Eurooppa sairastaa
Eurooppalaisittain vaalitulokset ovat menneet enemmän tai vähemmän pelonsekaisissa tunnelmissa. Saksan osavaltiovaaleissa Saksan antieuroisen AfD:n menestystarina kasvaa samalla, kun liittokansleri Angela Merkelin CDU-puolue on menettämässä liittolaistaan, FDP:tä (liberaalidemokraatit). Ruotsin vaaleissa ruotsidemokraatit pistivät korttinsa pöytään. Ranskassa kansallinen rintama (FN) hakkaisi – mielipidetiedusteluiden mukaan – presidentivaaleissa ekalla kierroksella kaikki, ja toisella istuvan presidentin Hollanden.
Toiselta puolen tulee kovempi paine: arvostetun talousaikakausilehti The Economistin sivuilta luen, että saksalaisten mielestä Euroopan keskuspankki on hylännyt saksalaiset. Tämä on iso uutinen.
Euroopan keisarinna Angela Merkel I:llä onkin syytä huolestua. Kotipihalla AfD niittää äänestäjiä heiltä pois, ja kokonaisuudessaan tyytymättömyys saksalaismieliseen talouspolitiikkaa rapisee.
En voi sanoa olevani millään lailla yllättynyt näistä käänteistä.Vielä vähemmän minun voisi todeta olevani harmistunut uusista tuulista. Nimittäin Eurooppa tarvitsee aika lailla täyskäännöksen, jos euroalue halutaan pitää kasassa.
Saksa on jo nyt poliittisesti haavoittuvainen. CDU joutui jo liittopäivävaaleissa tyytymään hallitukseen, jossa on sekä sosialistit, että porvarit. Saksan teollisuuspamput ovat jo kaataneet kylmää vettä hallitusohjelmalle. Jos nyt alkaa vielä kapina eurovastaisen AfD:n muodossa, ovat Saksan eväät hupenemassa vähiin.
Toiseksi suurin euromaa, Ranska, on jo raunioina. Presidentti nauttii mielipidekyselyjen mukaan vähemmän mairittelevaa 13 prosentin suosiota. 62 prosenttia ranskalaisista katsoo, että presidentin olisi aika kerätä pillit pussiin jo ennen vaalikauden päättymistä. Presidentti Hollande uhosi vaalikampanjansa aikana 2012 supistavansa valtion alijäämän kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuonna 2013. Hiljattain kerrottiin, että ehkä sitten vuonna 2017. Tai joskus.
Samoin presidentti uhosi, että hänen kädenjälki näkyy työttömyysluvuissa ensimmäisenä toimivuotenaan. Vaalilupauslisää tai ei, työttömyys on jatkanut Ranskassa kasvuaan Hollanden virkakauden ajan. Hän on siivonnut hallitustaan jo kahdesti, ja päällä on talousvaikeuksien lisäksi myös yksityiset ongelmat.
Muillakaan suurilla euromailla ei mene kaksisesti. Italian valtiolla on 2,1 biljoonaa euroa velkaa ja maa on deflaatiossa, mikä lisää velan reaalista hintaa. Espanjassa vienti on toki piristynyt, mutta se ei paljoa lohduta maassa, jossa on n. 25 prosentin työttömyys ja puskuroimattomat eläkekassat. Niistä zombie-raksafirmoista nyt puhumattakaan.
Me elämme suuressa illuusiokuplassa, jossa kansalaisilta pimitetään karu todellisuus. Televisioruutuun tuodaan mielummin sirkuskarhuja (tai kreikkalaisittain kerrotaan joka päivä löydöstä, joka voisi olla itsensä Aleksanteri suuren hauta). Näin vältetään taustalla vaanivien ikävien asioiden kohtaaminen.
Minusta on oikein, että kansalaiset tietävät, missä mennään ja mitä heidän odotetaan tekevän. En ole ollut hiljaa eurokriisistä. Nyt on ollut hieman taukoa, sillä olen asettumassa aloilleni enemmän uuteen asuntooni, uuteen ympäristöön ja uuteen kulttuuriin. Minusta on edelleen hienoa, että voin sanoa samaa kuin 3-4 vuottakin sitten: kokoomus, alentukaa tulonsiirtounioniin, tai lähdetään eurosta.
Tämä ”ei kumpikaan, kiitos” tuottaa vain ääriaineksia Eurooppaan. Haluatteko te siellä kokoomuksessa todellakin lisää kultaista aamunkoittoa, ruotsidemokraatteja, kansallista rintamaa ja jobbikkia? Nykymenolla nämä ovat keränneet mittavat äänipottinsa.
Tähän voisi vielä lisätä The Economistin kirjoituksen, jossa Saksa miehityttää kaikki pienen profiilin tärkeät pestit EU:ssa toimimaan Saksan tahdon mukaisesti. Muun Euroopan ongelmat eivät tällä tavoin ole ainakaan hälvenemässä.
http://www.economist.com/news/europe/21616954-behi…
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tää lapinpolttajien alamaisena oleminen oo taas tälläkin kertaa nähty.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä teksti, niin kuin sinulta useimmiten. Ehkä se on ihan hyvä, että kansalle paljastuu millaisia vatipäitä mm. kok+sdp-puolueesta löytyy. Nyt nimittäin näkyy oikeasti, että miten syvältä tää porukka on – ”ideologia pilkottaa”!
Näihin ajatuksiin.
Nickelback – Edge Of A Revolution
=> https://www.youtube.com/watch?v=rlSYabmJuzM
Ilmoita asiaton viesti
Elämme kuplassa, jossa realismi on kirosana ja katoaa ilmaan maalattujen mielikuvien joukkoon kuin mummo sumuun.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä eletä, vaikka eliitti koettaakin hukuttaa meidät poliittiseen kyynelkaasuunsa. Pankkiirit linnaan vaan ja poliitikot kortistoon. Sitä mä kutsuisin hyväksi aluksi.
Ilmoita asiaton viesti
Minä laittaisin poliitikot linnaan ja pankkiirit kortistoon.
Ilmoita asiaton viesti
Jos valtioiden hallituksia kohdeltaisiin samoilla kirjanpitosäännöillä kuin yritysten hallituksen jäseniä, niin Euroopassa ei taitaisi kovin montaa ministeriä istua kaltereiden samalla puolen kuin me kaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan maapäivävaaleissa Brandenburgissa ja Thüringenissä CDU, eli Merkelin puolue nosti kannatustaan kummassakin. Brandenburgissa vaalien suurin häviäjä oli die Linke, Thüringenissä puolestaan SPD.
Ilmoita asiaton viesti
Se mikä tässä on kiinnostavaa – hyvin laajasti euroopassa – että nimenomaan vasemmisto rankaisee puolueitaan, mutta oikeisto ei. Ei tää touhu ole oikeistollekaan kannattanu, taluodelliset tappiot ovat hirveät.
Ilmoita asiaton viesti
Afd on kerännyt paljon ääniä jo liittopäivävaaleissa pudonneelta FDP:ltä ja die Linkeltä, joka kokoajan on ollut eurovastainen. Se tässä vain ihmetyttää, kuinka äänestäjät siirtyvät laitavasemmalta suoraan laitaoikealle.
Ilmoita asiaton viesti
Koska he haluavat jonkinlaisen muutoksen tapahtuvaksi. Tällainen voisi olla euron peijaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen tuskin AfD:n kannatus tuskin riittää, ainakaan vielä. On myös syytä muistaa se, että AfD ei ole EU-vastainen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä EU-vastaisia tarvitsekaan olla. Esimerkiksi minä pidän nimenomaan euroa koko EU:n suurimpana uhkana.
Eli jos yritetään oikein sitkeästi pitää euro pystyssä, menetämme sekä euron, että EU:n.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on se juju, että Eurooppa-aate eli perinteinen Eurooppa-myönteisyys ei ole kadonnut, mutta euroideologia, joka näkyy tiivistymisen pakkomielteenä ja eurokriisin jatkumisena, kertoo siitä, että EMU on koko ajan menossa maalitaulun keskelle arvostelun pääkohteeksi. Siis euro.
Euroideologia, jota on noudatettu 2000-luvulla, on aivan eri asia kuin perinteinen Eurooppa-aate (monien kannattama arvopohja), joka ei pakkoyhdistäisi valtioita, vaan ainoastaan lähentäisi kansoja toisiinsa. (ns. rauhan tekija):
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178…
Eurokriisin perusta ja syyt on tiedetty jo vuosia sitten, joten en malta olla linkkaamatta jälleen kerran tähän:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4292…
Ilmoita asiaton viesti
Toimittaja Toivanen on kuunnellut perin optimistisia arvioita:
”Kreikan kansantuote 2014 arvioidaankin vähintäin 5 prosenttia tämänvuotista pienemmäksi, valtion velaksi 153%/bkt.”
Kreikan bkt 2014 on uusimpien arvioiden mukaan noin 25 prosenttia pienempi kuin kirjoitusvuonna 2010. Laskua huippuvuodesta 2009 on lähes 30 prosenttia.
Samaten velan suhde bkt:hen on nyt 175 prosenttia, vaikka sitä on jo kertaalleen leikattu. Toisaalta velkasuhde bkt:hen on kasvanut siitä syystä, että jakaja (bkt) on supistunut sinikeltaisten lasien vuoksi, missä on siis ympyränmuotoinen tähtikuvio.
Toisaalta, Suomihan kulkee samoja latuja, mutta lähtötilanne on ollut parempi. Espanjaan nähden Suomella on n. 4-5 vuoden ”hajurako”, Kreikkaan hieman enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Jälkeläisemme tulevat joskus aikanaan lukemaan historiankirjastaan Euroopan osiosta heti Hitlerin ja Stalinin jälkeen surkuhupaisan kertomuksen Euro-nimisestä yhteisvaluutasta ja mönkään menneestä Euroopan liittovaltiohankkeesta.
En kuitenkaan usko, että historiankirjassa kerrottaisiin Persujen olleen oikeassa ja KOK / SDP / Keskustan olleen ylioptimistisia hankkeiden suhteen.
Kataisen six-pack ja Stubbin väliaikaishallitus saanevat myös asiaan kuuluvaa huomiota tulevassa maamme historiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän mönkään menneen rahasekoilun syntipukiksi löydy tälläkin kertaa jotain ”sopivaa”. Viimeksi NL lähti (eikä se aiheuttanut meidän asuntokuplaa niinkään), nyt voisi syyttää Venäjän ja Ukrainan kriisiä, esimerkiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen osalta historia toistaa valitettavalla tavalla itseään, kuten Tullin historiakin kertoo:
”Saksa oli kansalaissodassa kutsuttu valkoisten avuksi. Mutta avusta jouduttiin maksamaan kova hinta: ulkomaankauppa alistettiin aluksi Saksan valvontaan, sille oli myönnettävä suosituimmuuskohtelu yli muiden maiden ja kauppasuhteiden rakentamista
muun muassa Isoon Britanniaan vaikeutettiin. Tullille jäi näissä erikoisolosuhteissa
kiusallinen ja vaativa valvontatehtävä.”
Ilmoita asiaton viesti
Syyhän on aina jossain muualla kuin itsessämme, mutta meistä itsestämme tämä kaikki juontuu. Ei siis Kokoomuksesta tai SDP:stä vaan meistä tavallisista pulliaisista, jotka hyväksymme tämän kaiken tyytymällä äänestämään vuodesta toiseen samat paskat eduskuntaan.
Itämainen sananparsi kertoo, että jos osoitat toista etusormellasi, niin kolme sormea osoittaa sinua itseäsi. Tuohon viisauteen on helppo yhtyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kolme sormea osoittaa kohdallani henkilöön, joka ei ole äänestänyt kokoomusta tai demaria tähän eduskuntaan.
Tässä on silti esiteltynä se asia, että mikäli jatketaan edelleen samalla tavalla niin poliittinen painekattila leviää käsiin.
Eikö olisi parhainta siten se, että nämä valtapuolueet heräisivät koomastaan, ja rupeaisivat kuuntelemaan kansalaisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Huvittavaa -mutta ei yllättävää on se, että kun AfD ilmestyi Saksan poliittiselle kartalle niin (Suomen) tiedotusvälineet uutisoivat kyseessä olevan ”taloustieteilijöiden ja liikemiesten” perustama eurokriittinen puolue.
Nyt samasta puolueesta sen sijaan puhutaan Suomen mediassa jo ihan rempseästi ”oikeistopopulisteista”.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen puolue on populistinen. Ei ne edes pysyisi pystyssä, jos eivät edes vähän yrittäisi kuunnella, mitä äänestäjät haluavat.
Tosin toteuttaako ne niitä toiveita on eri juttu. Viime eduskuntavaaleissa esim. demarit, krisut ja vassarit räkivät äänestäjiensä silmille ja menivät hallitukseen, joka jatkoi tukipaketteja ja kaiken huipuksi kieroilivat meidät EVM:n jäseneksi.
Eli äärimmäistä populismia ja siihen törkeä äänestäjien pettäminen heti vaalien jälkeen.
Kummalliseksi asian tekee, että persuja haukutaan populisteiksi, vaikka he ovat ainoana puolueena sanansa ja lupauksensa pitäneet. Tässä onkin ehkä kyse suoraselkäisyydestä, rehellisyydestä, integriteetistä ym., mitkä voidaan creditoida persuille puolueena. Kiitos heille.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän kokoomus näitä puolueita varmaankin haluaa..lopuksi kerättyään kirjavaa sakkia ja ryhtyessään salonkikelpoiseksi alkavat peesaamaan kokoomusta ja näin meillä yhtäkkiä onkin kaksi kokoomusta..
Vai mitäs luulet ens kauden kokoonpanoksi?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä onkin vaikea kysymys. Suomessa voi tapahtua vielä vaikka mitä, eikä edes ennenaikaisten vaalien mahdollisuutta voi laskea kokonaan pois, vaikka itse oletankin tämän loppukauden menevän jotenkuten. Linkuttamalla, kenties.
Symbolisesti tärkeä luottoluokitus saattaa rapista vielä tämän vuoden aikana. Sillä tosin tuskin olisi talouden kannalta suurta merkitystä. Sitä voi katsoa vaikka Ranskan lukemia. Ranskalla on Suomea heikompi luokitus, eikä tuo nyt niin korkealta korolta vaikuta. Maanosahan on deflaation partaalla.
Huomenna tiedämme myös sen, miten Skotlannin kansanäänestyksessä käy. Euroopalla on pitkä historia pienistä kaupunkivaltioista(kin). Esimerkiksi Italiassa Veneton maakunta on ollut itsenäinen tuhannen vuoden ajan. Katalonia, Baskimaa, Vallonia… näitähän riittää.
Ja vaikka skotit äänestäisivätkin niukanlaisesti brittiläisen unionin puolesta, niin se on jo onnistunut herättämään kansallistunnetta siellä sun täällä. Ei kovin federalistista puuroa eurokamujen mieleen.
Ilmoita asiaton viesti