Puolitriathlonista twiitataan – politiikkaa Suomen maassa
Talouslehti Financial Times listaa Suomen talouden ongelmista. Sekä siitä, miten tasavallan hallitus on aikeissa tarttua toimeen. Kokoomuksen vankat tukijat tietävätkin jo: twiittiä pukkaa viikonlopun puolitriathlonin kisoista.
Muiden puolueiden jäsenten ja kannattajien – siis pääosin Suomen talouden tilasta huolestuneiden – keskuudessa keskustelua voi aiheuttaa FT:nkin linkkaama Nordean Pasi Sorjosen näkemys (sivut 9-10), että tässä voidaan puhua taantuman sijaan jo lamasta. Kaakkois-Suomessa pohditaan venäläisturistien varaan rakennetusta kaupan alasta. Oltermanni-juustot kypsyvät ilman myyntikohdetta. Suomen talous on pakittanut kahtena aikaisempana vuonna, eikä vieläkään talous ole suostunut kasvamaan – ainakaan merkittävästi – sitkeistä ja toistuvista lupauspuheista huolimatta.
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) toki myöntää, ettei hallitus voi paljoa tehdä, ja "taikajuomaa" tilanteeseen ei löydy. FT:n artikkelin mukaan hän vertailee nykytilaa tasavahvuisesti 90-luvun lamaa, joka johtui yhteiseurooppalaisista valuuttakokeiluista: kiinteän valuuttakurssin joustamattomista rakenteista.
Silloin "taikajuoma" löytyi, ja Suomen kansallinen valuutta laitettiin kellumaan. Tällä kertaa ongelmamme on, ettei yhteiseurooppalaisen valuuttakokeilun kiinteän valuuttakurssinomaisten rakenteet jousta.
Ratkaisuksi on jo tarjottu täyttä tulonsiirtoihin perustuvaa liittovaltiota. Tai sitten me otamme vanhat, jo toimintakykynsä osoittaneet lääkkeet käyttöön. Sanomme apteekkarille vain, jotta "saisimmeko taas tuon kelluvan, kansallisen valuutan takaisin?"
Twiittaamisen sijaan ongelmamme on hysteria, joka johtaa negatiiviseen kierteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Keiden meidän ongelmasta” puhut? Jäi vähän epäselväksi.
Onko Stubb hysteerinen, eikä huomaa, että maa on negatiivisessa kierteessä – ainakin taloudellisesti?
Ilmoita asiaton viesti
Velkamäärät eivät johdu ”hysteriasta”.
Etkö sinäkään yhtään huolestuisi, jos olisit aikanasi lainannut Kreikalle 10 vuodeksi vaikka 50 miljoonaa euroa, ja sitten näyttää siltä, että saatkin siitä takaisin vain 2 miljoonaa euroa, nekin korkotuloina aiemmilta vuosilta?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä varten poliitikot ovat niin yksimielisiä taloudellisen kasvun siunauksellisuudesta vaikka kansa ei ole?
Ilmoita asiaton viesti
Siksi, koska Sinä ja ystäväsi eivät ole ”kansa”.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä me sitten olemme?
Ilmoita asiaton viesti
Kun Nokia tuli ja meni, Suomen vientiteollisuus muistuttaa kovasti sitä, mitä se oli 80-luvulla. Lieneekö itsenäisen Suomen historiassa jaksoa, jolloin valuuttakurssi oli muuttumaton yli 20 vuotta? Nyt on ollut, ja tulokset ovat sen mukaiset. Palkkajousto on valuutan devalvoitumista kivuliaampi tie.
Ilmoita asiaton viesti
Eurohan on vahvistunut rutkasti, ainakin dollariin nähden. Kun 15 vuotta sitten euro syntyi niin kurssi oli osapuilleen 0,8. Nyt kieputaan 1,3 ja 1,4 välillä.
Nousu on saattanut olla aiheellinenkin, mutta nykytasolla kriisi huomioon ottaen se ei ole joustanut.
Olen samaa mieltä siitä, että palkkajouston mahdollisuudet ovat olemattomat.
Ilmoita asiaton viesti
Vahva euro on hieno asia: Ostosmatkat NYC:iin ovat entistä halvempia. ;-D
Ilmoita asiaton viesti
Parahin herra Saari,
voiko moraalittomammin toimia – tuossahan kuskataan pääomaa ulos euroalueelta! 🙂
Se vain on silviisiin, että markkinat (jotka olemme me) kyllä havaitsevat ”paremmiksi muuttuneet tarjoukset”, ja siten tasapainotamme automaattisesti markkinatilanteen.
Mutta kun fantsuttelijat haraavat vastaan. Kokoomuskin etunenässä kaipaa Maon aikaista suunnitelmataloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Katainenhan ehdotti, että lopetetaan negatiivinen ajattelu. Se toimii ainakin Pohjois-Koreassa.
Miten olisi woodoo!
Ilmoita asiaton viesti