Kohti omavaraistaloutta

Haastattelin 11.7. opettaja Nikos Dompazisia. Hän kertoi vuosia kestäneestä projektistaan, jonka tarkoitus on auttaa kreikkalaisia kohti omavaraistaloutta maanviljelyn kestävän kehityksen teeseillään.

Dompazis aloitti projektinsa jo vuosituhannen alussa. Hän havaitsi, että maanviljelyksen ongelma oli sopivien siementen saanti. Niistä joutui maksamaan – joka vuosi, sillä siementen tuottamat sadot olivat steriloituja, joten uuden sadon siemenet eivät tuottaneet enää ruokaa.

Tämä luonnollisesti aiheutti viljelijöille kustannuksia. Ongelmat eivät esiintyneet niin pahoin esimerkiksi tomaatin viljelyssä, mutta viljan tuottamiseen tarvittiin joka vuosi ostaa reippaasti siemeniä.

Dompazis havaitsi, että paikalliset "steriloimattomat" siemenet olivat sopivampia. Ensimmäisinä toimintavuosina 2000-02 kiinnostus oli vähäistä, mutta vuosien mittaan siementen lahjoittaminen paikallisille viljelijöille on kasvanut. Nykyisin useampi paikallinen koulu on mukana projektissa, ja kasveja sekä siemeniä lahjoitetaan useita tuhansia.

Lahjoitus on ainoa keino, sillä EU:n lait ovat lobattu tehoviljelijöiden toimesta niin, ettei näitä siemeniä saa myydä. Toiminta rahoitetaan lahjoitusvaroin. Oikeussaleissa lakimuutoksesta väännetään kättä parhaillaan. Dompazis kertoi, että "steriloimattomien" siementen lahjoituskampanja on levinnyt muihinkin Euroopan maihin.

Tänä vuonna viljelymenetelmiä on muutettu. Dompazis toivoo, että lahjoitettavaa muodostuisi enemmän vähemmällä vaivalla, mutta kokeilu voi myös mennä pieleenkin, jolloin vanhojen siemenviljelymetodeihin tulee palata.

 

Politiikka sotkee talouden

Dompazis näkee Euroopan talouskriisin syntyneen siksi, että varoja ohjataan tehottomiin ja tuottamattomiin projekteihin, mutta jotka kuuluvat hyvävelikerhoon. Hän pitää tällaisia kerholaisia "suurina loisina".

Hän ei usko Kreikan talouden nousevan Pasokin tai Nea Demokratian (nykyiset hallituspuolueet) voimin, sillä nämä puolueet itse asiassa loivat kriisin Kreikkaan.

Syrizakaan ei häntä vakuuta. Hän on kuullut puolueen puheenjohtajan, Aleksis Tsipraksen, puheita. Dompazis ei kuitenkaan löydä Tsipraksen teeseistä mitään käsinkosketeltavaa: ainoastaan onttoja lupauksia talouskasvusta, korkeammista palkoista ja leikkausten torjunnasta. Menetelmistä ei ole ollut riittävästi puhetta.

Hän ei usko kriisin päättyvän siksi, että kaikki puolueet tarjoavat "sitä samaa vanhaa".

 

Kriisi voitetaan ruohonjuuritasolta

Dompazis uskoo, että kansalaisten hylätessä nykyiset hallinnot ottamalla ohjat omiin käsiinsä käänne parempaan on mahdollista.

Hänen mukaansa ihmisten on pystyttävä parempaan omavaraisuuteen, jolloin taloden markkinahäiriöt eivät siltikään pysty suistamaan koko maata katastrofin partaalle. Ihmisten tulee pystyä kasvattamaan oma ruokansa ja rakentamaan omat asuntonsa.

Hän ei usko kriisin päättyvän nykyisin menetelmin. Hän ei esimerkiksi pidä mahdollisena, että Kreikka pystyisi  kuuna päivänä maksamaan nyt niskassa roikkuvaa velkataakkaa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu