Ekonomistien turhaa sadattelua
Tulee hieman kaksijakoinen fiilis lukiessa Taloussanomien professoreilta ja ekonomisteilta koottua kahta uutista, joiden tehtävä on arvioida viennin merkitystä Suomen talouden alamäen pysäyttämiseen. Itkuvirsiluettelo on entuudestaankin tuttua: Suomen vienti on keskittynyt investointihyödykkeisiin, ja juuri nyt on menossa hiljaista aikaa globaalissa kysynnässä ja investoinnissa. Siksi meiltä on näillä yksityisillä firmoilla vaikeaa, VM:n kasvuennusteet ovat olleet ylioptimistisia, valtiomme velkaantuu odottaessaan käännettä parempaan jne. Täysin tuttua juttua.
Mutta korjaustoimenpiteissä vilahtaa tällaista termistöä, kuten "herran haltuun", ja että olemme "ajopuuna". Ja ellei vienti piristy niin huonosti käy.
Tässäkään ei ole mitään uutta. Suomella ei ole EKP:lle sidotun rahapolitiikan vuoksi tarjolla sopivaa ulospääsyä tästä kurimuksesta. Me voimme korkeintaan vain odottaa ja toivoa parasta. Toivottavasti toiveemme toteutuu ennen kuin velkatappi tulee vastaan.
Taloussanomat muistutti myös siitä, että vähittäiskauppa takeltelee Suomessa, ja pudotusta on vuositasolla 0,6 prosenttia. Sisämarkkinoiden apeista näkymistä kirjoitin aiemmassa avauksessani.
Uusi Suomi uutisoi maksuhäiriömerkintöjen kasvusta, ja ohittanemme tänä vuonna 90-luvun lamavuodet. Tuo 90-luvun kurimus on ollut otsikoissa myös muilta osin.
Tosiasioilla on jännä tapa voittaa kuitenkin lopulta. Olemme taas yhden päivän lähempänä tuota hetkeä.
Olen tässä yrittänyt aktiivisemmin kysellä euron kannattajilta keinoja miten yhteisvaluutassa kykenemme nostamaan Suomen talouden jaloilleen, mitään vastausta eivät edes yritä tarjota. Oma valuutta ei luonnollisesti ole avain onneen, mutta nykyisessä tilanteessa tämä edes mahdollistaa talouden korjaamisen.
Ilmoita asiaton viesti
Euron ainoaksi syyllisiä taloustilanteen olen aina kysynyt, onko euroina syy taloustilanteen?
Sillä jos meillä on itsellä hallinto sellainen, että se monen veroprosentin ylimääräisen jokapäiväinen. Sekä byrokratiaa, on luonut keinotekoisen lisä verotuksen joka ei näy tilastoissa. Niin olisiko ensin parempi hoitaa oma pesä ja sitten syyttää muita. Sillä voisiko olla euro vain indikaattori huonolle ja tehottomia hallinnolle?
Ilmoita asiaton viesti
Ei euro ole ainoa syyllinen Suomen talousongelmiin mutta tällä yhteisvaluutalla emme pysty korjaamaan ongelmaa eli vientiä ja laajemmin yksityisen sektorin piristymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tahtoa on, niin kaikki on mahdollista. Eli tarvitaan taas maalaisjärkeä ja roppakaupalla vaikeita päätöksiä. Sillä on naurettava valittaa kun paikat on housuissa, sillä pitää hyväksyä vallitseva tilanne ja sopeuduttava vallitsevaan tilaan. Sillä jos kenraali ei myönnä tosiasioita ja osaa minimoida riskejä, niin hän aina häviää jopa ensimmäisen taistelun.
Eli Suomessa tarvitaan päätöksiä siitä miten palvelut tuotetaan, sillä suurin osa julkisen puolen toimista voidaan yksityistää, joista terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut ovat ensimmäisiä. Meidän päättäjät vain on niin munaton, että eivät uskalla tällaista muutosta joka on luonnollinen tehdä.
Eli ne ketkä voimakkaimmin syyttävät euroa, niin he myös puolustavat kehittymätömyyttä yhteiskunnassa, eli toisaalta ovat pelkuri, joita voi rintamakarkureihin verrata.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ”yksityistäminen” ole sinällään avain onneen, koska sen voi sössiä ihan siinä kuin minkä muun tahansa valinnan.
Tämä teksti tulisi jokaisen lukea, siis ihan joka iikan:
http://www.hannuvisti.com/blog/files/c319e5c04c8a6…
Ilmoita asiaton viesti
Vistin viimeinen kappale tiivistää koko absurdian olemuksen: julksiriippuvuuden häntineen. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Jos katsomme miten kilpailutus tehdään julkisenpuolen miesvaltaisilla aloilla, niin ne ovat kaikki yksityiset ja eritelty omistajuus ja toiminta ( Tielaitoksen, Ilmailulaitos ja Ratahallinto), joista jokainen on vain ostaja ja valvoja rooleissa. Mutta kun menemme naisvaltasille aloille niin tällaista kehitystä ei ole tapahtunut, yleensä puolustus on kovin ontuva, jossa näiden alojen monimutkainen toteuttaminen on perusteena, mutta onko se näin? Sillä miksi ei voidaan erottaa kunnolla tuottaja ja palvelun hallitsija, jonka roolin voidaan helposti määritellä.
Eli jos meidän julkisen puolen kuluista tulee puolet sosiaalinen, opetus ja sosiaalipalvelut puolelta, niin jos näitä ei kehitetään vahvasti, niin näitä järjestelmiä puolustajien on turha syyttää jotain yhtä valuutta näistä ongelmista.
Linkissä jonka esille toit on hyvä kuvaus siitä mikä aiheuttaa kuluja, eli hohtava byrokratiaa, joka ei luota kehenkään. Eli meillä on byrokratia, joka luo byrokratiaa itseensä varten, josta maahanmuutto ja kehitysapu politiikka on hyvinä esimerkkeinä. Eli on helppo erotella yksittäisiä asioita, mutta ongelma on paljon syvemmällä, sillä koko rakennelma on mätä ja täysin antiikin aikainen.
Ilmoita asiaton viesti
Tupla poisto
Ilmoita asiaton viesti
Kaiketi varustamo Finnlinesin yt-neuvottelujen alkamisella tullee olemaan jokin vaikutus vientiin, vaikka sitä ei uutisoinnissa heti myönnetäkään. Varsinkin jos varustamon aluksia myydään pois kannattamattomana. No, vaikutusta ei sinällään varustamon irtisanomisilla voi olla kun ei ole mitä viedä. Toisaalta tulosta syntyy merikuljetukseen sillä kuuluisalla ensi vuoden alusta voimaan tulevalla rikkidirektiivillä, joka saatettiin ensimmäisenä koskemaan mm. Suomen vientiä meritse. Kiitos kuulunee tästä direktiivistä maamme Vihreälle-puolueelle. Eteläiset EU:n jäsenmaat kiittävät omalta osaltaan myöhäisempään ajankohtaan lykättyä voimaantuloa.
http://www.taloussanomat.fi/liikenne/2014/07/03/fi…
Kokonaisuutena maamme vientiteollisuutta arvioitaessa, niin synkältä näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon odotellaan että vanha talouden veturi USA taaskin vetää koko maailman talouden nousuun. Ja että se veturina olisi rapakon takana jo täydessä vauhdissa.
Tuo veturi on vain aika repaleisessa kunnossa. Alkuvuonna taantuva Suomikin päihittää melkein 5-kertaisella vauhdilla taantuvan USA:n lukemat.
SUOMI BKT 1-4/2014: laskua -0.6%
http://www.stat.fi/til/ntp/2014/01/ntp_2014_01_201…
Euroalue (EA-18) BKT 1-4/2014: nousua +0.9%
Koko EU (EA-28) BKT 1-4/2014: nousua +1.4%
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/…
USA BKT 1-4/2014: laskua -2.9%
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/06/2…
Vaikka Euroalueen tilastoissa on mukana supersuorittaja Saksa, niin siltikin ulkopuolinen EU-alue kasvaa Euroaluetta nopeammin. Yhteisvaluutta ei oikein nyt vaan jyrää.
Eurostat mielellään näyttää tuon Euroalueelta ulkona olevan 10 maan ryhmän vain niin että se on klimpattuna yhteen Euroalueen kanssa. Sitten koko lukema esitetään 28 maan yhteissummina.
En onnistunut saamaan Eurostatista ulos lukemia joilla voisi suoraan vertailla Euroalueen 18 maan ja sen ulkopuolella olevan 10 maan BKT-kasvulukemia alkuvuoden ajalta. Jos joku osaa klikkailla Eurostatia niin että tällainen lukema irtoaa, niin olisi mielenkiintoista nähdä.
Olisi joku koneellinen metodi seurailla sitä että milloin, minä vuonna ja minä neljäksentenä, Euroalue kääntää pelin edukseen. Demonstroi yhteisvaluutta-alueen ylivoimaisen talousvoiman ja suosituskyvyn. Ponkaisee muuta, sen ulkopuolista Euroopan vapaakauppa-aluetta merkittävästi suurempaan talouskasvuun.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli laskutoimitus tuli oikein suoritettua, niin keskiarvo noiden EA-10 jäsenmaan (EI-euromaat) kohdalla näyttäisi Q1/2014 nousua +2,2. Tosin kolmen maan (Ruotsi, Kroatia ja Tanska) kohdalla keskiarvoon on otettu Q1/2014:n puuttuessa Q4/2013 arvo.
Ja EA-10 Q2-Q4/2013-Q1/2014 nousua +6,5. Kuten edellä nuo kolme maata mukana Q4/2013 arvon mukaan.
Varaus laskutoimituksen oikeellisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Otitko millään lailla huomioon maiden BKT:iden kokoja? Pienen maan vaikka +10% nousu verrattuna suurmaa Britannian 2% BKT-nousuun antaisi keskiarvoksi 6% nousun, joka ei olisi koin relevantti lukema.
En tosin tiedä miten Eurostat myöskään ottaa nämä huomioon. Luultavasti ottaa, mutta ei ole tietoa miten monimutkaiset kaavat kaikkiaan on takana.
Ilmoita asiaton viesti
En sen kummemmin ottanut mitään BKT-lukuja erikseen huomioon vain taulukossa olevat maiden luvut. Nehän on jo laskettu kunkin maan BKT:stä. Olen laskenut vain suoraan taulukon luvuista keskiarvon noiden 10 maan osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tällainen painottamaton keskiarvo sitten kuvastelee?
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottaisin, että koettaisit saada näihin talousbloggauksiisi jotain positiivistakin. Mauno Koivisto sai aikanaan suosiota talouspessimismillään, mutta tuolloin taustalla oli kova talouskasvu 1980-luvulla, joten kaikkin kuitenkin kokivat, että periaatteessa hyvinhän tässä tulee käymään.
Jos jatkuvasti saarnaa vain lamaa ja kurjuutta, niin eipä se pitemmän päälle lukijoita kiinnosta.
Voisit joskus blogata siitä, että jotkut odottavat, että kunhan tämä lama tästä selvitetään, niin talous voisi kasvaa globaalisti kovaa vauhtia parikymmentä vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä talous todennäköisesti kasvaakin sitten, kun tämä lama todellakin selvitetään. Nyt on aktiivisesti pyöritetty peukaloita kuusi vuotta.
Odotan kyllä innolla sitä hetkeä, että ryhdytään toimeen.
Mutta voimmeko selvittää tai ratkoa kriisiä, jos ainoat työkalumme on ”herran haltuun” ja ”ajopuuna ajelehtiminen”?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomessa tehdään muutakin kun pyöritetään peukaloita. Jälkikasvustani yksi asuu ja työskeentelee hankintajohtajana Kiinassa ja toinenkin siellä käväisi työn merkeissä viime vikolla, molemmat suomalaisen suuryriyksen palveluksessa, siellä, kuten monissa muissakin yrityksessä tehdään hartiavoimin työtä jotta sitä talouskasvua aikaan saataisin.
Ilmoita asiaton viesti
Arto hyvä, nämä ongelmamme ovat kuitenkin pieniä iloisia pilkahduksia (joista mainitsit) lukuunottamatta melko kiistattomat. Ei meidän valtio velkaantuisi, jos todella kaikki olisi kuten pitäisi. Ei meidän verotaakkamme olisi näin hemmetin suuri, jos kaikki olisi kunnossa.
Ihan hienoa, että joku tekee jotain muuta kuin pyörittää peukaloitaan. Mutta se ei valitettavasti riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys!
Kannatat siis suunnitelmataloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä varten tarvitaan lamoja?
Ilmoita asiaton viesti
Blogin viimeinen kappale oli mitä rohkaisevin viesti.
Ajatus siitä, että tosiasiat ovat lopulta tulevan nousun pohjana on sentään paljon kannustavampi kuin kaikki ne ennusteet, jotka ovat tähän mennessä osoittautuneet vain toiveajatteluksi, etten sanoisi unelmahötöksi. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni perussuomalaiset eivät aja euroeroa :(. Tosin Suomea ei oma valuutta pelasta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten määrittelet ”pelastumisen”?
Ilmoita asiaton viesti
Tätä ei varmaan voi jankata liikaa. US blogeissakin ole tehnyt sitä jo viisi vuotta.
Suomen julkinen sektori on liian paksu. Olemme eläneet yli varojemme.
Vielä viisi vuotta sitten olisi riittänyt valtion menojen tiputtaminen silloin viiden vuoden takaiseen tasoonsa ja vastaavalla summalla pienennetty yrittämiseen liittyvää kuormitusta (verot, sivukulut). Nykyinen katastrofi olisi vältetty ja hyvinvointivaltio säilytetty.
Sensijaan talouspäätösten suhteen on hehkutuksista huolimatta de-facto poljettu paikoillaan. Mutta lakien ja säädöksien voimin sekä joillain muilla keinoin yrittämistä on aina vain rasitettu enemmän. EU ja vihreys ovat tässä pääkonnia.
Suomi tulee sitten näköjään menemään oikein kunnolla pohjien kautta. Pakon edessä ja jokin Kreikan kaltainen tie on edessämme.
Uudistukset, kuten on tullut hoettua jo viisi tai seitsemän vuotta, olisi tullut aloittaa Matti Vanhanen Ii-hallituksen aikana. Sitten luikki mokoma karkuun ja Kiviniemi I oli vaalien odotteluhallitus. Katainen I taas oli henkilökohtaisesta ja Kokoomuksen ambitoista lväkisin kasattu hallitus, josta jo ennalta tiedettiin ettei kykene kuin kädet ristissä odottamaan ja toivomaan parempaa tulevaisuutta. Sateenkaarihallitus oli aivan järjetön ratkaisu tilanteessa, jossa olisi pitänyt tehdä kovia ratkaisuja mutta jossa kaikki, jos kukaan, oli niihin valmis. Ja Kataisen pötkittyä Vanhasen tavoin pakoon meillä on nyt sitten taas kerran Stubbin vaalien odotteluhallitus. Suomi on mennyt oikeastaan sitä,pahinta mahdollista tietä, mitä silloin jo viisi tai seitsemän vuotta sitten aloin povaamaan. Eikä valoa näy tunnelin päässä.
Ennen muinoin tavattiin sanoa, että Suomella on hyvä herraonni. Minusta meillä on viimeiset kymmenen vuotta, Vanhanen I:stä lähtien, ollut poikkeuksellisen huono herraonni.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti onkin, mutta ongelmamme on aiheutunut enempikin siitä, että yksityinen sektori on kutistunut. Se vaikuttaa silloin niin, että suhteellisesti julkinen sektori olisi kasvanut.
Jos aiot ehdottaa, että saksitaan nyt, niin se johtaisi vain massatyöttömyyteen. Tällä tavoin sitä on muissakin euromaissa lähdetty vääntämään. Eivät ne velkaisuusluvut ole kuitenkaan parantuneet, eikä velanotto vähentynyt. Eivät, koska verotulot kutistuvat siinä samalla, ja sisämarkkinoilla tulee entistä ahtaampaa.
Uudistuksia politiikot eivät tee mielellään laskukauden aikana. Heistä tulee poliittisia ruumiita. Nousukauden aikana tällaista voidaankin tehdä.
Katsoo asiaa oikeastaan mistä kulmasta tahansa niin kaikista parhainta Suomelle olisi aloittaa se talouskasvu nyt, tehdä silloin korjauksia, leikata rönsyjä – ja julkiselta puolelta vapautetut otettaisiin kirkuen yksityiselle puolelle töihin.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se noinkin. Suomella on päällä samaan aikaan sekä rakenteellinen, että suhdanneluonteinen lama. Sinä ehdotat rakenteiden korjaamista vatsa, kun suhdannelama hellittää. Sinänsä ihan järkevää. Ongelma tässä ajattelussa vain ovat me ja päättäjämme.
Jos rakenteita olisi lähdetty Päivittämään kymmenen vuotta sitten, emme olisi näin kurjassa jamassa. Jos rakenteita olisi lähdetten Korjaamaan Vapaaehtoisesti, emme olisi näin kurjassa jamassa. Jos rakenteita lähdettäisiin puoli pakon edessä Korjaamaan Nyt, olisi tilanteemme viiden vuoden kuluttua valoisampi. Näillä näkymin rakenteita lähdetään Äärimmäisen Pakon edessä Korjaamaan vasta viiden vuoden kuluttua.
Miksi näin ? Koskaan ei ole hyvä ja oikea hetki. Poliitikko tarvitse nyky-Suomessa verta-hikeä-kyyneleitä viestin sijaan jakovaraa, vähemmistöt, ihkuu ja tuloerojen tasaaminen kultakorvapuhetta. Idiootit suomalaiset saamme, mitä ansaitsemme. Jatka vain sinäkin samalla linjalla, vaikkakin sitten näennäisrationaalisesti ”rakenteiden korjaaminen suhdannelamassa tuo vain lisää työttömyyttä – syventää lamaa” näennäissyyhyn vedoten.
Suomi nostetaan lamasta vain ja ainoastaan yrtittämisen kustannuksia ja velvoitteita reippaasti laskemalla. Tämä tarkoittaa kipeitä leikkauksia myös julkiselle sektorille, vaikkakin sitten hetkellisesti lamaa syventäen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä politiikkojemme yleisestä tahtotilasta.
Siitä huolimatta me emme pääse eteenpäin ajattelemalla, että olisi kymmenen vuotta sitten pitänyt tehdä niin taikka näin. Tilanne on nyt mikä se on, eikä tässä ole niitä vaihtoehtoja kovin montaa.
Kuten itsekin totesit, viisi vuotta on ollut minullekin pitkä aika. Mutta lohduttavaa tässä on se, että joka ainoa aamu olemme yhden päivän lähempänä ratkaisua.
Olet mielestäni oikeassa siinäkin, että yrittäjyyden rattailla soisi olevan vähemmän kapuloita pinnojen välissä. Ja että tällaiset ratkaisut todennäköisesti toisivat hetkellistä rytinää, ja mahdollisesti hedelmiä sitten myöhemmin.
Mutta kysy nyt itseltäsi aivan rehellisesti: moniko politiikko olisi valmis ”uhraamaan” oman uransa lyhyen ajan huonoilla seuraamuksilla, ja että ne hyvät seuraamukset tulisivat sitten hänen jälkeensä valittujen politiikkojen eteen kuin illallinen tälle Manulle?
Ilmoita asiaton viesti
Päätös: En enää koskaan kommentoi mitään iPadilla. Sekä tässä että muiden puheenvuorojen kommenteissa näyttäisi nyt jälkikäteen luettuna olevan ihan liikaa typoja. Hävettää.
”
Mutta kysy nyt itseltäsi aivan rehellisesti: moniko politiikko olisi valmis ”uhraamaan” oman uransa lyhyen ajan huonoilla seuraamuksilla, ja että ne hyvät seuraamukset tulisivat sitten hänen jälkeensä valittujen politiikkojen eteen kuin illallinen tälle Manulle?
”
Siinäpä se ongelma onkin. Siksi tuohon kommenttiini laitoin, ettei vika ole pelkästään poliitikkojen vaan myös meidän tavisten. Ja siinä osasyy, miksi median idiootit toimittajat ovat saaneet kuulla kunniansa. Uuden Suomenkin toimituksen mielestä vaikkapa viisi vuotta sitten homot ja vähemmistöt olivat tähdellisempiä keskusteltavia asioita, kuin Suomen silloin talouspolitiikka. Ei mennyt Huuskollekaan, entiselle taloustoimittajalle, sitten millään Ajoissa perille, mihin Suomessa tulisi huomio kääntää. Ja tämä ei ole mitään vähemmistöja tai seksuaalisia vähemmistöjä vastaan, vaan pelkästään kritiikkiä siihen missä Suomen yhteiskunnan huomio ja asioiden korjaamisen painopiste olisi tullut olla jo vuosia sitten. Ja siinäkin siis kritiikki median idiootteja (pää)toimittajia ja toimituksia vastaan, ei niinkään yksittäisiä toimittajia tai vähemmistöön kuuluvia omaa asiaansa ajavia ihmisiä kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
”… Mutta lohduttavaa tässä on se, että joka ainoa aamu olemme yhden päivän lähempänä ratkaisua….”
Positiivinen asenne -> Siis lasi onkin puolitäysi eikä puolityhjä ja mikäli lasi olisi 1/3 täysi niin sekin on hyvä, koska ratkaisut lähestyvät tuota pikaa. Ehkä Stubb:in valinta on siis hyvä tästä näkökulmasta.
Poliittinen sporttinen pepsodent sopii tilanteeseen kuin hajuvesi lihapulliin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuusi vuotta pyöritetty peukaloita”. Julkisen sektorin taspainottomuus juontaa 2000-luvun alkupuolella, sitä ei ole halutttu tunnistaa eikä tunnustaa. On jatkettu vain usko, toivo mentaliteetilla, aikaa olisi ollut toimenpiteisiin ja malleja myös.
Ilmoita asiaton viesti
Julkinen puoli on kyllä liian raskas kun yksityinen puoli on sakannut ja vienti laskee kuin lehmän häntä, mutta nykytilanteessa säästöt julkisen puolen irtisanomisen kautta on vaikeaa koska työpaikkoja yksityisellä puolella ei ole joten työttömyys vain lisääntyisi merkittävästi. Vaikea dilemma ja itse näen että ainoa keino olisi oma valuutta ja devalvaatio joka piristäisi vientiä ja samalla koko talouttamme.
Ilmoita asiaton viesti
Miten se julkinen puoli on niin paisunut,vaikka viime vuosina on rajusti yksityistetty julkiset toiminnat? Tuottoisatkin yritykset on myyty.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen talous on supistunut vuosikausia. Kun yksityissektori kurjistuu, niin julkisen talouden osuus ( tai merkitys) kasvaa. Eli kyse on siis kurjistumisesta. Elintason laskusta. Suomalaisista on tulossa Euroopan eräs köyhimmistä kansoista. Sitä ei moni vielä tajua..
Ilmoita asiaton viesti
Ei ainakaan kaupoissa huomaa mitään ”elintason” laskua ainakaan tavaravalikoiman määrässä, pikemminkin päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Pakkaus on pienentynyt, pakkaus tehty halvemmasta materiaalista, ”luksustuotteista” yritetään törkeää ylihintaa vähäisen menekin takia, kauppa irtisanonut väkeään, yhä huonolaatuisempaa tavaraa myynnissä jne. Tämmöistäkin on ollut havaittavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Mutta ”elintasoa” ei mitatakaan laadulla.
Tuotteiden laadun heikkeneminen johtuu olennaisesti voiton maksimointipyrkimyksestä ja siihenhän taloudellinen kasvu perustuu.
Seurauksena mm. työttömyyden lisääntyminen ja taantuma.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä kaupoissa asian huomaa mm. sulkemisina ja henkilöstön vähentämisenä sekä Anttilassa, mutta myös mm. Stockmannilla, jota on pidetty ns. hintavana kauppana.
Toisaalta väen laskenut ostovoima näkyy kirppareilla, mikä ei välttämättä heidän kannaltaan merkitse muuta kuin havempaa hintatasoa ja hyviä käytettyjä vermeitä. Siihen ”elintason laskuun” on jo moni tottunut, mutta verottaja tai julkinen hallinto ei ole veläkään osannut sopeutua sen seurauksiin: oma osuus ei ole supistunut vastaavasti eikä verotuloja olekaan enää saatavissa vain veronappia painamalla.
Nyt myydään mm. valtion omistuksia ja omaisuutta. ;D
Ilmoita asiaton viesti
Metsähallitus on jo pitkään myynyt metsiä ja rantoja pieninä palasina.
Timantit annetaan kai muille ilmaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä onkaan vastakohta julkisen puolen vallanneelle yksityisyydelle? No tämä entisaikojen talkootyö.
Talkootyössä osallistujat eivät mitoittaneet työtään tuntihinnan vaan toistensa tuntemisen ja tekemisen tärkeyden, viihtymisen ja osanoton tärkeyden tuntien. Talo valmistui ja siirryttiin seuraavaan talkookohteeseen.
Yksityisyys osaa hinnoitella. Minimiveloitus on tunti vaikka työtä ei oltaisi aloitettukaan. Joka askel on hinnoiteltu, jokainen työväline, -vaihe ja henkilö on hinnoiteltu. Kallis talo valmistuu, mutta ei ajallaan vaan lisätyötuntien ja -vaiheiden jälkeen ja mitä todennäköisimmin valmiiksi homeisena.
Kummalla tavalla syntyy arvoa, arvonantoa ja yhteisöllisyyttä sekä sitä kuuluisaa vastuunkantoa?
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo, Suomen julkisen sektorin ongelmista on turha syyttää yksityisen sektorin lamaa, jos ja oikeastaan kun julkisen sektorin koko on mitoitettu yksityisen sektorin harvoin nähtävien kultaisten vuosien huippujen mukaisesti.
Vasemmistopelleressukat eivät vieläkään ymmärrä, ettei mitään nk ”jakoavaraa” edes hyvinä vuosina ollut ja sen nk ”jakovaran” kulutukseen heittämisen ”velkaa” maksetaan tällä hetkellä korkoineen.
Voipi olla, ett 50-vuoden kuluttua taloushistorioitsijat näkevät Nokian (Nokian vetämän eleketroniikkasektorin) olleen Suomelle loppujen lopuksi aikamoinen kirous. Sen minkä sektorin välittömänä hyvänä kymmenen vuoden ajan toi, sen suomalaisten ylipursunut ylimielisyys ja ”kyllä meillä on varaa” henkisyys monin verroin vei. ”Kyllä meillä on varaa”-henkisyys koskee niin kotimaista ja ulkomaista maailmanparannusasennetta, kuin kaiken maailman taloudelle erittäin vahingollista näennäisvihreää piipertelyä.
Ilmoita asiaton viesti
”Jarmo, Suomen julkisen sektorin ongelmista on turha syyttää yksityisen sektorin lamaa”
Mistä julkisen puolen ongelmista? Ongelma on että julkinen puoli elää velaksi koska tuottoa tekevä yksityinen puoli on lamassa. Hallitus tuhlaa verorahoja kaikkeen tarpeettomaankin eikä edes yritä saada yksityistä puolta virkistymään, oikeastaan päinvastoin turhaa sääntelyä tehdään EU-vetoisesti ja omiakin. Vienti piristyy heti kun valuutta devalvoidaan sopivalle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Voit olla Nokian arvioissa aivan oikeassa. Se on totta, että nopeasti sitä kakkua ollaan jakamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä se semmoinen ”jakovara” on ja mitä ei ole varaa jakaa?
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisillä velkataakoilla ei taitaisi vaan löytyä markalle pohjaa. Stubbin 5 miljoonan markan asuntolaina ei taitaisi kestää 20% korkoa ja Suomen pankin valuuttavarat eivät riittäisi markan tukiostoihin. Saisiko markkasuomi lainaa markkinoilta ilman EKP:n takausta. Halpa eurolaina loi harhakuvitelman talouskasvusta ja arvonnousut eivät perustuneetkaan talouskasvuun vaan setelirahoituksen heikentämään rahaan.
Suomen talous on vakavassa kriisissä tyhjän päällä seilannut vuosikaudet ja mitä tekee politiikot. Demokratia on tullut tiensä päähän. Kukaan ei ole vastuussa. Stubbin valinta maan pääministeriksi kertoo Suomen tilasta.
Tik tak tik tak kello käy armottomasti. Eläkevarat ovat jo kirjanpidossa velkojen takuina. Silloin se on fakta.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi olisi 20 prosentin korko? Miksei Suomi saisi lainaa, onhan maallamme varsin kuuliainen maine maailmalla?
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisilla on velkaa 1800 miljardia markoiksi muunnettuna. Ja supistuva kansantalous.
Ilmoita asiaton viesti
Maailman yhteenlasketut velat ovat n. kymmenkertaiset varoihin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tätä asiaa pohtinut pitkään ja ainoa toteutettava vaihtoehto eurolle olisi rupla ja EKP:n takuut Moskovan takuisiin Suomen velanmaksukyvylle. Se ei taida olla vaihtoehto. Suomen pitäisi alkaa niihin talousuudistuksiin siis kiireesti. Ihmeen odottelu ei kannata. Nyt odotellaan helteitä, sitten uusia vaaleja, sitten uutta hallitusta, joka sitten pyörtää kaiken tehdyn työn ja taas odotellaan…
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö jonkun olla vastuussa kapitalistisen talousjärjestelmän toimivuudesta?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä sen selvittämistä varten varten tarvitaan oma virastonsa avustajalaumoineen?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se jo nähty.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ainoat kapitalistit ovat tytäryhtiöitä täällä pitävät tai veroparatiisien kautta sijoittavat. Edes valtiokapitalismi ei voi hyvin. Loput ovat valtion renkejä ja piikoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään valtiokapitalismi voi hyvin kuin parhaimmat lypsylehmät pannaan lihoiksi.
Mehän eläämme globaalisessa taloudessa ja tänne toivotellaan tervetulleeiksi kaikki kansallisomaisuutemme ryöstäjätkin.
Suomi ollaan kova vauhtia muuttamassa ns. kehitysmaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tästäkin keskustelusta huomaa ettei euron kannattajilla itsellään ole esittää mitään keinoa talouden korjaamiseksi, kunhan toteavat että jotain pitäisi tehdä ja euro on hyvä valuutta. Olisin kuitenkin edelleen kiinnostunut lukemaan mitä me euron kanssa voisimme tehdä talouden kohentamiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Keinoja olisi vaan kansa ei halua niitä. Mitään kivaa kikkakolmosta ei löydy vaan raakoja ratkaisuita. Eurosta luopuminen ei ole realistista ennenkuin talous on ylijäämäinen ja velkaa lyhennetään. Siksi siitä keskusteleminen on aika hedelmätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
”Eurosta luopuminen ei ole realistista ennenkuin talous on ylijäämäinen ja velkaa lyhennetään. Siksi siitä keskusteleminen on aika hedelmätöntä.”
Sulla on jutut kuin hevosmiehellä, keskustele nyt sitten miten eurolla luodaan talouskasvua Suomessa ja maksetaan velat? Yhteisvaluutan fantsuttelijat ovat kaikki samanlaisia, mitään keinoja talousongelmien korjaamiseksi he eivät tiedä mutta vannovat euron nimeen ja pelottelevat perusteettomasti oman valuutan turmiollisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Päättäjinä” on aina läpipolitisoituneita ihmisiä, jotka kuvaavasti kutsuvat valintansa jälkeistä TYÖAIKAA vaalikaudeksi.
Uudelleenvalinnan varmistelu estää takuuvarmasti tarvittavat julkissektorin leikkaukset, koska potentiaalista äänestäjämassaa ei haluta ärsyttää. Puhutaan vaan ympäripyöreitä latteuksia talkoista ja vastuista.
Tämä koskee niin persuja, kokoomusta kuin muitakin kommareita.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentin #49 lopussa kävin tätä puolta asiasta läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Maksuhäiriömerkintöjä näyttää tulevan nyt noin 5000 kpl per kk.
Se kertoo jotain yritysten tilasta ja kansalaisten ostovoimasta.
Luulenpa, että viime lama oli ”lasten leikkiä” tähän verrattuna mitä nyt on tulossa.
Ekonomistit vaahtoo edelleen kun ei vienti vedä ja samaan aikaan kansalaiset häädetään kodeistaan.
Viimeksi tuhottiin kokonainen yrittäjäsukupolvi.
Ilmeisesti sama tehdään taas…eikä herroilla tunnu missään…pääasia että ”euro on ikuinen”
Ilmoita asiaton viesti
Uutisten mukaan Kokoomus saa eduskuntaan uuden varaedustajan, ”sadattelevan ekonomistin” eli Elina Lepomäen.
Sillä voi olla suuri vaikutus eduskuntaryhmän talousajatteluun – siis noin ylioptimistisesti ajatellen. Ainakin asiantuntemuksen taso nousee huimasti. Pitänee onnitella puoluetta ja Lepomäkeä. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on totta, Lepomäki nostaa koko eduskunnan asiantuntemusta huomattavasti. Puoluekurinperkele se vaan latistaa asiantuntevan ammattilaisen sinne torien vaalitelttojen höpöttäjien tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs asia joka pistää silmään on, että Eu-alueen vaikeuksiin ”syyllisiä” etsitään milloin Eu-komissiosta, parlamentista, EKP:a ja eri maiden hallituksista. Itse esittäisin kysymyksen ”mikä on taittanut euroopan selkärangan, ennen niin vahvan teollisuuden” Kiina, Etelä-korea, Taiwan ja näitä ennen Japani, sekä muut kehittyvät taloudet ovat ajanneet eurooppalaiset, ennen niin vahvat teollisuusmaat nurkkaan. Näkisin, että isossa mittakaavassa Eurooppalaisia maita vaivaa sama ongelma mikä vaivasi suomalaista Nokiaa, hyvän olon tunne, luulo omasta erinomaisuudesta, ymmärtämättä, että muuallakin osataan. Onko Euroopalla tulevaisuutta, totta kai, kunhan ymmärretään käyttää niitä vahvuuksi mitä Euroopassa on, ennen kaikkea korkea koulutustaso, vakaat olot ja paljon muuta. Euroopalla ei ole varaa hajanukseen, sillä silloin, jalkapallotermiä käytten, tehdään oma maali. Ajatus, että palaisimme Suomessa omaan valuttaan, vaikka kelluvaan joka devalvoituisi, auttaa ehkä lyhyessä ”juoksussa” mutta pitkän päälle se on turmiollinen, ei mikään yrityskään, joka myy tuotteitaan ale-hintaan, jopa tappiolla, pitkän päälle menesty ja sitähän devalvointi viime kädessä on
Ilmoita asiaton viesti
Nämä jorinat on kuultu jo kyllästymiseen asti, kohta kuusi vuotta on tätä yhtenäisyyttä ja nousua nurkan takana odotettu, olisiko teillä fantsuttelijoilla joku konkreettinen toimi, jolla te nyt näitä rakenteita alatte korjaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Fagerström, ainoat asiat joita ”fantsutan” on Turun Inter, Elvis, ja kesäpaikkani iso-isäni rakentamaa satavuotista savusaunaa jota juuri lämmittelen.
Ilmoita asiaton viesti
Miksemme sitten ottaisi käyttöön Yhdysvaltain dollaria? Olisi vielä suurempi, ja toisi siten vielä enemmän turvaa – ja vähemmän ”hajautusta”?
Euroopan vahvuus on nimenomaan sen moninaisuus, eri kulttuurit, elinkeinorakenteet, keskinäinen kilpailu jne.
Samaan muottiin pusertamalla tämä paikka taantuu. Ja niinhän se on jo taantunutkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Eurooppa sinänsä ole taantunut, mutta kun ”pelikentille” on tullut uusia pelaajia, kuten juuri nuo mainitsemani Aasian maat, jotka ottavat osansa maailmantaloudesta. Vaikka Euroopan maat tiivistäisivät yhteistyötä ei se suinkaan tarkoita, että moninaisuus saati kultturi mihinkään katoaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppalehti tänään.
”Christophe de Margerie kommentoi lauantaina ranskalaisten päättäjien lausuntoja siitä, että EU:n pitäisi lisätä euron käyttöä esimerkiksi öljyn kansainvälisessä kaupassa.
”Ei ole realistista toimia ilman dollaria, mutta olisi hyvä, jos euroa käytettäisiin enemmän. Ei ole mitään syytä, miksi öljystä pitäisi maksaa dollareissa”, de Margerie sanoi toimittajille.
Hänen mielestään se, että öljyhinnat noteerataan dollareissa ei tarkoita, että itse maksun pitäisi tapahtua samassa valuutassa.
Torstaina Ranskan valtionvarainministeri Michel Sapin sanoi aiemmin tällä viikolla, että euroalueen valtiovarainministerit keskustelevat kuukausikokouksessaan maanantaina siitä, miten kasvattaa euron käyttöä maailmankaupassa.”
Mielestäni EURO on vahvistanut viimeisen vuoden aikana asemaansa maailmankaupassa ja Venäjän kriisi voi nostaa sitä edelleen. Ehkäpä edessä on tilanne, että useammat maat haluavat jatkossa kiinnittää valuuttansa euroon. Dollariin sidottuja maita/tai valuuttoja taitaa olla yli 50?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän näitä kytköksiä toki on. Vielä hienompaa näille on se, että ne voivat myös irroittaa kytköksen silloin, kun se ei ole enää kansantaloudelle mielekästä.
Mutta tosiaan, melko liuta banaanivaltoja on kytkenyt valuuttansa dollariin. Meidän banaanivaltio on kytkenyt valuuttansa Saksan valuuttaan.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on turvallinen kytkentä, vaikka kyllä ne rakenneuudistukset pitää tehdä joka tapauksessa itse. Valuutta on tässä kinkerissä pieni tekijä. Tanska on pelannut muutokset hyvin; ei ole eurokytkentä haitannut. Kehitys on nopeampaa kuin Ruotsissa ja Norjassa. Kyllä tässä Henri hyvin käy. Me yrittäjät hoidetaan homma kotiin. Juo rauhassa kahvia.
Ilmoita asiaton viesti
On varmasti ”turvallinen”. Teksti kahden vuoden takaa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän sinne Prokrusteen vuoteeseen pääsi melkein kuka ohikulkija vain, mutta olo siinä ei mukavaa ollut.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Prokrustes
EU:ssa, euroalueella ja Suomessa taidetaan pelätä Theseusta, josta on tehty oopperoitakin… Ketähän se riemastuttaisi ja mitä siitä seuraisi EU:ssa, jos Saksa pakotettasiin Prokrusteen vuoteeseen? 😀
http://www.medici.tv/#!/lully-theseus
Ilmoita asiaton viesti
Mikä vahvuus keskinäinen kilpailu muka on? eihän se edes lisää sitä joidenkin kaipaama kilpailukykyä.
Ilmoita asiaton viesti
Keskinäinen kilpailu pitää huolen siitä, että kuluttajille hinnat puristetaan alas, ja tuotteet kehittyvät kuluttajille haluamaan suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuotteita ei kehitetä kuluttajien toiveiden mukaan. Harva haluaa että laite hajoaa heti takuuajan umpeuduttua.
Jossain tilanteissa kilpaillan hintoja alentamalla, kuten esim Valion tuomio osoittaa. Yleinen trendi on kuitenkin että kilpailu nosttaa mainoskuluja ja hävikkiä ym. jota lasketaan hintoihin.
Varsin usein kilpaillaan laadusta tinkimällä. Sen huomaa jokapäiväisessä ruuassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ruuan laadun tinkiminen on kuluttajatottumuksia vastaava. Ei markettien hyllyillä olisi ainoatakaan pussia kanannahkapullia (”eineslihapullia”), jos kuluttajat eivät niitä ostaisi.
Niitä saatetaan ehkä ostaa siksi, että ne ovat huokeita. Voimme kuitenkin pohtia ostovoiman tarjoamia mahdollisuuksia, kuluttajien priorisointia ja markkinoinnin merkitystä.
Jos takuuajat huolestuttavat, niin sitten ostaa sellaisen tuotteen, jossa takuuaika on pitkä.
P.S. Olen samaa mieltä siitä, että joidenkin tuotteiden hinnat ovat koholla ylenpalttisen markkinoinnin vuoksi. Ajattele nyt vaikkapa tuota ruokaa. Kävisikö suomalaisille niin hassusti, että unohtaisivat kokonaan ostaa ruokaa, jos sitä ei mainostettaisi?
Ilmoita asiaton viesti