Suomettuneet saksalaiset

Ukrainassa on nyt sitten sisällissota. Venäjämielisten ukranalaiskapinallisten ammuttua – oletettavasti epähuomiossa – matkustajalentokoneen alas alkoi Yhdysvallat vaatia Euroopaltakin tiukempaa suhtautumista Venäjään. Tilanne on jokseenkin surrealistinen. International Herald Tribunen entinen päätoimittaja John Vinocur kirjoittaakin Saksan liittokansleri Angela Merkelin omalaatuisesta tilapäivityksestään. Samaan aikaan kun naapurimaa Hollantiin tuodaan ensimmäisiä siviiliuhreja matkustajalentokoneen alasampumisesta, jaksaa Merkel mielummin pitää saksalaisia onnekkaina, että Saksassa on rauha.

Merkel on enemmän suivaantunut Yhdysvaltojen salakuunteluun, mikä on sekin tietysti aivan ymmärrettävää. Saksan voisi siltikin olettaa tuomitsevan EU:n siviilien joukkolahtaaminen.

Financial Times huomauttaa, ettei kapinallisjoukot nyt mistään supermarketista ostele panssarivaunuja, ohjuslavetteja ja muuta vastaavaa järeää sotilaskalustoa. Sisällissodan lopettaminen on vaikeaa, jos demokratian puntarilla mitattua vähemmistöosapuolta ruokitaan asein.

Suomen suhtautuminen on sekin kysymysmerkki. Pääministeriä kiinnostaa enemmän kuntourheilu, ja presidenttikin puhuu ennemmin siitä, ettei tässä nyt voida poissulkea nöyristelyä, vaikka matkustajakoneita nyt putoileekin Ukrainan itäisen osan metsiin.

Syy on toki selvä. Taloutemme ottaisi rajua osumaa, mikäli kaupankäynti hyytyisi Venäjän kanssa. Itänaapurimme kohtalo on aiemmin siivittänyt rahapolitiikkaamme itsenäisyyteen 90-luvun alussa. Tällä kertaa europakkopaitaan sonnustautuneina meille voisi käydä täysin samalla tavalla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on toki opportunistina havainnut Euroopan heikkouden. Talouspuoli tökkii, koska 17 muuta maata käyttää Saksan valuuttaa. Näiden maiden tulee pystyä noudattamaan tiukkaa linjaa julkistalouden velkaantumisen kanssa, jos mielivät jatkossakin käyttää ulkomaan valuuttaa. Se ei ole onnistunut, eikä tule onnistumaankaan lähivuosikymmeninä.

Tällaisten murhenäytelmien yhteydessä on hyvä kysyä itseltään; että onko yhteinen raha ja erilaiset eurooppalaiset arvot parempi kuin yhteiset arvot, mutta eri maksuvälineet.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu