttamisen hintaa ei voida edes määritellä. Minusta se on huomioitava.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko sinulla sitten esittää jotain oikeaa statistiikkaa aiheesta?
Ilmoita asiaton viesti
Tomi Solakivi; Tuossa yksi linkki jossa summat 3,5–6 miljardiin euroon vuodessa mainittu.
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Alkoholiha…
Ilmoita asiaton viesti
Sirpa, juuri tuohon kyseiseen pääkirjoitukseen viittasin ensimmäisessä kommentissani.
Ilmoita asiaton viesti