Vakaa euro

Mario Draghi on jo kahdesti viikon sisään ilmaissut sosialistien unelman tulevan todeksi: että EKP todennäköisesti ryhtyy euromaiden valtiolainaostoihin. Näin euromaille muodostuisi rahoittaja, ja kaikkea toimintaa voidaan jatkossa pyörittää euromaiden – valtioiden – kautta.

Eurovaltion, jonka rahoituksen turvaa EKP, ei tarvitse suuremmin murehtia sitä, onko firmoilla kysyntää vastaavia tuotteita. Se polkaisee itse omat firmansa käyntiin.

Tietysti tällä on muita seuraamuksia. Tällaista ohjelmaa on arveltu tulevan todeksi jo useamman kuukauden ja niinpä euron ja Yhdysvaltain dollarin välinen kurssi on pudonnut pitkän aikaa. Valuuttakurssit äityivät todelliseen rytinään Draghin puheiden jälkeen. Pudotusta oli peräti toista prosenttia.

Draghihan totesi, että inflaatio pitää saada ylös. Paikallaan polkevassa taloudessa korkeampi inflaatio nimetään stagflaatioksi, josta on 1970-luvulta kokemuksia.

Jos klikkaatte edellä olevan linkin ja valitsette kuvaajan vierestä päivitysfrekvenssiksi yhden päivän (1D) niin huomaatte, miten euro ei olekaan millään muotoa "vakaa". Korotkin ovat liian korkeat, siis nimenomaan reaalikorot. Tässä lamaympäristössä nollankin prosentin korko on vain liikaa. Alemmas ei vain päästä – paitsi talletuskoroissa.

Toivottavasti yhteiseen taseeseen kasatut toivottomat valtiolainat maistuvat, sillä mikään muu suomalaisia tuskin enempi kiinnostaa kuin saada miljarditolkulla riskipitoista velkapaperia kantaakseen. Paitsi ehkä sukupuolineutraalius ja sateenkaariliput. Sekä huoli siitä, miten ISIS-taistelijamme oikein pärjäävät palattuaan Suomeen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu