Ekonomistien turhaa sadattelua

Tulee hieman kaksijakoinen fiilis lukiessa Taloussanomien professoreilta ja ekonomisteilta koottua kahta uutista, joiden tehtävä on arvioida viennin merkitystä Suomen talouden alamäen pysäyttämiseen. Itkuvirsiluettelo on entuudestaankin tuttua: Suomen vienti on keskittynyt investointihyödykkeisiin, ja juuri nyt on menossa hiljaista aikaa globaalissa kysynnässä ja investoinnissa. Siksi meiltä on näillä yksityisillä firmoilla vaikeaa, VM:n kasvuennusteet ovat olleet ylioptimistisia, valtiomme velkaantuu odottaessaan käännettä parempaan jne. Täysin tuttua juttua.

Mutta korjaustoimenpiteissä vilahtaa tällaista termistöä, kuten "herran haltuun", ja että olemme "ajopuuna". Ja ellei vienti piristy niin huonosti käy.

Tässäkään ei ole mitään uutta. Suomella ei ole EKP:lle sidotun rahapolitiikan vuoksi tarjolla sopivaa ulospääsyä tästä kurimuksesta. Me voimme korkeintaan vain odottaa ja toivoa parasta. Toivottavasti toiveemme toteutuu ennen kuin velkatappi tulee vastaan.

Taloussanomat muistutti myös siitä, että vähittäiskauppa takeltelee Suomessa, ja pudotusta on vuositasolla 0,6 prosenttia. Sisämarkkinoiden apeista näkymistä kirjoitin aiemmassa avauksessani.

Uusi Suomi uutisoi maksuhäiriömerkintöjen kasvusta, ja ohittanemme tänä vuonna 90-luvun lamavuodet. Tuo 90-luvun kurimus on ollut otsikoissa myös muilta osin.

Tosiasioilla on jännä tapa voittaa kuitenkin lopulta. Olemme taas yhden päivän lähempänä tuota hetkeä.

 

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu