Järjen ääni voittamassa Euroopassa!
Financial Times uutisoi, että ns. bail-in on otettu käyttöön vaikeuksiin joutuneen itävaltalaispankin kanssa. Viimeksi olin varovaisen toiveikas siitä, että euroalueen velkakriisissä alettaisiin ottaa järkevämpi ote kokonaisuuteen, kun Kyproksen tukiohjelman yhteydessä maan velkataakkaa kohtuullistettiin. Kyynisempi minä tosin käski olla varovainen, sillä yleisestikin arveltiin, että syy Kyproksen velkasaneeraukseen johtui siitä, että tulilinjalla olivat enimmäkseen venäläiset oligarkit. Sitten, kun euromaat tai niiden yritykset ja kotitaloudet olisivat vastaanottamassa luottotappioita, mentäisiin taas velkavuoret säilyttävillä "perinteisillä tukipakettiohjelmilla".
Tiedossa on kaksi tärkeää asiaa:
- Euron käyttöönotto 1999 houkutteli holtittomaan luototukseen. Näin syntyi jäätävät määrät arveluttavia lainoja.
- Korkeat velkavuoret hidastavat talouden mahdollisuuksia kasvaa, koska kaikki päätyvät säästämään yhtä aikaa.
Miksi siis aiemmin toimittiin toisin? Yksi syy oli se, että paniikki tarttuu. Toinen on "markkinoiden luottamuksen" säilyminen. Molemmat syyt olen itsekin ollut teilaamassa naurettavina. Katsotaan nyt sitten, mitä on tapahtunut.
Paniikki siirtyi siksi, että europäättäjät eivät tienneet, mitä velkakriisille pitäisi tehdä. He eivät tienneet sitäkään, mihin poliittinen tahto riittää. Tämän venkoilun vuoksi sijoittajat myivät velkakirjansa, ja jotkut tahot vielä arvelivat ostavansa sijoittajien hylkimiä velkakirjoja roimalla alennuksella siinä toivossa, että julkiset tahot tulevat kuolettamaan ne pois täyteen hintaan. Nämä ovat korppikotkarahastoja, ja itse asiassa "euromaiden tukipaketeilla" on tuettu näitä puhtaita keinottelijoita ja opportunisteja. Minusta se on ollut väärin.
Sijoittajien luottamuksen mureneminen osoittautui täydeksi potaskaksi Kreikan velan kohdalla. Sitä velkaa leikattiin vitkuttelun jälkeen melko tuntuvasti. Mitä on tapahtunut? Kiinalaiset sijoittajat ostavat kaksin käsin Kreikan velkakirjoja. Toki he tietävät, ettei Kreikka ole nyt niin suuri riski, koska luottotukea antaneet euromaat eivät halua vastaanottaa korkotuloja, ja velkojen takaisinmaksuaikaa on siirretty hamaan tulevaisuuteen. Me jäämme nyt ilman korkotuloja – kiinalaiset sijoittajat eivät.
Näiden raskaiden virheiden jälkeen on ilahduttavaa havaita, että perussuomalaisten ehdottamaa velkajärjestelylinjaa uskalletaan kokeilla. Se "ei-populistien" linja ei ole johtanut mihinkään muuhun kuin ylivelkaantuneille kasaantuneella lisävelalla. Ei tämän pitäisi mitään ydinfysiikkaa olla.
Todettakoon vielä se ero Kyproksen ja itävaltalaispankin kohdalla, että itävaltalaispankin juniorilainoja leikattiin, kun Kyproksella niihin ei kajottu, koska niitä oli eurooppalaisten käsissä. Siellä mentiin talletuksiin käsiksi. Eli siinäkin osattiin tehdä selkeitä virheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikassa tuntuu olevan kultainen sääntö, että kun on tehty virhe, pitää odotella jonkin aikaa, että voidaan sössöttää, että ”nyt olosuhteet ovat muuttuneet, pahin on ohi ja voidaan toimia toisin”.
Silloin saadaan esitettyä, että aiemmat virheet olivat muka ihan järkeviä. Tätä poliittista / arvovaltasyistä tapahtuvaa viivettä en ole nähnyt nimetyn kirjallisuudessa. Ehkä sitä voisi kutsua virheenpeittoajaksi.
Ai niin, jostain syystä tuli fantsuttelijat mieleen: http://www.psyfitec.com/2014/06/k-is-for-kruger-du…
EDIT: varsinainen syyhän oli toki se, että ”lähitahojen” piti päästä purkamaan mätäpositionsa veronmaksajien piikkiin. Tämän ymmärtäminen oli liian vaikeaa mm. suomalaiselle poliittiselle johdolle, joka osti Lehman-argujmentin karvoineen päivineen. Tiedän – myös USA suositteli kovasti yhteisvastuullistamisia. USA:stahan kuului tuohon aikaan väitteitä, että ei heitin finanssijärjestelmällä ole omaa lehmää ojassa, mutta Timothy Geithnerin muistelmat paljastivat, että kakkaa puhuivat – lehmähän siellä ojassa oli, ja valtava olikin.
Saksa ja Ranska välttyivät pankkikriisiltä, UK ja USA saivat omien pankkikriisiensä kustannukset pienennettyä. Ja toivotalkoomiehet pestinsä. En pidä jatkonäkymiä kauhean hyvänä Stubbin johtaman Kokoomuksen valossa. Tämä aiempi moka Kokoomukselta menee häikäilemättömyyden tai ammattitaidottomuuden piikkiin. Mikä on ihan ymmärretävää, koska Lehmania huudellaan vieläkin Kruger-Dunning-leirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ikävä todeta, että suomalaisia uunotettiin oikein törkeimmän ja raskaimman kautta. Nyt sitten ihmetellään kädet levällään, että miksei talous kasvakaan. Ja kun on vielä hallusinaatiotilassa kuviteltu talouden kasvavan, ja sen varaan mitoitettu budjetit niin tämä ”täydellinen kädettäminen” on ollut melko lailla murheellista – ja henkisesti raskasta – aikaa seurata.
Ilmoita asiaton viesti
Niitä ”kunnianhimoisia tavoitteita” on aivan liikaa tehty puutteellisiin tai virheellisiin tietoihin perustuen pelkällä mutu-tuntumalla.
Pitäisiköhän tuon sitaateissa olevan lauseen käyttö jopa kieltää, ettei hölmöjä enää uunotettaisi enempää?
Ilmoita asiaton viesti
Jospa se johtuu siitä, että hallituksissa istuu ”Hands up, keep your hands in the air (and all the ladies in the audience: Scream!)” -sukupolvi kun joskus maailmanaikaan hallitukset muodostettiin ”multaa kynsien alla” -porukasta?
Ilmoita asiaton viesti
Kun tämä on nyt tehty, jään yhä epäileväisnä odottamaan, millainen se valitun järjen ääni tulee olemaan:
http://www.talouselama.fi/uutiset/juncker+valittii…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä tietää, että edes reipas juopottelu ei ole ongelma työnhaussa nykyisin.
Ilmoita asiaton viesti
Uh, luin perinteisen aamuväsyneen jumittavilla aivoillani tekstin uudelleen ja havaitsin, että paniikin syntymistä en selventänyt kunnolla.
Siis ensin vitkuteltiin, kun ei tiedetty mitä pitäisi tehdä – ja mihin poliittinen tahto riittää. Tämä venkoilu säikytti sijoittajat ja pistivät lappunsa alekoriin, josta opportunistit kaivoivat ne esille.
Muokkaanpa alkuperäistäkin tekstiä sitten. 🙂
Ilmoita asiaton viesti