Järjen ääni voittamassa Euroopassa!

Financial Times uutisoi, että ns. bail-in on otettu käyttöön vaikeuksiin joutuneen itävaltalaispankin kanssa. Viimeksi olin varovaisen toiveikas siitä, että euroalueen velkakriisissä alettaisiin ottaa järkevämpi ote kokonaisuuteen, kun Kyproksen tukiohjelman yhteydessä maan velkataakkaa kohtuullistettiin. Kyynisempi minä tosin käski olla varovainen, sillä yleisestikin arveltiin, että syy Kyproksen velkasaneeraukseen johtui siitä, että tulilinjalla olivat enimmäkseen venäläiset oligarkit. Sitten, kun euromaat tai niiden yritykset ja kotitaloudet olisivat vastaanottamassa luottotappioita, mentäisiin taas velkavuoret säilyttävillä "perinteisillä tukipakettiohjelmilla".

Tiedossa on kaksi tärkeää asiaa:

  1. Euron käyttöönotto 1999 houkutteli holtittomaan luototukseen. Näin syntyi jäätävät määrät arveluttavia lainoja.
  2. Korkeat velkavuoret hidastavat talouden mahdollisuuksia kasvaa, koska kaikki päätyvät säästämään yhtä aikaa.

Miksi siis aiemmin toimittiin toisin? Yksi syy oli se, että paniikki tarttuu. Toinen on "markkinoiden luottamuksen" säilyminen. Molemmat syyt olen itsekin ollut teilaamassa naurettavina. Katsotaan nyt sitten, mitä on tapahtunut.

Paniikki siirtyi siksi, että europäättäjät eivät tienneet, mitä velkakriisille pitäisi tehdä. He eivät tienneet sitäkään, mihin poliittinen tahto riittää. Tämän venkoilun vuoksi sijoittajat myivät velkakirjansa, ja jotkut tahot vielä arvelivat ostavansa sijoittajien hylkimiä velkakirjoja roimalla alennuksella siinä toivossa, että julkiset tahot tulevat kuolettamaan ne pois täyteen hintaan. Nämä ovat korppikotkarahastoja, ja itse asiassa "euromaiden tukipaketeilla" on tuettu näitä puhtaita keinottelijoita ja opportunisteja. Minusta se on ollut väärin.

Sijoittajien luottamuksen mureneminen osoittautui täydeksi potaskaksi Kreikan velan kohdalla. Sitä velkaa leikattiin vitkuttelun jälkeen melko tuntuvasti. Mitä on tapahtunut? Kiinalaiset sijoittajat ostavat kaksin käsin Kreikan velkakirjoja. Toki he tietävät, ettei Kreikka ole nyt niin suuri riski, koska luottotukea antaneet euromaat eivät halua vastaanottaa korkotuloja, ja velkojen takaisinmaksuaikaa on siirretty hamaan tulevaisuuteen. Me jäämme nyt ilman korkotuloja – kiinalaiset sijoittajat eivät.

Näiden raskaiden virheiden jälkeen on ilahduttavaa havaita, että perussuomalaisten ehdottamaa velkajärjestelylinjaa uskalletaan kokeilla. Se "ei-populistien" linja ei ole johtanut mihinkään muuhun kuin ylivelkaantuneille kasaantuneella lisävelalla. Ei tämän pitäisi mitään ydinfysiikkaa olla.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu