Byrokratiaa ja sääntelyä – holhousta vailla vertaa

Kirjoitin muutama päivä sitten pintaraapaisulla Kreikan byrokratiasta, ja esille tulleiden väitteiden tueksi onkin jossain sopivassa välissä haettava tilastotietoa näiden selvittämiseksi. Tällä erää käydään hieman läpi Suomen tilaa.

Aloitetaan alkoholipolitiikasta. Olen itse sitä mieltä, että nykyinen sääntelymme on järjetön. Humalahakuinen juominen on kuitenkin hiljalleen muuttumassa paheksuttavammaksi, ja sosiaalinen paine on mielestäni parhain keino pitää häiritsevä juominen kurissa. Siihen voidaan myös laatia tiukempia rangaistuksia, kuten pitkäkestoisempia talteenottoja (2-3 vuorokautta).

Anniskeluravintoloiden sääntely vie juomisen julkisiin paikkoihin ja yksityisasuntoihin. Näihin saadaan juomat sitten Virostakin, joten alkoholiveron määrä ratkaisee aika pitkälti sen, miten ralli kulkee. Itsehän me olemme liittyneet EU:iin tällaisen vapaan liikkuvuuden puolestapuhujiksi.

Jos kieltoviidakon karsimisen ainoa vaara on, että yleisötilaisuuksien tunnelma paranisi, niin mitäpä meillä tehdään? Kansanedustaja kirjoittaa blogin alkoholista, sekä esittää leipätekstissään kysymyksiä; mutta eipä hän ainakaan kansalaisilta vastauksia halua. Tämän hän ilmoittaa poistamalla kommentoinnin. Oma lähestymistapani on, että kysytään kansalaisilta. Näin tein esimerkiksi kotimaan lomamatkailukirjoituksen yhteydessä.

 

Pillit pussiin hyvällä tai vähemmän hyvällä

Jos Suomessa kohtauskulma byrokratiaan on noin 90 astetta niin kannattaa luovuttaa suosiolla. Osan vuodesta tyhjillään oleviin tiloihin oli ajatus saada sesonkiaikaista kirpputoritoimintaa, mutta kyllähän palotarkastajan kupolissa leimahti. Ymmärrän huolen, sillä olemme saaneet lukea maailmalta yökerhojen muuttumisesta paloansoiksi.

Näissä tapauksissa on huomioitava hieman olosuhteita. Yökerhoissa on yleensä väkeä reippaasti, näkyvyys on tunnelman vuoksi heikohko, yleisön joukossa on päihtyneitä ja aukioloaika on venytetty hetkeen, jolloin väsymyskin vaikeuttaa tilannetajun oikeanlaista muodostumista. Lisäksi hätäpoistumistiet ovat ainakin osassa tapauksissa olleet teljettyjä. Tällaiseen olosuhdearvioon ei oikein osaa sijoittaa kirpputoritoimintaa.

Vaikka mikä on, niin jos byrokratiassa jotain päätetään niin lopputulos on selviö: yrittäminen tukahdutetaan, ja siihen käytetään jopa tarvittaessa enemmän energiaa. Tapaus osoittaa, että henkisen egon tarve oli yksinkertaisesti vain "voittaa kamppailu", ja että henkistä viihdykettä byrokraatille muodostui siitä, että uhri edes yritti hieman pyristellä vastaan. Voitosta tulee siten enemmän ansaittu. Suomi voittoon.

Toiset toki luovuttavat hyvän sään aikana. Näin esimerkiksi moitteettomaksi väitetyn lääkärikeskuksen toiminta katkesi kuin seinään byrokraattien mielivallan edessä. Arvelen, että palveluyrittäjä teki oikean ratkaisun, eikä lähtenyt kissa ja hiiri -leikkiin lainkaan mukaan.

 

Pursuaa jo yli äyräiden

Hannu Visti on omassa blogissaan summannut paljon käsittämättömiltä tuntuvia asioita. Näiden edessä menee sanattomaksi.

Yritän ajatella asiaa niin, että kyseessä on todellisuusharha. Tarkoitan tällä sitä, että suomalaiset jollain mystisellä tavalla olettavatkin, että näin maailma oikeasti toimii, ja tämä on vain hyvästä. Maauimala oli muuntunut hetkessä hengenvaaralliseksi tappoloukuksi, ja kuten aiemmin kirpputorin selvityksistä havaitsimme: esimerkiksi 119 senttimetrin levyisestä ovesta ei ihminen vain yksinkertaisesti pääse ulos, vaan on tuomittu törmäämään pokiin vaikka viikoksi. Tämä on suomalaisten mielestä todellisuutta.

Hinauskiellon perusteita en ole jaksanut edes kaivaa, mutta arvattavasti useat kymmenet tuhannet suomalaiset menehtyvät vuosittain hinausten yhteydessä syntyneisiin onnettomuuksiin. Kaiketi sekin on todellisuuttamme?

Onhan meillä tietenkin huipputeknologian maana tilanteita, joissa arkisista testauksista katoaa ote todellisuuteen. Silloin on hyvä hetki hakea apua ulkomailta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu