"Perussuomalaiset kelpaisivat kaikkiin hallituksiin"
Ensi vuonna järjestettävien eduskuntavaalien lähtölaukauksia varsinaiseen kisaan joutuu odottamaan vielä hetken aikaa. Yleisradion teettämän aineiston pohjalta lopputulos olisi, että PS kelpaisi kaikkiin mahdollisiin hallituskokoonpanoihin. Ainoastaan silloin PS olisi vaarassa jäädä pois, jos demareista tulisi hallitustunnustelijapuolue, mutta silloinkaan tilanne ei ole täysin selvä. Nykyisten kannatuslukujen valossa, tämä lienee enempi puhdasta teoreettista muotoilua. Hyvä kuitenkin, että odottamatontakin osataan ennakoida tämänlaisissa analyyseissä.
Tutkimuksessa havaittiin, että Nato-jäsenyydestä ei päästäisi yksimielisyyteen oikeastaan minkään hallituksen kanssa.
Erilaisissa kokoonpanoissa eri asiat korostuvat, mutta vaikuttaisi siltä, että talous tulee olemaan yksi keskeisimmistä hallitusohjelmateemoista. Vihdoin ja viimein.
Lue lisää Yleisradion selvityksestä täältä.
Silmiin pistävältä näyttää se että vain kokoomusvetoiseen hallitukseen tulisi mukaan RKP, mutta ei PS:n eikä Keskustan. SDP:n voitto näillä näkymin on niin kaukainen juttu että puolueen hallituksen vetovastuu voitanee unohtaa.
Entäpä miten kokoomus suhtautuu PS:n tai Keskustan hallitukseen kun siihen ei kuulu siis RKP? Jättäytyykö pois hallituksesta tuolla syyllä? Aika olisi todellakin jo RKP:n poistua hallituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
RKP:n asema varmaan riippuu myös siitä, millaista hallitusohjelmaa he haluaisivat ruveta toteuttamaan, ja mitä he tarjoaisivat siihen lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Missä hallituskaavailu, siellä heti kohta myös ministerispekulaatio. Mikä salkku olisi Henrille se mieleisin, osaamisaluetta parhaiten vastaava?
Ilmoita asiaton viesti
Minulle? Huh, minä viihdyn nykyisessä toimessani vallan hyvin. 🙂
Ja jos pitäisi väkisin valita, niin eiköhän sen valinnan tulisi olla selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilen vahvasti, että vihreät ja perussuomalaiset eivät löytäisi yhteistä säveltä, joten Rinteen hallitukseen tulisi luultavammin mukaan keskusta. Siis jos mennään tämän Ylen uutisen perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti näin, mutta SDP saisi sitten tehdä ilmiömäisen nousun nykyisistä kannatuslukemistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaanpa seuraava Taloustutkimuksen kysely. Jos SDP on siinäkin ohittanut PS:n ja ylittänyt 16% rajan, huhtikuuhun mennessä saattaa 18-19% olla hyvinkin mahdollista. Onnistuminen ruokkii onnnistumista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuokaan ei riitä vielä siihen, että demarit ottaisivat sen piikkipaikan.
Ilmoita asiaton viesti
Henri, olen samaa mieltä kuin Joensuu: viime vaaleissa Bandwagon suosi perussuomalaisia, mutta jos SDP ohittaa PS:n seuraavassa Ylen gallupissa niin se toimii toisinkin päin.
Vaaleihin on kuitenkin vielä aikaa, ja puolueiden kannatuslukemat voivat syystä tai toisesta muuttua merkittävästikin.
Ilmoita asiaton viesti
Tosi on. Tosin Kokoomus taisi käyttää kaiken osaamisensa jo eurovaalien torjuntavoittoon, joten vaikea nähdä, mistä Stubb vielä vetäisi ässän hihasta. Jolloin piikkipaikan tiellä olisi enää se, miten Keskustan kannatus kestää.
Seuraavasta kyselystä. Hyvän ja huonon rajat suunnilleen: Keskusta 21-22, Kokoomus 19-20, PS 17-18, SDP 15-16. Puolueet ovat siis suunnilleen kahden %-yksikön päässä toisistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ennustajaeukko olettaisi että kokoomus on ainakin vielä jonkin verran laskussa, keskusta suunnilleen samoissa lukemissa, PS ja SDP suunnilleen tasoissa.
Virhemarginaalihan on, mutta sitä ei näy uutisoinnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Porvarit ja vasemmisto on täysin vanhentuneita nimityksiä kuten oikeastaan puolueetkin. Äänestäjäkunnan enemmistö alkaa olemaan sitoutumattomia. Sitoutumattomia kiinnostaa asiakysymykset, mutta tuskin kukaan on nimittämässä heitä hallitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jossakin vaiheessa puolueiden on otettava kantaa myös liittovaltiokehitykseen kunhan joku osaisi kysyä.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta ryhmä ”Libero” Elina Lepomäki on jo ottanut. Lukekaa hyvät ihmiset: http://libera.fi/libera-uusi/wp-content/uploads/20…
Samalla voit lukea: http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178678-s…
Minusta meillä on ryhmä ihmisiä eri puolueista ja taustoista, jotka pohtivat kiitettävästi Suomen tilannetta ja mahdollisuuksia:
http://www.libera.fi/fi/euron-tulevaisuus/euron-tu…
Ryhmäläisten blogikirjoituksia eurosta:
Elina Berghäll: Omertà (13.5.)
Vesa Kanniainen: Avoin kirje pääministeri Jyrki Kataiselle (12.5.)
Vesa Kanniainen: Miksi EuroThinkTank tarvittiin? (6.5.)
Heikki Koskenkylä: EU- ja euroalueiden tulevaisuus hämärän peitossa (5.5.)
Elina Lepomäki: Kun riskillä ei ole hintaa (5.5.)
Sami Miettinen: Markan toinen tuleminen (30.4.)
Jukka Ala-Peijari: Suomen työ hinnoitellaan ulos markkinoilta (23.4.)
Tuomas Malinen: Voiko rahaliitto toimia ilman poliittista unionia? (14.4.)
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäki se noustuaan varasijalta pisti kokoomuksen eduskuntaryhmän asiaosaamisen kertaheitolla uusiksi.
Mitä olen ylimalkaan seuraillut niin taitaa olla Lehden ohella ainoa, jota pidän täyspäisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen Elina Lepomäki on nähtävästi valveilla, mutta Stubbi ei kait ole kuullutkaan hänestä jos kokoomuslaisten puheita ja linjaa on uskominen. Sama juttu muissa puolueissa, joko ei ole linjaa ollenkaan tai lauletaan perusteetonta hymistystä yhteisvaluutalle.
Ilmoita asiaton viesti
Energia taitaa olla yksi isoimmista vaalien jälkeisistä kysymyksistä.
Sen ansiosta on suuri mahdollisuus että Vihreät tulee pelaamaan itsensä ulos.
Suurimmat keskustelut tulevat olemaan sisäpoliittisia joten se voi kaivertaa Stubbin vetovoimaa.
Oma veikkaus on että saamme seuraavaksi Keskustan, PS:n ja Kokoomuksen yhteishallituksen. EU:sta ei tulla irtautumaan mutta Keskusta toimii hyvänä sulakkeena välissä askeleen skeptisemmälle politiikalle siihen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Suurimmat keskustelut tulevat olemaan sisäpoliittisia”
Sisäpoliittiset ongelmat ovat pääosin kiinni EKP:n päätöksistä joten ilman keskustelua liittovaltiokehityksestä voimme vain näperrellä tyhjänpäiväisiä ja odotella päätöksiä EKP:stä.
Ilmoita asiaton viesti
Miltä pohjalta fantsu-Kokoomus ja Perussuomalaiset kykenevät hallitusyhteistyöhön?
Ilmoita asiaton viesti
Vastahan PS:ia kutsuttiin yhteistyökyvyttömäksi populistipuolueeksi ja jotkut sanoivat muuttavansa maasta, kun tuli tuo ns. jytky.
Ovatko tehdyt huonot ratkaisut ja jonkinlainen ”SIperia opettaa”-ilmiö koulineet puoluekenttäämme – mankeloinut suvaitsevampaan suuntaan? Suomea voidaankin kehittää yhdessä?
P.S:
Kun pintaa raaputtaa, epäilen, että jemmattua NATO-myönteisyyttä on enemmän kuin kehdataan tunnustaa. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Joillekin se on ollut vain vaikea hyväksyä, että entisen kolmen sijaan onkin nyt neljä.
Ainakin politiikka on palannut politiikkaan, ja PS:n esiinmarssi on myös vaikuttanut muiden puolueiden toimintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen uutisissa puhuttiin jo ”kolmesta suuresta porvarillisesta puolueesta”.
Oletteko te perussuomalaiset porvareita?
Ilmoita asiaton viesti
En minä osaa kaikkien puolesta sanoa. Omalta osaltani kyllä: uskon markkinatalouteen sekä siihen, ettei poliitiikkojen tulisi sörkkiä joka ainutta asiaa taloudessa.
Vielä vähemmän olen sitä mieltä, että matalasuhdanteissa politiikassa keksitään ruveta kiristelemään vyötä. Oikeastaan ainoa hetki, jolloin pitäisi saada moottori käyntiin niin starttinarun vetämisen sijaan upotetaan moottori meren syvyyksiin.
Nykytoiminta on siis kaikkea muuta kuin minun mieleeni.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaiset ei sinänsä allekirjoittanutta kiinnosta pätkän vertaa. Vaan olen kuitenkin julkitulojaan väkisinkin viimeiset vuodet joutunut seuraamaan.
Senverran isolla kädellä ovat lytänneet joka ikisen muun puolueen maan rakoon, lopputuotetta niskaan joka suuntaan, niin mikä tahansa hallituskumppani tulee olemaan niille tavaton pettymys. Voi olla että hallitusneuvoitteluissa ne puheet muistetaan, varsinkin puolueelta jonka takki ei käänny ja joka ei tingi pienimmästään vaatimuksestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Osa perussuomalaisista on hyvin oikeistolaisia, osa taas melko vasemmistolaisia. Siksi on vaikea etukäteen tietää, minkälaista linjaa perussuomalaiset hallituksessa vetävät.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole enää oikeistoa, taikka vasemmistoa.
Nyt on vain talouskurisopimus.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaat, että Kokoomus, Keskusta tai SDP olisi helposti vaihtamassa näkemystään PS:n linjoille sopivammaksi?
Kolmen suuren hallitukseen tarvitaan kaksi muuta mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa jätetään EU vähäksi aikaa sivuun niin loppujen kohdalla ei ole ihan mahdottomia karikoita päästä sopuun. Käytännössä suurimmalta osin ne ovat neuvoteltavia.
Maahanmuuton tiukentaminen > sitä tapahtuu jo koko ajan
Kustannusten leikkaus > Keskusta ja PS ovat jo ehdotelleet virkamieskunnan kevevtämistä enkä usko Kokoomuksen torppaavan sitä.
EU:n kohdalla on suurimmalta osin siirrytty vaiheeseen missä isot päätökset on viety eteenpäin. Nyt oikeastaan viedään niitä päätöksiä vain eteenpäin ja siellä tulee jo Brittien takia niin kovia vesityksiä. Kannattaa myös muistaa että jos Britit sanoo EU äänestyksessä että nyt riitti niin missä Soini haluaa olla silloin katsomassa?
Ilmoita asiaton viesti
Ne ovat tehneet sitä jo pidemmän aikaa. Vai mistä luulet innostuksen heränneen esimerkiksi takuukutksiin?
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla muuten Henri talousviisaana mitään mielipidettä siitä, onko ydinvoima enää tulevaisuudessa taloudellisesti kannattava energian tuotantomuoto? On paljon ollut puhetta siitä, että uusiutuvien energioiden hinnat ovat painumassa ydinvoimaa halvemmiksi.
Tällä on nimittäin se seuraus, että jos ydinvoimasta ei enää kiistellä, niin vihreä puolue voitaisiin oikeastaan lakkauttaa tarpeettomana.
Ilmoita asiaton viesti
Uusien energiamuotojen kanssa on niin ja näin. Läpimurto voisi tulla aurinkoenergiassa, tai fuusiossa oikeastaan milloin tahansa.
Mutta energiaa me tulemme todennäköisesti tarvitsemaan jatkossa vain entistä enemmän, joten en itse lähtisi tällaiselle odottelulinjalle.
Ilmoita asiaton viesti
Spekulaatio merkitsee teoreettista ja usein kokemuksesta piittaamatonta ajattelutapaa – itse spekuloin mielelläni ajatuksella, että Vasemmistoliitosta tulee pääministeripuolue…
Ilmoita asiaton viesti
Minä en. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisen hallituksen ongelma oli liian laaja ideologinen pohja. Monipuolisuus ei ole päätöksenteossa hyväksi kuin ehkä jos ei tiedä aikaisemmin jonkin ryhmän näkökulmaa. Tästä ei kuitenkaan ollut kyse vaan määräenemmistöstä ja kun päätöksiä tehdään niin kaikki arvomaailmat ihmis- ja yhteiskuntakäsityksineen eivät voi tulla huomioiduksi yhtä hyvin. Kahden keskisuuren puolueen siirtyminen oppositioon toteuttamasta sitä ohjelmaa jossa kehuivat kädenjälkensä päässeen erinomaisesti näkyviin kertoo hyvin kuinka siinä aina lopulta käy. Noin käy aina kun gallup-kannatus laskee, omat päätökset alkavat arveluttamaan ja profiilia pitäisi jollain keinolla terävöittää.
Seuraavalla hallituksella ei ole edes sitä ideologista liikkumavaraa mikä tällä, joka tosin toimi sisäisistä jännitteistään johtuen eräänlaisena puolueväreillä esiintyvänä virkamieshallituksena. Seuraavan hallituksen tehtävä on lopulta vain tunnustaa tosiasiat ja toki ainakin omia äänestäjiä kannattaa lepytellä tekemällä välttämättömyydestä hyve sekä etsiä aatteellisia ”järkiperusteita” joilla selittää paikoin rajutkin toimet. Uskon että nyt sääntelyssä on annettu demareille ja KD:lle periksi niin paljon että se lisää heidän kannatustaan hieman, etenkin istuvien kansanedustajien, mutta varmistaa pehmusteet seuraavalle kaudelle että kun tehdään kovia talouspäätöksiä niin voidaan kumota järjettömyyksiä ja suuri osa kansasta silti hurraa.
Ilmoita asiaton viesti
EU-vaaleissa tuntui siltä, että lähes kaikki olivat omaksuneet ”EU-/euro-kriittisyyden”, samoin kuin yhteisvastuukriittisyyden omiin ohjelmiinsa ja samalla myös kuului uusia ääniä: ”ei liittovaltiolle”.
Maahanmuuton tiukemman linjan ovat lähes kaikki puolueet ottaneet vastaan aivan ”asiallisena” seikkana. Se oli ennen ’nuivuutta’.
Nyt myös myönnetään, että euroalueen kriisi on on ollut Suomelle taloudellinen katastrofi ja samalla on alettu keskustella laajemminkin eurosta, sen liian korkeasta kurssista, deflaatiosta ja velkaantumisesta, budjettivajeesta, työttömyydestä, kauppataseesta, omasta rahapolitiikasta jne.
Ja sitten sanotaan, ettei oppositiosta voi vaikuttaa. Nyt on myös joka puolue hädissään laumasta uusia möläyttelijöitä. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttaa oppositiosta mihin?
Se yleinen virsihän on että vientiin ja PK-yrityksille innovaatioihin valtiolta tukea, mutta vaikka PK-yritysten johdolla olisi se korvien välissä niin mistäs niitä kunkin alan keksijöitä palkkaat.
= enimmäkseen kaunista sanahelinää, se innovointi.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, minkä verran se on ”oppositiosta vaikuttamista”, ja minkä verran ”perhana, nehän on oikeassa” -vaikuttamista. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs tuohon muuta kuin 😀
http://www.youtube.com/watch?v=xZbKHDPPrrc
Ilmoita asiaton viesti
No juuri sitähän tässä ”oppositiosta vaikuttamisellla” ja ”Siperian opetuksilla” tarkoitin.
Kun korvatulpat ja silmälaput otettiin pois ja kuulo/näkö parani, niin moni huonoksi leimattu ajatus kirkastui ja olikin ihan kelvollinen otettavaksi mukaan mm. talouspoliittisen harkinnan osatekijäksi.
Ilmoita asiaton viesti