Byrokratiaa ja sääntelyä – holhousta vailla vertaa
Kirjoitin muutama päivä sitten pintaraapaisulla Kreikan byrokratiasta, ja esille tulleiden väitteiden tueksi onkin jossain sopivassa välissä haettava tilastotietoa näiden selvittämiseksi. Tällä erää käydään hieman läpi Suomen tilaa.
Aloitetaan alkoholipolitiikasta. Olen itse sitä mieltä, että nykyinen sääntelymme on järjetön. Humalahakuinen juominen on kuitenkin hiljalleen muuttumassa paheksuttavammaksi, ja sosiaalinen paine on mielestäni parhain keino pitää häiritsevä juominen kurissa. Siihen voidaan myös laatia tiukempia rangaistuksia, kuten pitkäkestoisempia talteenottoja (2-3 vuorokautta).
Anniskeluravintoloiden sääntely vie juomisen julkisiin paikkoihin ja yksityisasuntoihin. Näihin saadaan juomat sitten Virostakin, joten alkoholiveron määrä ratkaisee aika pitkälti sen, miten ralli kulkee. Itsehän me olemme liittyneet EU:iin tällaisen vapaan liikkuvuuden puolestapuhujiksi.
Jos kieltoviidakon karsimisen ainoa vaara on, että yleisötilaisuuksien tunnelma paranisi, niin mitäpä meillä tehdään? Kansanedustaja kirjoittaa blogin alkoholista, sekä esittää leipätekstissään kysymyksiä; mutta eipä hän ainakaan kansalaisilta vastauksia halua. Tämän hän ilmoittaa poistamalla kommentoinnin. Oma lähestymistapani on, että kysytään kansalaisilta. Näin tein esimerkiksi kotimaan lomamatkailukirjoituksen yhteydessä.
Pillit pussiin hyvällä tai vähemmän hyvällä
Jos Suomessa kohtauskulma byrokratiaan on noin 90 astetta niin kannattaa luovuttaa suosiolla. Osan vuodesta tyhjillään oleviin tiloihin oli ajatus saada sesonkiaikaista kirpputoritoimintaa, mutta kyllähän palotarkastajan kupolissa leimahti. Ymmärrän huolen, sillä olemme saaneet lukea maailmalta yökerhojen muuttumisesta paloansoiksi.
Näissä tapauksissa on huomioitava hieman olosuhteita. Yökerhoissa on yleensä väkeä reippaasti, näkyvyys on tunnelman vuoksi heikohko, yleisön joukossa on päihtyneitä ja aukioloaika on venytetty hetkeen, jolloin väsymyskin vaikeuttaa tilannetajun oikeanlaista muodostumista. Lisäksi hätäpoistumistiet ovat ainakin osassa tapauksissa olleet teljettyjä. Tällaiseen olosuhdearvioon ei oikein osaa sijoittaa kirpputoritoimintaa.
Vaikka mikä on, niin jos byrokratiassa jotain päätetään niin lopputulos on selviö: yrittäminen tukahdutetaan, ja siihen käytetään jopa tarvittaessa enemmän energiaa. Tapaus osoittaa, että henkisen egon tarve oli yksinkertaisesti vain "voittaa kamppailu", ja että henkistä viihdykettä byrokraatille muodostui siitä, että uhri edes yritti hieman pyristellä vastaan. Voitosta tulee siten enemmän ansaittu. Suomi voittoon.
Toiset toki luovuttavat hyvän sään aikana. Näin esimerkiksi moitteettomaksi väitetyn lääkärikeskuksen toiminta katkesi kuin seinään byrokraattien mielivallan edessä. Arvelen, että palveluyrittäjä teki oikean ratkaisun, eikä lähtenyt kissa ja hiiri -leikkiin lainkaan mukaan.
Pursuaa jo yli äyräiden
Hannu Visti on omassa blogissaan summannut paljon käsittämättömiltä tuntuvia asioita. Näiden edessä menee sanattomaksi.
Yritän ajatella asiaa niin, että kyseessä on todellisuusharha. Tarkoitan tällä sitä, että suomalaiset jollain mystisellä tavalla olettavatkin, että näin maailma oikeasti toimii, ja tämä on vain hyvästä. Maauimala oli muuntunut hetkessä hengenvaaralliseksi tappoloukuksi, ja kuten aiemmin kirpputorin selvityksistä havaitsimme: esimerkiksi 119 senttimetrin levyisestä ovesta ei ihminen vain yksinkertaisesti pääse ulos, vaan on tuomittu törmäämään pokiin vaikka viikoksi. Tämä on suomalaisten mielestä todellisuutta.
Hinauskiellon perusteita en ole jaksanut edes kaivaa, mutta arvattavasti useat kymmenet tuhannet suomalaiset menehtyvät vuosittain hinausten yhteydessä syntyneisiin onnettomuuksiin. Kaiketi sekin on todellisuuttamme?
Onhan meillä tietenkin huipputeknologian maana tilanteita, joissa arkisista testauksista katoaa ote todellisuuteen. Silloin on hyvä hetki hakea apua ulkomailta.
Suomi on Pohjolan Hellas! Erotuksena vain, että Kreikasta saa juomaa paljon vapaammin.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjolan Hellan lettas!
Ilmoita asiaton viesti
Pekka ampui ohi sorsasta!
Suomen ja Kreikan ero on siinä, että Suomessa toimii kaikki, mutta ei onnistu mikään. Kreikassa ei toimi mikään, mutta kaikki onnistuu!
Ilmoita asiaton viesti
Olen jo aiemmin blogannut aiheesta tuumien, että jos palauttaisimme koko lainsäädäntömme siihen, mikä oli voimassa ennen EU:öön liittymistä, niin useimmat asiat olisivat jos eivät paremmin, niin ainakin selkeämpiä ja yksinkertaisempia.
Unohdetaan se viina tässä yhteydessä. Alkoholilainsäädäntö ei ole koskaan sellainen, että se kelpaisi kaikille.
PS. edelleen käärmeissään siitä, ettet ole ehdokkaana.
Ilmoita asiaton viesti
Muutamassa asiassa voidaan ottaa hyvinkin muutama askel takaisin ilman, että yhteiskuntamme siitä mitenkään kärsisi.
Mitä tuohon ehdokkuusjuttuun vielä tulee niin nykyiselläkin toimenkuvalla voin auttaa suomalaisia saamaan itselleen paremman maan elää. Kuten Lepomäen vuosiloma-aiheisesta tv-keskustelusta kävi ilmi, edes kansanedustajat eivät pääse ruutuun ”vääränlaisilla mielipiteillä”.
Puheenvuorossa ”ruutuun” kyllä pääsee, ja ”katsojat” voivat vapaasti vaihtaa kanavaansa kaikenlaisista asioista.
Ilmoita asiaton viesti
mielenkiintoisia kirjoituksia. Suomi on kyllä virkamiesten taivas.. järjenkäyttö ei ole sallittua…
Ilmoita asiaton viesti
Kuka sitä käskee kaikkea noudattamaan.Eihän tyhmä kansalainen ymmärrä mitään,joten kieltolakiensa kanssa peplaavat virkamiehet,peplakoot keskenään.
Turha tulla syytöksiä lätkimään päin näköä ,kun ei ihminen edes tiedä mikä tässä stasin valvontakomission maassa ,euliitossa on sallittua ,mikä ei.
5 miljoonan maassa hysteriistä pelkoa ja kauhua kylväviä uutisia milloin mistäkin.Amerikkalaiset ovat tunnetusti tyhmiä,suurin osa ei osaa edes lukea,sama briteissä jne.Tv:stä katsellaan kuinka pitää elää,eikä tietoakaan muista valtioista,suurimmalla osalla kansalaisista,sama koske saksalaisia jne.suurin osa ei tiedä es.Suomesta hevon peetä,eikä edes kiinnosta.
Sieltä tuodaan sitten Suomeen katastrofia ja pelon aiheita samassa mittakaavassa kuin kymmenien miljoonien ihmisten valtioissa on.Suomi on yksi hyttysen pee siellä näiden valtioiden ihmismäärissä jne.Lammaslaumalta on aivotoiminta,omilla aivoilla ajattelu mennyt hakuseen manipuloinnin seurauksena,jonka media hoitaa eliitin käskyläisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Tätähän Hannu Vistikin ihmetteli. Mutta jos todetaan lasten keinut vaarallisiksi, vaikka harvemmin olen kuullut menetyksistä keinumisen vuoksi, niin empiirinen todistusaineisto ei paina mitään. Byrokraatti tulee mittanauhoinensa leikkipuistoon ja määrää keinut nurin.
Puskutraktorit ovat vauhdissa.
En minä tiedä, mitä asialle pitäisi tehdä. Miksei näitä kettinkiaktivisteja, kuten Saarelaa, kiinnosta teljetä itseään kettingillä kiinni keinurakenteisiin?
Miksi suomalaiset vain lammasmaisesti katsovat, että hyvä on, että päästiin hengenvaarallisista keinuista eroon? Lapset pelatkoon kesäisin sisällä sitten vaikka pleikkarilla.
Ilmoita asiaton viesti
Muistathan vaihdattaa lakisääteisen keinunalusturvahiekan kahden vuoden välein käyttäen valtuutettua turvahiekka-asentajaa. Hiekan rakekoko voi pienentyä vaarallisesti kitkan vaikutuksesta tai siihen voi sekoittua käytössä muuta, testaamatonta maa-ainesta, esimerkiksi savea tai turvetta.
Minimissään jokaisen keinunomistajan tulisi ennen keinumista hankkia standardi ”SFS-EN 1177 Leikkikenttien iskua vaimentavat alustat. Kriittisen putoamiskorkeuden määritysmenetelmä”
http://sales.sfs.fi/sfs/servlets/ProductServlet?ac…
Onkohan kenellekään tullut mieleen, että jos ihmiset julistetaan holhouksenalaisiksi, heitä voi joutua holhoamaan ja se puolestaan maksaa rahaa? Ilmeisesti ei ainakaan päättäjien puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Repesin aivan täydellisesti. :—-D
Minulle kerrottiin, miten Ruotsissa haluttiin estää lasten päävammoja leikkipuistoissa kypäräpakolla. Seuraus: lapsia hirttäytyi epähuomiossa kiipeilytelineisiin kyprähihnan kuristaessa lapsia.
Todella turvallista.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ratkaissut ongelman siten, että en rakenna keinua. Imekää peukaloa tai katselkaa piirrettyjä. Ennen riitti, että heikoille jäille mentäessä laskettiin pääluku niin meno- kuin tulomatkallakin ja linja-auton takapuskurissa roikkumalla matkustettaessa tarkistettiin, että kengissä on vähintään 3 mm kulutuspintaa. Nykyään ei riitä mikään.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin tästä aiheesta jokunen päivä sitten:
http://opakonda.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172263-by…
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki meteli asiasta on hyvästä. 🙂
Parempi purkaa rönsyjä ennen kuin ne henkilökohtaiset mittalasit tulevat täyteen.
Ilmoita asiaton viesti
Vetää jopa niin sanattomaksi ettei ole kommentoitavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se liikennelupa-asia ja lakimuutos 1.7. alkaen pitäisi selvittää. Ei kai voi olla niin, että kaikkiin minkäänlaiseen elinkeinon harjoittamiseen liittyviin kuljetuksiin tarvittaisiin liikennelupa. Kenellä Se liikennelupa pitäisi olla? Ehkä joku Perussuomalaisten kansanedustaja osaa vastata konkreettisiin kysymyksiin.
Suomessa byrokratia liittyy ulkoistamiseen ja yksityisten firmojen reviiriin. Koulujen pihoilla keinut ovat ehkä alun perin säännösten mukaisia, mutta törröttävää naulaakaan ei saisi poistaa tai lyödä sisään, koska asia kuuluu sopimuksen mukaan jollekin firmalle, joka kerran kahdessa vuodessa ns. korjaa kaiken kerralla.
On epistä syyttää EU:ta kaikesta älyttömyydestä, kun ei sitä esiinny keskustan keskustassa, Saksa tai Hollanti, vaan lähinnä periferian periferiassa, Kreikka tai Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en tässä avauksessa itse puuttunut juurikaan siihen, mistä tämä byrokratia on lähtöisin. Se ei ole tärkeää.
Paljon tärkeämpää on saada nyt edes suurimmat älyttömyydet kumottua, oli niiden lähde sitten mikä hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnan täysistuntokäsittelyn keskustelu aiheesta ” Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta sekä Harmaan talouden selvitysyksiköstä annetun lain 6 §:n muuttamisesta ”.
Sisältää tasan 2 kansanedustajien puheenvuoroa, jotka molemmat kannattavat hallituksen esitystä ja kiittävät sitä rehellistä suomalaista yrittäjää auttavana 🙂
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk…
Ilmoita asiaton viesti
En väittänyt, etteikö mutkattomastikin voi asioista äänestellä. En vain ymmärrä sitä, miksi kojeiston läpi valmisteluineen päivineen tulee suoltaa väen vängällä täyttä tuubaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseenä olevan lain muuttamisen valmistelun osalta ”hyvä tarkoitus” eli harmaan talouden torjunta on selvästi estänyt lain valmistelijoita näkemästä lain lopullisia vaikutuksia kokonaisuutena.
Ilmoita asiaton viesti
Juho, voit toki nimittää – kenties aivan aiheellisestikin – minua kyyniseksi kertoessani, että minä puolestani uskon tämän ”hyvän tarkoituksen” olleen vain saada lupapapereilla nyhdettyä lisää rahaa pois kansalaisten taskuista ja kierrosta, jotta saadaan ostovoima alas ja sisämarkkinat kuolemaan nopeammin.
Foliohattupuolelle menen jo itsearvioinninkin jälkeen: en lainkaan hämmästyisi, jos tietyt puoluekirjalliset istuskelevat näitä kaavakkeita käsittelemässä, totta kai uusina vakansseina. Ehkäpä vielä hinausfirmojen osalta löytyy sopivia kytköksiä?
Ilmoita asiaton viesti
Ja tässä täysistuntoa edeltänyt liikennevaliokunnan käsittelypöytäkirja :
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/liv…
Ilmoita asiaton viesti
Se ei edelleenkään poista sitä tosiasiaa, että tuo on täyttä tuubaa, vaikka nyt jouhevasti saatiinkin pinnistettyä pieni haiseva kasa paperille.
Ilmoita asiaton viesti
Toistakymmentää asiantuntijaa kuullen on pinnistetty kuitenkin, ja lakimuutos on hyväksytty käsittääkseni yksimielisesti eduskunnassa.
Sinänsä olen samaa mieltä tuosta torvisoittimesta …
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkeistä. Edelleen haluaisin tietää, mikä on elinkeinonharjoittamiseen liittyvää kuljetustoimintaa.
Esimerkki: Ajattelin näin sadonkorjuuaikana lähteä ruokapalkalla avustamaan tuttavan maatilalla. Tila tuottaa torimyyntiin juureksia ja papuja. Lähiruoka, ei sertifioitu luomu. Toisaalta olen jo aiemmin sopinut lainaavani kuun vaihteen tienoilla vanhemmilta autoa. (Viimeisen oman auton olen myynyt vuosia sitten pois tarpeettomana ja harmistuksen vuoksi.) Toiminnallisesti tarkoituksenmukaista saattaisi olla, että kuljettaisin toriaamuina kyseisellä autolla mainittuja maataloustuotteita torille. Tilatut ja toimitettavat kilomäärät eivät ylitä auton kantavuutta, jonka osaan laskea.
Kysymys: Vaaditanko mainitussa tapauksessa liikennelupa, ja jos niin keneltä – a ajoneuvonomistajalta, b kuljettajalta, c kyseiseltä tuottajalta?
Ilmoita asiaton viesti
http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=…
Kohdasta ”ilman lupaa sallittu kaupallinen liikenne” löytyy tähän esimerkkiin soveltuvia poikkeussääntöjä, joiden perusteella liikennelupaa ei tarvita. Vaikka tämän nojalla – ”kuljetus on toissijainen kuljetuksen suorittajan koko elinkeinotoimintaan nähden”…
Ilmoita asiaton viesti
Autosta riippuen saatat tarvita kuljettajan ammattipätevyyden vaikka et liikennelupaa vaativaa kuljetusta ajaisikaan…. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aah, päivän holhousuutinen:
http://www.talouselama.fi/uutiset/nuoret+keksivat+…
Tällä tavoin sitä saatiin taas tuhrattua muutama kallis virkamiesten valmistelutunti, lakialoitekeskustelut jne.
Ja lopputulos on vain huonompi.
Vilpittömät onnitteluni kaikille byrokraateille!
Ilmoita asiaton viesti
Byrokraattihan vain noudattaa pilkuntarkasti lakia, siinä missä poliisikin. Ongelmana on paisunut lainsäädäntö, josta poliitikot ovat vastuussa.
Stubbin Hallitus on omien sanojensa mukaan sitoutunut ns. normitalkoisiin, mutta luottoa ei taida oikein miltään taholta tähän löytyä. Lupaavaa kuitenkin on, että Laura Räty kuvasi A-Studiossa (7:15-7:55) tilannetta toteamalla, ettei voi olla niin, että jokainen poliitikkosukupolvi säätää uusia lakeja kaikenlaisia epäkohtia ratkaistakseen. Puheet ovat siis sellaisia kuin pitääkin, mutta näytöt vielä puuttuvat.
Jos hallituksen normitalkoot eivät tuota tulosta, niin siinähän on oppositiolla eväitä panna hallitusta tiukoille. Jos taas tuottavat, niin toivottavasti ei periaatteesta aleta vastustamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ainakin minä pystyn jakamaan tunnustusta, ja kannustaa mielekkäämpää elämää penäävien politiikkojen työtä yli puoluerajojen.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä en epäilekään, mutta sinulla ei tässä ole omaa lehmää ojassa. Voin hyvin kuvitella sellaisen skenaarion, että jos ja kun jonkinlaisia ongelmallisia normeja onnistutaan yksilöimään ja ehdotetaan purkamista, niin pitkäaikaiset urapoliitikot tunnistavat nämä normit itsensä tai puolueensa saavutuksiksi, jolloin näistä lempilapsista tietysti halutaan pitää kiinni. Absurdiahan sellainen pikkumaisuus olisi, mutta niinhän tämä homma liian usein toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida pitää ihan paikkaansa…
”Pekka Tapio Tiainen (s. 3. elokuuta 1951 Helsinki)[1] on suomalainen poliitikko, tutkija ja virkamies. Hän on Suomen Työväenpuolueen[2] ja EU:n vastaisen kansanrintaman (EUVKr) varapuheenjohtaja[3]. Tiainen työskentelee Työministeriössä neuvottelevana virkamiehenä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden tohtori.[4] Tiainen on ollut aiemmin muun muassa Kommunistisen työväenpuolueen varapuheenjohtaja,[5”
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pekka_Tiainen
Ilmoita asiaton viesti
Jos pointti oli se, että virkamiehilläkin on poliittisia siteitä, niin tottahan se on. Virkamiehiä kuitenkin tiukasti sitoo olemassa oleva lainsäädäntö.
Ilmoita asiaton viesti
Pienen ihmisen näkökulma ja yksi esimerkki byrokratiasta:
http://sepsaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131342-vain…
Tällä metodilla tehtiin tuhoja yli 20 vuotta ja vasta äskettäin on asiaa hieman helpotettu.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä tällaiset avaukset toimivat kuin katekismus niille, jotka hairaudessaan edes uskaltavat ajatella jotain sellaista kuin harmaa talous.
Ilmoita asiaton viesti
Laura Rädyn normien vähentämiseen tähtäävän toimikunnan perustaminen on asiaa! Meillä on ihan liikaa säätelyä Suomessa, emme saa olla niin vapaita kuin voisimme. Noora Hautakankaan kirppisproggiksen kaatuminen oli suurimpia vääryyksiä mitä Suomessa on taas pitkään aikaan tapahtunut. Hänkin on kai nyt työtön:(
Ilmoita asiaton viesti
Työryhmien perustamisen vaikutukset taitavat rajoittua tälläkin kertaa osallistujien kokouspalkkioihin. Tälläinen näennäisreagointi ajankohtaisiin ongelmiin kuvastaa kyllä koko shit-päkin hallituskautta.
Mistä saa ”KIITOS 2011-2015” -paitoja?
Ilmoita asiaton viesti
Luvanvaraiset paidat, jotka on hyväksytetty kansallisin standardein ja vähemmistövaltuutetun puoltamana voinee ostaa Virallisesta Kaupasta hintaan 420 euroa (koot S ja M), sekä 570 euroa (koot L, XL).
Kopiopaidoista luvassa on sakkoja, sekä rikoshyötynä saatujen paitojen konfiskointi.
Ilmoita asiaton viesti
Postataanpa nyt sanasta sanaan mitä minä sanoin tästä asiasta jokunen päivä sitten.
”Aina kun uutisiin ilmestyy tuorein esimerkki suomalaisen byrokratian riemuvoitoista, kansa älähtää. Siellä ne virkamiehet taas kiusaavat kansanmiestä ihan vaan ilkeyttään! Sitä ei varmaan käy kiistäminen, että virkamieskuntaan – kuten ihan mihin tahansa muuhunkin ammattiryhmään – kuuluu myös pieni määrä niitä, joille toisten elämän vaikeuttaminen tarpeettomasti tuottaa sadistista nautintoa.
Mutta pääsyy typeriin päätöksiin on kyllä jossain ihan muualla. Kovin moni ei tunnu ikinä miettineen mikä byrokratian ja virkamieskunnan tehtävä edes ideaalitilteessa oikein on. No, kerrataanpa. Max Weber muistutti meitä aikoinaan siitä, että byrokratian tehtävänä on pitää yllä hallintomallia, jossa töitä tehdään selkeiden sääntöjen ja velvoitteiden alamaisena, ja joka tähtää rationaalisesti organisaation johdon asettamiin tavoitteisiin. Tässä hallintomallissa vallan tulee olla persoonatonta eikä perustua päätöksentekijän henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Edellämainitulla on tarkoituksensa; byrokraattisten hallintomallien ideaalina on, että vallankäyttö on reilumpaa ja tehokkaampaa. Monissa maissa – joihin suosittelen kaikkia lämpimästi matkustamaan hieman perspektiiviä hakemaan – vallankäyttö on kaikkea muuta kuin byrokaattista, ja niissä maissa sekä hallintojärjestelmän aiheuttamat että korjaamattajättämät ongelmat ovat vielä paljon suurempia kuin meillä Suomessa. Monissa maailmankolkissa nepotismi, ad hoc -päätöksenteko ja selkeiden ohjeistusten puute asioiden hoitamisessa ovat arkipäivää.
Mutta niin kuin monissa muissakin asioissa, voidaan hyväkin idea pilata ylitoteuttamisella. Kun sääntöjä ja paperisotaa on liikaa, katoavat byrokratian tarkoitus ja hyödyt taivaan tuuliin. Eräs merkittävä syy tähän on se, että usein organisaatioissa niiden varsinaisen tarkoituksen rinnalle – tai sen edelle – syntyy toinen, kilpaileva Raison d’être – syy olemassaoloon: organisaatio haluaa pitää itsensä pystyssä vain ja ainoastaan koska se on olemassa, vaikka alkuperäinen olemassaolon syy menettäisi merkitystään tai peräti tyystin katoaisi. Em. kaltaisen eksistentialismikriisin kävi läpi mm. NATO 1990-luvulla kun Neuvostoliiton johtama kommunitinen blokki kaatui. Vasta WTC-iskut ja niistä alkanut ”terrorisminvastainen sota” antoii organisaatiolle vuosikymmenen kituutuksen jälkeen muunkin syyn olla olemassa kuin se, että se on olemassa. Toisin sanoen: aivan kuten yksilötkin, monista yksilöistä koostuvat organisaatiotkin haluavat esiintyä tarpeellisina ja pitää kiinni omasta vallastaan vaikka edellämainittuun ei olisi (ainakaan enää) mitään varsinaista perustetta.
Mutta tämä eihän tämä toki ole ainoa syy miksi byrokratia voi kääntyä itseään vastaan. Julkenen kohauttaa väittämällä että pääsyy on ihan toisaalla. Suomen perustulaissa (118 §:n 1 momentti) todetaan selväsanaisesti: ”[v]irkamies vastaa virkatoimiensa lainmukaisuudesta.” Lainmukaisuus taasen tarkoittaa sitä, että virkamiesten päätösten tulee perustua lakiin. Näin ollen virkamies on vastuussa jos hän venyttää sääntöjä ja siitä koituu harmia. Ja se vastuu ei ainakaan pahimmassa tapauksessa ole mitään näpäytyksiä sormenpäihin, vaan sen luokan mittakaavan seuraamuksia, joilla pilataan elämiä. Meiltä suomalaisilta tämä on tainnut unohtua vaatiessamme byrokraatteja pitämään verorahanhimoisia näppejään erossa meidän touhuistamme. Monilta on tainnut jäänyt ymmärtämättä että vapaudet ja velvollisuudet kulkevat käsi kädessä. Jos ja kun äidin pikku jusuliisat ja mattitellervot telovat itsensä leikkipuistossa tai katuravintoloissa sattuu ruokamyrkytyksiä, ruvetaan väistämättä kaivamaan ensijärkytyksen jälkeen syyllisiä esiin. Ja silloin syyllinen on poikkeuksetta virkamies. Liian matalalla olevat keinut! Kylmäketjun katkeaminen! Ja sitä rataa. Onko tällaisessa tilanteessa ihme että virkamiehet pyrkivät rakentamaan yhteiskunnasta pumpulipäällysteistä hattaraa, kun kaikkeen ikävään on aina löydettävä joku ulkopuolinen syyllistettäväksi ja rahastettavaksi? Kun kansa esittää olevansa niin tyhmää, ettei se tajua pitää vaaratutkaa päällä ellei erikseen käsketä? Ongelma on siis pitkälti kulttuurillinen. Miltei tekisi mieli sanoa että ”omalla vastuulla” taitaa olla katoavaa kieliperinnettä.
Mikäli haluamme että asioihin saadaan oikeasti muutos, on meidän otettava ensisijaisesti yhteys poliittisiin päättäjiin, jotka lakeja säätävät. Ei niihin jotka lakeja panevat toimeen. Vallan kolmijako-opin mukaan edellämainitut eivät ole yksi ja sama taho, ja hyvä niin. Jos haluamme vapauden virkamiehistä, on meidän myös samalla nöyristyttävä siihen, että meidän on oltava kansakuntana valmiimpia kantamaan itse vastuuta siitä jos – ja kun – asiat menevät jossain vaiheessa pieleen.”
Ilmoita asiaton viesti
Turvallisuuteen vetoamalla Suomessa kielletään aivan mitä vain. Mutta turvallisuudellakin on rajansa. miten kukaan oppii varomaan yhtään mitään, jos ihan kaikki tehdään turvalliseksi, mikä näkyy olevan Suomessa päämääränä? Samalla suhtautuminen mm. kuolemaan ja muuhun luonnolliseen on muuttunut vähintäänkin sairaaksi. Liioiteltu turvallisuus tekee myös elämästä äärimmäisen latteaa ja tasapäistää kansalaiset.
Omien aivojen käyttö on Suomessa kertakaikkisen kiellettyä. Tämä johtuu siitä että säännöt tehdään tyhmimmän ja törpöimmän mukaan hakemalla se pienin yhteinen nimittäjä, jolloin jäljelle ei jää enää mitään järjellistä toimintaa.
Lähes missä vain muualla maailmassa, ehkä Ruotsia lukuun ottamatta, ihmiset kävelevät punaisia päin jos autoja ei näy mailla eikä halmeilla. Siitä tietää olevansa koto-Suomessa, kun väkijoukot kököttävät hölmöinä risteyksissä ja odottavat että ohjelmointi antaa heille luvan kävelyyn.
Tämän hölmöyden voi korkeintaan niellä silloin kun paikalla on pikkulapsia. Korkeintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minua alkoi hinauskielto kiinnostaa:
”Hinauskielto ei koskea yksityisiä
Samoin jatkossa auton hinaaminen korjaamolle on kielletty ilman liikennelupaa. Luvaton yrittäjä saa hinata auton vain lähimpään turvalliseen paikkaa – ei pidempää matkaa.
– Yksityishenkilö saa toki hinata autollaan toista autoa, täsmentää Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL:in toimitusjohtaja Iiro Lehtonen Iltalehdelle.
– Liikennelupa koskee vain kaupallista toimintaa.”
… ja …
”Uusi laki on tarkoitettu myös estämään sen, etteivät ulkomaalaiset yritykset (EU-Viro) ryhdy liikenneluvatta hoitamaan suomalaisia kuljetuksia.”
http://www.iltalehti.fi/autot/2014063018450776_au….
Että onhan tässä joku järki kai, vaikka monissa muissa säännöissä ei tunnu olevankaan: Bussifirmat joutuvat romuttamaan massoittain toimivia linja-autoja
Ilmoita asiaton viesti
En voi mitään, jos tuossa ei huomaa protektionistisia tavoitteita, joilla on tarkoitus estää hintakilpailun mukana tuoma kustannustason säästö kuluttajalle.
Samalla toki halutaan tukea yrittäjyyttä laittamalla kapuloita esimerkiksi kotimaisen hinauspalveluyrittäjäksi aikovan rattaisiin, että tietää pysyä kortistossa suosiolla.
Ilmoita asiaton viesti
Säätelyn ja byrokratian vastakohta lienee yksityisyrittäjyys – myös tienpätkien osalta.
Tällaista se on Espanjassa:
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2014/07/17/es…
”Yli 40 vuotta vanhan lain mukaan valtion on Espanjassa korvattava tieyhtiön konkurssissa maan ostoon ja tien rakentamiseen liittyvät kustannukset yhtiön omistajille.”
Ei edes eurorahoilla tuettu tienrakennus näytä onnistuvan, vaan vaatii 500 milj.€ nappulaa lainaa… 😀
Voi helvete! (ruåts. ”kokovehnä”)
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin kirjoitettu. Kehotan kirjoittajaa tutustumaan tekeillä olevaan sivustoomme http://www.kukapaatti.fi ja avaamaan keskustelua asioista osoitteessa http://keskustelu.kukapaatti.fi
Ilmoita asiaton viesti