Euromaat downshiftaavat muodikkaasti

Puolilta päivin on lupa odottaa mielenkiintoisia uutisia koko euroalueen 2. vuosineljänneksen talouskasvulukemista. Viime vuoden lopulla toistetut mantrat talouskasvun autuaaksi tekevästä voimasta on jo saanut tutut, surulliset piirteensä. Ranska ilmoitti, ettei se tule yltämään tämän vuoden talouskasvutavoitteeseensa, vaan koko alkuvuoden mentyä nollakasvulla, maassa pudotettiin virallinen tavoite prosentista puoleen.

Saksa ja Italia puolestaan totesivat, ettei kevät on kasvun parhainta aikaa. Molemmat maat raportoivat talouksiensa supistuneen 0,2 prosenttia huhti-kesäkuussa.

Saksan painoarvo on yli neljännes koko euroalueella. Kun yhteisvaluutta-alueen kolme suurinta ovat tuloksensa julkistaneet, niin parhain on päätynyt nollakasvun linjalle.

Euroalueella downshiftataan muodikkaasti. Pohdin paljon sitä, keille tämä tulee yllätyksenä. Suurin yllätys minulle on ollut sitkeä optimismi, että kyllä euro toimii – ja että "valuutalla ei ole väliä". Ehkä nyt, kun odotukset ovat pettäneet ainakin kolmessa suurimmassa euromaassa, alkaa minuun puolestaan herätä varovainen optimismi.

Nimittäin, EKP:han on Saksan keskuspankin sivukonttori, täysi vasalli. Niin kauan kun muut maat ovat parkuneet EKP:n julmuudesta, mutta Saksassa on ollut alles Gut, niin EKP on istunut käsiensä päällä ja suistanut koko euroalueen deflatorisen laman vaaraan.

Tavoistani poiketen lättään tähän loppuun linkkikimaran. Muistutuksena vielä, että klo. 12 tiedämme miten koko downshiftaava euroalue on keväällä tehnyt. Olemmeko downshiftanneet jo pakin puolelle?


http://uutiset.perussuomalaiset.fi/saksan-ja-ranskan-talouskasvu-petti-o…

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/16d54dd4-237a-11e4-8e29-00144feabdc0.html

http://www.bloomberg.com/news/2014-08-14/french-economy-unexpectedly-fai…

http://online.wsj.com/articles/greeces-recession-eases-in-second-quarter…

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2014/08/14/euro-zone-gdp-live/

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu