Euroopan alasajo

Talouslehti The Wall Street Journalin artikkeli kertoo aika pysäyttävästi sen, miksi esimerkiksi Italian pääministeri Matteo Renzi on vaatinut investointeja Eurooppaan: investoinnit ovat pudonneet viime vuosina erityisesti kriisimaissa hälyttävän paljon. Tuore talouskomissaari Jyrki Katainen pääsikin ensi yrittämällä italialaislehtien otsikoihin, joskaan ei niin mairittelevalla tavalla tyrmätessään italialaisten toiveet investointien suhteen.

Talouskurimiesten toiveet yksityisistä investoinneista on kieltämättä hyvä, mutta realiteetit huomioon ottaen ne toiveet tuntuvat utopistisilta. Miksi yksityiset investoisivat näkymien ollessa ankeat? Kysyntälamassa – tai kuluttajien ostovoimattomuudessa – tilalle astuu varovaisuus.

Jos kysyntälamaa ei ole aikomusta korjata, vaan päinvastoin: lisätä sitä leikkausvaatimuksilla niin silloin julkinen sektori on ainoa, joka voi ylläpitää investointeja, ja luoda kansalaisten taskuun euroja. Se vähentää kysyntälamaa ja aikanaan piristää yksityistenkin investointien kannattavuutta.

Onko nyt mielestänne parhain hetki leikata opetusvaroista? Onko nyt parhain hetki jättää infrastruktuuri huoltamatta, ja tehdä se sitten, kun hintataso ravaa vauhdikkaammin ollakseen siten kallimpaa huoltamista?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu