Keinovalo sekoitti unirytmimme

Mikähän mahtaa olla ensimmäinen toimenpiteesi jos näin marraskuisena iltana sähkökatkos iskee – siis sadattelun jälkeen? Sytytätkö kynttilät nähdäksesi tehdä edes jotain, vai painuisitko suorilta nukkumaan?

Mikäli asunnon valaiseminen on edes lähempänä oikeaa arvausta niin sinäkin "kärsit" modernista ilmiöstä, joka sekoittaa unirytmisi.

Mahdatko miettiä siinä kynttilän valon loimussa, että miten ennen vanhaan toimittiin vuosisatojen ajan ennen kuin keinovalaistus tuli rahvaan ulottuville?

 

Kahdet unet

Vastaus on todettavissa vanhoista asiakirjoista, kirjallisuudesta ja päiväkirjoista: mentiin ajoissa nukkumaan muutamaksi tunniksi. Kirjalliset viitteet vilisevät termiä "ensimmäinen uni".

Ihmiset nukahtivat muutamaksi tunniksi raskaan työpäivän jälkeen. Ulkona oli säkkipimeää, ja siellä oleskelu saattoi olla jopa vaarallista rikollisuuden vuoksi. Nukuttuaan tovin (n. 3-4 tuntia) he heräsivät keskellä yötä muutamaksi tunniksi. Tuolloin ihmiset saattoivat keskustella vuoteessa päivän tapahtumista keskenään. Toiset rakastelivat, koska juuri ennen ensimmäistä untaan he olivat yksinkertaisesti liian uupuneita.

Valveillaolon jälkeen mentiin toisille unille, jälleen muutamaksi (3-4) tunniksi. Tällöin oltiinkin valmistauduttu jälleen uuteen päivään.

 

Keinovalaistuksen hyödyt ja haitat

Keinovalaistus myöhäisti ihmisten nukkumaanmenoa, ja se ikäänkuin "puristi" yöunet yhteen n. 7-8 tunnin jaksoon. Aniharva uskaltaisi enää mennä nukkumaan vuorokauden ainoalle yöunelleen ilman herätyskelloa. Sitä voisi myöhästyä töistä tai koulusta.

Keinovalolla on toki hyviäkin puolia. Se mahdollistaa työskentelyn öisinkin. Keskellä yötäkin sydänkohtauspotilas voidaan pelastaa ammattihenkilökunnan avustuksella.

Lieneekin monen mielestä "mahdotonta" toimia niin, että nukkuisi yöllä kahdessa eri erässä.

 

AIvot toimivat eri tavoin yöllä

Oletko joskus tuntenut – vaikka sen yhden ainoan unikerran jälkeen – herättyäsi olotilaa, jossa todellisuus hämärtyy hetkeksi unimaailman kanssa? Oletko esimerkiksi nähnyt jotain niin todellisen tuntuista unta, ettet ole aamun ensimmäisinä minuutteina aivan varma siitä, onko jokin asia totta vai unta? Jos olet, niin eikö se olekin vallan hieno tunne?

"Syy" on aivojen toiminnassa. Aivolisäke erittää yöaikaan prolaktiinia. Tosin tämän proteiinihormonin eritys on vähäistä, jos ihminen on esimerkiksi stressaantunut.

Keho saa kuitenkin aikaisen levon, ja näin keskellä yötä heräävä kokee maailman aivan eri tavoin. Moni on kertonut minulle, että öisin on luovimmillaan. Uusia ideoita muodostuu, eivätkä vanhat kaavamaiset ajatukset kahlitse mielikuvitustakaan.

Prolaktiinista on kattavahko esitelmä englanninkielisessä Wikipediassa.

 

Voiko kahdet unet toteutua nykyaikana?

Niin omituiselta kuin se kuullostaakin: kahdet yöunet ovat mahdollisia nykyaikanakin. Eräässä tieteellisessä kokeessa kuukauden ajalta testihenkilöiden annettiin nauttia auringon valosta. Illan tultua havaittiin, että kokeen edetessä yhä useampi mukautui valon määrään niin, että he alkoivat automaattisesti herätä keskellä yötä pariksi tunniksi, ja kävivät toisille yöunilleen.

Jotkut ovat mieltyneitä tähän jopa siinä määrin, että ovat suunnitelleet työelämänsä ja muun arkensa voidakseen nukkua yöunensa kahdessa eri erässä.

Itsekin olen toisinaan havainnut taipumusta kahdessa eri otteessa nukkumiseen. Olen sitä pitänyt tähän asti jollain lailla poikkeuksellisena häiriötilana.

Olen kuitenkin siinä mielessä onnekas, että voin siirtyä toteuttamaan kaksia yöunia. Freelancerin palkan pienuutta kompensoi kosolti se, että voi nauttia työnkuvan muista hedelmistä.

 

Lisää aiheesta englanniksi täältä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu