Kohti omavaraistaloutta

Haastattelin 11.7. opettaja Nikos Dompazisia. Hän kertoi vuosia kestäneestä projektistaan, jonka tarkoitus on auttaa kreikkalaisia kohti omavaraistaloutta maanviljelyn kestävän kehityksen teeseillään.
Dompazis aloitti projektinsa jo vuosituhannen alussa. Hän havaitsi, että maanviljelyksen ongelma oli sopivien siementen saanti. Niistä joutui maksamaan – joka vuosi, sillä siementen tuottamat sadot olivat steriloituja, joten uuden sadon siemenet eivät tuottaneet enää ruokaa.
Tämä luonnollisesti aiheutti viljelijöille kustannuksia. Ongelmat eivät esiintyneet niin pahoin esimerkiksi tomaatin viljelyssä, mutta viljan tuottamiseen tarvittiin joka vuosi ostaa reippaasti siemeniä.
Dompazis havaitsi, että paikalliset "steriloimattomat" siemenet olivat sopivampia. Ensimmäisinä toimintavuosina 2000-02 kiinnostus oli vähäistä, mutta vuosien mittaan siementen lahjoittaminen paikallisille viljelijöille on kasvanut. Nykyisin useampi paikallinen koulu on mukana projektissa, ja kasveja sekä siemeniä lahjoitetaan useita tuhansia.
Lahjoitus on ainoa keino, sillä EU:n lait ovat lobattu tehoviljelijöiden toimesta niin, ettei näitä siemeniä saa myydä. Toiminta rahoitetaan lahjoitusvaroin. Oikeussaleissa lakimuutoksesta väännetään kättä parhaillaan. Dompazis kertoi, että "steriloimattomien" siementen lahjoituskampanja on levinnyt muihinkin Euroopan maihin.
Tänä vuonna viljelymenetelmiä on muutettu. Dompazis toivoo, että lahjoitettavaa muodostuisi enemmän vähemmällä vaivalla, mutta kokeilu voi myös mennä pieleenkin, jolloin vanhojen siemenviljelymetodeihin tulee palata.
Politiikka sotkee talouden
Dompazis näkee Euroopan talouskriisin syntyneen siksi, että varoja ohjataan tehottomiin ja tuottamattomiin projekteihin, mutta jotka kuuluvat hyvävelikerhoon. Hän pitää tällaisia kerholaisia "suurina loisina".
Hän ei usko Kreikan talouden nousevan Pasokin tai Nea Demokratian (nykyiset hallituspuolueet) voimin, sillä nämä puolueet itse asiassa loivat kriisin Kreikkaan.
Syrizakaan ei häntä vakuuta. Hän on kuullut puolueen puheenjohtajan, Aleksis Tsipraksen, puheita. Dompazis ei kuitenkaan löydä Tsipraksen teeseistä mitään käsinkosketeltavaa: ainoastaan onttoja lupauksia talouskasvusta, korkeammista palkoista ja leikkausten torjunnasta. Menetelmistä ei ole ollut riittävästi puhetta.
Hän ei usko kriisin päättyvän siksi, että kaikki puolueet tarjoavat "sitä samaa vanhaa".
Kriisi voitetaan ruohonjuuritasolta
Dompazis uskoo, että kansalaisten hylätessä nykyiset hallinnot ottamalla ohjat omiin käsiinsä käänne parempaan on mahdollista.
Hänen mukaansa ihmisten on pystyttävä parempaan omavaraisuuteen, jolloin taloden markkinahäiriöt eivät siltikään pysty suistamaan koko maata katastrofin partaalle. Ihmisten tulee pystyä kasvattamaan oma ruokansa ja rakentamaan omat asuntonsa.
Hän ei usko kriisin päättyvän nykyisin menetelmin. Hän ei esimerkiksi pidä mahdollisena, että Kreikka pystyisi kuuna päivänä maksamaan nyt niskassa roikkuvaa velkataakkaa.
Tuossa on järkeä. Dompasis ansaitsee kaikken kunnioituksen taistelussaan suurpääoma ja heidän turmiollisia lobbareita vastaan,
Toivon että hänen projektinsa onnistuu ja leviää.
Jokaisella maalla pitäisi olla jonkinlainen valmius omavaraisuuteen.
Steriloitu vilja on katastrofaalista kriisitilanteessa. Pikemminkin pitäisi säätää lakia joka kieltäisi tällaista menetelmää.
Ilmoita asiaton viesti
Jokaisella ihmisellä pitäisi olla jonkinlainen valmius omavaraisuuteen. Korostuu täällä siperian länsilaidalla, missä kasvukausi on puolet kreikkalaisten vastaavasta ja vakituiselle asumukselle asetetaan muita kriteerejä kuin katon suurpiirteinen vedenpitävyys.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Olen ajatellut ettäkerrostaloissa pitäisi olla jotain varakamiinoita joilla talvipakkasella saisi edes vähän lämpöä.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa että olet ajatellut, mutta kenen ajattelit toteuttavan tuon puolestasi? Ei kaikki voi aina lähteä siitä, että lakimuutoksilla pakotetaan taloyhtiöt ostamaan joku sertifioitu kamiina. Ohjat kannattaa ottaa omiin käsiin vielä kun kykenee.
Kotivara eli parin kuukauden muonat taitaa olla kelle tahansa aloilleen asettuneelle konkreettisin tapa turvata oma perseensä kaikenlaisilta kriiseiltä. Hyvällä organisoinnilla hukka on olematonta eikä hommasta aiheudu yhtään kuluja, mutta puskurirahasto on paremmin inflaatiosuojattu kuin mikään vaihtoehtoinen sijoitus.
Ruoka tulee töpselistä, mutta anarkia on yhdeksän aterian päässä.
Ilmoita asiaton viesti
Anarkistit nimenomaisesti kannattavat tällaista suoraa toimintaa, jossa otetaan vastuu itse omasta hyvinvoinnista.
Esimerkkinä vaikka:
=> https://en.wikipedia.org/wiki/Occupy_Sandy
Kreikassa on muuten suomalaisiakin auttamassa anarkokommuuneja nimenomaan viljelyhommissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kotivara eli parin kuukauden muonat taitaa olla kelle tahansa aloilleen asettuneelle konkreettisin tapa turvata oma perseensä kaikenlaisilta kriiseiltä.”
Ongelmana on uusavuttomuus.
Parin kuukauden pakastepizzat vievät muutaman pakastimeliisen tilaa, ja kun sähköt katoaa, niin siinähän elät haisevien pizzanraatojen keskellä.
Ilmoita asiaton viesti
En minä mitään kamiina tarvitse. En rakenna taloja joissa pitäisi tietenkin olla savutorvelle joku luukku, enkä suunnittele kamiinoita.
Minulla on paikkoja johon voin mennä jos lämpö ja sähkö loppuu ja osaan sytyttää nuotionkin. Kovilla talvipakkasilla ei kauan pärjäisi kerrostalokämppässä pelkkien muonavarastojen turvin.
Kun rahakupla poksahtaa anarkia taitaa vallita.
Ilmoita asiaton viesti
Dompazis on hyvin fiksu, ystävällinen ja terävä kaveri. Minäkin ihailen hänen ponnistelujaan yhteisön puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Aluepolitiikan merkistys on suuri.
Vallan etääntyessä byrokraatit vieraantuu ihmisistä, korruptoituu ja pilaa kaiken. Vaikka alueellisestikin on ristiriitoja, ne on helpompaa selvittää siellä paikan päällä kun ei tarvii hattu kourassa matksutella, lopulta ihan turhaan valtaeliitin perässä, kerjätä vastauksia joita ei koskaan tule.
Suurteollisuus tai suurmaatalous ei ole riskittömiä, saati elintarkiketuotannon siirtäminen pois sieltä, missä ihmiset elää, tai ihmisten siirtäminen pois sieltä missä on elintarviketuotantoa.. sama pätee tietenkin muuhunkin tuotantoon.
Omavaraisuus ei ole mikään vitsi.
Vapaakauppa on suuri kusetus.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin Henri, tästä minä olen vaahdommut jo vuosia, ja tämä sama nimenomaan tulee koskea Suomea. Me pärjättiin omillamme ennen ja tulemme pärjäämään jatkossakin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ollan luisumassa omavaraisuuden vaatimuksesta. Globaali kaupan verkosto voi hajota milloin tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
”Me pärjättiin omillamme ennen ja tulemme pärjäämään jatkossakin.”
Kyllä sen pärjäämisen kanssa oli siinä ja siinä. Hyvänä vuotena laitettiin leipään puolet pettua, ja huonona vuotena kuoltiin joukolla nälkään.
Ilmoita asiaton viesti
Monsanto.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, geenimanipuloituja ne steriloidut siemenet ovat todennäköisesti olleet.
Tarkastamattomien siementen myyntikieltoon on sitten omat syynsä:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/viljely+ja+tu…
Ilmoita asiaton viesti
Lobbaus on kovaa puuhaa. Nämä ovat nyt 14 vuotta toimineet tyytyväisinä kasvattaen oman ruokansa.
Suomessakin käsketään pilkkoa kaupassa myytävän maidon proteiinit, sillä muutoin laktoosi-intoleranssia ei olisi. Kuka silloin tarvitsee siihen kehitettyjä kalliita pillereitä?
Ilmoita asiaton viesti
Itse kasvatetun siemenen myymiseen tarvitaan käsittääkseni pienpakkaamolupa, haeskelin näet miten luomuviljelijät onnistuvat myymään luomusiemeniä. Kaiketi sen voi jotenkin kiertää.
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/agronet/l…
Ja mikä ettei siihen voisi hakea muutosta kun ei vaikuta olleen laatiessa loppuun saakka ajateltu, vanhasta Maatilan Pellervosta:
Kun siemenkauppalaki puolitoista vuotta sitten hyväksyttiin, tilojen välisestä siemenkaupasta ei juurikaan kukaan maininnut mitään.
http://www.pellervo.fi/maatila/mp4_02/siemenyht.htm
Ilmoita asiaton viesti
Itse ajetun auton hinaamiseenkin tarvitaan erikoislupa, sillä Suomessa joka vuosi kymmenet tuhannet ihmiset menehtyvät hinausonnettomuuksiin. Jos tupakka tappaisi yhtä monta ihmistä Suomessa kuin autojen hinaaminen, niin sekin kiellettäisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Siis lupa tarvitaan, kaikkeen! Tietenkin!
Ja luvan saa, kun käy ensin viralliset kurssit (maksaa vain muutaman satasen, korkeintaan tonnin) ja kun sitä ennen hakee lääkäriltä luvan kurssille pääsyyn (maksaa vain muutaman kympin ja hakemus maksaa vain muutaman kympin mutta jos et jaksa odottaa viikkoja saadaksesi ne, niin voit maksaa muutaman satasen niin saat luvat yksityispuolelta nopeammin) ja sitten haet ely-keskukselta tai muulta asiaankuuluvalta instanssilta kolmena kappaleena varsinaisen luvan jossa todistat, että sinulla on kurssit ja kaikki muut luvat (maksaa vain muutaman satasen) ja uudistat lupasi säädetyin välein (maksaa aina uudelleen vain muutaman satasen) ja kutsut viralliset valvojat tarkastamaan toimintasi säädetyin välein (maksaa vain muutaman saturaisen), niin kaikki onnistuu ja on helppoa ja jouhevaa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mainittiin parin muun ohella.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinteistövero voi tappaa Suomessa omavaraistalouden. Jos oma ruoka löytyy omista viljelyksistä, mutta rahat ei riitä kiinteistöverooon.
Ilmoita asiaton viesti
No sitten sitä omaa tonttia puolustetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miten?
Ilmoita asiaton viesti
”Kiinteistövero voi tappaa Suomessa omavaraistalouden. Jos oma ruoka löytyy omista viljelyksistä, mutta rahat ei riitä kiinteistöverooon.”
No sitten myy pellot sellaiselle jolla rahat riittää kiinteistöveroon, ja vaihtaa alaa tukia imevästä loisesta tuottavaksi työntekijäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Luulenpa, että tuossa viitattiin ylipäätään keneen tahansa joka omistaa mökkinsä alla olevan maan, ei siis mitään peltoja saati metsiä.
Ilmoita asiaton viesti
Telttamajoitukseen pellonpientareelle. Verotettava kiinteistö myyntiin tai lahjaksi valtiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se paljon enää kiinnosta siinä vaiheessa kun ei ole työtä eikä mitään muutakaan.Ihmiset alkavat rakentamaan tai valtaamaan asuinpaikkoja/rakennuksia itselleen kuten muuallakin euroopassa jo tapahtuu.
(Onhan Suomessa jo iso joukko ihmisiä joita ei ole missään tilastoissakaan,syrjäytettyjä tai itse vapaaehtoisesti jättäytyneet ulkopuolelle)
Rakentavat pieniä kyläyhteisöjä joissa tekevät töitä toisilleen vaihtokauppa tyyliin.Rakentavat,viljelevät,korjaavat,ompelevat,kasvattavat elukoita..onhan se tyhjästä aloitettu ennenkin.
Tai sitten vaan EU-kommuuni jossa orjat tekevät” massoille”ruokapalkalla duunia.
Euroopan miljoonaiset syrjäytetyt löytävät toisensa..
Ilmoita asiaton viesti
Suoraa toimintaa, anarkia on järjestystä.
MOT.
Ilmoita asiaton viesti
”anarkia on järjestystä.”
tää vaatii kyllä peukutuksen. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Siellä on muuten suomalaisiakin auttamassa Kreikkalaisia anarkokommuuneissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos asia kiinnostaa, multa saa yhteystietoja. Kandee kysyä facesta: => https://www.facebook.com/susanna.kaukinen
Ilmoita asiaton viesti
”…. kansalaisten hylätessä nykyiset hallinnot ottamalla ohjat omiin käsiinsä käänne parempaan on mahdollista….”
—————————————————–
Tässäpä pulma, koska tällainen merkitsee vaalitapademokratian hylkäämistä ja ajaa nykyhallinnon sekä kansalaiset käytännössä vastakkain. Se taas aiheuttaa sekasortoa. Ihmettelen vain kenen käsissä ohjat ovat, jos ne on otettu omiin käsiin?
”Ihmisten tulee pystyä kasvattamaan oma ruokansa ja rakentamaan omat asuntonsa.”
——————————————————————–
Kuinkas tämä on mahdollista uusille sukupolville, jotka ovat vieraantuneet itsetekemisestä. Uusia sukupolvia ei kiinnosta raataminen omatuotantoisessa maataloudessa saati omakätinen rakentaminen tai muu itsetekeminen. Uudet sukupolvet haluavat matkustaa ja olla pois maata rakentamasta. Aikamoinen ristiriita siihen mitä voi nähdä reaalimaailmassa nykyihmisten toiminnassa. Idealismi ja todellisuus? Kauas karkaavat pois toisistaan.
Tosin byrokratian joka paikan säätely direktiivein määriteltynä on yhtä kaukana reaaliteeteista. Tällehän poliitikot eivät osaa tai halua tehdä mitään, vaan ovat osana rattaissa siunaamassa tyhmiä direktiivejä etääntyen yhä lisää kansalaisista ja ruohonjuuritason ongelmista.
”Pahalta näyttää” kirjoitti ……… ja jatkoi:
Ilmoita asiaton viesti
Voin kysyä, mutta haastattelussa Dompazis kertoi, että tällaiseen tarvitaan aina tiivis yhteisö.
Kysyin myös, että onko tämä monen suomalaispuolueenkin ajama ”enemmän Eurooppaa” -linja yhteisine velkakirjoineen, yhteisen (liitto)valtiovarainministeriön, yhteisen sosiaaliturvan jne. perustaminen mahdollinen ratkaisu.
Dompazis totesi, että se voi olla, mutta siltikin varojen tuotot pitäisi kanavoida enemmän niille, jotka tuotantoa tekevät, eikä näille ”suurille loisille”.
Ilmoita asiaton viesti
”Uusia sukupolvia ei kiinnosta raataminen omatuotantoisessa maataloudessa saati omakätinen rakentaminen tai muu itsetekeminen.”
Yleensä alkaa kiinnostamaan, siinä vaiheessa kun vaihtoehtona on nälkäkuolema.
Ilmoita asiaton viesti
No joo. Ennen nälkäkuolemaa täytyy myös osata tehdä. Eivät asiat ole aivan yksinkertaisia. Jos oikeasti lähestytään nälkäkuolemaa niin sitä ennen on tapahtunut jo mullistuksia, joita voimme vain arvailla.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisellään tuo ei vaadi paljon muuta kun rajojen sulkemisen, mikä ei vaadi kovinkaan paljoa. Putin voi tehdä sen tahtoessaan viikossa. Polttoaine loppuu nopeasti ja traktorit jäävät pihaan. Suomenhevosia tai viljelijöiä jotka osaisivat tehdä peltotöitä hevosrn kanssa ei juurikaan enää ole.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä se. Kuinka monen uuden sukupolven edustajan kuvittelet osaavan ja ryhtyvän nälkänsä eteen töihin ilman traktoria ja polttoainetta. Toki epäilen tuleeko siitä mitään edes mainituilla traktoreilla ja polttoaineilla.
Suomalaiset pienviljelmät kasvavat vähintäänkin pajukkoa ellei jo risukkoista metsää. Siemenvilja on hakusessa. Toisaalta, jos viljelmät olisivat kylvökunnossa niin tarvitaan ainakin yksi kasvukausi. Mistä löydät sellaiset pellot, jotka ovat heti kylvökelpoisia?
Omavaraistalouteen siirtyminen Suomessa on pitkän tien päässä eikä nykysukupolvista ole siihen.
Nyt tuhotaan kokoomus- ja demaripoliitikkojen johdolla laajaa Suomen maaseutua (on jo tuhottu) ja siirretään kasvukeskuksiin, joita ei Suomessa ole montaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan aina metsäviljely, jossa ei kaadeta puita vaan viljellään niiden lomassa.
Kaskinauris kasvaa tuhkassa hyvin.
Peruna lähti kasaan haravoiduissa lehdissäkin kasvamaan.
Konsteja löytyy, kun on pakko. Kerran kasvoi Helsingin suurtorillakin kaalia suuret määrät 😀
Ilmoita asiaton viesti
Dompazis kertoi myös hauskan tarinan.
Täällä lähistöllä on kyklooppien luola, jossa siis nuo kykloopit asuvat. Tänne oli sitten tullut eräs mies kysymään, että missä se kuuluisa luola oikein on. Paikalliset olivat vieneet hänet katsomaan tuota luolaa.
Tämän jälkeen mies totesi, että hän omistaa tuon luolan, ja saa siitä jotenkin rahaa (aion kysyä perusteet: myynti tms.), mutta hänen piti tietää, missä se sijaitsee. Hän oli eläköitymisiässä ja nyt ensi kertaa näki luolansa.
Dompazis naurahti ja sanoi, että tällaisille tyypeille meidän (suomalaisten) rahat menevät.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on linja, jota itsekin kannatan ja jota kohti pitäisi mennä. Jos kasvattaa itse ruokaansa, ei joudu myöskään maksamaan siitä huippukorkeata ALV:tä, joka lahjoitetaan Euroopan pankkiireille.
Mutta ongelmana on, että kun kiinteistöveroa edelleen nostetaan, paskalaki pakottaa investoimaan 10-15 tonnia sähköä ja erikoismieshuoltoa kuluttavaan likavesivispiläsysteemiin, autoihin pakotetaan ostamaan atelliittipaikannin ja renkaiden painevekottimet ja kilometrivero verottaa työmatkoista, niin maalla ei ole kaltaisellani köyhällä enää varaa asua.
Ja Suomessa et voi olla maksamatta tuota kaikkea mitenkään. Jos et maksa, Lindorf tulee ja hoitaa maaplänttisi mummonmökkeineen vasaran alle, pankki ostaa sen pilkkahintaan pakkohuutokaupasta ja poliisi vie sinut ulos kodistasi.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se menee. Mutta meillä on sellaiset lainsäätäjät, mitkä olemme halunneetkin.
Voi tietysti olla, ettei äänestyskuponkeja täyttäessä ole kaikkien mieleen juolahtanut, että järjestelmämme voisi olla myös toisenlainen.
Ilmoita asiaton viesti
Toisenlaisesta järjestelmästä tuleekin heti mieleen, että kannattaisitko sitä, että kansalaisaloitteet menisivät eduskunnan sijasta sitovaan kansanäänestykseen?
Ilmoita asiaton viesti
Sitovat kansanäänestykset ”pakottaisivat” valtaapitävien lobbaamaan suurempia ihmismääriä, mikä tulisi tietysti julmetusti paljon kalliimmaksi kuin voidella 101 kansanedustajaa.
Tiedotukseen tulisi siten vaatimus ”kansantajuisuudesta”, enkä sitä pitäisi lainkaan huonona asiana.
Olen tällä linjalla kyllä. Sehän voisi toimia niin, että 50k nimiä: neuvoa antava äänestys ja esim. 150k = sitova kansanäänestys.
Ilmoita asiaton viesti
Sitova kansan äänestys pitää päättäjät varpaillaan, sillä jos tekevät kovin eriäviä päätökisä mistä kansa ei tykkää, niin kansa korjaa tilanteen äänestämällä sen kumoon. Eli sitovat äänestykset ovat päättäjille vaiketa, sillä ne asettavat heille suitsia miten toimivat, joka on aina tervettä, sillä ilman pelko toimiva päättäjä on täysin vastuuton.
Ilmoita asiaton viesti
Siis ketkä ovat halunneet tämänkaltaiset lainsäätäjät?Näitä ns.lakeja ja direktiivejä tehdään sitä mukaa ,kun ihmiset alkavat käymään ns. ”hankaliksi”.Es.perheillä ei ole oikeutta saada oikeutta,kenen luulet sellaista olleen kannattamassa?
Suomi tukehduttaa ihmiset väkivalloin passiivisen kansalaisen rooliin,jolla ei saa olla omia ajatuksia eikä mielipiteitä.Linnatuomio ihmisoikeuksia puolustavalle on siis mielestäsi jotakin,minkä ovat Suomen kansalaiset halunneet?Tätäkin on tapahtunut.
Enpä usko.Äänestysprosentin alhaisuus kertoo aivan muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Äänestysprosentin alhaisuus kertoo vain siitä, ettei kansalaisia kiinnosta. Raha tulee seinästä, ruoka marketista ja sähkö töpselistä.
Jos nuo asiat muuttuisivat oleellisesti huonompaan suuntaan, pidän kiinnostusasteen kohoamista väistämättömänä.
Ilmoita asiaton viesti
Et taida todellakaan tarkoittaa tuota mitä kirjoitit?
Jos tarkoitat olet vieraantunut ihmisten arkielämästä ja pahasti,kuten hallituspuolueetkin.
Äänestämättä jättäminen on monien kohdalla tulosta siitä ,ETTEI sillä ole vaikutusta todellisuudessa mihinkään.Väsymys,kyllästyminen,turhautuminen jne.jne.koko vallitsevaan näennäis vaikuttamiseen.
Kuten on nähty ja nähdään,menee EU:n ja Suomen hallituksen keskenään sopimat suunnitelmat läpi,kysymättä keneltäkään.Vaikka väkisin,lakeja rukataan sitä mukaa kun tarvetta ilmenee.Meinaatko että täällä Uudessa suomessa kirjoittelevien mielipiteillä olisi vaikutusta EU:n lahkolaisten toimintaan,tahi muillakaan kansalaisten mielipiteillä?
Tämä juna on mennyt ja menee, niiden muutamien pillin mukaan jotka ovat kuristusotteen saaneet.Se on eri asia kuinka euroopan syrjäytetyt ja köyhät(joka neljäs)ajan mittaan alkavat toimia.Siksipä on estettävä kieltolakien,määräysten,direktiivien,valvonnan jne.avulla kansannousu missään muodossa.Siksipä linnaan mielipiteestäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tarkoitin.
En mielestäni ole vieraantunut arkielämästä. Olen kokenut pitkäaikaistyöttömyyden (kiitos euron esi-isän 1990-luvun alussa), työelämän vaikeudet, byrokratian massiivisen koneiston jne.
Sen verran olen välttynyt, ettei minulla ole lapsia, asuntolainaa (tai muutakaan Saksan valuutassa olevaa velkaa), ajokorttia, eikä kuntosalien kausikortteja. En myöskään pidä Juhla Mokasta, enkä kanannahkapullien mausta.
Kuten totesin, nukkuvien äänillä ei ole nyt merkitystä, koska raha tulee seinästä, ruoka marketista ja sähkö töpselistä. Nyt nukutaan. Tietyt tyypit käyvät kyllä äänestämässä sen puolesta, että asiat myös säilyvät ennallaan.
Kun riittävän monelta nämä asiat heikkenevät tuntuvasti, se äänestäminen alkaa kummasti kiinnostaa.
Lisää minkä tahansa keskisuuren puolueen saamiin äänimääriin nukkuvien 40 prosenttiyksikköä, niin huomaat, että tuo puolue muodostaa keskenään enemmistöhallituksen Suomeen.
Sitten sillä on merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen järjestelmä on kyvytön tuottamaan tarpeellisia muutoksia ja suora demokratia on ainoa vaihtoehto päästä eteenpäin. Ikävä kyllä kaikki puolueet alkutaipaleella lupaavat suoraa demokratiaa, mutta valtaan päästessään kääntävät takkinsa.
Tämän tähden suora demokratia voidaan saavuttaa vain suoralla toiminnalla. Puolueista ei ole apua asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuullosti aika kyyniseltä, tuo ”Kuten totesin, nukkuvien äänillä ei ole nyt merkitystä, koska raha tulee seinästä, …”.
Ja realistiselta. Näin monen kohdalla on tapahtunut. Hyi hitto.
Ilmoita asiaton viesti
Kamppailu jatkuu. Nykyjärjestelmä on epälegitiimi.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran vielä että se raha sieltä seinästä ei tule 500 000 suomalaisen käteen ,vaikka kuinka revit.Eikä marketeissa ole jakopistettä josta noudetaan eväät.
Leipäjonoja toki on(ainoana pohjoismaissa),lapset ja vanhemmat,asunnottomat jne.sieltä ravintoa hakevat,ei siis ihan supermarket ..
Sähköä voi käyttää jos on varaa maksaa sähkölaitokselle lasku ajallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän. Mutta jos he nukkuvat vaaleissa, he ovat myös tyytyväisiä nykytilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jaha,että EU:ssa toimii demokratia ja kansan ääni kuuluu??Olen ollut huomaavinani aivan muuta tässä viimeisten 20 vuodenkin aikana.Kuten moni muukin.
Ilmoita asiaton viesti
Tyytymättömät ovat vielä vähemmistössä. Eivät kauaa. Neljän vuoden päästä vaakakupit voivat hyvinkin näyttää toiseen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
No ei todellakaan toimi. EU on täysin epädemokraattinen hirvitys ja jopa Suomea pahempi. Valta on kamppailtava kansalle ja meidän on voitettava äänioikeus nykyisen vaalioikeuden sijaan, joka ei selvästikään ole riittävä asioiden järkevän hoidon mahdollistamiseksi.
Sveitsi malli on loistava esimerkki siitä, miten asiat voidaan hoitaa aivan toisin ja sitä on käytetty vuodesta 1847 lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
Ei meidän tarvitse EU:sta murehtia, välttämättä. Siitä vain marssitetaan eduskuntaan sellainen porukka, joka ilmoittaa Brysselin sirkustirehtööreille, että saatte jatkaa bileitänne vast’edes ilman meidän rahoja.
Huomioi nyt kuitenkin, että sen kupongin ”oikeanlainen” täyttäminen on perhanan paljon mutkattomampi tapa pyrkiä muuttamaan asioita kuin masinoida sadat tuhannet suomalaiset kadulle osoittamaan mieltä.
Minä en siltikään näe tätä asiaa joko-tai -asetelmana. Miksei voisi käydä täyttämässä kuponkia, vaikka sitten muut ajat heiluttelisi banderolleja Arkadianmäen edustalla?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, ei todellakaan näin! Ihmiset ovat vain menettäneet uskonsa parlamentaariseen järjestelmään ja eivät halua legitimoida sitä äänestämällä.
Äänestä tai ammun tämän koiran:
=> http://suviauvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/168908…
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne prosentit enää nouse. Tämä systeemi on nähty ja siihen ei enää luoteta. Peli on sinänsä jo pelattu.
Ilmoita asiaton viesti
99 prosenttia elävästä biomassasta, erityisesti eläinkunnassa, johon ihminenkin kuuluu yhtenä pienenä kansalliskokoelmana – elää kahden merkittävän verrannon yhtälönä –
” … kaikkien eläinten ja eliöiden pitää sovittaa mahdollinen hyöty mahdolliseen menetykseen – yleensä hyöty on hieman suurempi kuin riski, mutta menestyksen ja menetyksen välinen ero pieni” pitäisi herättää ”paatuneimmankin” kasvukiihkoilijan.
YLE TV1 esitti ~ http://areena.yle.fi/tv/2187543 – Erikoisia ekosysteemejä, tämä dokumentin osa käsitteli Huippuvuorilla elävää eliöstöä niukkuudessa, jossa ravintoa ei mene hukkaan ja käyttö- sekä kierrätysaste ovat korkeaa luokkaa. Ylenpalttisuutta ei ole.
Tuloksena on syntynyt ”heikot syödään ravintovirrasta teemalla” terve, vahva ja elinkelpoinen – jatkuvan elossapysymistaistelun kestävä ekosysteemi, jolla on tosin yksi vihollinen – ihminen, jolle ei tahdo mikään riittää.
Meillä jyllää kokonaisuutta ajatelleen kasvuhokeman 1] näyttö- ja vertailutalous 2]. Meillä ei ihmiskuntana ole täyttä ymmärrystä, ehkä vain aavistus mitä merkitsee biomassojen tasapainoyhtälö, joka todennäköisesti ”ohjaili/ ohjailee” hiilielämän biodiversiteettiä – huomioiden lajikilpailu, reviiriajatelu ja lisääntymisen aivokemia.
…
1] Aate hukassa – kasvuhokema villitsee! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/119371-… –
1] Hyvänä esimerkkinä kasvuhuudon maailmasta kelvannee tämä ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/imfn%20lagarde%2… –
1] Toiseksi esimerkiksi käynee tämä ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/maailman+suurin+ostoske... –
2] Mainoksista näyttöä ja vertailua ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144110-… –
Nyt tasapainoyhtälöön on ilmestynyt kauttamme tuntematon tekijä – yhtälön osa, johon evoluutio ei ole ehtinyt reagoimaan. Ollaanhan me muutoinkin fyysisesti vielä kivikaudella, mutta innokas aivovibraatiomme on kehittänyt automaationa 3], robotisaationa 4] ja vihdoin 3D-materiataloutena 5] mittoihin, joille ei ole kaltaisellamme ajatusmallilla sijaa vuosimiljoonaisessa kehitysjatkumossa.
Meille tuntemattomat biomassajakaumat
Me elämme kuolleiden eliöiden jätöksistä – siis hiilielämä ammantaa voimansa kierrosta. Maapallo on yhden biomassan ja evoluutiolähtökohdan jälkisatama, jonka kehitystä ohjaa hitaiden muuttujien kaavasto.
Kaavastoon liittyy voimakkaasti käytetty biomassa, kierrättyminen ja sen jakautuminen eri eliölajien osalle. Meidän ihmisten olisi ymmärrettävä suhteellinen paikkamme maapallollisessa biomassakierrossa, eikä kuluttaa enempää kuin mitä meille on ”siunaantunut”. Emme voi toimia haitakkeena muulle kilpailusymbioosissa elävälle ”hiilikierrolle”!
Miten luonto eliminoi haitakkeet – jää nähtäväksi. Virukset ja kasvukulutustalouden syöpäpesäkkeet voisivat olla harventajia, siksi kiivas on viruksien mutantoituminen 6] ja syöpänimikkeiden kasvu.
…
Vastustamaton Pentti Linkola
Kiusallisen vastustamaton ja torppaamaton bioelämyskiivailija Pentti Linkola ennustaa pikaista loppua ihmiselle, piti jopa ensimmäisen Bush Senior Irakin sotaa keskenjätettynä.
Linkola ostaa liikenevillä rahoillaan luontoa,
lähinnä luontaisia metsäpalstoja ja saman tien hakee niille luonnonpuiston/ kansallispuiston statusta – turvaan ihmisen kasvuhuutokoneelta, joka vie juurakot ja latvanäreetkin metsästä – polttoenergiaksi 7] koneelliseen liikutteluumme 8].
Mitä Sinä sanot, oletko valmis puolittamaan kulutuksesi 9], palkkasi 0] ja materiaalisen käyttötaloutesi?
PS
Robotoijat ja 3D innostuneet eivät ole huomanneet sellaista ihmismäistä ominaisuutta, jossa lisää saannonkin jälkeen hamutaan lisää. Lisäksi nämä kapea-alaiset asiantuntijat eivät ole hoksanneet, että 75% maaapallon väestöstä käyttää vain 25% pallomme varannoista. Vaikka robotisaatio ja 3D tehostaisivat materia- ja energiakäyttöä – tuhoaa tuo 75 prosentin ihmismassa kulutuslisäämällään biomassojen kierron ja estää koko biosfäärin monimuotoisuuden säilymisen (kiihtyvä katohan on jo käynnissä!), jolloin lopputulemana ihmiskunnan elo päättyy ja luovutamme ”valtikkamme” torakoille ja muulle hyönteismaailmalle – näinkö lopulta ’maan perii’ syanot, jotka meille elinkelpoisuuden siemenet reilu miljardi vuotta sitten loivat …?
VIITTEET
3] Automatisoin kaksi Uudenvuoden lupausta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kansakunnan-… –
4] Kaukoidän esiteollinen robotisaatio ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-… –
5] Luonnon oma 3D on ylivoimainen! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/luonnon-oma-… –
6] Viruksien kilpajuoksu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/miksi-kiinal… –
7] Viekää risutkin metsästä! ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p… – [8916]
8] Bioenergiaa koneelliseen liikuntoomme ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p… – [4908]
9] Sinäkin tarvitset ruokaa ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/11… –
9] Gaia kuumenee, jäähdytelläänkö kulutustamme? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p… – [23413]
0] Alentaisitko palkkaasi, jotta saisit pitää työpaikkasi? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p… – [2566]
EXTRA
On vain hiilielämä meille biomassaisille ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/11/on-vain-hiil… –
Emmekö tahdo ymmärtää aikaansaamiamme ympäristömuutoksia? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p… – [12645]
Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka
”Elämään sovittautumisen käyttösuhde”
AL US IL Vf BL [JON3480] BLOG 38160
—06072014—
doc.: riskilla_hyotya_06072014.doc – OpenOffice Writer
528 | 5569
Ilmoita asiaton viesti
toi omavaraisuus on aika tärkeä homma. kun nl romahti, meni pari vuotta niin että kukaan ei saanut palkkaa, silti talous toimi koska ihmiset kävivät töissä ja elivät mummonsa palstavilejlyn tuloksilla.
meillä jos tulee parin vuoden katko rahan saantiin, vaarsin monet eivät viitsi mennä töihin eivätkä välttämättä edes pärjää itse kasvatetutlla ruualla.
meillä yhteiskunta on paljon globaalimpi. maanjäristys, sota tai tulva taiwnissa tietää koko läppärituotannon loppumista. mistä seuraa pikainen harppaus 50 v taaksepäin informaatioteknologiassa.
samaten jos mietitään pankkien romahdusta mikä on enemmän väistämätön tapahtuma kun pikkuinen riski. luulisin että osa eläkeläisistä kokisi asian raskaasti.
entä demokratia saudeissa? mistä seuraisi öljyn tuotannon romahdus, usa pikaiset vapautus pommitukset ja koko lähi itään leviävä vallankumous.
öljyn katoaminen tarkoittaisi myös maatalouden alasajoa. saman asian ajaisi kunnon kato muutamassa suuressa viljamaassa. hinnan tuplaantuminen siirtäisi pari miljardia ihmistä lisää nälkää näkevien joukkoon entisen miljardin lisäksi. mistä seuraisi väistämättä globaali sisällissota, ihmiset eivät tykkää kuolla nälkään.
elikkä me ollaan tällä hetkellä tilanteessa jossa ei tarvita kasvihuoneilmiötä, öljyhuippua tai suursotaa, riittää ihan pikkainen häiriö pörssitietokoneen ohjelmassa ja ruletti käynnistyy.
miettikää sitten hallituksen päätöstä myydä valtion viljavarasto tarjouksella ja luopua öljyn varmuusvarastoista koska siten saadaan muutama miljooan rahaa eli bittejä joita minäkin voin luoda jos joku lainaa mustekynää. (menen vaan pankkiin ja kirjoitan alle paperin, luullakseni yksi miljoona syntyy, ainakin jos pari kaveria sattuu takaajaksi ryhtymään.)
Ilmoita asiaton viesti
Kerro minulle Zorbas…. Kreetan vuoriston pikkukylien asukkaat tuskin välittävät rysselin herrojen direktiiveistä. Elo siellä kulkee ilman niitäkin. EU:n tarkastaja joka sinne eksyy tsekkaamaan lampaiden korvamerkkejä…no täytyy olla umpihullu ja luut löytyvät jostain rotkon pohjalta.
Samanlaista asennetta toivoisin myös täällä kotimaassa. Ei käy, ei jumantsukka onnistu. Näkisi sen päivän kun Katainen tai Stubb tai vastaavat vetävät komission puheenjohtajaan turpaan… Tämä on maamme käsitys asioista.:)
Ilmoita asiaton viesti
Kreetan esimerkki oli aikalailla todenmukainen. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä esimerkki on Suomen tehottomuus ja rahapula kuin vaan voi ihmetellä minne meidän verovarat menee.Luin jossain että uusi verokeräys ennätys on menossa joka olisi jo 89 miljardia vuodessa kuin valtion ja kunnanverot lasketaan yhteen.Sitten vielä politiikkot valehtelee että on miljardien veromenetykset kuin totuus on aivan päinvastainen.Hyväveli kerhot on kyllä täälläkin se tuholainen Suomen taloudessa muuta ei voi ajatella.
Ilmoita asiaton viesti
Riippumaton varjotalous tulee.
Se näkyy jo täällä Kreikassa – tulkaa tutustumaan Suomeen vuonna 2018.
Ottakaa aikakone (lentokone) pääsette muutamassa tunnissa harpaamaan ajassa monta vuotta eteenpäin. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää toimintaa,edelleen! Siitä hattua nostan mä.
Mutta mitä tulee haastateltavan miehen näkemykseen,niin sehän on täysin realitalouteen sidottu,mutta ongelma kumpuaa enemmänkin finanssitaloudesta. Sitä ei näe edessään vaan pitäisi tietää mitkä mekanismit takana on. Lähtien nyt vaikkapa Lehmanin kaatumisen syistä liikkeelle..siinä ei ollut kyse realitaloudesta vaan finanssitaloudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Dompazis piti koko kriisiä ”kapitalismin kriisinä”. Hän nimenomaan oli kuitenkin sitä mieltä, että rahaa tulisi allokoida enemmän niille, jotka tuottavat.
Hän ei kuitenkaan maininnut, että kaikki ”finanssitalouden” osaset tulisi repiä hajalle. Sen sijaan hän mainitsi, mistä muutos lähtee hänen mielestään liikkeelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai rahaa tulisi allakoida niille jotka tekevät jotakin ”reaalia”,koska sillä loppupeleissä tämä pyörii.
Olisihan se tavattoman tyhmää vetää mustavalkoinen ajatus,että kaikki ”finanssitaloudessa” olisi huonoa ja poistettava.Hänen ajatuksensa muutoksen lähtökohdasta on mielestäni oikea..se palauttaa ihmisen kelaamaan mitä oikeastaan on tärkeää ja tarvittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllää, kyllä, mutta täällä on tapahtumassa samanlainen ilmiö kuin Venäjällä:
– Babuschka istuu vessassa Belaja Kholunitzassa ja lukee vanhaa sanomalehteä (siellä ne lehdet on määrättyä tarkoitusta varten), jossa kuvataan puoli vuotta sitten tapahtunutta kriisiä. Babuschka ajattelee: ”Vai sellainenkin oli, noh mä syön niitä samoja kaaleja kuin aiemmin ja Grigori tuo aina polttopuut keväällä…”
Eli täällä sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla, lämmin vesi aurinkolämmittimillä. Molemmat talon katolla.
Ruoka tuotetaan pienessä puutarhassa. Linnut laulaa niinkuin ennenkin.
Nettiyhteys maksaa ja se voidaan jakaa monen kesken – välimatka antenneilla (kantama 50 km) ei ole ongelma.
Saippua, pesupulveri ja astainpesuaine osataan tehdä itse. Niinkuin myös vaatteet – toki kangas ostetaan.
Joka viides vuosi pitää laittaa tietsikkaan 600 €. (Mutta ei tarvitse lehtiä tilata.)
Puutarhatuotteita myydään maantiellä kaupunkilaisille jne.
Miten monta veroeuroa tästä syntyy?
Ja kun tulee seuraava kriisi – mitä tapahtuu? No, ei ainakaan maanviljelystuotteiden kysyntä pienene, joskin maantiellä on vähemmän liikkujia, mutta ostavat isompia satseja – naapurillekin, koska hänellä ei ole varaa autoon.
Sairaalat yms. palvelut heikkenevät ratkaisevasti, vanhustenhoidosta tulee yhteisökysymys (kuten Suomessa heikkenee, muttei ole yhteisöjä, jotka hoitaisivat).
Miten suomalaisten käy samassa tilanteessa?
Ilmoita asiaton viesti
Missäpäin Henry asustelet Kreikassa?
Ilmoita asiaton viesti
Koillis-Kreikassa, vuorten juurella.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa toimintaa,mutta suoraan sanottuna en ole kovinkaan innostunut tuosta ihan vielä ainoa vaihtoehtona. Miten käy heille jotka asuvat kaupungeissa kerrostaloissa? Miten käy kehityksen joka alkaa jarruttamaan työnjaon vuoksi? jne.
Ymmärrän toki tuon toiminnan periaatteen,mutta se ei tule riittämään kovinkaan pitkälle..näin ainakin uskon siis.
Ilmoita asiaton viesti
Upeeta, mahtavaa. Voisitko kertoa yksityiskohtaisemmin tuosta jaetun nettiyhteyden toteutuksesta?
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän vain sen minkä kauppias kertoi ja kokemusta on yhden kaverin verran, joka tosin asuu antennista vain 800 metrin päässä.
Eli ainoa sääntö on, että on näköyhteys, eli signaali on optinen.
Minulla on 24Mb/sek. yhteys. Se maksaa 25 € kuukaudessa ja siihen kuuluu 200 minuuttia kännykkäaikaa.
Kaverini asuu vuorenrinteellä ja periaatteessa voisimme tehdä näin:
– etsimme 4 taloa, jotka tarvitsevat nettiyhteyden ja jokainen hommaisi itselleen vastaanotin/lähettäjän.
Silloin kukin maksaisi 5€ kuukaudessa ja minä saisin palkkioksi sen 200 minuuttia puheaikaa.
– Voin kysyä lähetin/vastaanottimen hintaa, mutta käsittääkseni se on noin 100 €kkulia.
Ilmoita asiaton viesti
Hakusessa on myös pieni höyrymoottori:
1) kovera peili, joka lämmittää putkea, joka on letkun päässä.
2) putki höyrystää veden, joka menee höyrymoottoriin, jonka avulla pumpataan vettä kaivosta.
3) vesi menee suuriin säiliöihin, jotka ovat kytketty rinnan, jotta saadaan usean päivän vedentarve talteen, jos vaikka muutamana päivänä olisi pilvistä.
4) Säiliöistä nämä menee omapainolla (kunhan muistaa avata hanan) kasteluputkistoon.
Kasteluputkistot (mustaa muoviletkua) on yleisin kastelumuoto – 100 metriä putkea maksaa 18 €.
Edut:
– Pumppu ei kuluta sähköä ja toimii silloinkin kun sähköt on poikki.
– Vesi lämpenee säiliöissä, eli ei kastella kylmällä kaivovedellä.
– Rakenettavissa avaaja/sulkijaventtiili systeemi Arduinolla, joka on sellainen ”Avoimen koodin elektroniikkasarja”, jolloin kastelu voidaan automatisoida ja/tai ohjata puhelimella.
Hörymoottori ja kovera peili:
https://www.youtube.com/watch?v=pLQ4EtWVDdM
https://www.youtube.com/watch?v=5pdqDQwehlk
Omavarainen ruokatuotanto kaupungissa:
http://faircompanies.com/videos/view/internet-food…
Arduino:
http://arduino.cc/
http://en.wikipedia.org/wiki/Arduino
Ilmoita asiaton viesti